Baka LCHF med kokosnötsmjöl

Jag fick hem Mariann Anderssons nya bok: Baka med LCHF.
Hon använder som bas i bakverken kokosnötsmjöl. Hon har själv experimenterat sig fram till recepten. Det fanns inte mycket tidigare om det.

Kokosnötsmjölet innehåller endast 4 g kolhydrater per 100 g. Det räcker med endast ca 1/4 av motsvarande mängd vetemjöl. Kokosmjölet har inte de negativa egenskaperna av vetemjölet, som gluten och fytinsyra. Brödet blir också mera snabbgräddat.
Kokosnötsmjölet tillverkas genom torkning och malning av det som finns kvar sedan man pressat ur kokosmjölk.

Jag har inte haft tillfälle att baka något av recepten ännu, men de ser mycket läckra ut.
Reaktioner och erfarenheter?

Om boken i DN idag.

 

 

Comments

 1. 1

  Hej!
  Bra att tänka på är att när man bakar med kokosnötsmjöl blir det oftast godare dagen efter. Jag har provat kokosrutor, semlor, chokladsnurror, kladdkaka och cup cakes choklad från kokboken och bakverk har verkligen en tendens att bli väldigt torra med kokosnötsmjöl men kokosrutorna och cupcakesen var grymma!!!!!!!

  Lycka till i ditt bakande!!!!!

 2. 2

  Tack för tipset. Jag detoxar just nu och köpte kokossocker (gjort på kokosblommans nektar). Är det något man kan köra med istället för socker?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Jenny, Jag kan inte tänka mig annat än att kokossocker innehåller glukos och fruktos liksom frukt, agavesirap och rörsocker. Någon som vet?
  Fruktos anses vara det sämsta sockret för hälsan. Det orsakar fetma, fettlever, gikt, stimulerar cancertillväxt etc.

 4. 4
  aviator1945 säger

  Jenny

  Från en kommersiell sajt benämnd https://coconutpalmsugar.com/Health_Attributes.html har jag hämtat nedanstående. Det är precis som Annika säger, kokossocker innehåller bl.a. glukos och fruktos, 3-9% vardera. Ytterligare ämnen ingår, obekant vilka:

  Sweet Tree Organic Coconut Sugar is a 100% organic, minimally processed, unfiltered, and unbleached natural sweetener. And contains no preservatives.

  Sweet Tree organic coconut sugar is naturally low on the Glycemic Index (GI), which has benefits for weight control and improving glucose and lipid levels in people with diabetes (type 1 and type 2).  SweetTree is rated at a GI-35.  By comparison, most commercial agaves are GI-42, honeys are GI-55 and cane sugars are GI-68.

  Coconut sugar produces a slow energy release, which sustains the human body through your daily activities without regular sugar “highs” and “lows”.  The major component of Sweet Tree organic coconut sugar is sucrose (70-79%) followed by glucose and fructose (3-9%) each.  Minor variations will occur, due to differences in primary processing, raw material source, tree age and variety of coconut.  Agave syrup, another popular alternative sweetener, is primarily made of fructose making it a high fructose syrup, similar to high fructose corn syrup.  Many studies have been conducted on sucrose vs. fructose and we suggest you educate yourself to discover which best suits your personal dietary wants and/or needs.

  Coconut sugar has a nutritional content far richer than all other commercially available sweeteners.  SweetTree is especially high in Potassium, Magnesium, Zinc and Iron and is a natural source of the vitamins B1, B2, B3, B6 and C.

  * Please note that some palm sugar on the market is also mixed with cane sugar and other malt-based ingredients… which isn’t a bad thing if you don’t mind.   Sweet Tree is PURE coconut palm sugar.  No cane sugar added.  No chemical inputs.  Just pure, unadulterated palm sugar made from 100% coconut nectar from Coco Nucifera.

 5. 5

  I boken sötar jag minimalt, då jag tycker inte vi ska behöva äta allt så himla sött, den lilla sötning som blir i mina bakverk är för att just bara få dem till bakverk. 🙂

  Jag använder stevia och erythriol. och på min blogg finns det 2 inlägg om när vi 4 olika individer frossat i mina sötsaker och tar diabetesstickor i flera timmar efter. Inget vetenskapligt men det visar att bakverken inte höjer blodsockret alls på någon av oss. 🙂
  KRAM

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  Aviator och Jenny, Kokossocker innehåller alltså ca 75% sucrose = sackaros, vilket i sin tur spjälkas upp i hälften glukos och hälften fruktos. Resultatet blir alltså samma som i rörsocker och fruktens socker.

 7. 7
  Hälsa är livet säger

  Jag brukar ha i en aning honung om jag bakar eller gör varm choklad till barnen, men bara lite. Honung är ett naturligt sötningsmedel som människan alltid samlat in då man hittat det. Därför anser jag att det är att föredra i mindre mängder vid högtidliga tillfällen framför t ex sukrin och stevia som jag inte kan tänka mig att våra förfäder hittade när de letade föda.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Hälsa är livet, Jag håller med dig om att honung är ett naturligt sötningsmedel som kan användas i låg dos av friska och slanka.

 9. 9

  Det finns massor med recept på kokosmjöl på amerikanska sajter. De har haft mjölet mycket längre än oss. Det finns hur många recept som helst på allt från formfranskor till fantastiskt god pizzabotten och kakor med mera.

  Här är en av mina favoritsajter:
  https://www.freecoconutrecipes.com/

 10. 10

  Jag köper kokosmjöl från USA och den som har minst kolhydrater ändå är enormt mycket mer kolhydrater i deras kokosmjöl än den som Mariann använder som bara har 4 g / 100 g.
  Den jag köper från USA har 21 g /100 g

  Jag använder USA mjölet bara när jag vill ha extra kokos smak 🙂

 11. 11

  ja det är inte samma mjöl däröver som här, därför är recepten inte hundra lika de i USA, jag har haft några få som inspiration, men i boken är alla mina egna lyckade experiment!
  Det är viktigt att man köper rätt mjöl dvs med högst 4-5 gram kolhydrater per 100 g.
  Annars funakr det inte i mina recept.
  //Mariann

 12. 12
  monica, född 1942 säger

  Jag klarar inte av bröd. Mitt gamla småätande kommer tillbaka. Har provat göra helt osötat bröd från recept ur olika LCHFkokböcker samt från nätet. Senast knäckebröd med kli, olika nötter och fröer, fiberhusk, olivolja. Jag hamnar i ett tillstånd där jag bara brer smör, ost, olika köttpålägg och äter, äter.

 13. 13

  Jag har provat att baka kokosbollar. De var supergoda och jag använde Sötrix i som sötningsmedel. Jag är en fd sockerberoende som har hittat lugnet och räddningen i LCHF. När jag åt kokosbollarna blev jag rädd att jag skulle börja hetsäta som jag alltid gör med socker och snabba kolhydrater. Men det hände ingenting. Jag åt tre stycken och sen var jag mätt. Inte sugen på något mer. Det var beviset för mig att blodsockret och hjärnan är helt opåverkade av Sötrixet. Det är helt otroligt att jag som jämt tänkte på godis innan LCHF kan äta söta saker igen och bara göra det ibland och äta lite av det.

  Här är kokosbollarna:

  https://minmamma.cravingz.se/?p=407

 14. 14
  40-talist säger

  Det här är en härlig ung tjej som bakar och lagar mat på LCHF-vis.
  https://metrobloggen.se/17ar127kg/

 15. 15
  Bagar´n säger
 16. 16
  Snurran säger

  Monika, samma här. Jag blev sådan av LCHF i största allmänhet dessutom. Suget efter sött, samt magproblemen försvann, men jag åt åt åt åt åt av fett fett fett, och ökade stadigt i vikt. Drack grädde rakt ur paketet, åt fet ost i stora mängder, 5 ägg, 200 gram kött stekt i floder av kokosfett, 3 dl grädde i en portion middag o.s.v. Eller 1 liter äggmjölk som mellanmål. Inte går man ned i vikt av det? Eller behåller. Jag var slank när jag började med LCHF, men fick övervikt.

  Jag hade ju hört att man kunde äta hur mycket som helst, och så skulle man bli naturligt mätt. Det har jag aldrig varit, och blev inte nu heller. Dessutom blev jag oerhört trött, och var trött under ett år i ketos. Det lättade när jag ökade kolhydraterna över ketosgränsen. Mättnad är något jag enbart har känt när jag ätit så som folk gör vid julbord. Även vid LCHF.

  Obs att jag är mycket noggrann med min kost, inget slarvande motsvarande det som en del vegetarianer gör när de utesluter kött och lever på påläggslösa smörgåsar. Jag åt och äter mycket ursprungligt och genomtänkt.

  Provade nyligen några bakverk, men hamnar som Monika i ett småätande och får ett uppvaknat socker- och kolhydratsug trots att jag inte sötar alls. Så starka är de psykiska inbanade reflexerna.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Snurran:
  Jag har aldrig påstått att man kan äta hur mycket som helst av LCHF-mat. Jag skriver i mitt kostprogram att med LCHF klarar man av att äta mindre matmängd och därigenom gå ner i vikt.
  Vissa får en naturlig mättnadsbegränsning av sitt matintag, men andra måste själva tänka på att inte äta för stor matmängd.

 18. 18
  Konsument i Sverige säger

  Snurran Skrev:

  Monika, samma här. Jag blev sådan av LCHF i största allmänhet dessutom. Suget efter sött, samt magproblemen försvann, men jag åt åt åt åt åt av fett fett fett, och ökade stadigt i vikt. Drack grädde rakt ur paketet, åt fet ost i stora mängder, 5 ägg, 200 gram kött stekt i floder av kokosfett, 3 dl grädde i en portion middag o.s.v. Eller 1 liter äggmjölk som mellanmål. Inte går man ned i vikt av det? Eller behåller. Jag var slank när jag började med LCHF, men fick övervikt.

  – jag åt åt åt åt åt av fett fett fett
  – Drack grädde rakt ur paketet
  – åt fet ost i stora mängder
  – 5 ägg
  – 200 gram kött stekt i floder av kokosfett
  – 3 dl grädde i en portion middag o.s.v.
  – 1 liter äggmjölk som mellanmål

  Du hör nog till dem som mår bäst av Livsmedelsverkets tallriksmodell.

 19. 19

  @ Hälsa är livet:

  Varför menar du att de inte skulle ha hittat stevia?

 20. 20
  Stina Thorin säger

  Jag har börjat med denna kost sen två veckor tillbaka och jag haft abstinens. Troligtvis har jag magnesiumbrist och har haft länge. Jag har underfunktion av sköldkörteln och äter medicin för det.

  Helt klart så blir jag mycket mättare nu som håller sig längre men guuud vad jag saknar bröd.

  Detta kokosmjöl, var kan jag köpa detta? Jag har ett recept på ägg, mjukost och nån glutenfri kli. Men ett någorlunda vanligt bröd skulle jag baka på direkten.

  Annars så äter jag mycket grönt och ägg och kött förstås ekologiskt.

 21. 21

  Hälsokostaffärerna kan ha. Även lite större livsmedelsaffärer som City Gross, ICA eller Hemköp. Det finns ju också att beställa via Internet.

  Här till exempel.
  https://www.spireaisaffle.se/

 22. 22

  16# enligt ayurveda har vi olika kroppar och skall äta därefter. Så kanske lchf inte är för din kroppstyp.

  Kapha pitta och vata. Googla vet ja.

 23. 23

  testinlägg, /teknisk admin

 24. 24

  Vet någon fruktosmängden i kokosgrädde..är rätt svårt att hitta.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  24 @ kal:
  enligt https://www.kungmarkatta.se/produkter/visa-produkt/kokosgradde-400ml-1303/
  är det 2,4 % socker i kokosgrädde, varav troligen ca halften som vanligt är fruktos.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa