Vi måste få en oberoende medicinsk forskning

Lars Bern har skrivit ett blogginlägg i forumet Etikkollegiet: Vi måste få en oberoende medicinsk forskning.
 ”I Sverige har staten svikit sitt ansvar genom skandalöst små anslag till oberoende medicinsk forskning. Man har genom ett kortsiktigt tänkande låtit läkemedelsföretagen i allt för stor utsträckning komma in på universiteten som finansiärer av forskning. Därmed har även den allmänna forskningen kommit att påverkas av företagens kortsiktiga strategiska tänkande.”

 

Comments

 1. 1
  aviator1945 säger

  Ja, universiteten har inte bara blivit påverkade av företagens kortsiktiga strategiska tänkande utan, ännu värre, av företagens kommersiella tänkande!

 2. 2

  Jo… – Aviator – så har det ju blivit, tyvärr tyvärr… 😥

  Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

 3. 3

  Behov av bättre system för att utreda forskningsfusk:

  …”Mer än var tionde forskare i Storbritannien har sett en kollega medvetet ändra eller fabricera data i sin forskning. Det visar en undersökning från BMJ.”…

  https://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=17234

 4. 4
 5. 5

  Läs Lars Berns inlägg!
  Min kommentar:
  Tack för denna utmärkta analys.
  Ett mycket stort problem i sammanhanget är att politikerna, socialstyrelsen, livsmedelsverket, läkarna, dietisterna och diabetessköteskorna saknar medvetande om hur manipulerade de är av läkemedels- och livsmedelsindustrin.
  Självständig och oberoende forskning finiansieras i alltför stor utsträckning av dessa industrier.
  Man ska inte stämpla dem som onda. De agerar endast enligt de spelregler som politikerna skapat, helt utan kritisk kontroll från statens sida.
  Att industrin inte tar något ansvar för folkhälsan är idag inget att förvåna sig över.
  Staten har hittills endast varit en impotent, inkompetent och oengagerad åskådare.
  De enda som gör något konstruktivt är de oberoende forskare och autodidakter som testar och informerar om LCHF-kosten, dvs om lågkolhydratkostens fantastiskt positiva inverkan på
  övervikt, fetma, diabetes och andra kostrelaterade hälsoproblem.
  Socialstyrelsen och regeringen borde skämmas och äntligen ta tyglarna i handen och börja leda hälsoarbetet.
  Mats Wiman
  numera frisk diabetiker typ 2

 6. 6

  Ett väldigt viktigt förslag. Långsiktighet kommer i kläm om företagens prioriteringar blir dominerande!

 7. 7

  Läser på DM ett blogginlägg av Mats Reimer hur han förfasas över att patienter/försökspersoner får betala ur egen ficka för att deltaga i en LCHF-studie. Ja, det är väl så det blir när nu forskningen skall vara oberoende dvs. Ingen vill betala.
  Mats Reimer är ju desutom skeptisk till LCHF som han nu skriver i inlägget. Snarare okunnig och inte påläst när nu även SoS sagt att kosten är enligt vetenskap och beprövad erfarenhet!

  Vilka ”bromsar” det finns!

  https://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/later-professor-ockerman-patienter-betala-15-000-for-att-delta-i-olaglig-lchf-forskning/

 8. 8

  Vad gäller Etiska råd så vill jag minnas att Charlotte Erlansson Albertsson i en av sina böcker berättade hur ett Etiskt råd hade avslagit hennes önskan om att få genomföra en sockeberoendestudie för flera år sedan. Det gick inte för sig eller var inte humant att låta en grupp människor vara utan socker/stärkelse under längre tid.
  Professor Rössner var säkert med i det där etiska rådet och han hade ju själv några år tidigare utrett sockerberoendefrågan och kommit fram till att den inte fanns. Möligen ville han inte bli avslöjad.
  Just då var Erlansson Albertsson förbaskad på det hela!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa