Behövs kolesterolsänkande mediciner?

Artikel i Vk.se idag: Kolesterolsänkande mediciner behövs. Och samma artikel i andra tidningar som i Arbetarbladet.se.
Författarna menar att patienterna ska tro på läkarna utan att ifrågasätta.

Här har jag skrivit om Kolesterolets betydelse som sjukdomsorsak.

Ett högt kolesterolvärde i sig utgör ingen ökad risk för hjärtinfarkt. Dert är flera gånger visat att hjärtinfarktpatienter har normala eller låga kolesterolvärden. Läs tex artikeln Är kolesterol en riskfaktor?

Se även Aktuell översikt om kolesterol från Ralf Sundbergs nya blogg.

 

 

Comments

 1. 1

  ”Författarna menar att patienterna ska tro på läkarna utan att ifrågasätta.”

  Jo… – Annika – men jag är övertygad om att Du har rätt.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Josef, Men jag brukar inte beordra någon patient att ta en viss medicin. Jag brukar försöka redovisa för och emot, sen får patienten bestämma om och vilken medicin den vill ta.

 3. 3
  Ethel Loberg säger

  Och så hoppas jag också innerligt att Du numer fritt kan rekommendera patienterna vad som är bra att äta för att få en förbättring av sin hälsa, utan att behöva ta en massa piller.

 4. 4

  ”Som läkare och forskare vill vi också här utrycka vår oro.”

  Detta menar jag är nyckelmeningen i denna nästan parodiska artikeln. Oron är inte att ta miste på men är det patienterna det gäller? Statiner är som alla vet en lönande affär.

  Detta är min oro:
  https://www.kostdemokrati.se/margareta/2012/01/16/kolesterolsankande-medicin-biverkningar/

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  Ethel, Jo på den vårdcentral jag arbetar på nu är jag välkommen att ge råd om LCHF. Det känns fantastiskt.

 6. 6

  Kan man misstänka att dessa ”förståsigpåare” får en stor del av sin inkomst från läkemedelsindustrin kanske….? De stackars Läkemedelsföretagen måste ha fått skrämselhicka över alla ”tokiga” människor som fått upp ögonen för hur vi verkligen SKA äta ;o)

  Det känns som vår i luften…

 7. 7
  Göran Sjöberg säger

  Ankhan

  Är det sant att 25% av sveriges befolking nu har blivit helt ’tokiga’?

  Läkemedelsbolagen kommer snart bli väldigt olyckliga. Om folk blir smala, pigga och friska och kan fortsätta jobba flera år till så kommer samhället förstås drabbas av en katastrof. Var ska detta sluta? Har folk helt tappat besinningen. Vad ska vi göra med allt insulin och med alla sprutor och pumpar. Vad är då vitsen med att bjuda läkare på resor och konferenser om de sedan inte uppmanar sina patienter att ta medicinerna?

 8. 8

  Ett piller för mycket (DN ledare):
  https://www.dn.se/ledare/huvudledare/ett-piller-for-mycket

  …”Det kan tyckas djävulskt att det läkemedelsbolag, Pfizer, som saluför blodfettssänkaren och försäljningssuccén Lipitor, en medicin som gör 20 procent av de manliga hjärtpatienterna impotenta, är samma bolag som tillhandahåller potensstärkaren Viagra.”…

 9. 9
  aviator1945 säger

  Ankhan samt Göran Sjöberg,

  Det är nästan en händelse som ser ut som en tanke, att i dagens New York Times finns en artikel som berättar att de federala myndigheterna snart kommer att kräva att läkemedelstillverkarna offentligt redogör för alla utlägg till läkare för forskning och konsulting. Även arvoden till läkare som ställer upp som talare kommer att inkluderas. Och det är inte enbart utbetalda pengar som kommer att räknas, utan även resor och nöjen. Detta för att minska den ”conflict of interest” som alltför ofta inträffar.

  När kommer detta månne att också hända i Sverige?

  https://www.nytimes.com/2012/01/17/health/policy/us-to-tell-drug-makers-to-disclose-payments-to-doctors.html?_r=1&hp (gratis registrering erfordras för tillgång till artikeln)

 10. 10

  Annika, önskar att jag hade dig som läkare. Jag tror man kan bolla diverse problem med dig. Det går inte med min familjeläkare… där är det ”punkt slut” typ.
  Min diabetesläkare är bra, men där ska man kanske inte ta upp det som inte direkt har med diabetes att göra.

  Så verkligen kul att höra att du får jobba på bra hälsocentral. 🙂

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  LenaKa, Jag tycker att man kan ringa runt till vårdcentraler och fråga om de har någon läkare som inte är emot LCHF. Huvudsaken är ju att läkaren inte är negativ och hotar med död och förintelse för den som äter LCHF.

 12. 12
  Maja gräddnos säger

  Ralf Sundberg har nu en nystartad blogg: ralfsundber.se, där finns ”de nya sanningarna om kolesterol” i bra sammanfattning.

 13. 13
  monica, född 1942 säger

  Jo visst! Hjärtinfarktpatienter har ofta både normalt kolesterol och normalvikt. De kan ha varit på hälsokontroll med perfekta värden veckan innan. De kan stå på blodförtunnande medicin- typ Trombyl , Waran. Det tycker jag är mest konstigt. att de ändå får hjärtinfarkter. De kanske varken röker, snusar, stressar eller har latent diabetes. Detta har jag sett i mitt arbete sm sjuksköterska. Så varför får en del till synes sunda människor infarkter medan andra inte får det .Är det bara arvet som spelar någon roll??

 14. 14

  Göran Sjöberg och Aviator1945

  Göran, jag tror t.o.m att det är uppåt 30-40 % som börjar bli lite ”tokiga” i vårt land om vi ska tolka SLV:s undersökning som släpptes idag. Inte bara 3 % som dom själva säger. Det var faktiskt också 29 % som svarade att det INTE var viktigt att minska på fettet utan istället minska på annat (kolhydrater kanske..?). Dessutom var det 8% som tyckte att man skulle minska på vegetabiliskt fet (tex margarin) och inte minska på det naturliga mättade fettet alltså, och jag tror att det finns många LCHF:are bland dessa procent.
  Undrar hur SLV förklarar alla tomma smörhyllor i butikerna om det nu bara är 3% som är fettanhängare?

  Aviator1945, vi får väl hoppas att samma regler kommer att införas även i vårt land, men det är väl att önska för mycket… En av dessa (högst troligen köpta) är Maj-Lis Hellenius som jag har sååååå svårt för. Kan inte någon betala henne för att gå i välbehövlig pension?

 15. 15

  Monica född 1942

  Margareta född 1939 tycker att du ställer en väldigt bra fråga. När man levt så länge som både du och jag gjort har man hunnit uppleva en del hjärtinfarkter i sin närhet.
  De som uppenbart missköter sin hälsa funderar man inte så mycket över, men alla de som inte missbrukar någonting ; varken mat, tobak eller sprit och motionerar och är både objektivt och subjektivt fullt friska – dem funderar man över. Som sjuksköterska funderar jag ofta över en ung vältränad man under 30 år, en frisksportare i medelåldern och en läkare i 40-års åldern. Detta ligger visserligen 20-30 år tillbaka i tiden Konstigt är att ingen är intresserad någon annan anledning än för högt kolesterol. Men det måste bero på att om man har statiner så är alla problem högt kolesterol.
  Uffe Ravnskov har ju vissa teorier i sin bok Fett och Kolesterol är hälsosamt och Malcolm Kendrick har andra i sin bok ”The Great Cholesterol Con”. Men som sagt bara teorier, fast intressanta. Så talar man också om att incidensen av att hjärtinfarkter beskriver en upp och nedgående kurva precis som epidemier av smittosama sjukdomar.

 16. 16

  monica, född 1942: Varför får de Trombyl och Waran om de är helt sunda och friska???

 17. 17

  FDA godkänner nya mediciner fastän relevanta data undanhålls av tillverkarna:

  https://www.anh-usa.org/big-pharma-suppresses-data

 18. 18

  Intressant länk:

  https://archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/archinternmed.2011.625

  Klippt från Toxiska epistlar.

 19. 19
  Fedtmule säger

  Lena Ka. Waran får man t.ex. om man har kroniskt förmaksflimmer. Som en åtgärd för att förebygga stroke.
  Tycker också att Monicas frågor är relevanta och intressanta.
  Själv hör jag till dem som fått ypperliga kolesterolvärden på LCHF samtidigt som jag slutade med statiner. Det är nio månader sedan och muskelsvagheten är borta. Men det tog tid.

 20. 20
  monica, född 1942 säger

  LenaKa m fl. Jag skrev inte att de som får blodförtunnande är helt friska! Men de borde inte få blodproppar, eftersom de just står på blodförtunnande pga olika åkommor. Andra kan vara helt friska , rökfria med normala värden och får blodpropp i hjärtat ändå. Andra missköter sig rysligt utan att få infarkter. Jag tycker inte att alkoholister får särskilt mycket hjärtinfarkter, kanske motverkar alkohol infarkter. I dagens samhälle ska man vara (ung), mager och vältränad =vacker och lycklig= frisk. Men detta stämmer inte.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa