SVT Vetenskapens Värld om diabetes som botas med LCHF-kost

Annika tyckte det var bra att lägga in detta SVT-reportage från 2011. Kommentera gärna.

Om Torbjörn Sassersson

Torbjörn Sassersson (1965-) från Stockholm, är en samhällsanalytiker, debattör, publicist och entreprenör inom IT och PR på webben. Han är redaktör på NewsVoice.se. Mer biografiska data om Torbjörn Sassersson finns på Vetapedia.

Comments

 1. 1
  ragnhild säger

  Torbjørn og Annika – min kompliment 🙂

 2. 2

  Bra initiativ, hoppas att media hakar på.

  Försökte i två år att få en person med Diabetes 2 i USA att gå över till LCHF.
  Träffade honom som hastigast innan vi skulle åka hem i höstas.
  Vi åt middag tillsammans, men han struntade i vad han stoppade i sig.
  Inte ett ord om kost, han åkte dessutom hem tidigt.
  Fyra dagar senare fick vi ett mail , Han hade dött. 62 år gammal.

  Det här är skandal och en ”biverkan av LCHF” (ursäkta uttrycket)
  är att se alla dessa människor, som är sjuka eller kommer att bli sjuka
  pga av felaktiv kost..

  Annika, tänk om man kunde vrida tillbaka klockan 10 år.

 3. 3
  aviator1945 säger

  Jättebra initiativ!

  Men hur skall det gå för Big Food och Big Pharma, och deras ägare, företagsledningar och andra som är beroende av dem för sin försörjning? Och alla motståndare inom Forskningen och Vården, klarar de att på kort tid anpassa sina råd, utan att tappa sina ansikten?

  Tack Annika, för din stora insats för folkhälsan!

 4. 4

  Förträffligt program! Borde få ett pris….. ett framtida då troligstvis!? 😉

  Och dagens större TV-nyhet som talade om en stor studie från USA som sa att alla ”bantningsdieter” är lika bra och fungerar om man håller sig till dieten! 🙂

  Då kan man ju undra varför begreppet ”jojobantning” uppkommit.

  Tom. SLV har sagt att det kvittar om du äter 100 gram mörk choklad. eller 100 gram ljus choklad, när det nu är samma energimängd. Alla vet ju att sanningen är den att du äter du mindre av den mörka….. har nåt med mättning att göra, tydligen.

  GBP-forskarna har upptäckt att de med högt BMI och högt blodsocker skall opereras först i och med att risken där är större för hjärt/kärlpoblem. Hade dom nu tänkt ett steg til så kunde man ju kanske göra något åt blodsockerstegringn, på ett annat sätt än nu just med n KNIV! Okunskapen är stor och det märks på antalet genomförda operationer, där nog alla inte vari/är nödvändiga /bästa metod…. Osv Osv.

 5. 5

  Ha ha ha! Är det förvånadsvärt man urtvecklas till fullblodig konspirationsteoretiker? – vem/vilka får de fetaste forskaranslagen och vem/vilka tjänar mest pengar på ”att bota” våra kostrelaterade sjukdomar? ”Det finns inte tillräckligt gamla studier av lågkolhydratkost” (och kommer aldrig finnas, om vi får bestämma).. och etiska forskarråd som anser man inte bör/skall experimentera med ”farligt” fett och ”livsviktiga” kolhydrater – av etiska skäl, naturligtvis. Trots detta växer LCHFrörelsen, så det riktigt knakar på livsmedelhandlarnas förlustkonton. Inom några år kommer marknaden svämma över av halvbra livsmedelalternativ, med texten – ”Nu med mindre kolhydratter” alternativt: ”Nu med mer naturligt fett” Det är åt det hållet konsumentupproret antagligen kommer utvecklas. LCHF kommer antingen bli huggsexa för mindre nogräknade komersiella aktörer…eller försvinna in i historien och glömskans katakomber.. som en tillfällig kontroversiell ”modediet”. Strikt LCHF, modell asket, är ju kanske redan borta om man följer debatten på nätet. Nu är det slimma träningsnördar och f d GI-freaks som vill ta över, liberalisera och mordernisera kosten passa main stream, (läs; alla redan naturligt smala och friska.)

 6. 6

  Intressant att de menar att LCHF är en tillbakagång till 60 talet`och ser det som ett problem. Vi hade väl färre överviktiga och färre personer med typ2 diabetes på 60talet?

 7. 7
  Anna Maria säger

  Det som man slåss av i diabetikernas berättelser om sjukdomar i släkten är att ingen relaterar dem till kosten. Det är ju kostvanorna man får och lär i sin familj som man s a s ärver på samma sätt som man ärver sina gener.

 8. 8

  Intressant Karin? Snarare krystat! 🙂

 9. 9

  Vad kul med en repris på detta program, då kan jag skratta igen åt dietstförbundets Lena Ljungkrona-Falk! 😀

 10. 10

  Allt var bättre på 60-talet..säkert även Ljuncrona-Falk. Men hon har ju i a f gett snabba kolhydrater ett ansikte.

 11. 11

  …eller har hon fått sitt ansikte av snabba kolhydrater? Näe, de va lite för lågt, tar tillbaka det..

 12. 12
  Fettegött säger

  Intressant att man på lchf kost i ett år inte haft en enda dag med sjukdom, ont i huvudet eller magproblem. Dessutom tränar jag ännu bättre, är starkare och har gått ner 14 kg. Och blivit av med kroniska knäproblem. Har inte tagit en enda medicin heller under det året, men men tydligen ska denna kost vara farlig för hälsan. Får nog börja äta en massa kolhydrater igen…

 13. 13

  Frugan har ett kolesterolvärde på 7,9 är det ”normalt”

 14. 14

  #13
  Picko, ett totalkolesterolvärde säger inte mycket alls. 7,9 kan vara hur bra som helst.
  Det är viktigare att titta på fördelningen mellan HDL (bra), LDL(sämre) och Triglycerider (höga värden är dåligt).
  Vill du veta mer om kolesterol kan du gå till kostdoktorn.se och under fliken ”kunskap” överst välja snabbkurs i kolesterol.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  Picko, Ett kolesterolvärde på 7,9 är helt normalt.

 16. 16

  Här kändes den svenska historielösheten i näringsfrågor rentut smärtsam. Nu gällande dietistlära förklarades vara ”traditionell” kost! Det är ju KH-restriktionen som är traditionell, eftersom den tillämpades vid bekämpning av sockersjuka överallt i i världen fram till 1960-talet. Det som hänt sedan dess är en avart utan klinisk logik och utan vetenskaplig grundval.

  Väldig vilseledande framställning.

 17. 17

  Doktorn har skrivit ut nånting till ”frugan” för hennes ”höga” kolesterolvärde (7,9)

 18. 18
  monica, född 1942 säger

  Det verkar som att många diabetiker hellre tar en extra spruta eller vill öka på tablettmängderna än att försöka sig på lågkolhydratskost. Träffade senast igår en 135 kg diabetiker som skulle be doktorn om att få öka Metformin.

 19. 19

  Jag är snart inne på mitt fjärde år med LCHF-kosten. Jag är en tidigare diabetiker med kronisk värk, hjärt- och kärlbesvär plus en rad andra sjukdomsbesvär som numera är helt borta. Jag är övertygad om att LCHF-kosten minskar eller, som i mitt fall, helt har raderat ut inflammationerna i min kropp. Därmed överlever inte heller sjukdomarna. Jag har skrivit om detta i min bok ”Frisk av mat” som finns på Optimal förlag. Mer finns att läsa om detta på min Fet Hälsa blogg. Jag är övertygad om att många människor kan bota sig själva och bli friska utan mediciner.

 20. 20

  Bra med Youtube-filmer.
  När man hade sett färdigt så kom visserligen Annikas egna youtube-filmer som valbara, men kanske kunde just hennes filmer exponeras som inlägg, då och då, här i hennes egna blogg. Inte bara som en rubrik i menyraden.

 21. 21
  svante börjesson säger

  Buske 🙂

  Låt alla vara med i lchf (rörelsen ) sluta hacka på naturligt smala o vältränade personer, man kan äta nästan o kh till 150 o ändå kalla sig lchf are, beror ju på hur mycket enegi du gör av med ! Tycker det är bra med personer som Jonas Colting o Marianne Douglas är med ! om vi ska få med oss alla så får vi inte låsa in oss i bara överviktiga o diabetiker som behöver lchf….

  Svante

 22. 22

  Riktigt intressant, men tror det finns stora hälsorisker med att inte äta kolhydrater, människan har ju levt på det sen tidernas begynnelse..

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ Stefan:
  Vi som äter minimalt med kolhydrater märker att vi blir friskare på den kosten.
  Under människans evolution, flera miljoner år, levde hon som jägare och samlare. I den kosten fanns det inte många kolhydrater. Man kan bara tänka sig hur bra det går att gå och samla kolhydratmat i en svensk skog.
  Eller på savannen i Afrika för den delen, gräs och åter gräs. Det var där människan hade sin ursprungliga hemvist, och det var gräsätande djur som var den huvudsakliga födan.

 24. 24

  ”Savannen” , för miljoner år sedan, såg inte ut som den gör nu. Den var ett vattenrikt område och den var rik på vegetabilier som vårt ursprång åt av.
  Ju längre mot norra Europa vi kom, blev det mer djurprotein i kosten, dock inte så lite kolh. som ingår i lchf.

 25. 25
  ragnhild säger

  Google gärna på ”menneskets utvikling – wikipedia” – 2,5 mill. år sedan ändrades våre premissar när det kommer til föda – men läs själva – om ni inte redan har varit innom. Mycket spännande om miljø/natur och evolutionen vidare. Och tänk ni at jordbruket inte har varit här mera än ca. 10.000 år – av millioner av år!

  När jag inte äter kolhydrater, så märks det – jag blir lättare på något sätt. Som om kroppen släpper något den inte gillar at förholda sig til. De är dock svåra att onvika 😉 Idag åt jag Vossakorv med broccoli/blomkål mosat i smör och grädde, mums. Om jag äter rent och fett kött – så vil jag inte als ha något till – då bara ”fläskar jag till” 🙂

  Olike i preferanser och forståelse er vi – og det er okey 🙂

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Ninnan #24, Vilka alla kolhydrater åt jägarna och samlarna i norra Europa?

 27. 27
  Hälsa är livet säger

  @ svante börjesson:
  Jag är smal och äter lchf för att min mage inte klarar av kolhydrater. Jag mår mycket bättre av kosten på alla sätt och vis. Är t ex sällan förkyld och då mkt lindrigt och har fått stabilare humör(blodsocker). Dessutom njuter jag av att inte behöva besöka naprapaten pga värk i rygg och nacke(vilket jag gjorde tidigare). Sen är det fantastiskt skönt att kunna äta sig långvarigt mätt och slippa tänka på mellanmål!

 28. 28
  Hälsa är livet säger

  @ picko:
  Hennes läkare har förmodligen skrivit ut någon sorts statiner för att sänka kolesterolet. Dessa statiner ska man passa sig för då de bland annat kan orsaka cancer. Dessutom är högt kolesterol helt ofarligt och det finns ingen anledning att motarbeta sin kropp med dessa onödiga mediciner. Kolesterolet regleras efter det behov just den individen har, för vissa kan det vara högt och för andra lågt.

 29. 29
  Hälsa är livet säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Nä, man blir inte så mätt på granskott och vilda morötter 😉 Om jag gick. vilse i en vanlig svensk skog är det nog mest troligt att jag skulle försöka fånga småvilt eller fisk.

 30. 30

  Så bra detta var!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa