Varning för LCHF-biverkningar

Kul inlägg i Kostrådgivarna.se.

 

Comments

 1. 1
  Kalista säger

  Roligt! Känner igen mig i allt, och nej, jag är inte sugen på socker och skräpmat längre. Det är inte synd om mig för att jag avstår. Och ja, jag får allergiska reaktioner vid åsynen av margarin!

 2. 2
  Swedboy säger

  Från att ha varit en agitator har jag blivit en myglare. Inte mer ett ord om LCHF i min släkt eller bland mina vänner! De är oemottagliga och betraktar mig dessutom som byfåne.

  Över nyår har har jag och min hustru gästat en kollega till hustrun. Nyårsafton klarade jag fint med vatten i stället för vitt vin i glaset när jag tyckte jag fått tillräckligt. Ris à la Malta blev det enda oöverstigliga hindret.

  Frukosten idag blev däremot svår. Värdinnan hade dukat upp med fyra sorters bröd, Kellogs cornflakes, juicer, jordgubbslättfil, Pro Viva och andra för oss LCHFare vedervärdiga saker. Jag dribblade mig igenom måltiden bland annat genom att använda min fru som skuletunna. (en tunna som man tidigare slängde hushållsavfall i och som hämtades av en grisbonde). Hon tackar nämligen aldrig nej till något. Den äckliga söta blåbärsjuicen från Skånemejerier lyckades jag hälla tillbaka i tillbringaren. En brödskiva lyckades jag stoppa ner i ena byxfickan. En Flitiga Lisa fick en skvätt söt champagne som blivit över sedan i natt. Räddningen var ett ägg som jag använde som tuggummi. Tugga, tugga, tugga och berömma värdinnan för det goda brödet med russin.

  Under Wienkonserten var det dags för kaffe, lussekatter och massor av söta småkakor. Vad gör man nu? Jag skyllde på att jag fått ont i magen men blev inte trodd. Till slut fick jag medge att jag inte äter söta kakor. Dock lyckades jag undvika att prata om LCHF.Sedan räddades

 3. 3

  Stämmer rätt bra att ”den kortaste vägen mellan människor är humor” 🙂

 4. 4
  monica, född 1942 säger

  Jag diskuterar heller inte gärna LCHF eller vill pracka på folk mina åsikter. I synnerhet om dom strävar med lågfettskost för att få ner höga blodfetter!! Folk får äta vad dom vill, om de till varje pris vill det. Om någon undrar över min mat- resa till Italien i oktober- med min hotellfrukost bestående av kokta ägg, smör, ostskivor och prosciutto, så berättar jag gärna. Det går utmärkt att låta bli att äta (kaffe)bröd och söta drycker. Men en litet surt äpple om dagen för magens skull, det unnar jag mig.

 5. 5

  ”Stämmer rätt bra att ”den kortaste vägen mellan människor är humor” 🙂 ”

  Instämmer… 🙄

 6. 6

  Va!? För några månader var ju statistiken att 1/4 eller nåt av Sveriges befolkning åt LCHF! Umgås vi med fel folk? Jag kan inte heller hitta några vare sig på mitt jobb eller i min bekantskapskrets…

  Smårolig betraktelse ang Vegetarian vs Köttätare nedan:
  speciellt mln Gillian McKeith vs. Nigella Lawson!
  https://diaryofadomesticgoddess.wordpress.com/2010/12/13/re-gillian-mckeith-vs-nigella-lawson/
  eller
  https://www.thesun.co.uk/sol/homepage/features/3246751/Meat-eaters-vs-vegetarian.html

 7. 7
  mullen säger

  Halloj!
  Jag känner igen mig i att inte prata om LCHF, många förstår inte och jag orkar inte förklara.. Så jag säger att jag kör med GI- det blir det aldrig frågor på och folk ser ingen skillnad på maten….

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 mullen:
  Om du inte vill säga LCHF så tycker jag att du ska säga lågkolhydrat, för GI är inte samma sak. GI kan innehålla hur mycket kolhydrater som helst, bara de är långsamt blodsockerhöjande, och det är inte bra för diabetiker och andra metabolt sjuka. Kolhydraterna med lågt GI höjer blodsockret lika mycket, bara lite långsammare.

 9. 9
  Thomas Martinsson säger

  Hej!!
  Jag har nu kört LCHF i 2 veckor, gick ner 3,6 kg första veckan, WOW! Ska väga mig i morgon för att se hur mycket jag gått ner på 14 dgr. Men jag har ofta ont i magen, någon som har bra tips om detta?? Har alltid fått ont i magen vid för feta måltider.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Thomas Martinsson:
  Om du får ont i magen av för mycket fett, så kan du minska på fettet. Huvudsaken är att du äter riktigt naturligt fett. Du kan tänka att LCHF betyder LowCarb-HealthyFat.

 11. 11

  LCHF-are som ej ”spolar” mjölken kan nog få ont i magen av den också – kan jag tänka mig.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Josef Boberg:
  Den som får ont i magen av mjölk kan vara laktosintolerant. Då finns det laktosfria varianter att köpa.

 13. 13

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 11 Josef Boberg:
  Den som får ont i magen av mjölk kan vara laktosintolerant. Då finns det laktosfria varianter att köpa.

  Är mjölk helt OK för en LCHF-are – och även för normalkostiga tallriksmodell-dietare och andra – i såväl mindre som större mängder – och då särskilt avseende barn – som Du ser det ❓

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ Josef Boberg:
  Jag anser att friska och slanka, tex barn, kan dricka fullfet mjölk. Det har vi gjort i tusentals år och varit utmärkt friska på det.
  De som är kolhydratintoleranta bör inte dricka mjölk eller äta filmjölk, i större mängder, pga sockerinnehållet.
  Däremot kan vi äta ost och smör. Protein och fett i mjölkprodukterna är bra för oss.
  Utom vissa som inte tål mjölkprotein. Men de kan oftast äta smör. Om de inte tål det kan de oftast äta Ghee – smör där man har avlägsnat proteinet https://sv.wikipedia.org/wiki/Ghee.

 15. 15

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Jag anser att friska och slanka, tex barn, kan dricka fullfet mjölk. Det har vi gjort i tusentals år och varit utmärkt friska på det.

  ”Laktosintolerans är vanligare än tidigare forskning visat och 14 procent av befolkningen i Sverige är latkosintoleranta, mot cirka 5 procent som man tidigare trott. Detta beror på att befolkningen ser annorlunda ut idag än för 80 – 90 år sedan. För personer födda kring 1920 så var siffran 5 procent, men tittar man på dagens befolkning är det 14 procent som är laktosintoleranta. Symptomen visar sig oftast mellan 3 – 10 års ålder. Hos små barn är laktosintlerans relativt ovanligt. Besvären beror då oftast på allergi mot mjölkprotein som inte är det samma som mjölksocker (laktos).”
  slut citat härifrån.

  Kan ökningen på senare tid hänga samman med att lättmjölken gjorts så populär ❓

 16. 16
  Lisa Berglund säger

  Jag hade verkligen uppskattat om någon av er ville ge det här 15 uppmärksamma minuter av er tid. https://www.youtube.com/watch?v=U996tx4pSmw

 17. 17

  Josef, ökningen kan ha att göra med att gluten ökade i vällingen under 80-talet vilket fyrfaldigade glutenintolerans bland barn. Teorin är celiaki–> skadat tarmludd –> avsaknad av enzymet laktas som bryter ner laktos (tillverkas i tarmluddet).

  https://www.skane.se/sv/Webbplatser/SUS/Skanes-universitetssjukhus-Lund/Nyheter/Pressmeddelande/Arkiv/2001/Maj/Svensk-pastakultur-ger-dold-glutenintolerans/

  https://4health.se/din-laktosintolerans-beror-pa-glutenintolerans-eller-annan-skada-pa-tarmarna

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Josef Boberg:
  Jag vet inte varför laktosintoleransen har ökat. En hypotes är att det beror på den ökade konsumtionen av raffinerat vete.
  I alla fall har många personer rapporterat att deras tidigare laktosintolerans har försvunnit sedan de övergått till LCHF-kost.

 19. 19

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Jag vet inte varför laktosintoleransen har ökat. En hypotes är att det beror på den ökade konsumtionen av raffinerat vete.

  Jo… – Annika – det ligger nog mycket i det – för vete är ju bl a genmanipulerat sedan mer än 100 år tillbaka – ifall jag skall tro på bl a det här – och det gör jag tills något annat förts i bevis.

 20. 20
  Tombola säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 15 Josef Boberg:
  Jag vet inte varför laktosintoleransen har ökat. En hypotes är att det beror på den ökade konsumtionen av raffinerat vete.
  I alla fall har många personer rapporterat att deras tidigare laktosintolerans har försvunnit sedan de övergått till LCHF-kost.

  Välling på 1980-talet?

 21. 21
  Lisa Berglund säger

  Hade ni kikat på videoserien jag la upp så hade ni sluppit undra. Orkar man inte(?) se hela så börja med del 2 så kommer ni direkt in i det. https://www.youtube.com/watch?v=qq0NTZt5KMo

 22. 22

  @ Lisa Berglund:

  Kan du berätta lite om filmen. Jag har tyvärr inte tillräcklig uppkoppling för att kunna se.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa