Överskott på ekomjölk

Hasse länkar till en artikel i Hela Hälsingland: Överskott på ekomjölk.
Per Wikholm svarar i kommentar:
”Jag tror att anledningen är väldigt enkel – Arla är inte intresserade av ekologisk mjölk eller att marknadsföra densamma. Minns du Bregotts alla begåvade reklamfilmer såsom ”Rast i Bregottfabriken” som gav intrycket att Bregott alltid framställdes av mjölk från svenska kor på grönbete? Så är det inte längre!
Numera kommer smöret i bregottet till stor del från danska kossor som aldrig fått se dagens ljus utan föds upp på GMO-spannmål och soja. Ta med dig förstoringlaset till butiken och läs på Bregottförpackningarna…vid ”mjölkbrist” kan råvaran komma från Danmark. Enda undantaget hittills är Bregott Ekologiskt som hittills inte har denna skrivning.
Hur svårt skulle det vara för Arla att göra reklam för ekologisk mjölk/mejeriprodukter? Inte särskilt! Men de är mer intresserade av att sälja mjölk och mejeriprodukter från billigare producenter i Danmark där korna plågas varje dag eftersom deras magar inte är anpassade för att äta spannmål och soja.”
Jag tycker att detta är upprörande. Vi LCHF-are har ju förstått att både för vår hälsa och för miljön bör vi äta så ren och etisk mat som möjligt, och där ingår att äta ekologiska matvaror.
Då är det oacceptabelt att bönder som vill producera ekologiskt inte ska få avsättning för sina produkter.
Att Arla hellre importerar dansk GMO-mjölk än köper upp svensk ekologisk mjölkråvara bör inte accepteras. Vi bör alla göra det som står i vår makt för att ändra på detta förhållande. Först och främst bör alla som köper mjölkprodukter välja ekologiska sådana!

 

Comments

 1. 1

  Själv dricker jag som princip aldrig mjölk – och köper grädde som produceras av ett lokalt mejeri i Halmstad. Men det här med Arlas GMO-smör var ju ingen höjdare – så vilken sorts smör är att rekommendera ❓

 2. 2

  Ja det är en vinstfråga på detta med som det verkar. Hur sjuk vill dom att vi konsumenter skall bli bara för att storbolagen skall tjäna lite extra på konstgjord mat . Tänk om det istället kunde säljas och marknadsföras ekologisk mat då skulle nog över halva nationen istället köpa denna vara och då skulle dom kunna tjäna en hel del på ekologisk mat. Det är äckligt hur det har blivit.

 3. 3
  Konsument säger

  På mitt Arla Bregott-paket står följande:
  Tillverkad på Arla Foods mejeri i Götene av svensk grädde. Vid brist på svensk grädde används finsk och dansk.

  På mitt Valio Mjukt & Gott står följande:
  Tillverkad i Finland för Valio Sverige AB.

  Man får väl anta att det är finsk grädde?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  Josef, Det finns också ekologiskt smör att köpa.

 5. 5
  Rolf Löfgren säger

  Vart har Milkos smörproduktion tagit vägen? Jag har inte sett ett smörpaket med Milkos märke sedan i våras.

 6. 6

  Till Årets förvillare 2011 utses Miljönämnden i Mora/Orsa om detta meningslösa pris fortfarande intresserar.

 7. 7

  P – alla mynt har två sidor – så det kan ju vara bra att VoF-arna lyfter fram = marknadsför IT-smogsfrågan – som jag ser det.

 8. 8

  Foliehattar kommer med tiden att ges till dom två representanter inom VOF som just arbetar med denna fråga!
  Söker man nu efter förvillare så undrar ju jag hur man i vår sjukvård kan fortsätta att ge kostråd med evidensgrad C till en patientgrupp som kostar smhället ca: 10 miljarder per år.

  SBU har jobbat med frågan men enda resultatet när nu SoS kom med styrningar blev spretiga kostråd
  vilket omfattar olika kostrådsalternativ där man även fortsätter med evidensgrad C alternativet.

  Märkligt? Hur mycken motivation har egenligen då skapats från myndighetshåll för förändringar??

 9. 9
  Maria Kivimäki säger

  Vill bara säga att jag som bor på en liten bruksort i mellansverige har Coop försökt med att sälja både ekologisk grädde och smör men det verkar som det bara är jag som köper! Coop har beklagat när jag frågat men ingen är beredd att betala någon krona mer på något som de inte riktigt verkar förstå vitsen med….eller hur jag nu ska tolka det? Handlaren försöker även med ekologiskt kött ibland men få, väldigt få köper. Jag får handla sådant i en större stad några mil bort istället. Så det är i mångt och mycket efterfrågan som styr. Och det är ju bra med kundens makt, men ibland gnisslar jag tänder över vissa saker, eler hur?

 10. 10
  Konsument säger

  Det tar sin tid.
  För två år sedan så sa man på Sabis att det var ingen idé att ta hem Gammaldags mjölk, ingen köpte. I dagsläget finns det alltid Gammaldags mjölk i sortimentet. Ekomjölken har mejerinäringen och Livsmedelsverket styrt till fettsnåla mellanmjölken.

 11. 11
  Olle Jonsson säger

  Att Arla inte är intresserad av att marknadsföra ekologiska produkter är fel.
  Arla satsar mer av marknadsinsatser på eko än på konventionella produkter.
  Arla kommer att satsa ännu mer på eko produkter.

  Olle Jonsson
  Mjölkbonde
  Krusänga

 12. 12
  Peter Jensen säger

  Till Josef Boberg:

  Gör ditt eget smör istället, förutsatt att du får tag på kvalitetsgrädde och ingen GMO-smörja. Det skall vara ren, minst 40%-ig grädde och inte den 36%-iga grädden. Den senare har en tillsats av förtjockningsmedlet carrageenan (en irländsk gelatinliknande sockerprodukt; E407, utvunnen ur röd tång) och är extra värmebehandlad, vilket ger en kokt bismak.

  Häll den 40%-iga grädden i en bunke, kör med elvisp tills grädden ”skär” sig och blir till smör. Häll av vätskan. Häll salt efter behag och rör runt i smöret med en sked, så att saltet blandas in ordentligt. Färdigt…

  För över till en bytta och etikettera denna med ”Bobergs hemmagjorda äkta smör” : )

  Lycka till!

 13. 13
  Peter Jensen säger

  Här är en länk till Svenskmjölk.se med lite mera kött på benen ang. egen smörtillverkning:

  https://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Smor/Tillverkning1/Sa-har-gor-man-smor/

  Här lägger man in ett tvättsteg med vanligt vatten efter att man fått fram smöret, men det är inte helt nödvändigt. Tvättar gör du genom att köra en vända till med elvispen i smöret, varpå du häller av tvättvattnet. Skippar du att tillsätta salt får du osaltat smör – ännu enklare!

 14. 14

  Taaaack ❗ – Peter – för smörtipset.

 15. 15
  Peter Jensen säger

  Till Josef B:

  Så lite så : ).

  Från vilket Halmstad-mejeri köper du grädde? Går det att få grädde från helt opasteuriserad, icke-homogeniserad mjölk?

  Värmebehandligen gör ju att hållbarheten ökar, men att kvaliteten sjunker. Kort hållbarhet gör ju inte så mycket om det är närproducerad grädde som man använder direkt. Dessutom gör ju pasteuriseringen att man kan slarva lite med hygienen och med att hålla kylkedjan intakt. Det kan tom. vara så att det räcker med högre hygienkrav och frånvaro av långväga transporter för att hållbarheten skall vara acceptabel utan pasteurisering och homogenisering.

  Överläkare Jenny Reimers har skrivit om detta intressanta ämne i sin nätbok ”Maten vi borde äta,
  som håller oss normalviktiga och vid god hälsa hela långa livet” år 2005, kap.3. Googla titeln så hittar du den.

 16. 16
  Bernt Östlund säger

  Svenskt smör från Arla tillverkas på svensk grädde. Milko har upphört och gått upp i Arla. Den stora efterfrågan på smör har gjort att Arla använder finsk och dansk grädde till Bregott.
  Arla har en hel del ekologiska produkter, min favorit är naturell yoghurt med ca: 4,2 % fetthalt.

  Den som provar att göra eget smör på köpt vispgrädde kommer att upptäcka att svenskt smör är billigt. Det är betydligt lönsammare för mejeriföretagen att sälja vispgrädde än smör.

 17. 17
  Peter Jensen säger

  Att gräddförsäljningen är lönsam och grädden överprisad har jag anat länge… Men än värre är det i Norge – där kostar grädden dubbelt mot i Sverige!

 18. 18
  Anders S säger

  Tänk om det fanns eko-mjölk i Sverige från A2-kor som fått äta gräs, hö och ensilage och sluppit soja och spannmål.

  Enligt SLU verkar hälften av Sveriges kor vara A2-kor och hälften A1-kor. Arla bryr sig inte utan blundar och blandar. Lika ansvarsfullt som beträffande mjölkpulvret till kineserna.

  Vet du inte vad A2 är?

  Sök på ”a2 milk” ”devil in the milk” ”bcm7” samt ”keith woodford ” i Google och på YouTube.

 19. 19

  Peter – jag köper vispgrädde i butik som kommer från Wapnö mejeri.

 20. 20
  Anders Sjölander säger

  Om ni är så medvetna om djurens välbefinnande borde ni sluta förespråka bacon och annat griskött (eftersom nästan allt griskött är från danska grisar uppfödda på GMO-grödor). Eller ännu bättre: avråda från köttätande helt, för de flesta djur skulle troligtvis hellre leva än att skickas in i slaktindustrins vidriga maskineri. Om inte helt, så i alla fall några vegetariska rätter i veckan, det går finfint på LCHF också. Men ekologiskt och vilt kött är ju klart bättre.

 21. 21
  Goran van Den Buske säger

  Lika mycket som vi är i klorna på multinationella socker&skräpmatindustri, är vi konsumenter bakbundna av jordbrukspolitik, mejeri och köttindustrier. Det krävs lagändringar och säkerligen uttåg ur EU. Djurplågeri har blivit ett sätt att leva – så länge vi orkar blunda för eländet.

 22. 22

  ”eftersom nästan allt griskött är från danska grisar uppfödda på GMO-grödor”

  Anders – var blir då det svenskproducerade grisköttet av ❓

 23. 23
 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  Om man inte får tag på ekologiskt griskött, så kan man åtminstone köpa svenskt. De svenska grisarna har så vitt jag har förstått ett bättre liv än de danska.

 25. 25
  Semantikern säger

  Jag måste säga att jag tycker det är lite konstigt resonemang. På vilket sätt är det Arlas fel att det köps för lite ekologisk mjölk? Det är ju inte som att de försöker gömma den, eller att folk inte känner till att det finns. Här tycker jag ansvaret klart ligger hos konsumenterna. Själv köper jag alltid ekologisk mjölk/bregott och det är mitt egna ansvar.

 26. 26

  Björn Hammarskjöld hade rätt. Jag tror att GMO kommer att förstöra allt. Detta kopierade jag från Bobergs wikipedia-länk och det betyder att resistenta organismer nu sprids på jorden i stor och medveten skala, av Monsantos hantlangare. Sveriges, Lantmännen och ARLA fick licens på Monsantos ”Responsible soy”GMO-soja i augusti i år. Nu är 20 % av Sveriges fodersoja GMO.

  ”För att sedan hitta de gener som har tagit upp plasmiden används en metod som innebär att samtidigt som önskade egenskaper infogas i plasmiden lägger man in en gen som gör bakterien motståndskraftig mot antibiotikum. Alla bakterier, även de som inte har tagit upp plasmiden, hälls ut på en agarplatta. På agarplattan häller man även ut det antibiotikum som bakterierna gjordes resistenta mot. Detta innebär att endast de bakterier som har tagit upp plasmiderna kan föröka sig. Således dör de andra bakterierna och endast de som tagit upp de nya generna överlever.”

 27. 27

  Semantikern :
  Det är viktigt med debatt huruvida vad som har blivit fel med den ekologiska försäljningen i Sverige.
  Om det nu är överskott av denna vara varför har vi aldrig sett någon reklam? (jag har då aldrig sett någon reklam om ekologiska produkter, vad jag minns).

  Varför inte marknadsföra denna underbara produkt mycket bättre.

  Det kanske inte är Arlas fel däremot tycker jag det är deras marknadsföringsavdelning isåfall som har misslyckats.
  Om det inte nu kommer fram den gamla vanliga informationen att dom har fått strikta order att sluta sälja dessa produkter exempelvis pga att försäljningen av foder avtar etc.
  Dvs påtryckningar från andra .

  Men som konsument har jag idag fått reda på massor av bra information bara genom dessa kommentarer till artikeln. tack så mycket.

  Ja bacon behövs nog synas i sömmarna också. Jag har inte tänkt på vad för bacon jag har ätit men att danska bacon/grisar är GMO visste jag inte och dessutom så verkar ju E250 vara någon sorts standardingrediens i bacon. Ett e-ämne som det skrivs mycket om.

 28. 28
  Semantikern säger

  hasse:
  Du har väl rätt i att det kanske inte direkt översvämmar med ekologisk reklam, men att ”vi aldrig sett någon reklam” är i alla fall ett felaktigt uttalande. Jag tycker generellt sett det är svårt att komma ihåg vad reklam handlar om, så att man glömmer sådant är klart förlåtligt.

  i alla fall jag har sett denna reklamen på TV:
  https://www.youtube.com/watch?v=9_SxL4WvWuc

 29. 29
  Anders Sjölander säger

  Josef Broberg: den svenska matindustrin (och speciellt grisuppfödningen) är under avveckling, storföretagen har insett att de kan krama ut några extra slantar åt sina aktieägare genom att sälja ut den till andra länder som tillåter GMO-foder och annat skit. Snart kommer vår matproduktion att vara en kuriositet, ett musieföremål. Lite som när hembygdsföreningarna bygger kolmilor och spinner garn ute i skogarna. Snart kan vi gå på besök på gamla Arla-mejerier och se hur man gjorde mjölk förr i världen, medan 99% av mjölken i paketet kommer från superindustrier Danmark och Tyskland, fullt av rester från antibiotika och all möjlig skit från GMO-odlingarna. Samtidigt som atmosfären mättas med CO2 och vattenånga från lastbilarna. Och det härliga är att ägarna förmodligen kommer att hyllas som ”smarta affärsmän”.

  Nej, det funkar inte i längden, sättet vi lever, LCHF eller inte.

 30. 30

  semantikern. Det där var en mysig reklam som jag totalt missat. Försöker hitta när arla firade 20år.
  Jag kollar för mycket på tv men har aldrig sett denna fina reklamsnutt. Ja då får jag väll kolla lite noggrannare efter detta.
  Är det någon mer än jag som missat denna reklam?
  Däremot har jag sett arla reklamen för om jag minns rätt för Bregott där kossorna byter av skiftet på grönbetet. Det ser jättefint, mysigt och sådär härligt svenskt ut.

 31. 31
  Martin Sne säger

  Hej venner i Nord,

  – har kommer en dansker så, som aldrig har hørt at Arla fodrer deres kreaturer med GMO-foder. Men det overrasker ikke. Danmark har ellers officielt sagt nej til GMO. Det blæser Arla på. Forbrydere slet og ret.
  I svenskere burde i øvrigt langt mere diskutere homogeniseret versus ikke-homogeniseret mælk.

  Martin

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa