Debatt om LCHF

Jag fick mail med information om att Debatt, på torsdag, kommer att handla bl a om LCHF. Andreas Eenfeldt, Solveig Andreasson Kiander, Leif Lundberg och Margareta Lundström (Gbg) ska möjligen också delta.

 

Comments

 1. 1

  Då kommer jag att sitta bänkad på första raden ;o)

  Go Annika!

  Ska bli väldigt intressant (men med risk för att man blir besviken än en gång….).
  Är det SLV:s enkät som det ska pratas om, eller LCHF i största allmänhet??

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Ankhan, Jag ska inte vara med i programmet. Jag vet inte mera detaljer.

 3. 3

  Äntligen! Jo jag inser att det nog blir mer tjafs än saklighet. Men att SVT äntligen slutar undvika lchf är STORT! Ett viktigt steg framåt oavsett hur programmet blir!

 4. 4

  Vad synd…. :o( men det kommer flera tillfällen hoppas jag. Ska ändå bli spännande att se programmet. Hoppas verkligen att A Eenfeldt deltar. Honom har jag också sett fram emot att se i en debatt.

 5. 5

  Det kommer säkert att bli tjafs. Andreas och Katrin Zytomierska på LCHF sidan och Ingrid Larsson och Itrim på andra sidan bl.a. Jag, Margareta Lundstöm och Leif Lundberg kommer att vara med som LCHFgäster och kanske vara med på ett hörn.
  Solveig A. kiander

 6. 6

  Tror svt blev övrösta med fett mail idag tog ej många timmar för detta

 7. 7
  Dage Tanielsson säger

  Oavsett kvaliteten på sk fettdiet är det en av de värsta saker man kan göra gentemot planeten och fattiga människor.
  En köttätande människa kräver 400 (!!!) ggr mer markyta för att födas än en vegeterian.
  Dessutom används 16-18000 (100000 foder inräknat!!!) liter vatten för att producera ett kilo nötkött – dvs – en sådan diet är intet annat än egoism i sin yttersta form – har Annika Dahlqvist ens reflekterat över detta, och har hon vare sig vare sig barn eller barnbarn som ärver planeten efter henne undras då ?

  Utomordentligt oövertänkt kan tyckas.
  Jag är inte vegeterian, men anser att kött kräver väldigt liten del i kostcirkeln om vi skall ha ngn chans att vända den trend som håller på att skapa planetärt haveri.

  Googla gärna dessa uppgifter om ni undrar över dem.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6ttproduktion#Officiell_statistik_om_k.C3.B6ttproduktion
  https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_meat_production
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article10486134.ab

 8. 8
  Dage Tanielsson säger

  Dessutom innehåller kött som inte är ekologiskt framställt substantiella mängder antibiotika när det massproduceras, vad gör detta med oss och vår omgivning ?

 9. 9

  Detta debatt får man inte missa.. 🙂

 10. 10
  Johangym säger

  Debatt är ett skitprogram, för mycket gäster och ingen får säga mer än två meningar.
  Det kommer inte bli ett dugg bättre än Sverkers program förra veckan.
  Programmet är bara till för att reta upp tittaren.

 11. 11
  Snapphane säger

  Debattprogrammen idag är snabba och inte analyserande och experter saknas ofta eller så får de inte komma riktigt till tals i programmen p g a tidsskäl. Tacka vet när sådana duktiga programledare som Siwert Öhlund tex hade program då fick folk tala till punkt. Nu avsätts ingen tid till några mer djutgående intervjuder utan endast nu till kort inlägg som avbryts för att snabbt gå till annat ämne. Folk får inte prata till punkt och experter från olika håll får inte komma till tals. Rapport igår t ex med Annika Dahlqvist var en katastrof. Vad är det för journalistik som föregår ett sånt debattinlägg där reporter inte ens kunde namnet riktigt på denna kost. Riktigt dåligt men som allt med LCHF så ska det aldrig seriöst få framställas. Varför inte låta Annika D, Andreas Eenfeldt, Skaldeman, Ravnskov få komma till ett riktigt debattprogram tillsammans med andra som inte förespråkar metoden så det kan bli en debatt på lika villkor och där de får komma till tals och inte ständigt bli avbrutna.

 12. 12
  Ingemar B säger

  Förstår inte varför det så sällan diskuteras om LCHF är HÅLLBAR i ett lite större perspektiv.
  Redan i dag äter vi i dom rika länderna ju för mycket animalisk föda, med tanke på att denna ”produktion” är väldigt resursslukande och klimatpåverkande (i jämförelse med annan ”konsumtion” vi har).
  Människan har ju blivit så talrik, och kommit så långt i sin förmåga att utnyttja jordens resurser, att vi som individer måste besinna vårt globala ansvar!

 13. 13
 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Dage och Ingemar, Om vi alla äter högvärdigt animaliskt ekologiskt och närproducerat så blir det mera miljö- och resursvänlig matproduktion än att äta vegetabiliskt storproducerat. Vegetabiliskt när- och ekologiskt producerat är ok för de som klarar de kolhydrater som finns däri.
  Vatten och gräs finns det tillräckligt av i Norden för att vi ska få den animaliska kost vi behöver för bästa hälsa.
  LÄs Vegomyten av Lierre Keith.

 15. 15

  Dage Tanielsson, någon har inte läst ”Vegomyten”. Jag blir så trött. Hur mycket spannmål går det åt för att föda upp en ko från födsel till slakt? INGET, en ko skall äta gräs. En ko som gräsbetat hela sitt liv är miljöneutral. Jag börjar tröttna på miljöargumentet. Det om något är uttjatat.

 16. 16

  Alex – Klart du har rätt. En ko med sina fyra magar är designade att födas upp på gräs.
  Gräsuppfödda djur skall det talas för och en bättre miljövård finns nog inte…..

  Ibland kan man ju börja tro att de som talar för enbart vegetarisk mat kör sina bensinbilar på diesel…. och det kan inte vara hållbart! 😉

  Annila har helt rätt i sin kommentar Kl 1253

 17. 17
  dage tanielsson säger

  ..och då skulle jag vilja höra er säga hur stor procent kor som de facto betar gräs ?
  jag bor i skogen med mängder av bondgårdar i krokarnna.
  Dessutom, var sade ni att de betade vintertid ?

  och, hur mkt sålt kött i sv är närproducerat ?

  get a grip. egoismen skyr inga medel vad gäller sitt eget rättfärdigande.

 18. 18
  dage tanielsson säger

  Får man då likaså förmoda att svensk befolkning skall ha dessa möjligheter gentemot merparten av världens befolkning ?

  …hur var det nu igen ? – alla är lika, men vi är lite mer lika än alla andra ?
  ”orwell-1984”

 19. 19
  dage tanielsson säger

  Hur många som äter denna sk”diet” äter närproducerat smör och ost ?
  Vi talar ngn procentenhet om ens det.
  Jag har lamm och höns, vi slaktar en gång per år, sedan byter de plats med grönsakerna följande år.
  Hur många av er som förespråkar denna ”diet” kan säga att de gör det ?
  Bara för att man råkar vara priviligierad och född på ” rätt st
  älle” innebär inte att man överlever när planeten i sig kollapsar.

  god damn, som att tala med en vägg av fett…. mkt tragiskt.
  sweet dreams

 20. 20
  dage tanielsson säger

  ps, google utsläpp växthusgaser.
  köttproduktionen står för 18(!!!) %

  försök att konvertera det till närproducerat.

  Ni är en markant minoritet av uppenbara orsaker

 21. 21
  dage tanielsson säger

  Annika, varför jämföra massproducerad vegetabilisk föda med närproducerat kött ?
  ohållbar ekvation. Jämför isf närproducerat med närproducerat osv för adekvata siffror, och tala sedan om för mig om vi har resurser nog för sveriges befolkning att alla leva på närproducerat kött.

 22. 22
  dage tanielsson säger

  …och som sig faller äter dessa antibiotikastinna djur mestadels massproducera gmo-föda.

  Jag älskar en biff, men det torde inte röra sig om mer än ett par ggr/månad, precis som vi fungerade som omnivours en gång i tiden.
  Historien ljuger inte, bara fåfänga människor…

 23. 23
  dage tanielsson säger

  Ps, blanda inte in den genetiskt manipulerade soyabönan i denna diskussion, det är mkt, mkt onyttig.
  Merparten av det kött gemene man äter är baserat på just det.

  Så, var relevanta.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  Dage, Nu har vi hört vad du har att säga, och du har förhoppningsvis hört vad vi har att säga, så nu får det vara nog om detta för nu.

 25. 25
  Professor Göran Sjöberg säger

  Seriös debatt eller en ny SVT bottennivå?

  Eftersom jag inte har någon TV och inte heller läser några kvällstidningar så var jag lyckligt ovetande om Belinda Olssons existens till jag börja Googla kring detta TV-program som tydligen är ett kombinerat debatt och underhållningsprogram.

  https://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=74537&selectedDate=20120119&shortVersion=true&showWeek=false

  https://dagens.etc.se/noje/debatt-x-7

  Och efter ett tag blir det för mig ganska uppenbart att mitt beslut att kasta ut TV’n för tio år sedan knappast är något som jag behöver ångra. Om vi blev irriterade på Sverkers flamsiga program så verkar dock det här debattprogrammet lova att bli ännu mer flamsigt. Sannolikheten att få framföra något seriöst och att få tala till punkt är nog väldigt nära noll.

  Jag kan förstås ha fel – hoppas det!

  Jag känner som sagt inte till Belinda Olsson mer än vad jag läste på länken ovan och hon kanske också är för LCHF – det kanske är någon som vet.

  Jag är ändå glad att Annika inte är med – hon skulle antagligen ’gå i taket’ och det skulle antagligen jag själv också ha gjort om jag hade varit med om att LCHF behandlas som någon slags modebantningsdiet. För mig är LCHF vetenskap och inte något ämne för underhållning.

  Jag tor att Karin (Belinda verkar vara samma typ) och Andreas gör sig bättre i den här typen av lättare debattprogram.

  Dage

  Jag köper mitt kött hos Norrbete – tror du det är bra?

 26. 26
  Snapphane säger

  Ska med nöja följa ”Debatt” på torsdag men tyvärr så blir det väl varken hackat eller malet för Belindas debattstil är så oerhört jobbig och nåt sakligt hinner sällan fram p g a den populära debattstilen som ingen vettig människa kan följa. Folk får inte prata till punkt och sitter efteråt och ser långa ut i ansiktet och får inte fram sina synpunkter.

 27. 27

  Annika:

  Har du läst Katrins LCHF-bok? Jag måste säga att hon är kränkande. Här följer ett citat:

  ””Du skall bli smal och snygg och kommer att älska dig själv och jag kommer att vara så stolt över dig och hoppas på att våra vägar korsas en vacker dag och att du då kommer fram till mig och säger ”Du Katrin. Jag läste din bok och gick ner 20kilo” och sedan kramas vi och kanske att vi till och med fäller en tår. Men nu är du fet och behöver inte alls komma fram till mig om du råkar få syn på mig på gatan för fetton är inte min melodi och jag tycker uppriktigt sagt att du är osmaklig. Dels för att du ser äcklig ut och dels för att du stör mig hur du medvetet kan förkorta ditt liv och utsätta folk i din omgivning som älskar dig för risken att du dör tidigare än du behöver. Med de orden är det dags att bli smal.”

 28. 28
  Professor Göran Sjöberg säger

  dage tanielsson (lustig pseudonym förresten!)

  Vi håller nog på med LCHF för att vi inte längre vill vara sjuka och alltså inte för att i första hand lösa världens fattigdomsproblem men jag tror inte heller att dessa förvärras för att jag köper kött från Norrbete. Till och med inbillar jag mig att jag hjälper till med att hålla markerna i norrlands inland öppna genom att köpa just köttet från dessa gräsbetande djur. Det är ekologiskt på något sätt.

  Annars håller jag med dig om att detta luktar klassfråga lång väg där jag själv tillhör de priviligierade och att det framför allt är de fattiga i världen som blir feta och sjuka även om det bevisligen kan drabba även en sådan som mig. Fördelen med att vara professor är annars att man är ganska bra på att forska och ta reda på hur det hela ligger till och jag inser som du att världsfrågorna inte kan lösas på ett individuellt plan även om jag tycker det är väldigt trevligt att känna mig frisk.

  Men det spelar ju förstås ingen roll hur frisk jag själv är för de fattiga i USA. Om jag hade fortsatt med vegetarisk mat och fått en ny sista hjärtinfarkt så hade förstås inte heller detta haft någon större betydelse för dem. Man kan kanske därför se LCHF som medicin och att jag som priviligierad professor har råd med medicinen. Eftersom jag inte äter någon hjärtmedcin så går också dessa pengar till bönderna i norra Sverige istället för till vinster hos något läkemedelsbolag om vi nu ska försöka se det hela positivt. Nå en liten del går också till systembolaget eftersom jag också använder rödvin som medicin som dessutom passar alldeles utmärkt till köttet.

  Nå – världen är nu orättvis och klassklyftorna tenderar hela tiden till att öka och jag tror tyvärr inte att vi kan gör så mycket åt dessa här på bloggen. Det verär snarare en politisk fråga som inte hör hemma här. Jag tror därför inte man ska skylla all världens fattigdom på Annika och hennes blog även om den trots allt nu påverkat en tredjedel av sveriges befolkning (troligvis den rikare delen men det kan vara svårt att veta).

  Men lycka till i din kamp för att lösa världens fattigdomsproblem och för att förändra jordbruket till det bättre. Kanske något parti kan hjälpa dig. Du kan ju gå in på deras hemsidor och se hur de ställer sig till världens fattigdom och undersöka saken lite närmare. För mig känns det i alla fall bra att veta att bönderna på Norrbete har varit snälla och omtänksamma mot det djur som nu ligger i min frys. Det smakar dessutom väldigt bra om det nu är ett tecken på att djuret har varit lyckligt.

  Vi är med dig i din kamp för lyckliga djur – i all fall jag själv.

 29. 29
  Ingemar B säger

  Annika Dahlqvist påstår här ”gräs finns det tillräckligt av i Norden”. Jag har inga siffror att stå på, men för mig låter det helt orimligt. Med den areal av betesmarker och vi har i Norden kan det inte bli många kilo nötkött per capita här. (Man hör ibland att betesmarker kan man inte nyttja till annat)
  Det kanske funkar i Argentina och Nya Zeeland som har helt andra förutsättningar.
  Ingen kan väl förneka att att produktion av vegetabilisk näring på odlad mark slukar mycket mindre resurser.
  Höj blicken och stirra er inte blinda på selektivt utvald statistik!

 30. 30
  ragnhild säger

  Ja, nu blir det norsk her: Da alt jeg vanligvis uttaler er ”veldig bra og gjennomtenkt” 😯 , så får intresserte av det som følger ta fatt på et ovesetningsprogram. Lykke til.

  Tage Danielsson: Så flott alt du kommer med; Du setter fingern nettop på det idiotiske som foregår. Bli med du og – der finnes vei ut av: antibiotikabruk, kraftfor/spannmål, dyrevelferd, gjengroing av potensielle beitemarkeder,, genmodifiserte produkter,ødelegging av jordsmonnet, monopolselskaper, slappe borgere som i beste fall ikke vet, og derfor ikke engasjerer seg/det samme gjelder naturligvis politikere, profittjegere, kynikere ………… HVA GJØR DU?

  HVOR ER DIN RØST? Har du gitt opp – ga du opp før eller etter at det gikk for langt? Hva kan du gjøre nå? Ber du oss begynne å spise gulerøtter eller korn: https://paljabekk.blogspot.com/2011/10/veien-til-god-helse-korn.html www. Se også: http://www.anneviken.blogspot.com. for dyrevelferd ell. mangel på dette. Dere har foresten litt bedre regler/krav for kyrs muligheter til å beite ute enn vi har her tilands.

  Miljøorganisasjoner synes å ha sine prioriterte arbeidsområder. De kan umulig innad gjøre alt, selv om det er mye som er prekært og haster. Jeg kan godt se for meg at noen organisasjoner med sammenfallende interesser slår seg sammen til en større enhet. Lchf som organisasjon burde f.eks. kunne være intressert i å knytte seg til dem som ser behovet av en revolusjon også i jordbruket på vegne av innbyggere som ønsker giftfri og økologisk mat. Og som ønsker bedre mulighet til den påvirkningen som må til for å oppnå resultater.

  En bekjent uttalte:
  ”Maten vår derhjemme (USA) er ødelagt”. Med uttalelsen fulgte et noe sorgfullt, lett sjokkert uttrykk.

  Er vi også kommet dit, eller? Ønsker vi dette for resten av verden?…… må også vi begynne og strekke oss mer progressivt utover vår lille (lang ell. kort) nesetipp?

  P.s. Tage, lchf är inte bara kött – har du koll på det?

 31. 31
  ragnhild säger

  Rettelse. Klart det skal være ”dårlig” dyrevelferd. Men ni forstå väl 😉

 32. 32
  ragnhild säger

  Jossan, står det i boken? Och forlaget/utgiveren har latt det passere? Nå forstår jeg vad uttrykket ”latteren ble sittende fast i halsen” betyr/betyder. Sorry!

 33. 33

  Dage! begriper inte vad du menar med mjölkchokladen, men kanske ska jag inte bry mig.
  Ang att förespråka lchf som sunda matvanor så tror åtminstone jag att det kan vara klokt. De kostråd SLV förespråkar nu, funkar inte enligt mig i alla fall.

 34. 34

  GUDARNA…….vad jag blir förvirrad….en stackars 65 ++.ig…. inflamatorisk,värkbruten,magstörd, metobolisk, kvinna,som försöker söka all LCHFinfo…varför detta bloggkrig…tala om… att man kan… ”döda” varandra i oliktänkande religioner……Suck……vet ej på vems tro…jag ska bli ”salig” på……..?

 35. 35

  Hej och tack Dage Tanielsson – ”Dessutom ställer jag mig frågande till hur mång av dessa anhängare som själva skurit av huvuden och dragit ut tarmar ? Jag anser att om man skall vara berättigad att äta köttet skall man också kunna hantera det fr början till slut”

  Jag har jagat älg och småvilt i 50 år och jag säger som den danske prästen, författaren och motståndsmannen Kaj Munk: ”Så länge människan är asätare kommer jag att fortsätta jaga och äta kött”

 36. 36
  Professor Göran Sjöberg säger

  Gunilla

  Det var två och ett halvt år sedan jag kom in i detta och jag förstår dig mer än väl hur du känner det.

  Jag och min fru krånglade inte till det hela.

  Eftesom min fru akut blev allvarligt sockersjuk så gjorde vi det väldigt enkelt för oss. Eftersom hon bevisligen blev sjuk av socker så slutade vi med socker helt och hållet. Och när jag säger socker så innefattar det allt som omvandlas till socker vid matsmältningen och det är alla jag säger alla kolhydrater vilket är bröd, potatis pasta frukt ………. ja allt.

  Det var drastiskt men det var väldigt effektivt och bra – vilka hälso förbättringar på väldigt kort tid.

  Prova en månad och känn efter.

 37. 37

  Ingemar B
  Sedan andra värlskriget har hundra tusentals hektar betesmark vuxit igen med sly eller skogsplanterats.
  På radons P 1 nämndes för ett tag sedan att i Sverige nu finns 1 miljon hektar odlingsmark som inte används. Hela norrlands inland skulle kunna hysa otroligt många betande djur, om det bara blev så eftertraktat att det blev lönsamt.

  Det är en stor miljövinst med friskare människor, våra överbelastade sjukhus och den oändligt stora läkemedelsproduktionen belastar också miljön.

 38. 38

  I vår kommun Västervik så äger folket 10 000ha mark och vi har 8 000 arbetslösa. Vår kommun skulle lätt kunna försörja oss 40 000. Plus några hundra tusen till om alla hade varit lika smarta som jag. Därför tycker kommunalrådet att jag ska göra det själv. Eftersom kommuner inte får konkurrera med de multinationella. Det är mot kommunallagen.

  Det finna bara en lösning för framtiden och det är lokala självhushåll, runt hela globen. Det blir så förr eller senare. Annars tror jag ingen kommer och klara sig. Det stora problemet är att få stopp för den otroliga miljöförstöring som odlingen med monokulturer utgör. Dels för giftigt kraftfoder, Dels för gmo-soja, dels en brödproduktion som gör det enkelt att leva i ungdomen. Allt skit som produceras kommer från ett helt meningslöst och undergångsstämplad jordbruk.

 39. 39

  Är det någon som vet var margarinet kommer ifrån och är det något människan så desperat behöver. Så att vi kan tycka att det är ok att odla upp 40% av planeten. Vilket innebär att det som egentligen är mat inte får plats på jorden. Den biologiska mångfalden som naturen eftersträvar är ett allvarligt hot mot ekonomin i jordbruket.

 40. 40

  Många måste ha sett det men ingen pratar om det. Härom kvällen sas det på skräptv (rapport) att etiopiska regeringen tvångsförflyttat befolkningen från en hel region för att storbolag ska få tillgång till deras jordbruksmark. Det blir smaskiga bananer och andra exotiska läckerheter för den civiliserade delen av världen.

 41. 41
  anhörig säger

  Georg W at 22:15

  Gunnar lindgren har ett och annat att säga om margarin.

  https://www.gunnarlindgren.com/

 42. 42
  Annika Dahlqvist säger

  Jag har raderat en del kommentarer från Dage Tanielsson, eftersom han rabblar samma saker hela tiden. Att sjuka ska få äta LCHF om det gör dem friska tror jag att alla är ense om. Om friska ska få äta LCHF för att förebygga sjukdom är en annan sak. Men jag ser ingen anledning i nuläget att förbjuda någon att äta mat som gör den friskare.

 43. 43
 44. 44

  Ragnhild: Ja i bokens inledning vräker Katrin ut sitt förakt för ”fetton”. Jag är inte förvånad..

 45. 45
  ragnhild säger

  Jag är 😉 Men det är klart, man kan inte redigera bort attityder/holdninger. I detta tilfelle har nog det varit en del av konseptet. Forläggaren har nog varit bevisst på, och sett till at bloggaren KZ´s fotavtryck har kommit med, det är väl bara å respektera det.

  Nei, jag tycker inte om det – så spesielt som det är. Tack Jossan.

 46. 46
  LCHF forever säger

  Tack redaktionen för translate, Nu är det lätt att följa på annat språk

 47. 47

  Jag ska också vara med som publik i kvällens Debatt kl. 22.00 men jag får troligen inte yttra mig. Men om jag, mot förmodan, får säga något så har jag skrivit ner fyra frågor på min blogg som jag kommer att ställa och för säkerhets skull också besvarat dom själv ifall det blir snuttefieringsTV som vanligt.

 48. 48
  pensionär säger

  Jossan 18 jan. at 18:19

  Man sätter så klart morgonkaffet i vrångstrupen. Jag har inte läst boken, det jag vet är via LCHF magasinet.

  Min pensionärshjärna väljer att tro att avsikten är att ruska om läsaren, som förväntas förstå att Katrin peppade sig själv på samma sätt framför spegeln:

  ” Du skall bli smal och snygg Katrin! Just nu är du fet och osmaklig. Du ser rent äcklig ut! Hur kan du medvetet förkorta ditt liv och utsätta folk i din omgivning som älskar dig för risken att du dör tidigare än du behöver. Du ska bli smal!!!”

  Vi får bida tiden an. Gjort är gjort och sagt är sagt, Den som vill kan ju skriva till Katrin 🙂

 49. 49
  LCHF forever säger

  Tack Göran för dina kommentarer- En annan person som vi gärna skulle se på denna blogg är Jan Hammarsten. För er som inte vet vem han är så kommer ett citat

  .Höga insulinnivåer är en stor riskfaktor när det gäller att utveckla prostatacancer. Det är den viktigaste slutsatsen som läkaren Jan Hammarsten kommit fram till efter 20 års forskning på prostatacancer. Hans rön har nyligen publicerats i den ansedda tidskriften “Nature”. Han liknar insulin vid “gödning för cancer”.
  Det bästa man kan göra för att motverka prostatacancer, är alltså att äta mat som höjer insulinhalten i blodet så lite som möjligt.
  Den diet som bäst uppfyller dom kraven är den s.k. LCHF-dieten, som går ut på att äta så lite kolhydrater som möjligt och istället äta mer nyttigt fett.
  Jon åkte till Ludvika lasarett och träffade Jan Hammarsten, som regelbundet kommer upp från Halland, där han bor, och jobbar på urologmottagningen:

  Tyvärr kan man inte höra hans program av någon anledning!

 50. 50

  Jag bor i utkanten av ett enormt kalhygge i södra Skåne som heter Söderslätt. Här har landskapet totalt anpassats till monokultur av spannmål, sockerbetor och raps. Nästan alla träd har huggits ner, sjöarna har tömts på vatten och bäckarna rinner numera i kulvertar under jorden. De flesta djuren har utrotats.
  De stora fälten besprutas med gifter och inget levande tillåts finnas på det stora stäpperna. Stora maskiner dundrar fram drivna av diesel och bensin. Konstgödsel sprids i stora mängder. Allt baserat på olja!
  Tänk om de stora EU-bidragen till storbönder och adel kunde gå till boskapsskötsel och naturvård istället för till stärkelse och socker! Träd skulle kunna planteras, bäckarna skulle kunna tas fram, sjöarna skulle återfå sitt vatten och en enorm mängd boskap skulle kunna beta på stora grässlätter som tidigare varit socker och spannmålsfält! Klimatet i Skåne är så bra att alla djur skulle kunna vandra omkring på slättterna året om!
  Och tänk vad människorna skulle bli friska genom att skifta från stärkelse och socker till riktig mat!

 51. 51

  Det var tänkvärt Swedboy. En lyckligare framtid kan man ana med den bilden i tankarna.

  Jag har inte orkat läsa igenom alla kommentarer, så jag är inte säker på om någon nämt liknande jag vill säga.
  Jag blir lika förvirrad varje gång jag hör någon kritisera LCHF pga. det kräver ökad köttproduktion. Det verkar vara den stora myten och missuppfattningen att LCHF är lika med att man frossar i kött och fläsk.

  Det jag uppfattat som det korrekta är:
  LCHF är lika med att man byter ut större delen kolhydrater i sin måltid mot naturligt mättat fett, punkt.

  Fett kan inte jag enbart blanda in i begreppet kött och fläsk. Det finns smör, ägg, ost, cocosfett, fisk, skaldjur, nötter osv osv.
  Jag tror inte någon LCHF:are ökar kött och fläsk konsumtionen endast för att klara följa LCHF råden.
  Vi här hemma har minskat potatis och pasta och ökat på grädde, smör, ägg, blomkål och dylikt. Ingen förändring av kött eller fläsk inköpen, utan tvärtom minskat, mot lite mer fisk.
  Så varför inte försöka smula sönder den myten tycker jag.
  Men jag kan ha fel 🙂

 52. 52

  Jag menade förståss att jag kunde inte ta mej tid läsa alla kommentarer. Inte att det var något fel på dem. Det var så många. Jag såg bara några kritiska med argumenten om höjd köttproduktion, som jag tycker inte är rättvisande argument.

 53. 53
  Professor Göran Sjöberg säger

  Några funderingar kring Belinda Olssons hennes underhållningsprogram

  Min fru som är konstnär har också en del favoriter bland alla konstnärer och en av dessa är grafikerna A. Paul Weber. I hans ”Kritische Graphik” (Hoffman und Campe Verlag, Hamburg 1973) så finns det många fantastiska bilder som gisslar hyckleriet och den fördumningen som pågick för full fart i vårt samhälle redan på den tiden. Anledningen att jag tog fram boken ur vår bokhylla nu var att en av hans bästa bilder dök upp i mitt minne med tanke på kvällens TV-program och jag hittar nu snabbt bilden igen på sidan 44. En kanonbild!

  Det grafiska bladet heter ”Jedem das Seine” som jag översätter till ”Var och en efter egen smak”. Det kanske finns någon tyskspråkig läsare som har en bättre översättning. Bilden föreställer i alla fall ett tiotal olika djur som med lystna miner på nära håll stirrar in i en TV-apparat utom en räv som är på väg ut genom dörren med ryggen mot TV-apparaten och med en bok under armen (speciell hälsning till Ragnhild här!).

  Sedan råkade jag också läsa Niklas Wahllöfs TV-krönika i DN idag igen.

  https://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/niklas-wahllof-graten-ar-det-moderna-tv-mediets-gyllene-snitt

  Den tycker jag är nästan lika vass som den om Sverkers program om kosten för några dagar sedan även om en sådan fantastisk krönika är svårslagbar.

  https://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/niklas-wahllof-i-sverkers-sista-strid-forsvinner-sanningen-i-stridslarmet

  I mina ögon handlar det om en programmerad fördumning – indoktrinering är nog fel ord för själva idén är ju troligen att du ska veta mindre och bli mer förvirrad efter att du har ödslat tid på programmet I grund och botten är det förstås enligt min mening från TV-lednings sida, och med Belinda som ett lydigt redskap, frågan om ett rent förakt för vanliga människor som man betraktar som ett gäng ’flabbande imbiciller’.

  Att jag själv började studera beror kanske delvis på uppmuntran från min far som själv aldrig fick den möjligheten på grund av de fattiga förhållanden han växte upp i men som ändå alltid längtade efter kunskap och framför allt då naturvetenskaplig.

  Jag kommer fortfarande ihåg hur han fnös och vände ryggen åt TV-apparaten på samma sätt som räven inför ett program som hette Lucy Show i TV’ns barndom för de 60+are som var med då och nu kommer ihåg det programmet. Det fanns nämligen en stuidiepublik som på uppmaning skrattade och applåderade och hans kommentar var: ”Att man inte ens själv ska få bestämma när man ska skratta.”

  Så det här programmet med Belinda Olsson är ju knappast någon ny företeelse men antagligen inte heller mindre fördummande än hennes förebilder.

  Och jag är faktiskt glad att Annika inte är med på det här spektaklet – risken är uppenbar att LCHF får ett löjes skimmer över sig – en löjlig ”religiös sekt” helt enkelt. Och Annika har fått ta nog med dynga från journalister som vill vinna billa populistiska poänger.

  Om jag hade haft TV så hade jag förstås tittat på det här programmet i rent studiesyfte. Ni som har det och kommer titta kan väl för min skull ändå räkna hur många skratt som Belinda lyckas pressa ur studiepubliken på LCHF’s bekostnad.

  Men jag kanske bara är orättvis och småaktig – vi får se om en stund.

 54. 54

  Ja Göran, jag instämmer i din sista mening!
  Visst skrattade publiken och jag spontant och hjärtligt ett antal gånger åt repliker från deltagarna i debatten. Det var riktigt underhållande emellanåt och det var helt klart spontana skratt.

  För övrigt brukar jag uppskatta dina kloka inlägg och även jag avskyr program där publiken skrattar och applåderar på beställning.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa