Se, Irene joggar

Jag fick ett mail från Sofie Hexeberg, med en pdf från en artikel i Stavanger Aftenbladet. Jag kan inte lägga hela pdf-en i bloggen, så Sofie ordnade en länk : Sjå, Irene joggar. Den handlar om Irene som varit svårt sjuk i ledgångsreumatism i mer än 30 år. Hon hade tagit alla sorters reumamediciner, inklusive cellgifter, med bara måttlig lindring av besvären. Hon fick bröstcancer då cellgifterna tog ned immunförsvaret. Antiöstrogenet hon fick mot cancern gjorde att hon gick  upp i vikt. Hon bestämde sig då för att prova lågkarbo, enligt Sofie Hexeberg, för viktnedgång. Kilona gick snällt ner, och hon bestämde sig för att fortsätta med LC-kosten eftersom hon trivdes med den. Efter några månader upptäckte hon att hennes inflammationer i lederna hade försvunnit, trots att hon inte hade tagit nästa cellgiftsomgång.  Därefter har hon hela tiden blivit bättre, och nu kan hon till och med jogga. Hon som tidigare åkte rullstol vid förflyttningar.

Kanske LCHF är lika bra för reumatiker som för diabetiker? Kan någon reumatiker låta bli att prova?

 

Comments

 1. 1

  Intressant!

  En liknande ”biverkan”, som jag gärna hör din kommentar på även om det är lite ”off-topic”, berättade en kollega om idag när vi åt lunch. Kollegan har haft problem med artros med stelhet och smärtor i lederna. Kort efter att han fick influensavaccinet mot svininfluensan så förbättrades dock symptomen betydligt. Själv tyckte han att det var helt oväntat. Kollegan hörde av sig till Läkemedelsverket och lämnade en rapport om ”biverkan”.

  För mig verkar det ologiskt att vaccinet skulle ha denna effekt, om något tycker man att adjuvanset i vaccinet skulle ha förvärrat kollegans problem? Någon som varit med om något liknande?

 2. 2
  ragnhild säger

  Ja, jag behöver inte läsa alt – man vet, som lchf-livstil”förklarad” 😉 så vet man. Jag är så lei mig. Leddgikt kan starta tidigt, man har ju såkallad barnleddgikt. Jag undrar om denne revmatiske inflammations-sjukdomen har ökat de senaste 50-60 år? Vet du något om det dr. Annika. Økat i takt med talriksmodeller och skrapmat i ett totalt uregulerad marked som skiter i folk, ökar sockerinholdet i maten, tar bort det goda fettet – ser sjukdom öka, men skålar med ”maffian” i mat-/läkemedel-/kjemiske industrien.

  Men även Irene kan känna på glädjen av att släppa de vonda smärtorna. Men jag blir trist ….. myndigheter; hur kan vi vara så blinda …. Lchf – lowcarb – high fat, smör og kokosoljer. Nu kan inte forskning holdas undan längre, myndighetspersoner; våga protestera – sjuka, vuksna, gamla väntar på att ni ska ta nya rön på alvar, ta ansvar.

  Läs också Prof. Görans senaste inlägg her på bloggen. Men jag blir trist – alt detta lidande …. för at ni sticker huvudet ner i sanden akkurat som strutsen. Så trist…..

 3. 3
  ragnhild säger

  Litt rettelse: Myndighetspersoner; våga protestera – sjuka- barn, vuksna, gamla väntar på att ni ska ta nya rön på alvar, ta ansvar.

 4. 4

  LCHf ska ju vara ”fördärvligt” för miljön sägs det. Hur påverkar alla de mediciner som människor äter pga att dom har blivit sjuka av kosten??

 5. 5

  Detta om KH-restriktion för reumatiker intresserar oss här, eftersom jag har en ganska ung granne med dessa problem och har provat diverse åtgärder utan varaktiv effekt (bl.a. att kortvarit sitta i 40 graders kyla!). Finns tyskspråkig beskrivning?

 6. 6
  Karl E. Arfors säger

  at Piltson
  Gör en google-översättning vetja!
  karl

 7. 7

  Jag har själv svår psoriasis-artrit med leddestruktioner i de flesta leder. Har behandlats med cellgift i 17 år och biologiska läkemedel sedan 1999.
  Började med LCHF i mars 2007. Har pga infektioner varit tvungen att göra uppehåll med medicinerna i två olika omgångar, men blev jättedålig i lederna. Var lite ”sur” över att LCHF inte funkade… 😉

  Men så var jag tvungen att göra ett uppehåll med dem i september förra året. Och tänkte att nu vill jag inte börja med dem igen… Vad göra? Jag slutade med MJÖLK. Det var inte mycket mjölk jag drack, en stor latte/dag bara. Men det räckte! På två dagar torkade min psoriasis in, och mina svullna knogar blev som förr, med massa överbliven rynkig hud!!!!!! Jag klarar mig fortfarande utan dessa mediciner och läkarna på reumatologen är så förvånade.

  Om jag någon gång har fuskat, med mjöl, har en led svullnat upp inom några timmar!!

  Jag använder fortfarande grädde, creme fraiche och smör, men har dragit ned något på det och försöker ta olivolja istället.

  Så nu rekommenderar jag alla att pröva, var utan mjölk i en-två veckor och se vad som händer!

 8. 8

  Hej
  Finns det någon här som har några erfarenheter av hudsjukdomen Lichen Ruber?

  Har lidit av detta sedan i mitten av 1990-talet med klåda och utslag på båda underbenen. Vintern 2010-2011 var det riktigt jobbigt då jag inte kunde sova ordentligt på grund av sveda och svår klåda. I tre månader gick jag med benen lindade vilket gjorde att de läkte fint. Sedan skulle jag ha stödstrumpor varje dag för att hålla tillbaka utslagen. I början funkade det sådär men efter några månader var utslagen tillbaka igen om än inte lika häftigt som innan.

  På sommaren började jag med LCHF och någon månad efter tyckte jag att jag märkte en svag förbättring men så trampade jag fel, stukade fotleden som svullnade upp och skadade även knät på andra benet så det svullnade ända ner till tårna och fick präktiga blåmärken. Lichenutslagen på benen formligen exploderade efter mitt fall. Svullnaden och blåmärkena höll i sig i 2-3 veckor tills jag tog en vattendrivande tablett. Först då försvann svullnaden i benet men utslagen var många och klådan jobbig och det var inte att tänka på att använda stödstrumporna för de fastnade i såren.

  Månaderna gick och när sena hösten kom började jag åter märka att utslagen läkte ut av sig själv och jag har inte använt stödstrumpor på hela den tiden (vill testa o se vad som händer utan dem). Det enda jag gör nu är att smörja med Canoderm. Visst kliar det varje kväll och morgon ännu men klådan är inte så intensiv och ihållande som den har varit och det är ett mindre antal utslag som är aktiva.

  Jag har ingen aning om det är en slump att de läker av sig själv eller om det har med maten att göra. LCHF har gjort mig lugnare och jag intalar mig själv att jag inte ska känna mig stressad eftersom jag vet att stress påverkar viktminskningen negativt. Kan tillägga att jag i många år haft trötta och svullna ben på kvällen (förmodligen pga min övervikt), detta har nu helt försvunnit och jag är aldrig trött i benen numera.

  Finns det någon med erfarenheter kring detta? Känner inte en enda människa med Lichen Ruber.

 9. 9

  Karl Arfors, tack för detta förslag, var verkligt effektivt, hade jag aldrig trott.

 10. 10
  ragnhild säger

  @ Bea: 🙂

 11. 11

  Svåra allergier försvinnner rent-ut-sagt med LCHF. I alla fall i hela min familj och delar av närsörjande släkt. Det kan ju inte bara vara tillfälligheter eller placeboeffekter…Merparten sjukdomar kanske är kostrelaterade. När de är arv o miljöbetingade , så gör ju heller inte ”näringsrik kost” skadan värre..snarare tvärtom. Själv har jag inte varit förkyld eller haft feber på snart tio år. Trots ständig fratanisering av vertitabla smittohärdar. – typ lösspringande kunder och barnbarn

 12. 12

  Hej,
  Intressant artikel. Har själv en dotter på 8 år med reumatism. Hon tar cellgifter en gång i veckan och remicade var 8:e vecka. Men det hjälper inte helt, hon får ofta ont i lederna när det börjar närma sig för att få dosen med remicade. Jobbigt att se henne ha så ont. Jag har försökt fråga doktorerna om kostens betydelse, om det finns nått vi kan ändra på. Men ingen vet/bryr sig om dom frågorna. Nu till min fråga. Hur ska man göra med ett barn och kosten? kan man låta dom äta strikt lchf eller hur ska man göra? Äter själv enligt lchf sedan några veckor tillbaka och mår toppen! Skulle så gärna vilja ha svar från en doktor gällande det här.

 13. 13

  SN, eftersom detta tema just var aktuellt här, så letade jag lite och fann denna svit av vittnesbörd om KH-restriktion vid rheuma:

  https://lchf.de/forum/viewtopic.php?f=13&t=3042

  På tyska, men har just llärt mig att man med Google kan åstadkomma häpnadsväckande välgjorda översättningar!

 14. 14

  Jag har ätit LCHF i tre år nu och har precis som den norska kvinnan haft ledgångsreumatism i över 30 år.
  Jag kan bara skriva under på det som näms i inlägget, jag behöver inga reumamediciner längre och mina inflammationer har avklingat. Sänkan är låg och blodvärdet högt. 30 år som reumatiker sätter ju sina spår och jag kan inte låta bli att undra vad som hänt om jag gjort denna kostomläggning direkt. Men bättre sent än aldrig, så mitt råd till andra reumatiker blir att prova LCHF, ni har inget att förlora.

 15. 15

  OBS det är en flersida! På sid 22 – 23 berättar en tjej om hur hon blivit symtomfri från sin MS bl a genom att gå över till paleo/LCHF-kost. Mycket intressant!

 16. 16

  Så trevligt att läsa om alla de olika hälsoförbättingar som görs med LCHF-kost.

  Klart jättebra med lchf-inriktad kost som medicin/läkemedel, som borde anammas av vår sjukvård än mer.
  Oj så framgångsrik den blivit om nu kostintresset varit större och man mer börjat anamma detta än dom lösningar som numera används och säljs med en ”mördande reklam”!

  För det här mantrat med att man inte vet vad som händer på sikt är enbart bromsande…

  Skulle verkligen dessa reumatiker först bli så friska/må så mycket bättre och sen om några år drabbas av exvis hjärt/kärlproblem…… Trams!

  Vad händer på sikt med alla GBP-opererade??????

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ SN:
  12 SN, om jag hade ett barn med reumatism skulle jag inte tveka en minut att ge det strikt LCHF. Man har allt att vinna och inget att förlora.

 18. 18

  Är reumatiker sedan mer än 30 år. De flesta leder är förstörda och har ett par proteser. Jag har ätit LCHF i snart tre år. Min mage och mina tarmar har blivit mycket bättre, men ingen effekt alls på lederna. Vikten ligger i underkant nu, under 50 kg. Dricker inte mjölk, men använder creme fraiche, grädde, ost, smör och youghurt. Bara ovanjordgrönsaker. Har också använt cellgifter utan verkan, biologiska mediciner som fungerat bra ett tag. Just nu tar jag cortison för att klara min vardag. Min RA-faktor i blodet är mycket högre än tidigare! Tyvärr måste jag säga att mina leder är mera svullna nu med LCHF och värken är svårare. Det gör mig verkligen riktigt nedstämd och ledsen att läsa en sån här artikel.Vad gör jag för fel?

 19. 19

  Det är säkert inte omöjligt.

  Har medlemmar med reumatism som berättat att de mår bättre med LCHF.

  En annan off-topic, men rolig effekt, är att jag också numera ger alla mina husdjur LCHF och de har fått mycket vackrare och mjukare päls och mera muskler. Min schäfer som var i miserabelt skick när jag tog hand om honom efter att han bott ute i ett år gjorde en fantastisk upphämtning. Från att nästan inte ha haft några muskler alls och knakat i lederna så fort han rört sig, har han mycket mera muskler, inga knakningar och springer hur fort som helst.

 20. 20

  Lis#18
  Prova att utesluta alla mjölkprodukter ett par månader. Det kan vara kaseinet som ställer till det.
  Det är inte ovanligt att reumatiker regerar på mjölkprodukter., så det kan vara värt ett försök.

 21. 21

  JSG. Tack för ditt svar! De senaste månaderna har jag provat laktosfria mjölkprodukter, men inte blivit något bättre.När jag tog bort bröd, det gjorde jag innan jag började med LCHF, började jag äta mer mjölkprodukter! Kan det vara en orsak? Nu ska jag läsa på om kasein och se hur jag ska få till maten utan framför allt grädde och creme fraiche.

 22. 22

  För mig ger bröd alltid ledproblem. Jag äter närmast paleolitisk kost, dvs endast kött och grönaker (inget bröd och perodvis inga mjölkprodukter alls).

  Det jag märkt är att spannmål ger ledinflammationer, innan jag började med paleolitisk kost var jag övertygat om att jag hade reuma. Ryggen styv på morgonen, ledinflammationer i finger, tår och knän.

  Det här försvann på några veckor. En annan effekt var att kunde sluta med tabletter mot för mycket magsyra.

  Efter som jag är pragmatisk och äter ”normal” mat med mina vänner så blir det nån pizza per månad. Ifall det råkar sig så att det blir två pizzor på en vecka så inflammeras vänster knä som på beställning. Sambandet är helt klart och tydligt.

  Pizzor är gjorda på vetemjöl, vet inte om andra spannmål lika besvärliga.

  Jag rekommenderar verkligen alla som besväras av mag och ledproblem att helt sluta med spannmål!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa