Margarinförsäljningen har halverats på fyra år

margarin och smör
Artikel i SvD: Färre vill ha nyckelhålsmat. Dietisterna förfasar sig, och tror att hjärtsjukligheten kommer att öka.
Jag tror tvärtom. Högre blodsocker ökar hjärtsjukligheten, och det är kolhydraterna som höjer blodsockret, inte det naturliga fettet.

Andra artiklar: Så tjänar de på fettrenden, i DN.
Där noteras att mitt företag omsatt 500000 ett år, och Kostdoktorns 400000. De får det att låta som att vi har tjänat denna summa på LCHF. Sanningen är att Kostdoktorn inte har tagit ut en krona i lön från sitt företag. Jag har inte heller tagit ut någon lön från mitt företag sedan jag började arbeta deltid på Stöde vårdcentral. Jag klarar mig på min landstingslön. Under de nästan två år som jag var utestängd från läkararbetsmarknaden i Västernorrland tog jag ut en mindre lön från företaget. Det känns så trist att behöva använda sparade medel till sina löpande kostnader.
Sen är det så att det betalas företagsskatt, moms vid transaktioner, och skatt och sociala avgifter om man tar ut lön, så det blir inte så värst mycket som kommer ner i plånboken i slutänden.

Det skulle väl vara adekvat om de kollade ekonomin hos andra aktörer på kostområdet lika väl?

Och Året när LCHF smällde i bokvärlden. Ja det är enorma mängder böcker om LCHF som ges ut nu.  Man undrar om det blir en mättnad så småningom, eller om det fortsätter så i det oändliga?

 

Comments

 1. 1

  Annika, det låter nästan som om du skäms för att du tagit ut lite lön för allt ditt arbete. Det är sorgligt att du ska behöva förklara dig. Du som lägger ner hela din själ på att få oss alla så friska som möjligt genom att äta biverkningsfri mat istället för piller. Ingen annan jobbar väl gratis, vare sig man är anställd eller egen företagare.
  Det är fult gjort av DN att skriva omsättning 500000 istället för hur stor vinsten blev. Många vet inte skillnaden.
  På tal om andra aktörer: LCHQ-Pauluns två företag hade en omsättning på sammanlagt 6 mijoner kronor!
  Var stolt över allt arbete DU gör för folkhälsan!!

 2. 2
  ragnhild säger

  ”20 års folkhälsoarbete kan ha varit förgäves” , sitat fra DN. 20 år, jag vet de har holdt på mycket längre.

  På tid å reflektera över vad de har avstedkommet av O-hälsa. Stakkars dietister – for en livslögn de har blitt utsatt för.

  LenaK – du har rett i alt du säger – hänger mig på 😉

 3. 3

  Annika, du gör ett fantastiskt jobb och är värd varenda krona du drar in till ditt företag. Det är inget som du behöver be om ursäkt för och summan är ändå alldeles för liten för att man ska kunna leva på den.
  Som LenaK skrev så är omsättning och vinst två helt olika saker.

 4. 4

  Annat är det med Erlanson ”jäv” Albertsson och hennes make som räknar med att bli miljonärer under 2012 på sitt nya bantningspreparat!!!

 5. 5

  Det finns bara en ekonomisk vinst med LCHF. Det är de pengar vi sparar genom att inte köpa en massa värdelös mat. Det finns inte en chans att tjäna några större summor pengar i denna folkrevolt. Det är därför den inte går att stoppa. Det går inte att avleda någon av oss för girighet. Samtidigt så hoppas jag på att Annika och Andreas kan få en massa okända priser i framtiden. Båda två förtjänar ett par miljoner för det arbete de utfört.

 6. 6

  Klart Du och Andreas ska ha lön för mödan att föra ut allt ni kan om LCHF och dess hälsovinster. Det ska Du inte behöva försvara, att du tagit ut lite lön tidigare, Du är säkert värd att ta ut mera i lön än vad du gjort.

  När det gäller margariner så får man väl hoppas att tillverkningen snart läggs ner och att folk förstår vilken sörja vi lurats att äta under några decennier.

 7. 7

  LenaK, att tillverkningen av margarin skulle läggas ned är nog för mycket att hoppas på. Däremot kan man önska sig en lag som förbjuder färgning så att margarin ser ut som smör. Det fanns en stat i USA som hade en sådan lag (Wisconsin?), vet inte om den fortfarande gäller. Utan färgning lär det vara en grå sörja. kan rimligen kallas vilseledande marknadsföring..

 8. 8
  Snapphane säger

  Det billiga margarinet föreslår jag att man kan lägga ut till fåglarna nu i vintern för det är kalas för dem. Istället för att köpa dyra, torra och stenhårda talgbollar av tvivelaktigt kvalitet och innehåll. Margarinet är dessutom betydligt billigare än talgbollar och majsbollar. Människoföda är inte margarin i alla fall.

 9. 9

  Har sett efter. Det var smör-och-ost-staten Wisconsin. Men lagen upphävdes 1967.

 10. 10
  Snapphane säger

  En omsättning på på 500 000 kr säger inte så mycket och är inget att bli upprörd över. Omsättning är en sak och den speglar inte vilka omkostnader man haft. Du är värd att ta ut en lön för dina specialistkunskaper och den som uttrycker avundsjuka över detta borde hålla tyst.

 11. 11

  Man kanske skall Lobba regeringen att man tar fram en lag liknande den som finns
  i USA att Lobbyisterna måste redovisa öppet sina inkomster och utgifter.
  Skatteverket skulle säkert få in en och annan krona. Någon som vet mera?

 12. 12

  Hittade ett blytungt inlägg i debatten, ett jättekliv för revolten. Det är uppenbart att vår största drake nu lägger om kurs och följer opinionen och folket in i framtiden. Nu ligger livsmedelsverket risigt till.

  https://www.dn.se/webbtv/livsstil/hog-andel-fett-ar-inte-farligt/

 13. 13

  @ ragnhild:
  https://www.aftonbladet.se/halsa/article14302835.ab

  samma trams här.

  Sedan förstår jag inte riktigt hur nab får det till att folk ”vräker i sig” saker…….

 14. 14

  @ Georg W:
  Klimatalarmisten nummer ett har fattat grejen i detta fall…………..

 15. 15

  omsättning är väl de pengar som rört sig in och ut i företaget? det säger väl inget om hur mycket vederbörande har tjänat under året.

 16. 16
  Ethel Loberg säger

  <Snapphane wrote:

  Det billiga margarinet föreslår jag att man kan lägga ut till fåglarna nu i vintern för det är kalas för dem. Istället för att köpa dyra, torra och stenhårda talgbollar av tvivelaktigt kvalitet och innehåll. Margarinet är dessutom betydligt billigare än talgbollar och majsbollar. Människoföda är inte margarin i alla fall.

  Kan det va möjligt att fåglarna skulle må bra av det fett som vi människor ska undvika? Tänk om vi istället skadar fåglarna, någon som vet?

 17. 17
  Vox Humanae säger

  @ Ethel Loberg:
  Småfåglarna har ju en väldigt kort livslängd och hinner troligen inte påverkas så mycket, det är nog betydligt större risk att de svälter eller fryser ihjäl. Det är förmodligen också den tanken som ligger bakom våra kostråd för människor idag. De började skapas i en tid när vi faktisk kunde ha brist på mat och kostråden är därför anpassade till att ge så mycket energi som möjligt i förhållande till pris och tillgång. Alltså, en kosthållning som gör oss feta nu när vi har ständigt överskott på mat.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  Det är därför jag brukar kalla margarin för ”gul skokräm”. Det är det enda jag kan tänka mig att använda det till. Fåglar kan bli än värre skadade än människor, det vet vi inte.

 19. 19
  n Gunnar säger

  Jag tycker att man kan kosta på småfåglarna några
  paket smör under vintern. Fläsksvål är dom förtjusta i.

 20. 20
  Snapphane säger

  Späck köper jag hos ICA och de gillar fåglarna också.

 21. 21
  Hälsa är livet säger

  @ Snapphane:
  Tips! Småfåglar älskar kokosnötter! Såga bort 1/4 av nöten så den ser ut som en liten koja och häng sedan ut den i ett träd. Det blir populärt! Annars är naturella(skalade) jodnötter i en nätpåse bra vinterföda till dem.

 22. 22
  Snapphane säger

  Jag har nog ett av de mer välsmakande fågelmatningar och har grymt med fåglar. På menyn finns:
  talgbollar (ej så populära dock för de är torra numera), späck, margarin, solrosfrön, hampfrön, vildfågelfröblanding, jordnötter. Även fåglarna gillar LCHF och i synnerhet HF:-)

 23. 23
  Anders Carlström säger

  Kära Dr. Annika Dahlqvist!
  Du är unik och viktig!
  Och detta långt innan du blev ”offentlig”!
  Du framstår verkligen som modig konsekvent och ärlig.
  Det spelar ingen roll vad som händer i fortsättningen, du har redan gjort dig förtjänt av allt gott du kan önska dig och jag hoppas av hela mitt hjärta att allt gott kommer att hända dig!
  Ditt kurage är beundransvärt!

 24. 24

  Det går framåt! Bravo 🙂

 25. 25

  Är det inte dags att ställa krav på mjölken vi ger våra barn.

  Pastöriserad kontra opastöriserad?

  https://thebovine.wordpress.com/2010/06/04/the-tale-of-two-calves-one-calf-got-raw-milk-the-other-pasteurized/

 26. 26
  Konsument säger

  Av bilden att döma är det ju inte så svårt att välja. Smör verkar klart bäst!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa