Livsmedelsverket kvar i skräcken för mättat fett

Livsmedelsverket (SLV) har kommit med uppdaterad text om Lättmjölk och lättmargarin i skolan. De fortsätter att hävda att naturligt mättat fett, som smör, är farligt att äta för barn, medan de rekommenderar fabriksfetter som lättmargarin.
Vetenskapen har dock inte visat att barnens långsiktiga hälsa tjänar på att äta fabriksfett. Deras forskningsreferenser visar inget av det. De handlar bara om kolesterolvärden upp och ner och hit och dit.  Det finns aldrig visat att kolesterolvärden hos barn visar någon hälsoprognos.
De skriver också ”kan” vilket visar att de är medvetna om denna brist.

Däremot finns forskning som visar att barn blir sjukare med margarin än med smör.

April -09 skrev 12 läkare och forskare en artikel som dömde ut SLV:s kostrekommendationer ang fett: Livsmedelsverket bör omedelbart sluta med kostråd till allmänheten. SLV har inte ändrat något sedan dess.

Läs också prof Göran Berglunds m fl artikel i LT 2007:
Fettintag och kardiovskulär hälsa – är vi helt felinformerade?

Konsumentföreningen Stockholm tror också på etablissemanget: ”Alla läkare”.
Mai Lis Hellenius får uttala sig, men ingen från LCHF-sidan.

 

Comments

 1. 1

  Först när jag insåg att de hade fel så trodde jag att de bara var lata och okunniga. Men nu tror jag att det ligger något mycket värre bakom varför de fortsätter som de gör.

 2. 2
  Maggan A säger

  Jag är glad att jag inte har skolbarn längre. Hade jag det skickade jag med dem eget smör och mjölk!

 3. 3

  Jag tror många dagis och skolor, och säkert andra allmänna inrättningar skippar livsmedelsverkets ”råd”. Mina barns skola har fullfet mjölk och bregott i alla fall. Resten av maten är ibland helt och och ibland en katastrof.

 4. 4

  Early diet and the risk of Allergy
  high intake of margarine, vegetable oils, and some allergenic fruit and vegetables During pregnancy was Associated with an Increased risk of allergies, Especially eczema.

 5. 5

  Det verkar som om de är desperata NU , vi SKA äta margariner o dyl allt skräp som finns

  Det måste finnas finansiella intressen i detta , eller har jag fel ??

  Inger

 6. 6
  Maggan A säger

  Inger

  Vi får väl hoppas det för deras skull. För något förtroendekapital har de inte kvar längre :-/

 7. 7

  Hej
  Det verkar som att man vill förklara att fabrikstillverkat fett är bättre än naturligt. Så innan människan fanns så fanns fabrikstillverkat fett så att människan skulle överleva 🙂

 8. 8

  Hejsan
  Ja jag slutar aldrig förvåna mig. Jag ammar just nu vår lilla dotter och roade mig att läsa Livsmedelsverkets råd till oss som är gravida el ammar. Vi ska bara äta lättprodukter och gärna äta tre frukter om dagen (!). Dessutom är det jättebra om vi äter pasta, potatis, bulgur etc. Ja vad ska man säga?

  Stenåldersmat är ju inne men jag trodde inte att stenålderstänk var det 😉

 9. 9

  Det livsfarliga verket är inte till för att ge hälsosamma råd till befolkningen utan för att öka försäljningen av olika livsmedelsprodukter åt stora företag.

 10. 10

  https://www.margarin.se/videos/margarintillverkning-–-sa-tillverkas-margarin/

  Oj var det så enkelt och naturligt som margarin tillverkas.. 😉

 11. 11

  Dessa dagar är skoldebatten i gång om en bättre skola och som vanligt är omorganisationer oftast den bästa politiska lösningen!

  En av grundbultarna är ju bättre ordning och reda jmf med förr och då är givetvis en mindre ”speedande sockerkost! en av grundbultarna. Basen till det hela!!”

  När tom. ny brödforskning i Lund säger att mindre blodsockerhöjande föda(mer fibrer och korn i bröd) ger ett bättre minne så talar det för att än mindre blodsockerhöjande mat är än bättre!
  Dvs. In med mer fullfett i skolan vilket gagnar inlärning och bekämpar övervikt enligt professor Strandviks ”Svenska” forskning vad gäller just fett. Dvs Använd Sunt Förnuft och det är väl alltid tillåtet!?

 12. 12

  Livsmedelsverket sprider en halvsekelgammal vidskepelse. Ytterligare ”diskussion” som om detta vore en folkhälsofråga kommer inte att kunna bidra mycket. Sakupplysning och sakargument har föga effekt på inrotad folktro.

  I många generationer trodde folk att stenbumlingar ute i markerna hade kastats mot bykyrkan av jättar uppe i skogen. Försök att upplysa dem om att de faktiskt släpats dit av inlandsisen hade ingen effekt på den allmänna opinionen.

  Frågan om det mättade fettet har alltså samma dignitet som forna tiders sägner om tomtar och troll. Det är ett tema för mediaforskare och folklorister.

 13. 13

  Det står helt klart att SLV driver en egen linje här som fullständigt baseras på personliga åsikter hos de anställda och inte på vetenskapliga rön. Detta kan inte få fortsätta. Vi ser här en myndighet i totalt förfall, som bedriver propaganda istället för upplysning. Det är tragiskt att se.

 14. 14

  Om man går in på regeringskansliets hemsida och läser vad som skrivs om livsmedel under Landsbygdsdepartementet https://www.regeringen.se/sb/d/6402 hittar man bland annat följande text:

  ”Livsmedel
  Maten är en viktig del av konsumenternas välfärd. Det handlar om hälsa, välbefinnande och om hushållens ekonomi. I Sverige brukar vi tala om en helhetssyn på livsmedelsproduktionen ”från jord till bord”.”

  ”Central myndighet är Livsmedelsverket
  Livsmedelsverket är den centrala myndigheten för livsmedelsfrågor. Myndighetens främsta uppgifter är att utarbeta regler inom livsmedelsområdet, utöva tillsyn enligt livsmedelslagen samt att leda och samordna livsmedelstillsynen. Verket genomför också utredningar samt informerar konsumenter och andra intressenter om livsmedelsområdet.”

  Det departement som ”styr” SLV har också ansvar för livsmedelsproduktionen vilket uppenbarligen innebär att de har andra intressen än bara hälsofrågor.

  Låt Socialstyrelsen ansvara för kostråd som gäller hälsa, SLV kan fokusera på annat än våra barns blodfetter..

 15. 15

  Jag arbetar på förskola där det serveras mellanmjölk och bregott men har meddelat ”köksan” att det skulle vara bättre med vanlig mjölk (den röda)

  Jag måste även säga att din bok ”Anta din viktigaste utmaning” Var riktigt bra och givande, jag läste ut HELA på en dag och tänkte läsa den igen så det sätter sig 😉

  Önskar dig en härlig söndag!

 16. 16

  Formuleringar som den här tyder på Livsmedelsverket är desperata:

  ”För den som inte vill äta margarin finns det andra sätt att få i sig de viktiga fleromättade fetterna omega-3 och omega-6. Man kan till exempel använda lite mer olja i matlagningen, droppa lite olja på brödet eller äta mer fet fisk. Däremot rekommenderas varken barn eller vuxna att äta större mängder smör och smörbaserade matfettsblandningar eftersom man då lätt får i sig för mycket mättat fett.”

  De försöker liksom förtvivlat hålla fast vid SIN version av verkligheten.

 17. 17

  Jag reagerade när jag fick hem Konsumentföreningens nyhetsblad där det varnades för att äta
  smör och LCHF-kost, läs själva på: https://www.konsumentforeningenstockholm.se/Global/Medlem_Stockholm/MS%20som%20pdf/2012/MS_nr_01_2012_webb.pdf . Det är rena skrämselpropagandan och känns inte seriöst.
  Där påstås bl.a. att ”alla hjärtläkare i Sverige och globalt [är] överens om att den ökade konsumtionen av feta animaliska produkter ger skäl till stor oro”. Hur kan de dra alla läkare över en kam?
  Är Konsumentföreningen också sponsrad av margarinföretagen??

 18. 18

  För några år sedan föreslog vi Jan Harold Brunnvand att han borde intressera sig för hur sägnen om det mättade fettet uppstått och spridits. Han är folkloreprofessor i USA och uppmärksammad specialist på s.k. moderna sägner, trevlig man.

  Han svarade att det kunde inte vara av intresse för honom, eftersom han kände gällande regler och själv var mycket medveten om lämplig kost och kravet att vara återhållsam med fett. Villfarelsen om det mättade fettet är alltså så hårt rotad att en ledande specialist på villfarelser har gått på den som en värdefull levnadsregel.

  Ja, då undrar man hur kan gå att komma vidare. Kanske om någon svensk mediaforskare kunde övertalas att ta sig an historien om det numera riksbekanta fenomenet ”LCHF”?

 19. 19
  Adam NätvÄrkselev säger

  Enligt svensk lag har text i tidning eller på Internet, en grundlagsskyddad tryckfrihe, att utan ansvar och risk, producera resultat i skrift med säkerhetsbrist, om inte drabbad medborgare kan bevisa att producerat resultat är en säkerhetsrisk för det allmänna eller en grov kränkning av medborgares enskilda rättighet och möjlighet att rättssäkert redovisa uppsåt eller grov oaktsamhet i tid och rum.

  Enligt EU-rättens företräde och EU-domstolens framtida tolkning och historiska rättspraxis, har EN drabbad enskild medborgare, rätt till skadestånd av det allmänna, om humana resurser anställd av eller med uppdrag för LivsmedelsvÄrket, producerat säkerhetsbrist i handläggning eller beslut i brev adresserat till enskild medborgare, som lagligt bor eller arbetar lokalt på den inre marknaden.

  Skriv brev till LivsmedelsvÄrket och fråga om ditt och datt, – om du får svar, var noga med att kvalitetssäkra att brevets mottagare är enskild medborgare/konsument och att avsändaren i brevet, kvalitetssäkrat producerat resultat i tid och rum, med namnet på avsändaren som statlig svensk tillsynsmyndighet, därunder namnteckning eller namnteckningar på den eller de som enligt hemligt offentligt registermyndighet i tid och rum, företräder LivsmedelvÄrket, som rättssubjekt med unik identitet lokalt på den inre marknaden, samt namnförtydligande och befattning på företrädare.

  Om resurser som producerar resultat på webbsidor är ett eller flera kollektiva maktcentra u.p.a., har informationen inget värde i nutid eller nära framtid, för EN drabbad enskild medborgare, som i tid och rum utvecklat rätt mental kunskap, tänk och handling, i harmoni med den information som dagens JK Anna Skarhed skrev i regeringens SOU 1997:194.

 20. 20
  Anders S säger

  Annika, varför propagerar du inte för A2-mjölk till barnen? I Sverige finns ungefär hälften A2- och hälften A1-kor men mejerierna blandar mjölken och levererar en produkt som kanske är orsak till många hälsoproblem. I flera länder, t.ex New Zealand, Australien, USA och England har man uppmärksammat detta och man kan köpa A2-mjölk på många håll. I västra Frankrike, Sydeuropa, Afrika och Indien har man fortfarande ursprungliga koraser som ger mjölk med A2-kasein.

  För mer info sök på: BCM7 A2 kasein mjölk

  En anledning till att inte bara diabetiker utan även många icke-diabetiker blir friska från många hälsoproblem när det börjar med LCHF kan just vara att man undviker att dricka mjölk och att äta vete och annat spannmål med gluten snarare än att de lever ketogent.

 21. 21

  #20

  Spännande och visst kan det säkert vara en av orsakerna. Inte bara kornas mat är onaturlig utan korna har ju också tyvärr förändrats.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa