Fetmaoperationer och insulin

Artikel i SVT.se: Fetmaoperationer bra mot hjärtinfarkt och stroke. De har alltså sett att frekvensen av hjärtinfarkt och stroke har minskat efter fetmaoperation. Den faktor som samvarierade mest var inte fetmagraden, BMI, utan nivån av insulin i blodet. Ju lägre insulin desto mindre hjärtinfarkt och stroke.

En logisk fråga är då: Hur sänker man effektivast insulinnivån i blodet? Svaret är: kolhydratrestriktion i kosten.
LCHF är alltså det logiska svaret på frågan hur man sänker risken för hjärtinfarkt och stroke.

 

Comments

 1. 1
  svante börjesson säger

  Ja man blir mörkrädd… men det ska ju inte kosta indivden någonting ( förutom hälsan ) ska inte behöva sluta med godsakerna, för livskvalitet handlar ju om kakor läsk o godis, trist att de skall betalas av våra skattemedel.. vad kostar övergång till LCHF ?

  Mvh CykelSvante

 2. 2

  Sverker Olofsson tillbaka i eget debattprogram – ”Full, fet och fattig”.

  Är det framtiden för oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i Sverige ❓

 3. 3

  I min familj hävdas det att det bästa sättet att få ned insulinnivåerna är att motionerna. Således – bröd till frukost och sen till gymmet! (Jag är alltså hängiven LCHF:are – resten av min familj är det inte).

 4. 4
  anhörig säger

  svante, Jag har hört föräldrar till diabetiker säga att ”inte få äta godis sänker livskvalitéten för barn med diabetes”. Vad som är livskvalitét beror på vem som tycker.

 5. 5

  Hej Annika,

  Frank Nilsson ha skrivit en krönika om varför viktopererade diabetiker kan bli slippa insulininjektioner.

  Läs krönikan … https://www.kostdemokrati.se/frank/2011/09/13/hur-kan-fetmaoperation-bota-diabetes-pa-bara-ett-par-dagar/

  Precis som du säger så är LCHF lösningen och om överviktiga patienter hade börjat med LCHF med en gång, så hade de sluppit operation och alla de biverkningar som en viktoperation ger. Observera att även ”lyckade” viktoperationerna ger livslånga besvär.

  Läs mer om viktoperationer … https://www.kostdemokrati.se/viktoperationer/

  LCHF verkar också vara den kost som fungerar bäst efter en viktoperation.

  Slutsatsen är att vi viktopererar för att omsättningen inom sjukvården skall öka, där varje viktoperation bidrar med drygt 300.000 kronor i omsättning. Kan vi inte använda dessa resurser klokare?

  Att vi nu forskar på varför viktoperationer åtgärdar diabetes ökar ytterligare på omsättningen.

  Frank Nilsson har ju redan löst den ”gåtan” med gammal hederlig fysiologi, biokemi och hormonlära. Fast med det svaret skulle ju vinsterna minska inom kost- och läkemedelsindustrin och omsättningen inom forskningsindustrin skulle också reduceras.

  Därför råder ”business as usual” och varje timma Gastric Bypass opereras en medborgare i Sverige, i onödan, med uruselt resultat. Runt 10.000 patienter per år och industrin vill trefaldiga den siffran.

  I herrelösa hierarkier är det fritt fram för särintressen att styra och ställa, även om det innebär en mänsklig katastrof för patienterna och en ekonomisk ättestupa för samhället.

  Läs mer om ”Herrelösa byråkrati” … https://www.kostdemokrati.se/leif/2011/10/30/herrelos-byrakrati/

  Dags att folket ställer krav på ansvariga förtroendevalda politiker att göra sitt jobb!

 6. 6

  Men Annika, nu är du så där jobbigt logisk igen! 😀

  Om man tar till en massa tekniska omvägar via mediciner och operationer för att lösa ett problem, då känns faktiskt problemet mycket SERIÖSARE än om man bara helt simpelt åtgärdar grundorsaken till problemet.

 7. 7
  Professor Göran Sjöberg säger

  Jag har funderat (och förstås läst en massa) under de senaste åren om vad som kan vara skillnaden mellan att tro och att veta – vetenskapsteori – och har faktiskt kommit fram till att det inte är så stor skillnad. Det vi går omkring och tror är stämmer oftast hyfsat rätt bra med ’den kliniska verkligheten’.

  ”Man ska inte äta arsenik!” tror vi nog alla på och de flesta vill nog inte ens försöka sig på en enda liten provtugga fast man förr i tiden gav just gav arsenik som ett tillfälligt kosttillskott till gamla hästar för att pigga upp dem inför försäljningen på samma sätt som man också förr i tiden tömde sågspån i växellådan på gamla bilar som skulle säljas för att de inte skulle skramla så förskräckligt. Läkare skrev ju också ut kvicksilverpreparat som medicin och kvicksilver lär ännu ingå som en bestånddel i vacciner av någon konserverande anledning om jag förstått det hela rätt. Barn kan man som bekant också få hyperaktivera och att ’klättra efter väggarna’ genom snabba kolhydrater som kosttillskott och jag kan då misstänka att en del föräldrar då funderar på om de inte skulle kunna få någon annan att ta hand om barnen åtmindstone för en stund.

  Ändå – vetenskap innebär trots allt att det finns en övergripande teori som också måste stämma med verkligheten (den kliniska) och gör den inte det så är teorin faktiskt inte vetenskaplig. Och det är det som är problemet för den nuvarande officiella tron på kolhydrater som ’välsignades’ redan på 50-talet samtidigt som också fettet ’förbannades’. Och det är däför det som SLV hävdar just inte är vetenskap och tyvärr bara är en tom trossats (dogm). Den är teoretiskt felaktig men framför allt stämmer inte de svaga teorierna med den verklighet som idag pressar sig på alltmer genom den pågående fetmaepidemin.

  En vetenskaplig teori behöver absolut inte vara komplicerad – tvärtom. Det räcker med att den stämmer just med verkligheten och samtidigt har ett bra förklaringsvärde. Och med all kunskap om grundläggande metabola mekanismer som växt så dramatiskt under de senaste 50 åren så är i mina ögon hypotesen att kolhydrater höjer insulinnivåerna i blodet (visste man inte på 50-talet) och då samtidigt stänger till fettförråden (mindre fett kommer ut än som går in i en ren enzymomatiskt kontrollerad termodynamisk kinetik) en både enkel och därmed även en mer vetenskaplig hypotes (som är lätt att tillbakavisa (refutera) för att tala med vetenskapsteoretikern Sir Karl Popper).

  Jag själv och hundratusentals andra LCHF-are har inte lyckats tillbakavisa denna hypotes genom våra egna intensiva om än ’anekdotiska’ försök. Genom att just inte äta några kolhydrater och istället en massa fett verkar fettet mer eller mindre rusa ut ur våra fettförråd vilket i klartext betyder att vi inte med våra kliniska försök har kunnat tillbakavisa (refutera) denna enkla vetenskapliga hypotes. Den har då helt enkelt blivit mer trovärdig och faktiskt så trovärdig att de som förespråkar den officiella tron på kolhydrater har blivit tvugna att erkänna att verkligheten existerar (Annika fick ju behålla sin legitimation t.ex.).

  Läget idag är på något sätt liknande det som rådde på Galileos tid då han med hjälp av sina astronomiska observationer hävdade den vetenskapliga teorin med en heliocentrisk världsbild i motsättning till den officiella religiösa tron som hävdade att jorden befann sig i centrum och solen, planeterna och stjärnorna alla cirklade runt vår jord som ju var den direkt motsatta. Kyrkan, inte minst genom inkvisitorn kardinal Bellarmino, erkände då att observationerna (den kliniska praktiken) att de inte hade några invändningar mot själva observationerna och resultaten användes också i den nya kalendern. Vad man däremot inte ville höra var den enkla vetenskapliga teorin som förklarade alltihop på ett enkelt och begripligt sätt.

  Med hot fick man dock tyst på Galieo men det har man idag ännu inte inte lyckats med vad gäller Annika och andra förespråkare för ett vetenskapligt förhållningssätt till vår kost.

 8. 8

  Ja, så är det. Insulinvärden i blodet är viktigare än BMI. Man kan se förhöjda värden många år innan man får andra symptom. Att redan då börja med LCHF innebär att de flesta slipper att gå vidare in i sjukdom. Detta fick jag lära mig av DR Calle Carlsson redan för över 15 år sedan. Jag fokuserar alltid på insulinvärdet i blodet på mina klienter. De som håller sig till LCHF sänker alltid insulinvärdet.

 9. 9

  Kan högt insulin höga intag av socker vara en direkt orsak till:

  Problem med potensen?

  Eksem som växer?

 10. 10

  Och botar diabetes! Hur det nu kan komma sig 😉

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/fetmaoperation-kan-bota-diabetes

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Johan, Högt intag av kolhydrater, vilket ger högt blodsocker och högt insulin, kan vara en orsak till potensproblem och försämring av eksem. Prova LCHF!

 12. 12

  Ska vi tro att det snart dyker upp preparat för att sänka insulinnivåerna i blodet från läkemedelsindustrin?
  Jag anar en miljardmarknad där 😉

 13. 13
  Evelina säger

  Ahlis, ja hjälp!
  Kanske hittar man Lantus och Alvedon på samma hylla konsum snart.

 14. 14
  Stikkan i Blge säger

  Jag tycker att det är så tragiskt att se alla dessa gravt överviktiga människor i diverse tv-program få rådet att göra en gastric-bypass operation för att kunna börja gå ner i vikt. Ofta sägs att de har provat alla möjliga bantningsdieter utan resultat. Inte så märkligt iofs. Det mest skrämmande är att så många amerikanska och engelska tv-läkare (Christian Jessen bla) verkar ha ”noll koll” när det gäller hormonellt styrd viktreglering. Hur är det möjligt? Dessa gravt överviktiga borde naturligtvis ställas på lchf-kost. Gärna under övervakning så att fusk med snabba kolisar minimeras. Deras naturliga mättnads-hunger system kommer igång igen och fettet kommer att smälta av dem. Späck och gurka borde de äta 🙂 Eller iallafall kött, fisk, ägg, smör och grädde. Själv äter jag ungefär ett paket smör i veckan och sen kokosfett till det. Ekologiskt, kallpressat och jättegott med en matsked varje morgon. Detta har hjälpt mig från 123 kilo ner till 97 idag. Till våren ska jag ner till 90 kilo men sen får det räcka. Tack till Annika, Kostdoktorn, Skaldeman, och Litsfeldt för att ni visat vägen!
  @Johan: Börja ät enligt lchf så ska du se efter ett par månader när kärlväggarnas hälsotillstånd förbättrats, om inte potensen har det också.

 15. 15
  Ethel Loberg säger

  Rätta mig om jag har fel.

  Magopererade väljer att skära bort största delen av magsäcken, de väljer kniven för att bli smala och friska och hålla sig smala och friska. För nu äter de inte samma mängd kolhydrater som tidigare och därför håller de sig smala och friska. Men vadå?

  Överviktiga som väljer LCHF gör ju samma sak, de väljer LCHF för att bli smala och friska och hålla sig smala och friska. För nu äter de inte samma mängd kolhydrater som tidigare och därför håller de sig smala och friska. Utan att skära bort magsäcken

 16. 16
  Stikkan i Blge säger

  Det är nog ingen som behöver rätta dig Ethel. Tänk vilken sjuk industri detta har blivit. Framförallt i USA är det tydligt. Antalet människor som blir feta och gravt feta bara ökar. I affärerna och snabbköpen finns nästan bara prasselpåsar, läsk och färgglada kartonger med fettsnåla eller fettfria substitut för riktig mat. Substituten är istället fulla med socker och stärkelse. Fettskräcken är förlamande. Samtidigt är skräpmaten från McDonalds, KFC, Pizza Hut mfl, hyfsat billig och finns i varenda gathörn. Människorna blir uppmuntrade av kostetablissemanget att äta så fettsnålt de bara kan. De blir nästan galna av hunger och börjar hetsäta hamburgare och pizza och dricka kopiösa mängder läsk. Reklam för gastric-bypass operationer blir mer och mer vanlig ute i samhällen och städer. Desperata människor ser detta som det enda alternativet till fortsatt liv. Samtidigt som en cynisk kirurgkår tjänar enorma pengar på att stympa dessa stackare. Tänk om de vetat hur enkelt det är egentligen…

 17. 17
  Stikkan i Blge säger

  Och hur grundlurade de har blivit…

 18. 18
  Ethel Loberg säger

  Stickkan i Blge/

  Och dessutom har LCHF-aren sin magsäck kvar medans den opererade aldrig mer har en fungerande magsäck i sin kropp. Det är nog det sorgligaste med operationen.

 19. 19
  Helfrida säger

  Jag har en kvinnlig arbetskamrat som blev gastricopererad för 4 år sedan och gick ner kraftigt i vikt. Nu träffade jag henne igen för några dagar sedan och tråkigt nog så såg hon exakt likadan ut som innan hon blev opererad. Hur kan det bli så? Jag blev upriktigt ledsen för hennes skull.

 20. 20
  LCHF-Bengt säger

  Finns det några långtidsstudier, om att operation fungerar, utan att ändra kosten? För det måste väl vara ett krav?

 21. 21
  kostintresserad säger

  Har finns en av många personliga berättelser/studier som visar att det finns alternativ till magstympning:

  https://www.tommytappar.se/?page_id=31

  Grattis Tommy!

  Det är ju inte så att kostexperterna är okunniga om att det finns många hälsovinster att göra med lågkolhydratkost. Det totala osynliggörandet av de dramatiska hälsoförbättringar som många överviktiga och diabetiker gör efter kostomläggning till LCHF handlar om unfair play;)

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  LCHF-Bengt, Jag har ingen studie i huvudet, men det är väl den långa SOS-studien som utvärderas allra mest. Jag tror säkert att det är bättre resultat på viktop än på ingen behandling alls. Men de har mig veterligt aldrig jämfört operation med LCHF. Den långtidsstudien är det nog ingen som vågar/vill göra?

 23. 23

  HJÄLP då mig!
  Jag, insulinbehandlad typ 2:a, äter enl lchf sedan 5 månader tillbaks. Vinsterna är många.
  Har tappat 5-6 kg i vikt och lika många cm i midjan.
  Har mkt mer energi.
  Har dragit ner insulinet;
  innan lchf tog jag ca 40 E Humalog 3 ggr/dag och totalt 90E Humulin fördelat på 2 ggr/dag.
  NU tar jag inget Humalog alls och tar 25E Humulin på morgonen och 25 E Humulin på natten.
  Ett tag var jag HELT insulinfri och hade bra värde, men så började de stiga igen och då tog jag till Humulin. Inbillade mig att jag sänkt för snabbt…

  Mina bs värde sjönk drastiskt i början men steg sedan igen och ligger nu mellan 13 och 17/18 hela tiden. Inga stora svängningar alltså…MEN ALLDELES för högt.
  Jag är helt villrådig och vet inte vad jag ska göra. FATTAR inte varför det ligger där uppe.
  Tycker jag äter lagom mkt fett.. men kroppen tycks inte fatta att det är där energin ska tas ifrån så den tillverkar eget socker…
  Det är JÄTTE jobbigt att ligga så högt hela tiden. SPeciellt eftersom jag inte har ngn att rådfråga då min läkare INTE är insatt i lchf och skulle rekommendera mer insulin bara.

  HJÄLP mig!! Det börjar bli övermäktigt nu.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  Åsa, det är svårt detta när blodsockret stiger trots strikt LCHF. Jag kan inte se annat än att man måste höja insulindosen. Högt blodsocker är inte bra i längden.
  Det finns också de nya diabetesmedicinerna: Januvia, Onglyza och Victosa. De är nya på markanden och vi vet inte de långsiktiga effekterna på hälsan ännu.
  Den gamla Metformin står sig förstås bra.

 25. 25
  christina johansson säger

  Hej Annika.
  Tänkte ställa en fråga om Metformin som du tar upp i föregående inlägg. Är 48 år och fick diabetesdiagnos typ 2 för tre veckor sedan. Äter nu LCHF och har gått ner fyra kilo, (BMI 25). Mina blodsockervärden ligger nu på 5-7. Dietisten rekommenderar Metformin och jag har läst att Metforminet skyddar till en del mot cancer. Ska man lita på dessa studier?

  Är osäker på om jag ska börja med Metformin eller ej. Vid diabetesdiagnosen låg mina blodfetter på 7-8. Anledningen till att jag sökte VC, var känselbortfall i fötter och ett finger, dessa känselbortfall har jag kvar trots att sockret gått ned så mycket nu. Vore jätteglad om du svarade, då jag frågat på andra diabetessidor utan att få svar.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Christina, Jag anser att om blodsockret hller sig bra i schack på bara LCHF-kost behöver man inga mediciner för sin diabetes.
  Metformin har också risker och biverkningar. Slå upp i http://www.Fass.se och läs.

 27. 27
  Peter Jensen säger

  Till Åsa:

  Nu är jag inte läkare utan biokemist, men det kan vara intressant att mäta ditt kortisolvärde och kanske även sköldkörtelfunktionen. Kortisol frigörs vid ihållande lågnivåstress (arbetslöshet, ekonomiska bekymmer, dåliga familjerelationer etc.) och kan ställa till det för hormonbalansen, med resulterande för höga bs-värden. Se även kritiskt på vad du äter – kolhydrater smyger sig in när man minst anar det…

  Dock, försök se det positiva i din situation! Du har gått ner i vikt, vilket är utmärkt, och du har kunnat sänka din insulindos, vilket är bra även det. Tiden du har gått på LCHF är bara 5 månader – jag tycker du skall ge det ytterligare 5 mån och se vad som händer. Mät bs ofta med mätstickor (minst morgon-middag-kväll) och justera insulindosen så att bs-värdet inte sticker iväg (se Annika D:s kommentar).

  Kom ihåg att responsen på LCHF-kost är individuell vad avser hur snabbt man ser resultat, och det är vanligt att man tillfälligtvis hamnar på en platå där inget händer. Sten Sture Skaldeman tar upp problemet i sin senaste publikation ”Varför går jag inte ner i vikt?”.

 28. 28

  Hörde denna nyhet från min klockradio en morgon och tänkte, Ja ska man behöva ta bort hela magsäcken för att uppnå detta??Nej, förstås inte. Tänk att rädslan för en av dödssynderna ska sätta så stora käppar i hjulen att man hellre använder kniven än tillstår att man kan byta kolhydrater mot fett. Så sorgligt, så sorgligt!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa