Varmkorv och pastej ökar cancerrisk

Risken för cancer i bukspottkörteln och mage-tarm ökar kraftigt om man äter processat kött som korv och pastej:
Artikel på SVT.se.
Det som oroar mig mest i detta är bacon. Det innehåller nitrit, och äts i stora mängder av många LCHF-are, även av mig.  Jag kan äta bacon med äggröra flera gånger i veckan. Vilka nitritfria alternativ föreslår ni?

 

Comments

 1. 1

  Jag äter ägg utan bacon. Det blir tillräckligt med protein ändå och fett kan man lätt få på annat vis.

 2. 2
  Solblomma säger

  Jag äter två stekta ägg och några hemgjorda köttbullar. Steker många på en gång och har i en burk i frysen, bara att plocka fram.

 3. 3

  Det finns ju färskt sidfläsk som inte innehåller nitrit och det brukar vara billigare än bacon också iallafall där jag handlar.

 4. 4

  ”Det innebär att den som äter fem varmkorvar per dag fördubblar risken att drabbas. Denna cancerform är dock relativt ovanlig, varför risken att drabbas fortfarande är förhållandevis liten.”

  Frågan är om ett par skivor bacon är speciellt farligt?

 5. 5
  Nippertippan säger

  Jag har också helt övergått till färskt sidfläsk, som jag äter varje morgon med stekt ägg. Som tidigare sagts här, är det billigare än bacon och gott. Har inte blivit trött på det ännu.

 6. 6

  Varför kunde de inte haft rubriken ”Nitrit ökar risken för cancer” istället? Det går faktiskt att göra utmärkt korv utan nitrit.

 7. 7

  Ja varför finns det ens nitrit i bacon och korv smörgåspålägg osv.
  Har läst någon luddig förklaring men det räcker inte för mig.

 8. 8

  Nitrat finns ju också i bl.a gröna bladgrönsaker. Jag åt väldigt mycket spenat en dag förut och fick efter det huvudvärk och började se oklart så för mycket nitrat är nog inte speciellt bra men jag har läst att i små mängder så kan det ha positiva effekter på hälsan.

 9. 9
  kostintresserad säger

  Vad i alla tider säger du Henrik, finns det nitrit i djupfryst spenat? Jag som trodde att jag äter superhälsosam mat när jag äter vildfångad fjällröding/laxöring med köpt djupfryst spenat ett par ggr i veckan? Borde jag skippa spenaten?

 10. 10

  Äsch, spenat är nyttigt! Man måste skilja på nitrat och nitrit. Den senare är den tillsats (i kött) vi talar om medan spenat naturligt innehåller nitrat.

 11. 11
  Ethel Loberg säger

  Jag har helt slutat bed bacon, hackar ner sidfläsk i omeletten istället.

  När jag för ett tag sen köpte rökt sidfläsk från en gårdsförsäljare frågade jag om det var nitrit i fläsket. ”Ja lite måste jag ha i, det blir så grått annars” Jag ska försöka få bonden att fixa nitritfritt till nästa gång, jag tar gärna grått fläsk. När jag växte upp så var hela grisen grå när den lagades till.

 12. 12

  Sidfläsk i bit som man själv skär i tunnare skivor än vad man brukar få köpt färdigt skivat. Sen har min mage en förmåga att bli lite svullen av rökt kött och bacon är rökt, eller? Är inte säker, men färskt sidfläsk känns helt klart bättre på alla sätt och vis.

 13. 13

  Nitrit används väl för att undvika botulism, https://sv.wikipedia.org/wiki/Botulism. Nitrit, och botulism förekommer mest i charkvaror om jag har fattat det rätt.

  Istället för bacon och färdigsaltat fläsk så kan man ju som nämnts här, köpa osaltat fläsk och salta själv med vanligt salt precis som man gör med annat kött som man steker. Skillnaden är att köttet inte är så rött som färdigsaltat fläsk och bacon.

  Eva

 14. 14

  Om det är till för att undvika botulism, varför tillsätter man då inte nitrit i allt slags kött såsom t.ex. lövbiff eller fläskfärs? Hur undviker man botulism i dessa produkter?

 15. 15
  kostintresserad säger

  Tack Emma K! Det där hade jag noll koll på 🙂

 16. 16
  Mr Biswas säger

  Havreknäcke är gott och bakat utan tillsats av nitrit.

  .

 17. 17
  Hasse Månsson säger

  Min frukost sedan några år tillbaka består av en omelett på ett ekologiskt ägg och 50 gr smält smör samt en skiva färskt sidfläsk som jag saltar och pepprar vid tillagning. Fläsket köper jag en förpackning och styckfryser på en bricka och tar upp en skiva varje dag.

 18. 18
  Karl E. Arfors säger

  Nitrit ingår i det kretslopp som i magen via bakterier i munnen bildar ökade mängder NO som vi behöver för en bättre mikrocirkulation. Forskning på Farmakologiska-Fysiologiska Inst på Karolinska.
  Allt är inte nytt under solen.
  hälsar karl

 19. 19

  Tänk bara på vart akrylamid finns och fortsätt ät bacon till frukost 😀
  Havreknäcke? Jäää…

 20. 20
  Fedtmule säger

  Annika. Varför oroar du dig för nitrit? Finns det några studier på detta som skiljer sig från det Karl ovan pekar ut? För en oinvigd gammal humanist blir det lite konstigt. Det senaste året har jag fått för mig att cancer är beroende av socker. Glykering etc. Hur funkar detta med nitrit?
  Tack för din fina spalt!

 21. 21
  Anna Delin säger
 22. 22

  Är färskt sidfläsk alltid nitritfritt? Kan man steka det i ugn? Annart tycker jag att tipset med köttbullar verkar bra.

 23. 23
  Anna Delin säger

  Vidare: om man följer länken jag just postade och kollar på powerpointpresentationen (länk till höger på sidan), framgår att korv innehåller mellan 12 och 80 mg nitrit per kilo produkt, och (svenskt) bacon mindre än 1 mg per kilo produkt. Jämför med spenat (förvälld) som innehåller ungefär 1000 mg nitrat per kg, vilket motsvarar 50 mg nitrit om 5% av nitratet omvandlas till nitrit i tarmen (normalt omvandlas mellan 5 och 20% av nitratet).

  Det verkar som att man inte behöver oroa sig för just baconintaget.

  Brasklapp: Nu är det visserligen SLV som är min ”källa” till den här informationen så den kanske är lika missvisande som deras felaktiga antifettpropaganda, men jag kan inte riktigt se hur de skulle kunnat fuska här, alla siffror är så klart redovisade. Dessutom faller jämförelsen ut starkt till baconets fördel.

 24. 24
  Konsument säger

  Jag köpte Rökt gårdsfalu häromdagen, 300 g. http://www.nibble.se

  Innehåll:
  Fetthalt 20% Kötthalt 70%

  Här finns inte beteckningen E-nr! (blir alltmer vanligt att man utesluter beteckningen)
  Ingredienser:
  – Kött (gris och nöt)
  – vatten
  – fett från gris
  – potatismjöl,
  – salt (koksalt, konserveringsmedel natriumnitrit 0,6 %)
  – kryddor
  – antioxidationsmedel
  – askorbinsyra

  Kolhydrater 3,6%

  Inget socker? Eller ingår det i kryddor?

 25. 25

  Så, om man äter nitrat omvandlas en del till nitrit i tarmen. Vad händer då om man äter nitrit – det kanske också omvandlas till något närbesläktat ämne?

  Fedtmule – jag skulle vilja vända på din fråga om och istället fråga varför man inte ska oroa sig över nitrit? Det är en tillsats och effekter av tillsatser bör man alltid ifrågasätta!

  Jag har en vän i USA som sparar på fettet när han steker bacon och sen använder det som smör. Jag har varnat honom för nitratets potentiella bieffekter, man han lyssnar inte på på det örat. I USA finns det för övrigt även nitritfritt bacon även om det är betydligt dyrare än bacon med nitrit.

 26. 26

  Konsument – socker ingår definitivt i begreppet ”kryddor”. Att man inte vill skriva ut vilka kryddor man använt luktar skumt lång väg. Är det fina goda kryddor man använt vill man ju framhäva dom. Potatismjölet är ju inte nyttigt att äta heller för den delen. Visst, i små mängder kan man tycka, men många bäckar små … Dessutom tycker jag inte askorbinsyra och antioxidationsmedel låter så gott att äta, faktiskt.

 27. 27
  Konsument säger

  Emma K:
  https://www.nibble.se/e-nummer.htm

  Jo, så är det nog, att socker ingår i benämningen Kryddor.
  Det framgår heller inte om korven rökts med rökarom?

  På deras hemsida så redogör dom för sina E-nummer:
  – E 250 Nitrat konserveringsmedel!
  – E 300 Askorbinsyra
  – E 450 Polyfosfater
  – E 407 Stabiliseringsmedel Karragenan

  I alla fall betydligt färre E-nummer än i andra charkprodukter.

 28. 28

  Jag förstår heller inte varför alla tillverkare tillsätter nitrit i baconet, även det ekologiska. Tidigare trodde jag att det var lag på det (för att undvika botulism) men det stämmer ju inte. De flesta tillverkare tillsätter det ”för säkerhets skull” eftersom de är ansvariga för att livsmedlet är säkert för konsumenten) och för färgens skull. (Alltså ju gråare kött ju mindre nitrit är en bra tumregel).

  Vi måste övertyga tillverkarna att vi är en hel massa som föredrar det grå köttet bara vi slipper läsa E250 på innehållsdeklarationen! Som någon skrev här ovan går det att sälja korv, lövbiff mm utan nitriten, det viktiga är då att flagga om det på förpackningen så det framgår tydligt när det senast ska förbrukas.Precis som vi lärt oss när det gäller köttfärs!

  Själv älskar jag bacon och har svårt att vara utan det på morgonen. Jag brukar för det mesta lägga det i blöt kvällen innan eller ett par timmar på morgonen för jag inbillar mig att den mesta nitriten fäller ut i vattnet (någon som vet om det verkligen stämmer?). Sedan sköljer jag det och torkar med papper innan jag steker det. Man får salta extra då eftersom även saltet fäller ut i vattnet.

  Jag tycker baconet t o m blir knaprigare och godare av det här, nackdelen är att det är lite pyssel. Det bästa vore om vi slapp det från början, särskilt i det ekologiska. Nitrit borde förbjudas i allt ekologiskt kött!

  Ett gott alternativ till bacon är för mig kallrökt lax men det har man ju inte råd att äta varje morgon tyvärr….

 29. 29
  aviator1945 säger

  Konsument,

  Dessvärre är det bara ett fåtal producenter som i likhet med Nibble gör sig besväret att åtminstone i korthet förklara betydelsen av E-numren. Jag är precis nypåstigen i kostdebatten och har lärt mig otroligt mycket de senaste två veckorna från Annikas (TACK!!!) och Kostdoktorns bloggar. I fortsättningen är det jag som har hela E-listan från http://www.aktavara.org länkad i min smartphone så jag kan direkt se vad jag köper i affären.

 30. 30

  aviator1945: Tack för mobiltipset! Nu är den bokmärkt i min mobil också!

 31. 31
  Anna Delin säger

  KickAnn:

  Kallrökt lax innehåller också nitrit.

  Saxat från https://traningslara.se/e250-ett-tillsatsamne-att-se-upp-med-del-2/ :

  ”Jag nämnde kort redan i förra delen var du finner natriumnitrit men upprepning är aldrig fel. Tillsatsen finner du i olika processade köttprodukter. De produkterna som rökts, kokats, vacuumförpackats samt blandprodukter.

  Det gäller t.ex. varm- och kallrökt lax, påläggsskinka, bacon, leverpastej, blodpudding, falukorv, kokt korv, grillkorv, även korvar på kalkon- eller kycklingkött, salami, medvurst, stekfläsk, rökt skinka”

  Emma K:

  Det är just omvandlingprodukter av nitrit (och därmed nitrat), så kallade nitrosaminer, som anses cancerframkallande. Nitrosaminerna kan tydligen bildas både i magen och vid tillagningen (stekning, rökning), se dessa länkar:

  ”Nitrosaminer kan bildas utifrån nitrat och nitrit i djuret.”
  Källa: https://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Ekologisk-mat/Nitritseminarium/Halsoaspekter-av-nitratnitrit/

  ”Stekning av bacon är ett exempel på att tillagningen har stor betydelse för uppkomsten av hälsofarliga NOC.”
  Källa: https://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Skadliga-amnen-vid-tillagning/Skadliga-nitrosaminer1/

  Man kan även notera att rökning (riktig traditionell sådan) gör att det bildas nitrosaminer.

  ”Livsmedel som konserverats genom rökning, exempelvis fisk- och köttprodukter. I detta fall kan kväveoxider i rökgaserna fungera som nitroserande ämnen. ”

  Alltså: vad gäller nitrosaminerna, som är det vi verkligen vill undvika, verkar det som om tillagningsmetoden är avgörande, och det är här som bacon har en nackdel jämfört med andra nitritinnehållande livsmedel eftersom det steks i ganska hög temperatur. Som flera redan påpekat verkar det vara en god idé att blötlägga bacon, tillaga den i mikro samt undvika att äta det avrunna fettet (för det innehåller stor del av de bildade nitrosaminerna.

 32. 32

  Har jag fattat rätt? Det är förvirrande. Är det bara köttfärs som inte innehåller nitrit eller? Hur är det med lövbiff, fläskfilé och övriga köttbitar?

 33. 33

  Vi LCHFare skall nog ändå passa oss för Scan/Tulips bacon. Där har vi vi nog vår Job-Sten som kommer få våra kära skeptiker jubla – nu eller i framtiden..

 34. 34

  Jag tror i alla fall att kål är nyttigt och jag har väl aldrig ätit så mycket kål i olika former sedan jag började med lchf, det har jag som tillbehör till många maträtter, så på det stora hela äter man nog nyttigare, förhoppningsvis kan det väl uppväga litegrann.
  Jag tänker dock vara lite försiktig med charkprod. Äter inte så mycket bacon men gärna skinka, kalkon eller någon korv till äggröran på morgonen.
  Jag vill gärna få klart för mig om köttfärs och tex lövbiff och fläskfilé är nitritfritt, i sådana fall ska jag fixa lite andra tillbehör till min äggröra, så att det inte blir pålägg varje dag. Å andra sidan äter ju de flesta människor pålägg och annat processat kött varje dag, kanske är cancerrisken större i kombination med kolhydrater?

 35. 35
  Göran Wiberg säger

  Vi bor i Kungsbacka och köper bacon på Gödebergs gårdsbutik på landet nära Lindome. Deras bacon innehåller praktiskt taget ingen nitrit. Nötköttet är från gräsbetande djur utan slutgödning.
  Priserna är humana. ( Hade vi varit yngre så hade vi köpt nån liten gård med egna djur för att slippa pastörisering och kraftfoderkött m m påhitt.)

  Göran Wiberg
  Kungsbacka

 36. 36

  Tro inte på den här studiens slutsatser. Det är bara statistiska samband, och samma sak har visats tidigare. Hög korvkonsumtion hänger samman med lågt socioekonomiskt status och hög kolhydratkonsumtion. Och nitrit har helt omvärderats. Det är ett livsviktigt ämne som de flesta har brist på . Se exempelvis denna artikel i den högrankade tidskriften Nature: https://www.nature.com/nrd/journal/v7/n2/abs/nrd2466.html

 37. 37
  aviator1945 säger

  För den som hellre äter kalkon än gris, så har Ingelsta publicerat en sortimentslista på sidan https://www.ingelstakalkon.se/?page_id=1569, där man kan se att samtliga konsumentförpackade charkvaror utom stekta köttbullar innehåller nitrit (E250) samt diverse andra E-tillsatser.

 38. 38

  Det är gott att steka lufttorkad skinka. Den innehåller väl ingen nitrit? Fast det kanske den borde… 😉

 39. 39

  Men om man äter något som kan ge caner och inte äter kolhydrater som vad jag förstår är det som cencern lever på då?

 40. 40

  Anna Delin,
  jag har inte sett att den kallrökta lax jag äter innehåller (tlllsatt) E250, iaf inte Falkenbergs som jag har hemma just nu. Menar Nicklas kanske att rökningen i sig bildar nitrit, även kallrökning?

  Det låter trist att behöva hälla bort baconfettet pga nitrithalten, det går ju stick i stäv mot LCHF-principen att ta vara på fettet i maten och dessutom behövs ju detta för mättnaden.

  Bea,
  sist jag kollade så innehöll även lufttorkad skinka E250.

 41. 41

  Det finns i den studie absolut inget som säger att bacon och korv ger cancer. Faktisk säger man att det enbart finns en association. Det är en studie som aldrig kan falsifieras eller verifieras. Det hade vetenskapligt gett samma styrka om forskaren enbart hade sagt att hon trodde bacon och korv ger cancer. Så hade hon sparat arbetet med statistiken.
  Man har alltså tittat på ett antal studie som visar såväl ökad risk som reducerad risk. Det genomsnittliga blir därför en riskökning på 1,2 från 1,0. Detta är så lågt att det aldrig kan förbindas med kausalitet. Man vill gärna se i alla fall 200 % riskökning för det.
  Av de 2.307.787 personer man hade frågat om vad de åt var det 6643 fall med cancer, alltså 0,3 %. En ökning med 20 % ger därför en ökning till 0,36 %. Detta är ju det rena trams.
  En av mina vänner sade spontant, då hon hörde det på TV: Men O’s mamma fick ju en sådan cancer. Hon åt aldrig annat än kyckling och fisk, annars var hon vegetarian.

 42. 42
  Anna Delin säger

  I sak har du absolut rätt, leg. Epidemiologiska studier kan på sin höjd vara hypotesgenererande.

  Det finns mus/rått-forskning på nitrosaminernas cancerogena effekter, och det är väl framförallt utifrån dessa som rekommendationerna att hålla nere på nitritintaget kommer.

 43. 43
  Anna Delin säger

  Rami, oavsett hur lite kolhydrater man äter så producerar kroppen glukos för att hålla blodsockret uppe. Det betyder att alla celler, även cancerceller, alltid har tillgång till glukos. Dock, om man håller blodsockret väldigt jämnt och på fastenivåer genom att äta lågkolhydratkost kapar man självklart blodsockertopparna, vilket nog kan göra att cancertumörer växer långsammare än de annars skulle gjort.

  Vissa cancertyper gillar också fruktos specifikt (läste jag någonstans) och undviker man det helt i sin kost så gör man det naturligtvis svårare för just dessa cancertyper att få fäste. Fruktos är nämligen något vi inte tillverkar själva i vår metabolism.

 44. 44
  Bernt Östlund säger

  Observationsstudier kan användas för att bevisa det man vill bevisa. Hur lyckades man få fram en grupp som åt en varmkorv om dagen och en helt jämförbar grupp som aldrig åt varmkorv?

 45. 45

  Jag vägrar att tro att det är farligt med naturlig nitrat såsom t.ex. i spenat. Där säger mitt sunda förnuft stopp och belägg. Nitrit som tillsats, just för att det är en tillsats, ställer jag mig mer frågande inför.

  Apropå e-nummer finns det en rolig dokumentärserie om just e-nummer på svt play i 3 delar: https://svtplay.se/v/2670772/dokumentarfilm/e-nummer__del_1_av_3?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2669466/sb,p115254,2,f,-1

 46. 46
  stålfarfar säger

  Färskt sidfläsk är helt perfekt som frukost. Tillsammans med 3 ägg står man sig lätt till lunch.
  Krydda fläsket med de kryddor du gillar så smakar den frukosten riktigt bra.

 47. 47

  Och en sak till – huruvida lövbiff, nötfärs etc. innehåller nitrit? Ja, det är väl inte svårare att få reda på än att läsa på innehållsförteckningen i affären. Effekten av nitritintag är måhända ifrågasatt, men om det är tillsatt ska det alltid återfinnas i innehållsförteckningen, endera i sin e-nummerform eller under sitt mindre formella namn.

  Jag drömmer om man en dag även ska kunna läsa vilka bekämpningsmedel eller mediciner som använts till respektive livsmedel där det under innehållsförteckningen står ”kan innehålla spår av …”. Det vore ju ett stort steg närmare sanningen.

 48. 48
  Anders S säger

  ”Vilka nitritfria alternativ föreslår ni?”

  Frukost utan bacon:

  Sill i all former. Ger bra tillskott av omega-3 som många har underskott av.
  Stekt sill med lök, ugnsstekt sill med persiljesmör/currysmör/vitlökssmör/tomat/senap&grädde, silllåda, ättikssill os.v. Sill, inte strömming!

  Gör kålpudding av vitkål, nötfärs, ägg och lite vispgrädde. Ät skivad kall på morgonen.

  Kall skivad köttgrotta + cole slaw (hyvla färsk vitkål med osthyvel, blanda med svensk gräddyoghurt)

  Kall köttfärssås med tomatsås.

  Ugnsbakade kycklinghjärtan med currysmör/vitlökssmör. Nybakade eller kalla.

  Hemlagad leverpastej av nötlever, smör och vispgrädde samt gärna lite svamp

  Kalla-det-vad-du-vill-bollar gjorda av kokosfett, kokosflingor, kakao, nötter/mandel. En boll tre gånger om dagen för att stimulera leverns produktion av ketoner till hjärnan!

 49. 49
  Göran Sjöberg säger

  Anders S

  Vad är det för fel på strömming?

 50. 50
  Ethel Loberg säger

  Anders S/ Tack för kokosbollarna!

  Jag har just kollat på ett diagram, från lifezone.se att just mjölkproteinet höjer insulinet riktigt duktigt. Så att stoppa både kokosfett och gräddboll i kaffet varje morron, som jag gjort ett par månader, med 1,5 kg. viktökning som följd utan att ha ändrat något annat i kosten är kanske inte så bra.

  Däremot en kokosboll * 3 under dagens lopp kanske kompenserar, eller så utesluta just gräddbollen men inte kokosfettet i morronkaffet och ta gräddbollen ensamt till em.kaffet i stället. Enligt diagrammet ökar både vassle och mjölkproteinet insulinet med dubbelt så högt som vitt bröd! Hjälp!

 51. 51
  Anders S säger

  Re Göran Sjöberg 14 januari, 2012 at 15:17

  Du är väl såpass gammal att du kan äta strömming. Men ge den inte till katten. Det är förbjudet. Den kan inte läsa SLV:s råd.

  https://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Dioxiner-och-PCB/

  SLV: ”Barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2–3 gånger per år, och övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka. Det gäller strömming, vildfångad – inte odlad – lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och röding från Vättern. ”

  Förbud i övriga Europa men regeringen genomdrev ett undantag.

  https://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Dioxiner-och-PCB/Utredning-om-dioxinundantaget/

 52. 52

  Ethel – sluta med mjölken då?

  Faktiskt innehåller ekologisk mjölk mindre protein (en effekt av detta är att den blir svårare att skumma) än den konventionella mjölken. Detta beror på deras olika diet – den förstnämnda äter gräs och klöver och den sistnämnda äter alltså spannmål som innehåller mer protein.

  Och du, vad är en gräddboll?

 53. 53

  Emma K
  Det står på en del spenatförpackningar att småbarn inte bör äta spenat iallafall inte i någon större mängd så ofarligt är det inte. Sen så bara för något är naturligt betyder inte automiskt att man kan äta det, finns många giftiga växter och svampar.

 54. 54
  Christian säger
 55. 55

  Klart det finns flugsvampar, men att äta spenatsoppa två gånger i månaden samt ett och annat spenatblad i någon sallad tänker åtminstone inte jag sluta med.

 56. 56

  … och ost. Ja, snart återstår bara att gå tillbaka till jägarstadiet och dra hem bytet till grottan och äta upp det samma kväll. Men i ett modernt samhälle med miljarder människor så behövs det av rent praktiska skäl tillsatser såsom konserveringsmedel.

 57. 57

  Apropå potatismjöl och E-nummer, på Taylors and Jones berättade de för mig att potatismjöl innehåller glutamat!, fast det står inte i innehållsförteckningen. Kan kanske vara bra att känna till.

 58. 58
  Ethel Loberg säger

  Emma K/

  Jag använder aldrig någon mjölk, enbart 40% grädde med 2gr protein./100 . Kan det vara någon förmildrande omständighet? Mjölkens protein vet jag inte men skulle där också proteinet vara 2/100 med tanke på diagrammet som visar att mjölkprotein höjer insulinet mer än vitt bröd, ja då får man nog tänka om vad beträffar gräddintaget.

  Synd på alla gräddsåser i så fall.

 59. 59
  ragnhild säger

  Hei. Ni missade läsa vad Ralf Sundberg (författar av boken ”Forskningsfusket” sa härovan. Nitrit är inte farligt! ?

 60. 60
  Annika Dahlqvist säger

  Jag tycker inte att man behöver akta sig för grädde för mjölkproteinets skull, om man inte är mjölkproteinallergiker. Normalt intar man inga stora mängder av grädde och 2 g protein per dl kan inte ge någon mjölkproteinbelastning att tala om. Ost och Keso ger mkt större mjölkproteinintag.
  Om man nu är rädd för mjölkprotein. Jag är det inte. Jag tror att mjölkprotein är en alldeles utmärkt animalisk proteinkälla. Jag äter själv hög andel mjölkprotein i form av ost, och min insulinnivå ligger lågt. Mitt blodsocker ligger också normalt över dagen.

 61. 61

  Istället för bacon?
  Varför inte vanligt hederligt sidfläsk!

 62. 62

  Jag har länge undvikit allt griskött och klarar mig bra på nöt, ägg, fågel, fisk och skaldjur, grönsaker (även nån liten morot eller rödbeta ibland), smör, olivolja, grädde och creme fraische.
  Faktum är att när jag ska unna mig nåt riktigt gott – då skalar jag en liten morot och äter den med en msk creme fraische till – jättegott 🙂
  Ost tar i alla fall jag till mer p g a tidsbrist, men jag tror att många ostar är rent skadliga just p g a av allt konserveringsmedel de innehåller.

  Ett förslag kan ju vara att man gör sin egen mjukost och smaksätter den själv. Inte särskilt komplicerat.

 63. 63
  Ethel Loberg säger

  Å va skönt att höra Din synpunkt på mjölkproteinets ”härjningar” Annika.

  Jag var mest rädd för att få förhöjt insulin som i sin tur förhindrarar fettförbränningen av kokosfettet som jag inte vill va utan i mitt morronkaffe. Jag är inte allergisk på något vis och mycket riktigt, det är bara två pingpongbollar vispad grädde jag sveper med kaffet och de bollarna är väl hälften luft skulle jag tro.

  Kanske det här diagrammet syftar på större mängder per dag. De nämner en amerikansk studie på tolv personer som visade att just mjölkprotein gav så snabb insulinhöjning. De nämner LCHF i artikeln och skriver, ”de fördömer insulin men samtidigt förespråkas protein för mättnad”. Undersökningen är från 2004 och finns just nu att läsa på lifezone.se under ”Vikt och mjölkproteiner.

 64. 64
  Anna Delin säger

  Intressant att det tillsätts konserveringsmedel till ost – jag antog att konserveringen där gjordes med hjäp av bakterier och att man just därför inte hade i konserveringsmedel. Det tillsätts tydligen nitrat i ost, inte nitrit dock, får jag fram efter en del googling. Har ingen ost hemma med förpackningen kvar som jag kan kolla innehållsförteckningen på just nu för att verifiera.

 65. 65

  Det finns tyvärr ex. på ost som tillverkats på margarinvis, där man tagit bort det naturliga fettet ur mjölken och i tillverkningen tillsatt odefinierade vegetabiliska oljor.

  Här hittar man bra info om tillsater i ost https://aktavara.org/Guide.aspx?r_id=32417

 66. 66
  Anna Delin säger

  Innehållsförteckning parmesanost (Parmigiano Reggiano, DOP): komjölk, salt, löpe.

  Nitratet lyser med sin frånvaro.

  Margarinosten som Rolf beskriver göre sig icke besvär i mitt kylskåp.

 67. 67

  Kött i sig själv är inte farligt, om det äts rått, torkas, röks eller tillagas på låg temperatur (t.ex. kokning). Det är tillsatserna av nitrater och nitritier samt upphettat animalskit fett som är riktiga ”dödare”. Om man ändå vill äta stekt LCHF mat är ett tips att krydda rikligt med rosmarin (eller andra kryddor med högt ORAC), som har visat sig neutralisera de fria radikalerna i stekt och grillat kött. Rosmarin har ett ORAC värde på 165280/1000g (!), vilket kan jämföras med blåbär som har 9621 ORAC/1000g. Förö er som inte vet vad ORAC är betyder det Oxygen Radical Absorption Capacity, dvs ett mått på hur många fria radikaler ett livsmedel kan neutralisera. En lång lista över ORAC värden i vanliga livsmedel finns på denna adress https://www.oracvalues.com. Eftersom frukt och bär, som är en naturlig källa till antioxidanter med högt ORAC, ofta ratas av LCHF-are är intaget av grönsaker, kryddor och kosttillskott desto viktigare.

 68. 68

  O.T.
  ”Kolesterolsänkande mediciner behövs” är namnet på en debattartikel i Västerbottens Kuriren i dag.
  Där går tre läkare till motattack mot att allt fler människor anammar LCHF.
  Finns på nätet https://www.vk.se/Article.jsp?article=509632

 69. 69
 70. 70

  Istället för bacon:

  Jag brukar laga extra mycket mat och ta lite rester till äggen på morgonen. Ibland gör jag mindre ”frukostbiffar” och fryser ner i massor. Sköööööönt att bara ha och ta av! Det känns så bra att äta kött till äggen. All ost innehåller inte konserveringsmedel. Änglamark har minst 2 sorters ekologisk ost utan e-nummer. Jarlsberg är en anan norsk ost utan minsta e-nummer. Korvar utan e-nummer hittade jag på en julmarknad så det FINNS här och där om man har ögonen öppna.

 71. 71
  JohanKarl säger

  Annika – din blogg har lite egendomliga saker för sig. 1) den plugin för iPhone som hindrar oss från att läsa/skriva kommentarer från telefonen verkar vara tillbaka igen (den var tacksamt avstängd under en lång tid. 2) Det står att denna tråd har 70 kommentarer, men de första ca 50 går inte att läsa i min webbläsare och finns inte länkade någonstans heller.

  Hjälp?

 72. 72
  n Gunnar säger

  JohanKarl says:
  16 januari, 2012 at 16:20
  Annika – din blogg har lite egendomliga saker för sig. 1) den plugin för iPhone som hindrar oss från att läsa/skriva kommentarer från telefonen verkar vara tillbaka igen (den var tacksamt avstängd under en lång tid. 2) Det står att denna tråd har 70 kommentarer, men de första ca 50 går inte att läsa i min webbläsare och finns inte länkade någonstans heller.

  Hjälp?

  [Översätt]
  « Äldre kommentarer
  Speak Your Mind

 73. 73

  Jepp. Din vän Torbjörn Sassersson får nog titta på det där. Se bara till att han inte kastar om ordningen på kommentarerna som på Newsvoice. Där går diskussionerna knappt att följa.

 74. 74
  Annika Dahlqvist säger

  n Gunnar och Johan K, Jag hoppas att Sassersson ser frågan och har tillfälle att svara.

 75. 75
  Torbjörn Sassersson säger

  JohanKarl skrev: 16 januari, 2012 at 16:20

  1) den plugin för iPhone som hindrar oss från att läsa/skriva kommentarer från telefonen verkar vara tillbaka igen (den var tacksamt avstängd under en lång tid.

  2) Det står att denna tråd har 70 kommentarer, men de första ca 50 går inte att läsa i min webbläsare och finns inte länkade någonstans heller.

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Hej JohanKarl

  1. Pluginen för iPhone är ju till för att underlätta för personer med iPhone och andra handhållna webbläsare, så jag förstår inte riktigt hur du menar. Men jag antar att du inte använder telefonen när du kommenterar. Eller?

  2. Om man har handhållen webbläsare kan antalet kommentar möjligen begränsas av den webbläsaren. Om du inte har det hur kommer det sig att de flesta kan läsa alla?

  Hälsn Torbjörn

 76. 76

  Torbjörn: Kommentarerna är inte synliga i iphone-pluginen, och inte heller går det att kommentera.

  Antalet synliga kommentarer just nu i firefox (inte handhållen webbläsare) är 22 trots att det står 75 i inläggets rubrik.

  Något är fel

 77. 77

  I vår julskinka som vi köper är det nog ganska mycke nitrit i skulle jag tro.
  Den smakar bara salt och inte alls som skinka förr i tiden.
  Själv lägger jag den i saltlake(bara salt ,lite socker och lite saltpeter ) i ett par veckor innan och kokar den på spis sedan. Härlig buljong får man också då .Tycker det är dumt att den gamla metoden har kommit bort.

 78. 78

  Nitrit eller inte nitrit, det är inte frågan. Hur länge ska forskarna skrämma oss med dåligt underbyggda rapporter (salpeter är förresten nitrat). Att köra bil är också farligt, men man kan ju köra saktare. Just nu är det charken som blev måltavlan, men kolla alla ostar, nästan, både nitrat E 251 samt E235 natamycin och E 202 kaliumsorbat. Drevet på E-nummer skadar oss konsumenter mer är tillsatserna. Läs bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/01/14/nu-gick-cancer-larmet-igen/

 79. 79
  JohanKarl säger

  Torbjörn – kommentaren ovan skrev jag från datorn. Denna från telefonen, eftersom det går att göra det numera. 🙂 Tack!

  Länken till fler (=äldre) kommentarer ligger visst längst ner under den senaste kommentaren, inte lämgst upp vid den äldsta där det är naturligt för mig att leta efter den.

 80. 80
  Anna Delin säger

  Vacuumförpackad fisk sägs innehålla nitrit (och/eller nitrosaminer och/eller nitrat) (enligt träningslärabloggen). Jag köpte gravad lax igår i en helt vanlig livsmedelsbutik. Ingredienser: Lax, salt, socker, kryddextrakt, surhetsreglerande medel (E262), torkad dill.

  Ingen nitrit alltså.

  E262 är natriumacetat eller natriumväteacetat, som är ett salt av ättiksyra.

  Intressant publikation där många tillsatser beskrivs: https://stud.epsilon.slu.se/2198/1/littmarck_k_110126.pdf

 81. 81
  Torbjörn Sassersson säger

  AA skrev: 16 januari, 2012 at 22:33 • Edit
  ”Torbjörn: Kommentarerna är inte synliga i iphone-pluginen, och inte heller går det att kommentera. Antalet synliga kommentarer just nu i firefox (inte handhållen webbläsare) är 22 trots att det står 75 i inläggets rubrik. Något är fel”
  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Mitt svar: Ok jag kan läsa 28 kommentarer i denna tråd just nu (i Chrome och Firefox) och sedan se äldre kommentarer nedan via länken: ”Äldre kommentarer”.

  Igår uppdaterade jag 6 st plugins och WordPress till en senare version av WP. Jag testade att byta ut den plugin som sköter handhållna
  webbläsare, tex iPhone.

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Mitt svar: Tack för svar från: JohanKarl: 17 januari, 2012 at 08:49

 82. 82

  Själv blötlägger jag baconen några timmar innan stekning,vattnet blir riktigt rött,det är nog mycket nitrit som urlakas.

 83. 83

  Här är en länk till Tom Naughton som har tittat närmare på studien. Det behövs flera som han som på ett lätt sätt förklarar en studie – och vad som är skumt med den.

  Enjoy, som de säger på utrikiska :

  https://www.fathead-movie.com/index.php/2012/01/16/pancreatic-cancer-processed-meat-and-a-load-of-bologna/#comments

 84. 84
  ragnhild säger

  I did 🙂

  Tack för den länken. Bacon och annat fläsk, velkommen tilbake. Men det blir från slaktarbutiken, och ekologisk – primært. I feel the quality of the bacon bought in the shops lately has been very unsatisfying – and I nearly gave up bacon. Everyone, thanks for all the good advise. Så bra å kunne ”fleske” til – jeg gleder meg.

  God morgen, foresten 😉

 85. 85

  Hej!

  Jag läste precis

  https://www.fathead-movie.com/index.php/2012/01/16/pancreatic-cancer-processed-meat-and-a-load-of-bologna/
  …………
  Well, maybe you’d prefer to deal with lifetime odds instead of annual odds. Okay, fine. According the National Cancer Institute, the lifetime odds of developing pancreatic cancer in the U.S. are 1.45%. If eating 50 grams per day of bacon or other processed meat really and truly (and all by itself) raised the rate by 19%, your lifetime odds would be 1.70%.

  Here’s the actual difference between those two numbers:

  0.25%

  Enjoy your bacon.

  Jag fortsätter äta bacon.

 86. 86

  Detta är ju samma dumheter som att man får cancer av nötkött. Vi har ätit dessa matvaror i snart 100 år. Vi får cancer av allting, vi har ju för tusan cancerceller i oss allihopa! Det som avgör om vi får cancer är så många olika faktorer att vi kan inte säga vad som orsaker en cancersjukdom. Vi är ju inte sterila varelser, vi har alla bakterier som orsakar svåra sjukdomar när förutsättningar finns, vi har alla virusstammar som också ger sjukdom. Det som är absolut viktigt är att vi har en fungerande avgiftning, ett väl fungerande immunförsvar osv.

 87. 87

  Allvarligt börjar jag fundera över det svenska folkets kompetens! Att nitrit är farligt har sagts i alla år, ända sedan det att min mormor var liten. Man köpte inte färdigkokt julkinka då man använt nitrit för att få en härligare röd/rosa färg.

  Självklart kan vi överleva fastän vi äter det men i stora mängder, ja, då är det inte nyttigt i kroppen!

  Tydligen är ni inte heller pålästa om cancer då det beror på att en eller flera kroppscell flera gånger blivit attackerade och blivit skadade, först då växer cancern fram. Kroppscellerna skadas olika mycket beroende på vad det är som ”gör illa den” men nitrit har i många fall visats sig i vart fall påverka kroppscellerna vilket inte över huvud taget är bra!

  Vi ska fortsätta äta gris och diverse annat men med MÅTTA och försöka att kombinera det med mycket vilt såsom nötkött av olika typer och fågel. Grönsaker stoppar också nitritintaget i kroppen så försök att få i er mycket grönsaker som finns ovan jord. Stora morötter exempelvis innehåller mängder med nitrit.

 88. 88
  Annika Dahlqvist säger

  @ 87 Marie Sundqvist:
  Detta med nitrithalter i olika födoämnen är intressant. Har du en bra tabell över nitrithalter? Ekologisk/konventionell odling?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa