HP?

Artikel i SvD av Henrik Ennart. Han skriver att naturligt fett inte är farligt, men att socker är det. Han förespråkar fisk och fågel och grönsaker. Och ordentligt med fett – men inte transfetter. Sen skriver han att LCHF automatiskt medför HP, hög protein, och att det inte är bra för vår hälsa. ”Alla” studier visar det.
Men de flesta studier är utförda av de animaliskt fett och protein-skrämda nutritionisterna, och är observationsstudier. Sådana man kan manipulera resultatet på, beroende av vilka önskemål man har. Det finns inga riktiga jämförande behandlingsstudier som visar nackdel av animaliskt protein.

Men ingen av oss LCHF-förespråkare rekommenderar överskott av protein, utan bara precis lagom, så mycket vi behöver för vår näring. Resten av energibehovet får täckas av naturligt fett. Fett är väldigt energirikt, så det behövs inte så stor fettmängd för att ge rikligt med energi. Hur mycket fett vi behöver får var och en prova ut för sig själv.

 

Comments

 1. 1

  I den verkliga världen betyder lågkolhydrat för de flesta att de reducerar stärkelsehaltiga mat och ökar intag av grönsaker. Se
  https://www.nutritionj.com/content/5/1/26
  Eller om PDF önskas: https://www.nutritionj.com/content/pdf/1475-2891-5-26.pdf
  Det finns en extra fil kan man finna de individuella resultat.

 2. 2

  De flesta dietiststudier räknar mängder efter vad folk tror de har ätit. Men åtminstone en studie räknar mängder genom att väga dem. Boden studie visar att mängden fett och protein är ungefär den samma på de två dieterna. Däremot blir procenten långtifrån de samma som man ser i tabellen härunder.
  Tyvärr räknas proportionerna vanligtvis i energiprocent, vilket ger en falsk bild av att de faktiska mängder kraftigt ökar.
  https://www.annals.org/content/142/6/403.full.pdf+html

  Normal mat: lågkolhydrat
  Kcal /dag 3111 2164
  Kolhydrater (g) 309 22
  Protein (g) 137 151
  Fett (g) 154 164

 3. 3

  Icke läsbar tabell. Nytt försök här.
  ,…………………Normal mat,:……. lågkolhydrat
  Kcal /dag,………..3111 ,……………2164
  Kolhydrater (g),…309,……………… 22
  Protein (g),………137,………………151
  Fett (g),…………154,………………164

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa