Alexandra Zazzi i Efter Tio

Birgitta Höglund tipsade om ett inslag i Efter Tio (TV4 Play) häromdagen, där Alexandra Zazzi recenserade LCHF-böcker. Det anslående är att Alexandra påstår att vi avråder från grönsaker. Vi är ju många som tvärtom tillråder grönsaker, efter önskemål och smak. Frukt däremot innehåller för mycket socker. Sen påstår hon att vi inte gör skillnad på olika fetter. Det är ju det vi gör. Vi tillråder naturligt fett, gärna mättat, men avråder från konstfetter, margariner, och omega-6-oljor som majsolja och solrosolja.
Annars var inslaget ganska bra.

28/1 Katrin Z pratade om LCHF i EfterTio igår (TV4.se).
Täppas sade att vi äter för mycket kött. Katrin fick inte komma in och säga att vi äter inte mer kött än andra, utan det är fett vi ersätter kolhydraterna med.

 

Comments

 1. 1

  Man tycker ju att de borde vara lite mer pålästa innan de uttalar sig i TV, men det är väl kanske för mycket begärt…vad vet jag.
  Malou avslutade sitt samtal med Alexandra att ’man får väl ta det med en nypa salt’. Då kan man ju undra varför hon överhuvudtaget tar upp ämnet i sitt program.
  Tänk om de någon endaste gång kunde vara lite mer seriösa och inte bara ta in folk som TROR att de vet och kan allt om just den här kosten.
  I sådana där program blir allt så ”snuttifierat” pga tidsbrist och okunnighet. Man blir så himla frustrerad!

 2. 2
  Ethel Loberg säger

  Jag tolkar Malous synbara ointresse för LCHF på grund av att hon tatalt har misslyckats att skippa ”de goda kolhydraterna”, ”jag mådde inte bra av LCHF”.

  Hon verkar inte må så bra nu heller dels förkylningsröst dels mycket mer Malou börjar det bli.

 3. 3

  Eva
  Bra sagt om Malou. Hon verkar vara en SLV lobbyist med den kommentaren: ”man får väl ta det med en nypa salt”. SLV är ju både fett och saltskrämda!

  Tycker nog Alexandra gjorde sig mycket bättre i den där TV-tävlingen, som hon väl vann en gång! 🙂

 4. 4
  Ingvar Bejvel säger

  Problemet för Zazzi är, att hon en gång var en snygg ’role model’, men nu har cirka sju, åtta kilo övervikt utan att veta varför. Det är därför inte så intressant att ta del av hennes uttalanden om hur man ska äta!

 5. 5
  Ingvar Bejvel säger

  Ursäkta, jag har nu sett inslaget via Kostdoktorn, och jag ser nu att det inte handlar om sju, åtta kilo utan snarare femton, sexton kilon innan vi talar om tidigare robinsonvikt!

 6. 6

  Katrin Zytomierska var gäst i fredagens Efter 10 och fick tala lite om sin viktminskning och bok..

  Jag tittade på inslaget på Play, men stängde av när Täppas Fogelberg började blanda in jordens överbefolkning. Ja, ni vet…man ska inte äta kött pga jordens överbefolkning, så jag såg inte hela diskussionen.

  Antalet människor på vårt stackars klot är ett gigantiskt problem, men att påstå att lchf-are är ett hot mot mänskligheten är så naivt och dumt så det går inte ens att bemöta….Jag blir bara så trött.

  By the way, jag tycker Katrin gör ett superbra jobb med att förklara att LCHF inte innebär att man ”vräker i sig” fett.

 7. 7

  Eva Hagbjärn ”Då kan man ju undra varför hon överhuvudtaget tar upp ämnet i sitt program”.

  Bra fråga! Kanhända finns det en anledning till att ämnet togs upp. Det finns stor anledning att intressera sig för de dramatiska hälsovinster som diabetiker får efter kostomläggning till LCHF på stort allvar i stället för att `ta LCHF med en nypa salt` 😉

  https://www.aftonbladet.se/debatt/article14183176.ab

 8. 8
  svante börjesson ( mattips ) säger

  Hej Annikas blogg !

  Tycker inte Zazzi är tillräckligt duktig kock-matprofil för att utala sig om Lchf kokböcker 🙁
  hade varit mycket bättre om Melker Andersson ( dessutom fit ) skulle ha gjort det, väldigt kunnig, snart är han lika stor som Wretman än gång var….

  CykelkockSvante

 9. 9

  Lena och alla andra som inte tycker om att vissa vräker i sig fett. Allt är relativt och om man som jag lidit av fettskräck i 30 år och nu ständigt söker hitta en fettnivå som tillfredsställer min kropp. Så blir det i jämförelse med det tidigare livet, att man nu vräker i sig fett. Det är ett uttryck från fettskräckens dagar. I dessa dagar skulle min förebild i fettätande, djadja Locha säga: bra att du inte är rädd för fett längre. Men du behöver äta mer fett.
  Så snart har jag lärt mig att vräka i mig fett som en helt normal person. Kanske lika mycket som du. Lchf handlar inte om att ta det försiktigt med fett. Fett är nyttigt och tillfredsställande. Man måste alltid passa sig för att få för lite. För mycket tror jag inte man kan få.

 10. 10

  Georg W
  Jag har ingenting emot fett, har ingen fettskräck utan använder det generöst i min egen matlagning. Jag har som du tidigare varit väldigt fettskrämd. Vad jag vänder mig mot är själva uttrycket nästan som en slags svordom, att man ”vräker i sig fett”.

 11. 11
  svante börjesson ( mattips ) säger

  George !

  jag vräkte i mig fett häromdan.. åt 2 port anklever på resturang Smak, absolut inga problem o det kallar ialla fall inte jag för att vräka !!! skillnad hade det varit om jag åt 10 port 🙂

  Mvh Cykel Carerra

 12. 12

  Jag har en chef vars mamma har gått bort i bukspottkörtelcancer (hade diabetes m.m.) och fick inte äta varken fett eller ägg (och socker men det är ju självklart) och nu säger läkaren att barn och barnbarn till mamman bör inte heller äta mycket fett och socker för att det KAN ligga genetiskt i kroppen hos dem.., KAN det verkligen stämma? Dessa är kineser om det är till någon hjälp?

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Jonas, Jag vet inte av någon forskning som visar att intag av naturligt fett isolerat skulle öka risken för bukspottkörtelcancer. Det är bara en av myterna som behärskar läkarkåren. Högt intag av socker och stärkelse höjer däremot blodsockret och insulinet och kan mycket väl öka risken för bukspottkörtelcancer. Andra faktorer som ökar risken för bukspottkörtelcancer är högt intag av alkohol, rökning, samt troligen andra gifter.

 14. 14

  Jonas!
  Jag gör inte anspråk på att vara någon expert.
  Men man brukar ju rutinmässigt skriva ut statiner till diabetiker. Jag vet naturligtvis inte om det är så i detta fallet. Men bukspottskörtelinflammation finns beskrivet i den vetenskapliga litteraturen i samband med statiner. (Jag vet att det handlade om cancer i Jonas fall).
  Som dr Dahlqvist skriver så kan socker och stärkelse öka cancerrislken.
  Om den stackars människan inte fick äta fett eller ägg så återstår bara protein och kolhydrater = socker

 15. 15
  ragnhild säger

  Ja, nå tar jag bare grädde i kaffen. Tatt lång tid att vänja sig från helmjölkk-skvetten. Men nå altså är det bara grädden som gälder. Melkekartong – var tok du vägen….? Off topic fråga?:

  Varför måste vi ha grönsaker?
  Måste vi inte äta grönsaker?

  Vem är modiga nog att svara på detta? 🙂

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  Ragnhild, Det enda jag vet är C-vitaminet. Det finns mycket lite C-vitamin i animalisk kost. De högsta halterna finns i inälvor, som lever och binjurar. Det är vanligt att folk äter litet av dessa organ. Det kan därför vara bra att äta något av grönsaker.
  Visserligen finns det knappast beskrivet fall av C-vitamin-brist hos LCHF-ätare, men det är troligen inte fel att äta måttligt av grönsaker. Många LCHF-are äter inga grönsaker, och det tycks gå bra ändå.
  Många människor tycker om att äta grönsaker, så för dem höjer grönsakerna ätkvalitén.
  Frukt däremot innehåller för mycket socker för att ätas av kolhydratkänsliga personer.

 17. 17

  Det är inte det lättaste att rekommendera LCHFkost heller när man litar blint på vad läkarna säger..

 18. 18
  Maggan A säger

  ragnhild

  jag växte upp utan grönsaker. Var ett sådant barn som vägrade… Förmodligen fick jag i mig nog c-vitamin genom apelsiner och äpplen.

  Som vuxen blev det tvärtom. Åt inte ens frukt innan LCHF men gärna olika grönsaker. Nu undviker jag även dessa för jag vill få fart på viktminskningen och snabbt gå ner de tre kilon jag gick upp över jul.- det går bra det med, men det blir lite trist. Snart kommer jag att börja med olika kål igen 😉

 19. 19
  Ethel Loberg säger

  Men flickor,flickor!
  Vad äter Ni då om Ni väljer bort grönsaker helt??? Nu blir jag nyfiken; äter Ni bara köttbitar, fisk, skaldjur, ägg, sill med feta stora såser och mycke smör?? Berätta snälla!

 20. 20
  Maggan A säger

  Ethel

  Nej inte HELT . Bara under två veckor för min del. På måndag ska jag bli mer liberal igen – för vitaminernas skull 😉

 21. 21
  Ethel Loberg säger

  OK Maggan, tänkte väl dä.

 22. 22
  ragnhild säger

  Hei alla flickor och poiker med 🙂

  Godt køtt, och väl tillagat = inte bruk för grönt överhuvudtaget – behövs inte alls – tycker jag. Jag känner at kroppen mår bra av det. Ref. lam – älskar det, ribbe, biff (skikligt mörnad) 🙂 Men korv/köttfars m.m. då är det ok med grönt av det der you know-slaget, bl.a. kål är herligt – grädde/smör till – eller utan dersom pannan med kött/fisk är fyld av smör/gräddsås.

  Altså: Med protein och fett – så går det utan grönsaker såå lätt – men obs. då måste det vara fett till.

  Foresten: Er det sant at människo-kroppen inte såder lätt metaboliserar C-vitamin från kött – någon urbefolkningsforskare påsto det? Dr. Annika, vet du något om det.

  Dr. Annika, såg nå at du uttalad dig herovan – tackar – jag tar C-vitaminpillor. Egg m.m. av lchf-kost dekker resten + d-vitamin, kalsium, magnesium – omega tre ….. 😉 Frukt, vad är det … jag passerte disken arrogant idag, snappat med mig ett stycke ribbe derpå – – – – – Nei det var inte på Ica – de tror alla nordmenn är så rike – gräddosten kostar 45,- Rema 1000 har beholdt den på 39, 5 kronor …. så valget är lätt – hopp och sprett – jag slutar aldri rima = miljøskadat – sorry :mrgreen:

  Många barn vil inte ha grönt – kanske de borde få äta sig mätta på proteiner bara – ? Varför ”prakka”/nöda på dem något de inte vill ha. Om det inte er den isen, pannkakan ol. som ligger der og slynger sig närmare och närmare då…… Jag tror vi skal lysna til barnen – det kan vara et naturlig behov som ligger till grunn när dom inte vill ha det der ”sunna” gröna. Poteten medreknad. Vi är mycket lika, men kan ha olika preferanser och förutsätningar med – obs. gälder inte korn 🙂

 23. 23
  Hälsa är livet säger

  Eftersom vi inte äter rå lever så ser jag det som nödvändigt att äta en viss mängd grönsaker. Framförallt olika kålsorter och paprika. C-vitaminpiller ser iaf jag som mycket mer onaturligt för oss än en aning grönsaker på tallriken…. Eskimåerna klarar sig bra på en helt animalisk kost pga att de äter mycket rått. Så alla som tycker att det är löjligt med grönsaker får väl börja med råbiff istället.

 24. 24
  Snapphane säger

  Jag ska läggas in på sjukhus om en vecka och ska göra en knäoperation och ligga där i 4-5 dagar. Nu mitt stora problem (tror jag). Hur ska jag kunna följa LCHF-kost på sjukhus? Säger jag att jag tillämpar LCHF-kost så blir det nog problem eller vad tror ni? Är det nån som har ett tips till mig hur jag ska bära mig åt. Funderar på att ta med en majonästub för ägg kan man väl få i alla fall men annars är det ju traditionell kost med gröt till frukost och mackor till kvällsmat. Vill inte bryta min fina nedåtgående kurva. Sen får jag inte heller ta emot besök av någon under tiden jag ligger inne så anhörig kan ju inte ta med nånting heller? tips emottages gärna.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  Snapphane, Ett tips är att ta med sig eget smör och kokosfett till sjukhuset. De behöver inte förvaras i kyl utan kan ligga i lådan i sängbordet.
  Har du någon släkt eller bekant som kan komma till dig med kokta ägg och annan LCHF-mat?

 26. 26

  Hej Snapphane!
  Jag gjorde en höftoperation för ett år sedan på Movement i Halmstad. Då hade jag nedanstående dokument med mig som dr Dahlqvist komponerat. Dessutom hade jag med mig kokosolja. Men alla förberedelser kom på skam. Vi bjöds på en utsökt mat. Det gick alldeles utmärkt att hålla en LCHF regim. Alla måltider serverades som buffé så man kunde välja själv. Flera ur personalen åt LCHF så det var inget konstigt med det. Enda fläcken var att man serverade margarin. Men så fick jag tillfälle att tala om vad det består av.
  LCHF är så spritt nu att det inte alls är osannolikt att flera personalen äter LCHF och Du får förståelse för Dina krav. Lycka till!

  Jag vill inte ha:
  Socker: socker, sirap, godis, kaffebröd, söta desserter. Sötningsmedel.
  Stärkelse: Potatis, ris, majs.
  Spannmålsprodukter: bröd, gröt, pasta, couscous, bulgur.
  Margarin: Becel, Milda och Lätta, och flytande margariner.
  Omega-6-oljor: Matoljor som majsolja, solrosolja, jordnötsolja, sojaolja etc.
  Fettreducerad mjölk och andra mejeriprodukter med låg fetthalt.
  Frukt

  Jag äter gärna:
  Ägg i alla former. Kokta, stekta, äggröra, omelett. Ingen restriktion av äggmängden.
  Ovanjordsgrönsaker: kål, sparris, lök, broccoli, spenat, gurka, grönsallad, tomat.
  Feta frukter som oliver, aubergine, avokado.
  Fisk och skaldjur, så feta som möjligt utan panering
  Smör /Bregott olivolja, ekologisk rapsolja, kallpressat kokosfett.
  Kött från ko, får, fågel gris. Helst fett
  Fet ost
  Mjölkprodukter: Grädde, crème fraiche, gräddfil, yoghurt, filmjölk.
  Bär osötade i måttlig mängd

  Jag anser mig veta vad som är hälsosam kost för mig.

 27. 27
  Snapphane säger

  Det ska jag minsann göra. Trodde inte smör höll sig men va bra. Ska försöka få min man åka dit med lite kokta ägg så kan han be att få lämna in det för jag får inte ta emot besök alls under de dagar jag är inne.

 28. 28

  Hej jag är en fetknopp som kommer att slå ut i full blom i vår…..

  Pga inflammatoriska processer i den medelålders kroppen måste jag bli min egen doktor, ta ansvar för min egen hälsa
  har ingen direkt övervikt, men ärftligthet för hjärt/kärlsjk mm
  Vad ska jag tänka på i första hand….strikt socker/kolhydratfri // ökat fettintag?
  Snälla…svara nu inte båda, jag vet det i teorin men i praktiken……

  Hur länge kan det ta,innan man kan ana att kroppen börjar ”självläka” ?

 29. 29
  LCHF-Bengt säger

  Snapphane, Där jag legat inlagd, har det funnits patientkylskåp, så det finns möjlighet att ta med egen överlevnadsmat, men ring och fråga bara.

 30. 30
  Snapphane säger

  Tack för alla fina tips. HOppas det ska gå bra och jag ska in på ALingsås Lasarett och det är ett toppensjukhus så de kanske inte är så avoga till LCHF då får vi hoppas men det där med patientkylskåp ska jag fråga nu på tisdag när jag ska in för undersökning med provtagning och sånt som sker en vecka innan operationen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa