Sverker om mat

Jag blev påmind om att Sverker Olofsson på måndag tar upp matfrågan i TV,  i programserien ”Sverkers stora strid”, på Svt1, kl 20.

Sverker har ju tidigare varit beklämmande fettskrämd, trots att vi försökt att informera honom om sanningen. Kanske har han numera insett att naturligt fett är bra, och att kolhydrater och fabriksfetter är dåliga?

 

Comments

 1. 1
  Karl E. Arfors säger

  Annika, jag får den här program infon:
  tisdag
  03:05 Sverkers stora strid Det är alltså under natten efter måndag – för nattugglor alltså
  karl

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Karl, på en programtablå ser jag programmet kl 20 på måndag.

 3. 3
  Helena Hesselmark säger

  SVT 1 Måndag
  20.00

  Sverkers stora strid

  Debattprogram med Sverker Olofsson. Del 2 av 3. Varför blir vi sjuka och feta av maten? Trots rön och rekommendationer om vad vi ska äta, blir vi bara tjockare. Vi äter mängder av godis, chips och konsumtionen av läsk slår nya rekord och det är de unga som dricker mest. Vem bär ansvaret? Är det vi själva eller är det stormarknaderna som fyller hyllorna med chips och godis? Sverker Olofsson är tillbaka i hetluften och delar ut en och annan moralkaka, några svingar, insikter och klokheter.

  Undrar hur många klokheter han kommer att meddela. Antagligen inte så många.
  Och visst är det ”tack vare” rön och rekommendationer …..

  Helena Hesselmark
  diabetiker typ 0

 4. 4

  Intressant att se vilka ”experter” han nu anlitar?
  Förmodligen blir det lika slätstruket som Fråga Doktorns diabetesprogram eller nu läkartidningens temanummer om fetma för några veckor sedan…… för inte har väl Sverker någon egen uppfattning i ämnet… Vilket nu Vetenskapens värld hade beträffande kostråd för diabetiker.

  Nåväl, han kan ju överraska, men jag undrar jag….. Får nog hålla med Helena!

 5. 5

  Godis, läsk, chips är det väl ingen som rekommenderar. SLV gör det inte och det är väl det som är deras främsta motargument att folk INTE följer deras rekommendationer. Alltså, skulle folk följa SLV´s rek. så skulle vi inte ha övervikt!
  Rätta mig gärna om jag har fel!

 6. 6
  Ethel Loberg säger

  Och har Du tänkt tanken Stefan?

  Varför har folket så svårt med att följa SLV`s rek. Folket skulle säkert må bättre om de följde SLV`s råd, det är inte där problemet ligger utan det ligger i ”varför följer inte folket SLV`s råd”?

  Vad är det SLV har misslyckats med?

 7. 7

  Första program om alkohol var riktigt bra.

 8. 8

  Stefan! Jag förstår att Du ironiserar.

  Jag har fått erfarenhet av många dietistföreläsningar under de senaste åren. Så jag känner väl igen mönstret. Alla pratar de sig varma om godis, läsk, chips och storleken på de bullar vi äter. Slutsatsen de drar är att om vi är överviktiga så är det vårt eget fel. I nästa andetag så presenterar man förslag på en matsedel som består av kolhydrater till frukost, kolhydrater till lunch, kolhydrater till middag och för säkerhetsskull kolhydrater till de två mellanmålen. Detta gjorde man på den senaste föreläsningen som jag lyssnade på i Mulligabarn.se regi.
  Mulligabarn deklarerar att deras kostråd för överviktiga bygger på vetenskap. Det får vi väl tro på om man säger så.
  Läs gärna
  https://www.kostdemokrati.se/margareta/2012/01/06/vanvett/

 9. 9
  anhörig säger

  Marcus och Hellenius ska visst medverka. De kan känna sig helt trygga 😉

  https://www.dagensmedicin.se/nyheter/lakare-far-ge-ovetenskapliga-rad-

 10. 10
  Konsument säger

  Det var tur att Martin Ingvar var med!

 11. 11

  Det blev som jag befarade med Sverkers program. Claude Marcus och Maj-Lis Helenius 🙁
  Den enda vettiga var Martin Ingvar. När han nämnde ordet kolhydrat så reste de andra ragg direkt! Dåligt av Sverker att inte bjuda in någon LCHF-förespråkare! Ensidigt och enfaldigt! Marcus och Helenius tror att om vi inte har tillgång till att köpa mat eller äter på en mindre tallrik så blir vi smalare. Nej, tacka vet jag LCHF där jag äter mig mätt och står mig i många timmar. Då spelar det ingen roll om jag har Seven Eleven eller Mc Donalds runt knuten. De är inte intressanta!

 12. 12
  Peter Jensen säger

  Sverkers program om övervikten följde etablissemangets hjulspår och gav inget alls för tittarna utan var snarast ren desinformation. Professor Martin Ingvar var en ropandes röst i öknen när han försökte argumentera mot Livsmedelsverkets kostrekommendationer baserade på stora kolhydratintag (socker) och fick genast mothugg av den lätt överviktige populisten Claude Marcus som propagerade för både socker och fettskatt… Ibland undrar man hur en person kan inneha en medicinsk professorstitel och inte ha förstått det mest elementära om fysiologi, metabolism och biokemi!

  Peter Jensen, Fil Dr i Biokemi, Göteborg.

 13. 13

  Lilian jag tror raggen reste sig för att Claude hade lågt blodsocker man blir lätt kinkig då. 99% var struntprat. Ganska kul när Martin Ingvar tog upp det där med Innuiterna till New york. 🙂

 14. 14

  Koff, så var det naturligtvis! 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa