Läsk gör levern sjukligt fet

Artikel i Sydsvenskan: Läsk gör levern sjukligt fet.
Det låter mycket med en liter läsk per dag, men det är åtskilliga människor i västvärlden som sätter i sig sådana mängder. Och det är nog ofta personer som sätter i sig stora mängder av socker i andra former också. Och massor av stärkelse = socker. Fettlever,  med påföljande skrumplever,  kan bli en folksjukdom om sockermissbruket fortsätter.

 

Comments

 1. 1

  Men visst tjänar tillverkarna av läskedrycker multum av slantar på att göra folk sjuka – eller ❓

 2. 2
  Anna Maria säger

  Annika, jag fick fettlever trots att jag varken drack mängder av läsk eller åt så mycket godis. Däremot åt jag mycket frukt, särskilt äpplen. Jag använde fruktsocker i stället för strösocker till efterrätter. Nu var det många år sedan, eftersom fr o m 2004 undviker jag socker och raffinerade livsmedel inklusive mjöl.
  Mina levervärden har förbättrats. Jag tror att överdriven fruktkonsumtion kan påverka levern.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Anna Maria, Fruktosen är sannolikt den mest leverförfettande sockerarten av alla.
  Sockret i frukt består till hälften av fruktos. Det är samma proportion som i bordssockret, sackaros.
  Äter man mycket frukt blir det väldigt mycket fruktos.

 4. 4
  Konsument säger
 5. 5

  Stabilt blodsocker – at lära sig hur det går til:

  https://www.filmpraksis.no/Svensk%20filmstubb.html

  Besta helsning
  JS

 6. 6

  En liter låter absolut inte mycket… Innan jag började LCHF drack jag läsk till ute-lunchen, 2 glas. Alltså 4-5dl endast till en måltid. 2 glas ”vätska” är minimum för mig vid måltid så om jag hade druckit läsk hemma hade jag druckit lika mkt till middag. Räknar man in juice till frukosten ligger man lätt en bit över 1liter. Och hur många är det inte som dricker läsk till varje måltid. tror snarare det är så att man antingen dricker mycket lite läsk, (vid enstaka tillfällen), eller så dricker man mer än en liter per dag

 7. 7
  monica, född 1942 säger

  Kan det göra någon skillnad om man intar dessa gram socker som finns i läsken i någon annan föda. Småkakor, socker i kaffet etc. Man skulle tro att det är fritt fram för socker- bara inte i läsk! Alla dessa fruktyughurtar är ju mer sockrade än läskedryck, fast man drocker inte en liter om dagen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa