Komplett galen

OT  Anders Behring Breivik har utretts av rättpsykiatriska experter och befunnits vara psykiskt sjuk i paranoid schizofreni, och ska därför dömas till rättspsykiatrisk vård.

Jag har aldrig träffat på en psykotisk patient som skulle ha varit i stånd att organisera det massmord Anders BB åstadkom.

Jag bedömer att han inte är psykiskt sjuk på det sättet, utan han är helt enkelt ”komplett galen”, av samma typ som Hitler och Stalin och andra massmördande diktatorer.
Jag tycker att han ska vårdas i ett vanligt hårdbevakat fängelse livet ut. Den psykiatriska vård han behöver kan han få där.

 

Comments

 1. 1

  Javisst, sätt honom på vatten och bröd…f´låt , vatten och kolhydrater;-)

 2. 2

  Mycket lightprodikter 😉

 3. 3

  varför känner du att du har speciella kunskaper i detta fallet?

 4. 4
  fundersam säger

  Vill minnas att jag någonstans läst att han – med syfte att bli en effektiv mördare – veckorna innan dådet preparerat sig med anabola steroider. Huruvida det stämmer eller inte vet inte jag.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  jn, Nej jag är ingen rättspsykiater, utan jag uttalar mig som en vanlig människa i det här fallet.
  Men det för tankarna till alla psykopater (?) som har verkat som massmördare i egenskap av diktatorer under historien. Vad är det som har påverkat dem till deras massmördande?
  Skulle det vara möjligt idag, med internet, för en Hitler eller Stalin att genomföra de massmord de åstadkom?
  De diktaturer som finns kvar idag, där människoliv inte räknas som betydelsefulla, där finns väl inte ett fritt internet?
  Hur fungerar de personer, som propagerar en kost snål på naturligt mättat fett, när de inser att massor av människor i världen har dött de senaste decennierna, till följd av deras kostråd?

 6. 6
  Stikkan i Blge säger

  Vatten är lite för omtänksamt. Han kan väl få samma typ av ”mat” som Morgan Spurlock åt i dokumentären Super Size Me. Plusmeny morgon, middag, kväll och till nattamat. Fängelseläkaren kan ju notera förändringar i utseende och beteende dag för dag. Den andra delen av straffet kommer efter ett par tre år när Breivik väger 395 kilo och nekas en gastric-bypass operation. Ja och sedan är det väl inte så långt kvar tills den tredje delen verkställs automatiskt så att säga.

 7. 7

  Varken Hitler eller Stalin har fått ngn diagnos under tiden de levde, inte ens Mao.
  Som ”vanlig människa” har du en helt egen diagnos och därmed kan vi kasta alla psykiatriker på sophögen.

  Det är ”mycket möjligt idag” att organisera massmord med ”ett fritt internet”, även Breivik kunde.

 8. 8

  Dina aningar besannades idag Annika. En ny undersökning av Breivik visar att han inte är psykiskt sjuk:

  https://www.svd.se/nyheter/utrikes/utredning-friskforklarar-breivik_6750221.svd

 9. 9
  Stikkan i Blge säger

  ”Medan de rättspsykiatriska experterna förklarat att Breivik inte är straffrättsligt tillräknelig, har tre psykologer och en psykiater från det fasta vårdteamet på fängelset funnit att Breivik varken är psykotisk eller schizofren.”

  Så, vad ska man tro på egentligen? Vad gäller här? Krona eller klave?
  Lita aldrig på en expert för det finns alltid en annan expert som säger precis tvärtom.
  Ett lämpligt straff är nog ändå, oavsett mental hälsa, super-size-me-dieten.

 10. 10

  Det viktigste er at han blir sperret inne livet ut.
  Om noen tror at det er mindre straff å sitte innesperret på sykehus enn i fengsel tror jeg de tar feil. På sykehuset blir han målt og psykologisert daglig og det føles sikkert meget nedverdigende.

 11. 11
  Goran van Den Buske säger

  Ingen kan ju hjälpa hur man blir eller hur ens hjärna fungerar. Livslång vård under sträng uppsikt, för att skydda allmänhet och förrövaren själv – är nog enda raka. Men då menar jag riktig vård och ständig uppsikt. Under så mänskliga förhållande som är möjligt

 12. 12
  Maja gräddnos säger

  Ninnan, får man inte som ”vanlig människa” och läkare ha en åsikt utan att det enligt dig är en diagnos? Du är alltid snabb att komma med syrliga och småelaka kommentarer, varför? Är det inte här, så är det hos kostdoktorn, gillar du inte vad som skrivs finns det väl andra ställen där du kan sprida dina sarkasmer!

 13. 13

  Ninnan:”Som ”vanlig människa” har du en helt egen diagnos och därmed kan vi kasta alla psykiatriker på sophögen.”

  Är det din personliga åsikt att ”vi kan kasta alla psykiatriker på sophögen” eller menar du att det är någon annans åsikt ?

  Har försökt att söka i andras kommentarerna utan resultat. Det kanske är du som har tolkningsföreträde 😉

 14. 14

  Om någon testat Breivi före dådet så tvivlar jag han hade klassificerats som psykisk sjuk. Men han är anhängare av en ”galen” ideolgi., som får honom att begå en vannsinig handling. Det gör honom inte galen. Lika lite som Bush var galen när han anföll Irak och han dödade betydligt fler.
  Så psykiska diagnoser ska inte göras på politiska grunder. Norge har gjort fel tidigare. Vid domen mot Knut Hamsun. Han var landsförrädare men inte galen.

 15. 15

  Enda sättet att få klarlagt om Breivik är galen eller inte är att höra med den myndighet som alltid vet bäst, nämligen Livsmedelsverket. De kan alltid åberopa NNR som stöd för sin diagnos 🙂

 16. 16

  Maja Gräddnos
  Jag har den åsikten att Breivik ska bedömas av psykiatriker om han ska till fängelse eller sjukhus:
  Jag vet inte om det skulle vara ngn syrlig åsikt.

  gt
  Nä, jag har inte tolkningsföreträde 😀

 17. 17

  spelar det någon roll vad det var för skäl?
  Han tog ihjäl många oskyldiga och tyckte han hade rätt. Visst vill vi väl ha såna människor inspärrade för gott?

 18. 18
  Lasse P säger

  När man genomför ett dåd av sådan magnitud som Breivik gjorde, kan man omöjligen vara frisk i sitt mentala tillstånd!!!

 19. 19
  Anna Maria säger

  Förr i tiden kallade man människor med ett sådant sinne för onda. Det var mer rättvisande beteckning. En galen människa har hjärna som har drabbats av sjukdom, precis som en sjuk människa är invaderad av mikrober eller har en kropp som inte fungerar som den ska.
  En ond människa vet vad han/hon gör och gör detta avsiktligt, eftersom han/hon ”vet” precis vad som är ”rätt” och tar sig friheten att genomföra sina idéer till varje pris.
  Hela Breiviks strategi tyder på ett sådant tillvägagångsätt.
  Jag vill kalla honom för en ond människa. Någonstans på vägen från det att han var ett oskyldigt barn till det han blev har han fattat sitt medvetna beslut och till slut tog han sig rätten att bestämma vilka som skulle dö, precis som Hitler, Stalin, Pol-Pot, bin-Ladin m fl. Han tog t o m medel som skulle göra honom okänslig för eventuell återgång till vanlig medmänsklighet. Alltså visste han exakt vad han gjorde och ansåg detta som sin rätt.

 20. 20
  Karl E. Arfors säger

  Anna Maria,
  En kommentar av verklighet – det beror även på vilken personlighets typ man är: Grekerna kallade den drivande för Koleriker, för oss den röda – VDar och officerare, även kirurger.

  Den grekiska Sangviniker, den gula idemänniskan som jobbar med att driva fram ideer även om kost-ändringar och bättre hälsa för sockersjuka.

  Den grekiska Flegmatikern, den gröna som gärna vill hjälpa till – kan inte prioritera. Många finns inom sjukvården och är troligen orsaken till våra sjukvårdsköer. Det finns en säng och två patienter behöver den – en prioriteringsfråga. Då måste man fika, diskutera och det tar lite tid.

  Den melankoliska personlighetstypen, som vi kallar blå, vet hur allting är. Advokater och revisorer hittar man här, även endokrinologer och medicinare som inte behöver bestämma sig så snabbt som en kirurg
  Vi människor är blandningar av dessa färger och mind you, alla egenskaper behövs för att forma en bra arbetsgrupp, men man måste känna till att en blå kan aldrig acceptera den gula som han tycker är ”flummig” och ändå behövs den gula med sina ideer.
  När många svenskar röd-gula, drog till USA på 1800-talet, så lämnade dom kvar alla blå-gröna svenskar för SocialDemokraterna att ta hand om. Och det har dom gjort tills Persson samlade alla Grön-blå på ett mysigt Spa för att diskutera framtiden.

  Men man hade ingen Gul med och därför blev det inga nya ideer och därför har man nu fått Juholt och Juholt (Åsa-Nisse) har bara gamla småländska ideer och det går kanske inte så bra att utveckla i ett modernare samhälle.
  Våra statliga Verk är fyllda av Blå personer och dom vet hur det är och så har dom lärt sig och så är det.
  En del ledarpersoner kan också vara psykopater och lite paranoida.
  Jag tror att Breivik var superblå. Dessutom hade han en psykopats världsbild med lite paranoida drag.
  Som sådan är han alltså helt normal men galen kanske som Annika D. spekulerade i.

  Kanske dom Blå på Livsmedelsverket också ligger åt det hållet – och dom kan du inte påverka – utan dom måste försvinna innan förändring sker på SLV. Dom tror som Breivik att världen ser ut på sådant sätt och olika psykiatriker är också många med huvuddraget blå – men det finns andra som kan ha mera gult i sin personlighet och dom ser andra möjligheter.
  hälsar karl, som själv är röd-gul frrån ett personlighetstest.

 21. 21

  Tack för svar Ninnan, men varför vill du ”kasta alla psykiatriker på sophögen”? Även de är ju vanliga människor som har rätt att yttra sig även om de ibland gör helt olika och motstridiga bedömningar.

 22. 22
  chilisalsa säger

  Kul betraktelse Karl.
  I princip håller jag med dig, och vad gäller Breivik så är min högst amatörmässiga tolkning att han sannolikt är rätt blå. För de som undrar ska man nog påpeka att detta inte har nåt att göra med politik öht.

  Gjorde en sådan här övning i en arbetsgrupp en gång och det var lite kul faktiskt. Jag var sisst att berätta var jag hamnade och kursledaren bara gapade och frågade hur många patent jag hade… typ.
  Explosiv personlighet kallade hon det också 🙂 Faktum är att jag tog det som en komplimang då jag nog av de flesta uppfattas som motsatsen 🙂

 23. 23

  ”Hur fungerar de personer, som propagerar en kost snål på naturligt mättat fett, när de inser att massor av människor i världen har dött de senaste decennierna, till följd av deras kostråd?”

  Jag har samma fundering. Kan det vara rädsla som gör att ingen vågar vara först ut ur ”bunkern”? Eftersom det finns så många kostexperter är ansvaret fördelat på så många. Det finns många anledningar att stanna kvar i ”bunkern”. Vad kan tänkas hända med avhoppare 🙄

 24. 24
  Anna Maria säger

  Tack Karl för nyansering.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  Ninnan 5/1 19.04, Det är rättspsykiatrikerna som har beslutanderätten i fråga om diagnos för Breivik. Det låter på dig som att vi andra inte ens ska ha åsikts- och yttrandefrihet i frågan?

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  1940, En stark faktor är nog konsensustänkandet: ”Så många kan inte ha fel”.
  Konsensustänkandet har lett till många feluppfattningar under mänsklighetens historia. Jfr religionskrig, etnisk rensning, klanfejder etc

 27. 27

  Annika
  Din personliga åsiktsfrihet får du gärna ha
  men att den inte skulle kunna vara oemotsagd, tvivlar jag på.

 28. 28
  Anna Maria säger

  Men Ninnan, varför dessa omogna kommentarer? 🙁 Vill du bli sedd?

 29. 29

  Du får gärna tro att åsiktsfrihet är omoget, helt upp till dej.

 30. 30
  pensionär säger

  Ninnan:”….och därmed kan vi kasta alla psykiatriker på sophögen.”

  Du drar alla psykiatriker över en kam 🙄

 31. 31

  Jag har fortfarande åsikten att psykiatriker bör utröna om Breivik skall vara i fängelse eller att vårdas.

 32. 32

  Alla ska få en andra chans. Alla utom offren och deras anhöriga.

 33. 33
  pensionär säger

  Ninnan says: ”Jag har fortfarande åsikten att psykiatriker bör utröna om Breivik skall vara i fängelse eller att vårdas”.

  Skall utrönandet ske före eller efter det att psykiatrikerna har kastats på på sophögen?

 34. 34

  Du har nog inte förstått att jag aldrig har kastat psykiartrin på sophögen.
  Det var andra som inte tyckte att psykiatriker hade kompetens i sina egna åsikter.

 35. 35
  Britta Andersson säger

  Jag tror väl att Annika flera gånger i sitt yrkesliv stött på människor i akut psykos och uppfattat att de inte fungerar rationellt. Alltså är ur stånd att planera ett illdåd i flera år. Däremot finner jag det självklart att Breivik har levt i en egen fantasi om världen och sin egen storhet, som säkerligen inspirerats av de rörelser som finns och sprids bl.a. på internet och appellerar till en liknande grandios syn på sig själv och hat mot andra grupper. På något sätt är han den slutliga produkten av dessa rörelser. Detta hat tror jag ändå bottnar i ett enormt självförakt och skam. Han är i grunden en djupt tragisk människa. Men jag tror ändå att det är det enda vi kan se honom som. En människa. Frågan är väl om någon kan nå in till honom och förstå honom i grunden. Att han är psykiskt störd är väl tämligen självklart.

 36. 36
  Lasse P säger

  Problemet med/för psykiatrikern(a) som granskar Breivik är att h*n är mänsklig d.v.s. h*n är medveten om att i stort sett hela värdens ögon är på ”mig”, vilket är nog så betungande för beslutet som ”måste” bli rätt, vilket i sin tur föder tanken hos personen i fråga ”Är detta rätt diagnos, blir detta rätt”.
  Psykiatriker är inte några övermänniskor som inte känner pressen från omvärlden.
  Huruvida diagnosen är rätt, kommer vi vanliga, dödliga, aldrig att få klarhet i, utan vi får förlita oss på att de s.k ”experterna” har rätt, men vi vet ju hur det är med experter: ” Det finns en del saker som man måste vara expert för att inte förstå”.

 37. 37
  Goran van Den Buske säger

  Ninnan: För oss vanligt dödliga verkade det inte som du ifrågasatte Annikas åsikter…utan ATT HON HADE ÅSIKTER…

 38. 38
  pensionär säger

  Ninnan says:”Det var andra som inte tyckte att psykiatriker hade kompetens i sina egna åsikter”.

  VEM ”tyckte inte att psykiatriker hade kompetens i sina egna åsikter” ?

 39. 39

  Experterna är oeniga:

  ”Medan de rättspsykiatriska experterna förklarat att Breivik inte är straffrättsligt tillräknelig, har tre psykologer och en psykiater från det fasta vårdteamet på fängelset funnit att Breivik varken är psykotisk eller schizofren. De anser dessutom att han inte behöver medicinering och att han inte verkar självmordsbenägen.

  Den senaste undersökningen har gjorts av experter som anses ha haft minst lika djup erfarenhet av Breivik som de båda psykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sörheim som undersökte Breivik som ett led i sinnesundersökningen”.

  https://www.svd.se/nyheter/utrikes/utredning-friskforklarar-breivik_6750221.svd

 40. 40
  Vanlig människa säger

  Britta Andersson says: ”Breivik har levt i en egen fantasi om världen och sin egen storhet”,

  Precis som Hitler, Stalin, Khadaffi m.fl. Åtminstone den förste var drogad.

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  Ja drogernas betydelse för marodörer med storhetsvansinne ska inte underskattas.
  Problemet är att de så många gånger under historien har fått folket med sig. (Det gäller inte Breivik)

 42. 42
  Göran Sjöberg säger

  Karl E. Arfors

  Intressant betraktelse! Det här med färgerna var något helt nytt för mig. Varifrån kommer dessa färgidéer?

  ”Ingenting nytt under solen ”brukar man säga och ”redan de gamla gregerna” är ju ett annat uttryck för samma sak.

  Och apropå grekerna så är min favorit (och även din namnes Popper) Xenophanus som sa ungefär så här:

  – All kunskap är bara en flätad väv av gissningar.

  – Det finns en (och endast EN) verklighet eller sanning med andra ord.
  (Xenophanus var med andra ord inte en Postmodernist!)

  – Genom att skaffa oss kunskap – teoretisk och experiemntell – kan vi komma närmare verkligheten (sanningen).

  – Om vi av en tillfällighet skulle komma fram till sanningen så skulle vi ändå inte veta att det är sanningen vi håller i vår hand

  Vad gäller Breivik så tror jag ändå att de tre psykologerna och psykiatrikern som vårdar honom har en mer vetenskaplig diagnos för att den stämmer bättre med verkligheten.

 43. 43
  chilisalsa säger

  Det med färgerna kommer från DISC-modellen av dr William Moulton Marston på 20-talet.
  https://www.kollega.se/index.cfm?c=13220 och är en metod för att förstå hur man själv och andra funkar, vad som får folk att ticka, framförallt tillsammans i grupp. Senare har det kommit andra mer finmaskiga metoder som Meyer-Briggs (MBTI) m.fl som kan vara användbart i andra sammanhang, t.ex vilken typ av jobb man har utsikt att trivas med och komma till sin rätt i.

 44. 44
  Göran Sjöberg säger

  chilisalsa

  Tack för länken – kul!

  Jag inbillar mig att jag är 70 % gul, 10% vardera av övriga färgerna

  Min fru är nog 80% röd och 20% gul.

  Undrar just hur mycket man har medfött och hur mycket som är förvärvat med tanke på Breivik. Om man växer upp i en kärlekslös och känslokall överklassmiljö så inbillar jag mig att man kan komma ut som en ’superblå’ individ som Karl Arfors är inne på.

 45. 45
  Karl E. Arfors säger

  Chilisalsa,
  Tack för den länken – bra kortform.
  Göran Sjöberg,
  Färgerna underlättar bara kommunikationen – man ser personlighetstyperna som i en cirkel kl 12 – 3 röda
  kl 3-6 gula, kl 6-9 gröna, kl 9 -12 blå. när man testar sig kan man falla på olika nivåer mot cirkelmitten men också falla långt utan för cirkeln ex. Margret Thachter låg långt utanför, 2-3 diametrer – totalt dominant röd, och exceptionellt drivande (det var ju hon som i modern tid fick GB att starta Falklandskriget), hennes hus-håll och barnen sköttes av hennes man.
  Man påverkar sina test. Det finns en ursprunglig analys (ens grunduppfattningar) och en som gäller vid testtillfället. jag hade vid den ursprungliga testen lika starka röda och gula staplar, rätt bra grön zon (hjälpare) och nästan inget blått. Vid det senare tillfället, som forskare på Pharmacia hade jag kvar mina starka röda och gula mätindikationer lika starka medan jag hade ökat på blått på bekostnad av grönt – det var nog ett villkor för en viss anpassning för att kunna arbeta i en organisation.
  karl

 46. 46
  Göran Sjöberg säger

  Karl

  Jag blandade ihop färgerna och procenttalen för min fru. Hon är absolut inte röd utan snarare grön (hjälpsam empatisk) – dessutom är hon väldigt kreativ som konstnär och måste därför ha en hel del gult. 50/50 grönt/gult med andra ord.

  Dessutom skulle jag nog inte stå ut med en röd fru – det låter inte så kul!

 47. 47

  Jättekul med det där färgsystemet och personlighetstyper! Rolig genomgång, Karl E Arfors och tack för länken Chilisalsa. Intressant, jag har gjort det där Meyer-Briggstestet och är mest gul och sen röd och sen lite av det andra men mycket lite blått. Det är förstås på gott och på ont, men jag har klarat av livet ganska hyfsat ändå, jodå.

  Breivik? vad kan han vara? han känns totalt komplett galen för mig också, jag håller med Annika D. Han är rena rama ondskan personifierad. Som Hitler och Stalin. Jag tror inte på psyksjuka. Det är nåt med extrem makt och kontroll istället, otäckt är vad det är.

 48. 48
  Susanna säger

  Tydligen så finns inte livstids fängelse i Norge, så Breivik skulle, om han sköter sig i fängelset, kunna vara ute efter sådär 15-16 år. Enligt Leif GW Persson, så är det därför man väljer att betrakta honom som sjuk – då kan han hållas inspärrad hur länge som helst.

 49. 49

  Men en person som är paranoid schizofren är inte psykotisk så vad har det med saken att göra?

  Skillnaden mellan fängelse och tvångsvård i såväl Norge som Sverige är inte graden av inlåsning utan vad man gör under tiden och syftet. Med fängelse är syftet att orsaka lidande och det man gör under tiden är att straffarbeta. Med vård är syftet att avhjälpa problemen som orsakade brottet och det man gör under tiden är att vårdas.

  Att vilja orsaka Breivik lidande och därför VILJA att han ska vara psykiskt frisk är lika obildat som oempatiskt.

 50. 50

  Allt sådant abnormt beteende har sitt ursprung i sjukdom. Ett virus kan räcka.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa