En balanserad kost bäst

Alla är väl för en ”balanserad” kost. Frågan är bara hur balansen ska vara.
I Sundsvalls Tidning idag en ledarkrönika av Jenny Sjödin, liberal debattör.

Hon skriver om dieter nästan helt utan kolhydrater.
”Skär du ner på nästan alla energikällor är det tämligen självklart att kilona rasar. Att det sker på bekostnad av din övriga hälsa är människor mindre medvetna om.
Våra hälsogurus informerar helst inte om att hjärnan riskerar att krympa när kolhydraterna plockas bort. Att risken för hjärtinfarkt ökar, åtminstone om du har en ambition att träna samtidigt för att förbättra ditt generella hälsotillstånd. Hjärnan kan också sluta att utvecklas om inte kroppen får i sig rätt sorts fetter

…I desperata försök att snabbt förlora  vikt har somliga utvecklat en närmast fobisk inställning mot samtliga energikälor…”

Jag får uppfattningen att hon inte alls har kunskap i ämnet. Hennes krönika är helt förvirrad. Hon blandar ihop kolhydrater, fett och energi.
Jag får en känsla av att hon har lyssnat till ett föredrag av en dietist, och svalt allt med hull och hår.

 

Comments

 1. 1

  Finns det någon mer ”balanserad kost” än LCHF

 2. 2

  Här har vi aldrig varit så övertygade av ”balanserad” kost. Det låter bra, men det är mest ett slagord utan definition och utan förpliktelse.

  Det finns diverse folk som saknar våra ålderssjukdomar och har väldigt ensidig mat. Till exempel Hunza, som man kan läsa om här:

  https://www.stress-fat-heart-solutions-for-boomers.com/the-hunza-health-secret-of-longevity-article-archives.html

  Lär huvudsakligen äta aprikoser, med vars hjälp de kanske når världens högsta medellivslängd. Och i östligaste Sibirien, mitt emot Alaska, finns en grupp som lever på enbart valrosskött och fisk, om jag får tro Bruce Perry.

  Och så har vi de ostafrikanska herdefolken som mest lever på att dricka koblod och mjölk. Dom har ingen mjölmat och äter inte heller kött annat än vid högtidliga tillfällen. Hjärtkärlproblem sägs obekanta hos dem.

  Bland de grupper som Weston Price besökte fanns de friskaste människorna hos dem som inte hade ”balanserad” kost, såvitt jag minns. Men en sak är gemensam för alla ”naturfolk” som nåtts av det västerländska snabbköpssortimentet – de får ett långt mer varierat utbud än de haft och börjar dö av våra sjukdomar.

 3. 3
  svante börjesson säger

  Tja !!! vad ska man säga… både colting o jag är nog snart döda då våra hjärnor slutat fungera ?

  Mvh Svante

 4. 4

  Balanserad kost – har det något med Columbi ägg att göra?

 5. 5
  Annelie/Wildrat säger

  Men hur var det nu… Var det inte äta mindre och springa mer som gav viktnedgång? Då har man ju garanterat en fobisk inställning mot SAMTLIGA energikällor… Vi väljer ju bara att minska på en, de andra ligger ju kvar eller ökar.

 6. 6

  Vad jag inte kan förstå är varför Lchf uppmanar att inte äta frukt och vissa grönsaker – naturens rikedomar! Tydligen innehåller frukt och vissa grönsaker farliga kolhydrater som gör att man blir fet….det är så motsägelsefullt att påstå att det som naturen producerat på helt naturlig väg skulle vara farligt för människor att äta…? Visst har Lchf hjälpt många människor att gå ner i vikt men tänk på alla vackra frukter o grönt dom går miste om för att inte nämna fina baljväxter, linser och korn/gryn 🙂 Men det är klart olika saker fungerar för olika människor – jag har själv gått ner 11 kg genom att våga äta MER kolhydrater och mat överhuvudtaget samt att jag börjat träna mer – förut var jag rädd för kolhydrater, trodde jag blev tjock av dem men det visade sig att min kropp gillar ”kolisar”, nu pratar jag inte vitt bröd och pasta utan quinoa, råris, linser, bönor, korn, gryn mm. och nej jag är inte vegetarian utan äter kött ca 2 grr i veckan då främst fågel o fisk. Blev kanske ett flummigt inlägg men ville bara dela med mig av mina åsikter 🙂 hur ni än äter där ute så fortsätt gör det som får er att må bra!

 7. 7

  Ida, frukter innehåller fruktos, som i större mängder gör att man går upp i vikt (enkelt uttryckt).

 8. 8
  margaretha säger

  Var hittar du grönsaker och frukt som växer naturligt de som finns innehåller både gifter och mycket mindre vitaminer än för tex 50 årsedan

 9. 9

  Tja, det är väl bara att konstatera att ordet ”balansera” vad gäller kost oftast också är en myt…… 😉

  Innehållet i kosten är avgörande, eller hur Ida?

  Vad exvis gäller köpta tomater vid denna årstid, så smakar det mest vatten…… till skillnad mot egen odling sommartid…. då är det nästan godis!!!! 😉

 10. 10

  I så fall kan du ju skippa ovangrönsakerna också enligt vad du skriver.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Ninnan, Jag förstår inte vad du syftar på med ”i så fall”?

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Margaretha, Vi får hitta så giftfria grönsaker och rotsaker vi kan. De morötter man själv har odlat i landet t ex.

 13. 13
  Anders S säger

  Ida says: 3 januari, 2012 at 11:44

  ”det är så motsägelsefullt att påstå att det som naturen producerat på helt naturlig väg skulle vara farligt för människor att äta…”

  Får det lov vara en sallad på spindelskivling, flugsvamp, murklor, bolmört, stormhatt och gullregn?

  https://linnaeus.nrm.se/flora/giftig.html

 14. 14

  Tycker att Jenny S skall åka till Teneriffa. Många som kommer till
  kurhotellet där är så tjocka, att dom kan ej förflytta sig utan
  permobil. En balanserad kost för dom är väl vilken sida av styret
  man lägger magen,
  Hoppas att SVT gör att program 2012 ”Så mycket bättre” med LCHF.

 15. 15

  Ninnan:

  I grund och botten har jag inga problem med lite frukt och potatis. Men vill man öka sin mängd kolhydrater måste man göra ett aktivt val att inte längre vara i ketos. Utan ketos finns det risk för att man inte känner de fördelar man får av en optimal fettdrift. För de som tränar är det extra viktigt då deras prestation kan minska vilket studier visar på. Vissa kan dock klara sig alldeles utmärkt utan en optimal fettdrift. Det går att testa sig fram.

  Även om vissa kolhydrater är långsammare och bättre riskeras alltid att ketosen försämras eller helt gå bort. Jag mår alldeles utmärkt i min ketos och jag struntar fullständigt hur nyttig frukten är eftersom den kommer att förstöra min ketos. Så länge jag intar nyttigheterna på annat håll (c-vitamin, folater, flavonoider) exempelvis genom broccoli, paprika och ägg så går frukten bort. Lite snällare och nyttigare bär kan dock funka gott. Bär brukar också vara nyttigare än frukt så varför detta tjat om frukt hit och dit. Det finns bättre alternativ.

 16. 16

  Annika
  ”i så fall”
  syftar på inlägget från margaretha kl 12.12

 17. 17

  KNJ
  Jag har inte tjatat om frukt , se ovanstående inlägg.
  Men äter man inte ek. odlade grönsaker är de mest dekorationer och bukfylla plus att man får i sig en del
  gifter och mindre med bra ämne. Men det får ju var och en göra sina avvägningar!
  Att vara i ketos eller inte är också ens eget val, beroende vilken fysik man har.

 18. 18

  Ninnan:

  Jag kommenterade ”Vad jag inte kan förstå är varför Lchf uppmanar att inte äta frukt och vissa grönsaker – naturens rikedomar! ” och, nej, det var inte du som hade skrivit det, sorry. I övrigt håller jag med dig, ekologiskt rules.

 19. 19
  Professor Göran Sjöberg säger

  Jag har inte kunnat låta bli att lägga märke till att de som tillhör den del av befolkningen som kommit upp i medelåldern och börjat lägga på sig så där extra kilona kring midjan också är de som är de flitigaste besökarna av de fruktkorgar som allt fler välvilliga arbetsgivare idag ställer ut i sina lunchrum.

  Eller också kan detta vara inbillning från min sida eftersom jag inte gjort några systematiska studier men tror ändå det är alldeles för lätt att lura sig själv när man är ’sugen’ på fruktos med argumentet om att det måste vara nyttigt med ett sött äpple och jag är därför ganska övertygad om att dessa fruktkorgar egentligen motverkar sitt syfte och bara förvärrar situationen för dem som redan har hamnat i det metabola syndromet.

 20. 20

  Professor Göran Sjöberg:

  När du pratar om arbetsgivare så får jag en del tankar om mitt egna jobb. Där är det runt 50/50 i vilket kost man äter. 50 % LCHF, 50 % ”normalkost”. På fikat sitter alltså hälften av jobbet och äter frallor och resten sitter med sina makrillburkar (och jag med min sardinburk). Denna smått komiska syn har nu hållit i sig i över ett år. Jag misstänker att LCHF kan ha den lite trista bieffekten att vi äter för att det är nyttigt och inte för att vi skall få någon sorts smakupplevelse. Själv skulle jag aldrig ha nuddat en sardin ens innan jag åt enligt LCHF. Jobbkylen är full av allehanda fiskburkar, (nötter och någon Kesella och köttrik korv). Vi är nog hjärntvättade hela bunten, vi njuter av god hälsa istället för god smak, ok, vissa gillar väl makrill kan jag tänka mig. Men det är lite konstigt, jag saknar inte alls den där frallan. 😉

 21. 21
  svante börjesson säger

  Hej annars kan ju arbetgivaren lägga lite permesan, lufttorkadskinka, oliver, inlagda grönsaker o annat Lchf godis åt icke bröd frukt o kakätarna 🙂 annars så är det en dålig arbetsgivare 🙁 ( lite rökt lax istället för sardiner )

  Mvh Svante som är arbetsgivare !

 22. 22
  Piltson säger

  Inget av ovanstående har klargjort för mig vad som skall ”balanseras.” Skall man balansera sånt som man mår bra av mot sånt som man inte mår bra av, eller vad? Är det inte lämpligare att bara ta sånt som man mår bra av och avstå från balansering?

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  Piltson, ett förslag till balansering kunde vara att äta lika stor viktmängd, eller volym, av grönsaker, kött och fett?

 24. 24
  Ingvar Bejvel säger

  I diskussionen om fruktens nyttighet glömmer man bort evolutionsperspektivet. Få frukter har kunnat avnjutas i sitt ursprungliga tillstånd. Merparten har domesticerats och hybridiserats de senaste tiotusen åren. Äpplets anfader var helt oätiligt när det växte någonstans i Kaukasus.

  Så glöm fruktkorgen, om du vill leva väl!

  Ingvar Bejvel

 25. 25

  För år 2011 utsåg förvillarföreningen VoF miljönämnde i Mora Orsa till ”förvillare” De gör det på forskning, som hade samma typ av forskning gjorts på gluten- och laktosöverkänsliga, så hade vof förklarat stora
  delar av befolkningen för ”inbillningssjuka” och ”psykisktsjuka” som enskilda voffare gjort efter förvillarutnäningen.

  Förvillarföreningen borde läggas ned!

 26. 26

  Med LCHF får man nog den mest balanserade kosten. Det som anses ”balanserad kost” i dagen samhälle skulle jag nog mer beskriva som sjukmanskost. Genom att äta rätt grönsaker i rätt mängd får man i sig tillräckligt med kolhydrater.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa