LCHF-definition i Expressen

I Expressen i helgen en artikel om LCHF: Välj rätt tallrik.
Det är Sten Sture Skaldeman som intervjuas av Elin Gunnarsson, om definitionen av LCHF.

SSS säger i slutet att rotsaker ska uteslutas. ”En del kan också behöva undvika frukt”.
En morot innehåller ca 7% kolhydrater. 100 g morot innehåller alltså 7 g kolhydrater. Den som vill hålla sig på ca 20 g kh kan alltså unna sig en liten morot per dag.
Frukt däremot innehåller oftast över 10% socker. Jag tycker att man hellre kan unna sig en svenskodlad giftfri morot än ett giftbesprutat äpple från Nya Zeeland.

 

Comments

 1. 1

  ”Jag tycker att man hellre kan unna sig en svenskodlad giftfri morot än ett giftbesprutat äpple från Nya Zeeland.”

  Jo… – Annika – det håller jag med Dig om.

 2. 2
  HerrBanan säger

  Håller med dig Annika!

 3. 3

  Den frukt vi har tillgång till är rejält besprutad med kemikalier, vilket det tyvärr pratas tyst om numera.

  Se den svenska filmen ”Underkastelsen” ! Mer om filmen och de kemikalier vi får i oss finns i G.LIndgrens senaste nyhetsbrev.. Om man bortser från den höga sockerhalten, hur nyttigt kan det vara att dagligen äta ett antal giftpumlor 😉

 4. 4
  Anders Skogberg säger
 5. 5
  Goran van Den Buske säger

  Nu vet jag inte huruvida detta är taget ur sitt sammanhang. Men när man har bantinghysteriska personer framför sig som inte minskar vikt ”hur de än bär sig åt”. De påstår sig käka strikt LCHF. Då föreslår jag nog de kastar moroten ”dit pepparn växer” och låter dem gråta en liten skvätt.. över spilld mjölk.

 6. 6

  Vi får inte glömma att olika människor tycker om olika saker, så det är resultatet som är intressant. LCHF kan sättas ihop på oändligt många sätt och trots det fungera. muslimer kan nog äta LCHF utan bacon t ex.

 7. 7

  Denna länk är mycket intressant apropå förra länken om MS.

  https://www.theprimalwoman.blogspot.com/p/about-me.html

  Mvh Ewa

 8. 8

  Gunnar Lindgren:”En av de viktigaste händelserna under 2011 var Stefan Jarls film ”Underkastelsen”. Där redovisas hur en blivande mammas blod är fyllt av en lång rad miljögifter som överförs till fostret genom navelsträngen. En lång rad internationella forskare uttrycker sin oro och sina misstankar att många hälsoproblem hos våra barn idag beror på samverkan av dessa miljögifter på låga nivåer. Långt under eventuella gränsvärden, i de fall sådana förekommer. Det kan gälla ADHD och andra beteendestörningar, allergier, cancer samt reproduktionsstörningar etc. senare i livet. Den generation som läser detta var inte exponerad för denna ”kemikaliecocktail” och vi vet ännu inte vad som väntar våra barn som nu växer upp?”

 9. 9

  Det mesta i LCHF är väl vetenskapligt underbyggt men njuggheten mot just rotfrukter är obegriplig, såväl ut ett evolutionärt som ett strikt kolhydratsperspektiv. De flesta rotfrukter ligger i spannet 3-10 g KH per hundra gram. I LCHF-material nämns det gärna att det går att äta begränsat med frukt, bär, nötter och mejeriprodukter med ett kolhydratsinnehåll i samma spann eller högre…men av någon anledning så är just rotfrukterna parias.

  Alla folkslag som haft tillgång till ätliga rotfrukter har ätit dem. Innan potatisen gjorde sitt intåg i Sverige på 1700-talet var rotfrukter som kålrot, majrovor, morötter och rödbetor en del av basmaten. Det finns inga skäl för att misstänka att rotfrukterna med sitt modesta kolhydratsinnehåll skulle vara något hot mot folkhälsan.

 10. 10
  Göran Sjöberg säger

  Jag tycker om beteckningen LCHF för att den så tydligt säger att man ska minska på kolhydraterna och öka på fettet och i detta finns inga tveksamheter. Frågan om hur långt man ska gå på denna väg är helt individuell och det är förstås inte heller så lätt att vara ’taliban’ när det gäller kosten – livet blir mer komplicerat – inte minst på det sociala planet – men det går.

  Om man ska ändra sina matvanor så måste man förstås ha en anledning till att göra detta eller kanske ett problem man vill lösa. För friska människor som bara vill må lite bättre räcker det kanske att minska ned på godisavdelningen för att komma i balans.

  För överviktiga och sjuka som hamanat i metabola syndromet och bevisligen blivit mer eller mindre ’allergiska’ mot kolhydrater så är problemen ofta uppenbara. För att lösa dom så är min egen och många andras erfarenhet att det bara är en strikt konsekvent linje som gäller och att inte lura sig själv med att man minsann försökt men att LCHF inte fungerar.

  Man måste helt enkelt minska ned på kolhydraterna så mycket att man hamnar i fettförbrännigsmod, dvs. i det ketogena metabola tillståndet, och detta kontrollerar man lätt med ketonsticker som man kissar på. Har man inte hamnat i det ketogena tillståndet så är det bara att ytterligare minska på de sista kolhydraterna tills man kommit ända fram. Vad jag förstått kan alla komma fram till fettförbränningstillståndet eller har jag fel?

  Som Volek&Phinney säger i sin alldeles utmärkta bok:

  https://www.amazon.com/Art-Science-Low-Carbohydrate-Living/dp/0983490708

  ”Om man ska flyga till Hawaii så kan man inte landa strax innan man kommit fram!”

 11. 11
  chilisalsa säger

  Per Wikholm,
  håller helt med dig och har propagerat för detta under lång tid (i dessa sammanhang 3-4 år :).
  Har har räknemässigt visat hur mycket av det/och det du faktiskt måste äta för att komma upp i för normala LCHF:ares maxnivåer av kolisar.
  För mig känns det väldigt fel att utesluta en föda för att de innehåller kolhydrater. ALLT handlar om mängd.Men det samma gäller grödor ovan jord. Det är där det blir fel anser jag. 4-5hg vitkål är t.ex för mig inget problem trots att vitkål procentuellt ligger högt i kh. Gräddstuvad är det dessutom en billig delikatess ! Många rotsaker ligger däromkring i kh-nivå och är utmärkt LCHF_mat för gemene man….

  Jag har en känsla att du du Per liksom för övrigt SSS i sin senaste (otroligt bra) kokbok vill nyansera och göra klart att LCHF inte innebär enbart kött och fett, utan t.o.m. med råge kan uppfylla SLV:s råd med 5hg grönsaker per dag… det handlar enbart om val av grönisar…

 12. 12
  ragnhild säger

  Göran Sjøberg 😉 Jag undrar på kriteriene för at tacka ja til ”bypass-operation:

  * Årorna helt tätta?
  * När årorna inte är helt tätta, har du då ett valg?
  * Avhenger det av vilka åror det gälder?
  * Bypass innebärer stent, som ska ärstatte den tätta åren?
  * Blodfortynnande medicin hör til når stent är på plats, en slags försäkring at stenten holder över tid, har
  jag förstått.
  * Blir man förespeglat statiner i alla fall?

  Kan du ge mig något av din kunskap rundt detta så skulle jag vara tacksam för det. Mvh.

 13. 13
  ragnhild säger

  Jag var på fel stället med detta. Orsak – skulle gärna skrivt det på frågetråden, men då hadde du kanskje inte sett det?

 14. 14
  Göran Sjöberg säger

  Ragnhild,

  1999 drabbades jag av en mycket allvarlig hjärtinfarkt. ”Du hade tur som överlevde!” var överläkarens kommentar. Detta betyder att viktiga stora kranskärl är igensatta och så kommer de att förbli. Jag brukar visa upp resultatet från min kranskärlsrönten på mina föreläsningar. Det betyder också att jag har en ’motor’ som bara fungerar till hälften – på två cylindrar istället för på fyra – och så har den gjort sedan 1999. Detta blir jag påmind om varje dag eftersom alla cyklar om mig på min väg till jobbet. ”Det är bara att gilla läget” som jag brukar säga men lite trist är det när unga damer svischar förbi. Nå jag ska inte bekymra mig om detta i min ålder.

  Som jag nu har förstått ’vetenskapen’ efter att ha läst på lite grand så är det endast mättat fett som kan förbättra läget något (kanske till och med öppna upp ådrorna lite grand) förutsatt att ådrorna nu inte är helt igensatta. Den ärrartade plakbildningen som råder i mitt fall kan man knappast gör något åt..

  I min frus fall som allvarligt sockersjuk så är det frågan om att de finaste kaplíllära ådrorna ’tagit stryk’. T.ex. de ådror som förser ögonbottnen med blod eller de perifera nerverna längst ute i fingrar och tår. Innan vi upptäckte att hon var sockersjuk hade hon förlorat sitt mörkerseende och framför allt drabbats av oerhörda smärtor i just fingertopparna (perifer neuropati). När vi slutade med alla kolhydrater och kom in i den ketogena metabolismen inträffade dramatiska förbättringar och hon har återfått sitt mörkerseende och kan köra bil i mörker och hennes neuropati försvann också helt efter ett halvår men återkommer direkt om hon ’syndar det minsta’. Själv tror jag att det inte har så mycket med ådrorna i sig att göra utan med att blodsocker (om man nu är sockersjuk eller är i det metabola syndromet) åstadkommer en svullnad (autoimmun reaktion) som klämmer ihop dessa finaste kapillära ådror och därmed försämrar blodtillförseln.

  Stentar var inte aktuellt i mitt fall jag var för allvarligt skadad men i lindrigare fall så kan de kanske hjälpa tillfälligt. Tar man inte bort orsaken till att man blev hjärtsjuk (kolhydraterna) så är det bara en tidsfråga tills man är tillbaka på ruta ”gå”. Jag tackade som sagt nej till by-passoperationen efter ’moget övervägande’ och bestämde mig för att ta bort den uppenbara orsaken till att jag hade drabbats. Allt godis, kakor och tårtor åkte ut och därmed också alla transfetter som till och med myndigheterna runt om i världen idag förbjuder.

  Jag har ’klarat mig’ nu i 12 år. Ju mer jag läser och sätter mig in i hur våra celler fungerar ju mer övertygad är jag om att det är ’ketogen’ diet som gäller för en peron som jag själv men den är inte så lätt att följa en sådan diet eftersom andel fett är så hög. Jag läser just nu en bok av Bruce Fife som heter ”Stoppa Alzheimer nu!” och den är faktiskt suverän med mänger av referenser och den tar upp just den ketogena kosten betydelse för hjärnans hälsa. Men som någon uttryckte det: ”Det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan”.

  Vad gäller blodförtunnande medel så upphörde jag själv med acetylsalicylsyra något år efter infarkten och införde istället vitlök som läkaren höll med om hade samma effekt. Omega-3 fetter tror jag också har precis den effekten.

  Statiner är den största bluff i läkemedelshistorien – den största skammen någonsin! En veritabel skandal! Att det får fortsätta år ut och år in gör att mitt förtroende för läkarkåren är väldigt lågt idag – en samling lakejer för medicinbolagen helt enkelt. De är helt enkelt okunniga och knappast intresserade att verkligen ta reda på vad som gäller. Nå – det finns undantag och det är faktiskt därför jag är aktiv på den här bloggen! Och vi kan vara säkra på att ingen direktör kommer någonsin kommer bli hängd när bluffen ’avslöjas’ om 5 år (?). Hur många oskydliga människor har inte skickats i en förtidig död på grund av den cynistiska kultur som uppenbarligen fullständigt genomsyrar läkemedelsbolagen. Men vilka vinster för läkemedelsbolagen fram tills de avslöjas!

  Högt kolesterol är ett friskhetstecken! Helt enkelt ett tecken på att kroppen försvarar sig mot de infektioner som det ju är frågan om i våra ådror. Läs Uffe Ravnskovs böcker och hans vetenskapliga publikationer.

  Om jag ska ge ett enda råd: ”Ät aldrig statiner vad än läkarna säger!”

 15. 15

  Göran Sjöberg, hur hanterar man då personer i sin omgivning som tar läkarna på allvar och avlider? Det nyligen hänt här med flera personer här.

  En kom varje fredag och sålde grillad kyckling på torget. Han var rätt fetlagd och fick inte äta sina egna kycklingar. Det gällde att ha lågt kolesterol. I september kom han inte längre. Efterträdaren berättade att han dött av hjärtinfarkt.

  Den andra var en konditor hos vilken jag köpte gräddbakelser. Hans fru berättade att han var ledsen över att inte få äta dem på grund av kolesterol. Han dog också. Och så fanns längs gatan ytterligare två ännu yrkesverksamma hjärtpatienter med vilka jag inte hade kontakt i annan form an kondoleans till familjen.

  Man märker sånt när man bor i en liten by. I alla sådana fall har jag funderat på om jag borde köpa ett antal exempler av Ulrike Gonders bok och dela ut till kritiska personer i grannskapet. Men blev tillsagd att inte blanda mig i, eftersom de hade läkarkontakt och jag saknade antydan till läkarkompetens.

  Och nu har vi här en femtioåring med diabetes och tydlig bukfetma, som inte vill prata om detta, inte kan ändra sina matvanor med mycket bröd och vägrar att ens ta en ögonkontroll.

  Vad skall jag göra med den? Och vad skall jag säga till hans fru, som jag pratar med varje vecka?

 16. 16

  Tack Göran Sjöberg för att du delar med dig. Jag känner precis som du och har liknande erfarenheter. Jag tror att anledningen till att det är så trögrörligt inom sjukvården är vår flockmentalitet. Detta gäller även läkare. Vi följer och följer utan att någon synar korten. Tills en dag när någon vill syna korten. När jag bad min läkare att visa mig en enda ordentlig vetenskaplig studie som visar att statiner kan hjälpa mig ja då ska jag ta statinerna. Det kunde han inte och ville inte utan tyckte att jag var oförskämd. Flockmentaliteten kan vara bra i vissa sammanhang men kan också leda käpprätt fel som nu med våra västerländska metabola sjukdomar. Vi ska vara ärliga och säga att den samlade kunskapen om hur mat påverkar vår kropp och hälsa är på stenåldersnivå. Om vi vågade vara lite mer ödmjuka och erkänna vår bristande kunskap så skulle nya möjligheter öppnas, framför allt inom läkarkåren.

 17. 17

  Göran Sjöberg,
  hur mycket vitlök då och i vilken form?
  Vitlök är faktiskt betydligt godare än acetylsalicylsyra! 😉

 18. 18

  Piltson:

  Min bästa vän (också med dt2) fick förslaget: Om du inte ändrar kosten
  så tar vi fram sekatören. Först tar vi tårna , sedan fötterna och därefter
  kapar vi av ovan knäna. Det är bara att välja.
  Han gjorde det som Calle sa. Idag går han fortfarande.

 19. 19
  ragnhild säger

  Göran Sjöberg – tusen,tusen takk. Har länge hatt tankar um å fråga dig om flera detaljer. Oerhört glad at du tok tid å beretta så ”utførlig” (exakt). Och du med bekräftar at statiner? Over och ut med dom i alla fall!

  Vad är det med personligheten til läkare som blir så provoserade? Det gälder inte alle. Någon är fortfarande mänskliga, undrande och ydmyka. Jag tror jag har mött et par av dom 😉

 20. 20
  aviator1945 säger

  Göran Sjöberg,

  Många tack för din utförliga redogörelse. Tack och lov för att det finns undantag bland både forskare och läkare, som vågar hålla på sin integritet och säga sanningen. I dagens samhälle är det alltför många som för att måna om karriären väljer att inte opponera sig trots att de måhända har klart för sig sammanhangen att den konventionella visdomen i detta avseende har fel beträffande LCHF. Därigenom går de livsmedels- och läkemedelsindustrins ärdenden, kanske utan att inse detta.

 21. 21
  Göran Sjöberg säger

  Piltson, Mats Lindgren, LenaK och Ragnhild,

  Man måste vara ödmjuk till den oerhörda komplexiteten i våra livsprocesser. Dessa styrs av ungefär 25 000 gener som talar om hur lika många proteiner skal se ut och de är dessa som är ’livet’ i våra kroppar. Utan proteiner inget liv och inget liv utan proteiner!

  Nå av dessa 25 000 proteiner så är de bara ett par tusen som man vet hur de är uppbyggda och framför allt vilken funktion de har. De övriga vet man ingenting om och om växelverkan mellan de olika proteiner i kroppens intrikata maskineri vet man ännu mindre.

  Moderna läkemedel som t.ex. statinerna är väldigt effektiva när de helt enkelt blockerar (binder till) ett protein och som i statinernas fall är en enzym som är nögvändig för att levern skall kunna framställa just kolesterol. Att ge sig på denna mekanism av den enda anledningen av att man vill tjäna pengar och som grundar sig på ett lurendrejeri på 50-talet är så groteskt att man kan bli psykosomatiskt sjuk av bara det. Att hitta på något bara för att man tycker att man måste göra något är som att släppa in en elefant i en porslinsbutik.

  Hur påverkar man sin omgivning? Det bästa är nog att föregå med eget exempel. Sedan tror jag att det måste komma från olika håll men det är ju ganska många som ’håller på med LCHF’ så vi ska inte ge upp hoppet. Ibland kommer folk fram lite i smyg och undrar hur de skulle kunna bli av med sina extrakilon och då är de helt plötslig öppna för argument. Ju mer påläst man är ju bättre kan man hjälpa till tror jag. Ofta är det one-liners som gäller när man blir påhoppad. ”Du – jag hörde att man blir dum i huvudet av att äta LCHF.” Svaret är enkelt. ”Om det är sant så är ju förstås sveriges mäster i minne Mattias Ribbing ett undantag!” Diabetiker är förstås ofta i händerna på sina läkare och dietister och vill så gärna tro på vad de säger. Nu är det inte förbjudet för läkare att föreskriva LCHF och det är ett väldigt stort steg framåt tack vare Annika.

  Angående vitlök som använts som medicin i tusentals år så tror jag att jag använde ett par klyftor per dag men det var nu länge sedan. Omega-3 från viltfångad fisk (stömming, makrill t.ex.) har samma effekt. En bekant berättade att hans hjärtsjuka mor fick Waran som blodförtunnande medel men att han själv ofta lagade fiskrätter åt henne för att det just var bra för hjärtat. Då var de tvugna att minska ned på Waran-medicineringen. (Waran är egentligen ett råttgift som dödar djuren genom att blodet blir så tunt att de får svåra inre blödningar.)

  När det gäller läkare så är de ofta resonabla men de är ändå fångade i sina föreskrifter som hindrar dem att tänka självständigt. De kan riskera sin legitimationer om de gör som Annika gjorde och detta innbär en personlig katastrof och inför detta ’tortyrinstrument’ backar många av naturliga skäl på samma sätt som Galileo gjorde inför inkvisitionen. Som min egen företagsläkare sa så är det inte lönt att skriva ut statiner till mig efter att jag försett honom med Uffe Ravnskovs böcker och vetenskapliga artiklar och även Gary Taubes bok har jag tvingat på honom. Han har det inte lätt när jag kommer för att ta mina blodvärden men han är väldigt sympatisk. Svårt att omvända honom bara – det är ju han som ska veta och inte jag.

 22. 22
  Sten Sture Skaldeman säger

  Jag har ingenting särskilt emot morötter, gillar att äta dem råa. Men jag går upp i vikt av dem. Morötter innehåller dubbelt så mycket kolhydrater som till exempel vitkål, och när man som jag gärna äter två stora för att bli nöjd så går jag över mitt dagsintag. För mig blir det faktiskt 30 g kolhydrater per dag, enbart på morötterna. Nöjer man sig med en liten så är det så klart ganska försumbart.

  Sen tror jag att det finns en faktor till, utöver kolhydraterna. Tuggar man en stund så smakar det sött i munnen. Söt smak i munnen är förödande för mig. Men den som kan äta morötter utan problem ska självklart fortsätta med det. Det ger ett rikare liv. Men själv kommer jag aldrig att rekommendera tjockisar att äta någonting som gör mig själv fet. Och jag vänder mig i första hand till tjockisar.

  /SSS

 23. 23

  Jag har varit vegetarian i 30 år och då levt på en kost bestående av rotfrukter, bönor och bröd. Jag har därmed gjort min plikt mot den politiska korrektheten och kan nu med stor glädje skita i alla förbannade grönsaker. Som måhända kan smaka jättegott men aldrig någonsin lyckats att fylla min buk. Eller rättare sagt jag har vräkt i mig tre ggr så mycket mat som en normal människa äter. Magen proppfull men fortfarande hungrig. Jag ska inte äta en djävla morot till i mitt liv. Egen täppa är väl ok. men de som äter ekologiska morötter från industriella monokulturer är miljösvin enligt mig. Det är monokulturerna och manipulationen av biomassan som förstör vår jord därför är alla vegetabiliska industriellt odlade matvaror en synd och att köpa importerade grönsaker och frukter är ännu mera en synd. Dessutom har grönsaker bara enstaka essentiella näringsämnen väl inkapslade i icke nedbrytbara fibrer. Råa ger de ingen näring men däremot kan man få EHEC eller något annat helvete av dem. Det behövs 37 kg morötter för att näringsmässigt kompensera ett kg kött. Kött innehåller alla de essentiella näringsämnen jag behöver i riklig mängd. Animaliskt protein är överlägset bäst för oss människor. Grönsaker är bara modernt moraliserande skitsnack. Ursäkta vokabulären.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  SSS, I artikeln i Expressen får man intryck av att du avråder mer från morötter än frukt. Var det felciterat av tidningen?

 25. 25

  Göran Sjöberg says:” Som jag nu har förstått ‘vetenskapen’ efter att ha läst på lite grand så är det endast mättat fett som kan förbättra läget något (kanske till och med öppna upp ådrorna lite grand)”

  Du kan ha rätt 🙂 Här följer en alldelas sann norrländsk timmerhuggarhistoria från senare delen av nittonhundratalet:

  Timmerhuggare (vinter) tillika timmerflottare (sommar) Svanström är på läkarbesök på ortens vårdcentral. Läkaren, som kanske är influerad av en viss Ancel Keys, intervjuar Svanström om hans matvanor och finner anledning att ge honom rådet att minska på det mättade fettet.
  Skogshuggare Svanström svarar: ”Det ska doktorn inte säga! Vet han inte att fett smörjer blodådrorna”?

 26. 26
  Sten Sture Skaldeman säger

  Annika Dahlqvist says:
  13 januari, 2012 at 18:19
  SSS, I artikeln i Expressen får man intryck av att du avråder mer från morötter än frukt. Var det felciterat av tidningen?

  Självklart var det fel, om så är fallet. Frukt är godis och vi är inte avsedda att äta det året om. Ska vi äta den så ska vi dessutom plocka den i vår egen trädgård. Rotfrukter har vi ätit under historisk tid, även om just moroten är ganska ny i vår kosthållning. Ni vet väl förresten att EU har klassat moroten som frukt, förmodligen beroende på sötman?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa