LCHF-klubben startar den 1/1 2012

En ny betalsajt börjar den 1 jan: LCHF-klubben. Det är Katrin Zytomierska, populär bloggare, LCHF-are, författare till boken Dags att bli smal – LCHF på mitt sätt  som driver den. Hon frågade mig om jag kunde vara konsultläkare för sajten, vilket jag accepterade.
Jag kommer dock inte att ha några ekonomiska kopplingar till sajten.

 

Comments

 1. 1

  Ser ruggigt mycket bättre ut än lchf.se! På kostdoktorn.se skriver Andreas Eenfeldt att det blir bra med lite konkurrens. Per Wikholm på lchf.se replikerar direkt att han inte förstår varför det skulle vara bra för LCHF-rörelsen om de blev utkonkurrerade. Utkonkurrerade? Vad har man för uppfattning om konkurrens och fria marknader, när man ser varje konkurrent som sin egen död? Lchf.nk, där nk står för Nordkorea kanske är lösningen? Sorry om jag ojar mig här, men kostdoktorn blockerar alla inlägg jag skriver som inte hyllar hans Polare Per.

  Katrin Zytomierska är det bästa som hänt LCHF-rörelsen på senare år! Hon rör om fint i grytan och säger vad hon tycker, till skillnad från andra företrädare som hyllar återhållsamma, lågmälda, introverta och ödmjuka män. (Som om mesiga, ödmjuka män någonsin gjort skillnad i världen!) Katrin är dessutom uttalat kommersiell, till skillnad från många andra LCHF:are som snackar skit om Paulún ena stunden, och i nästa andetag försöker smygkommersialisera det egna budskapet. Att stå upp för sina åsikter, att undvika politiska korrektheter och att kunna kombinera ett kommersiellt och uttalat hälsofrämjande budskap är det som vinner i längden!

  Happy New Year and Fuck You Right Back!

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Lars M, Jag kan inte se varför vi ska klassa ner en tidigare betalsajt för att det har kommit en till. Båda kan väl rymmas. Olika människor kan finna sina önskemål tillgodosedda på olika ställen.

 3. 3

  Vadå, Lars M? Per har oftast väldigt kloka synpunkter. Nån som inte passar….?

  Eftersom nu Paulun kastar skit på andra så är det väl inte konstigt att han får lite tillbaks.
  Men sen å andra sidan så får han problem med det framledes, när han nu alltmer närmat sig
  LCHF-kosten. 😉

 4. 4

  Annika Dahlqvist @ 18:44:
  Ja, utan tvekan, så är det naturligtvis. Min kommentar var mest en reaktion på hur lchf.se’s representant reagerade över att de fått konkurrens.

 5. 5

  Zonen @ 19:29
  ”Vadå, Lars M? Per har oftast väldigt kloka synpunkter. Nån som inte passar….?”

  Rotfrukter och potatis är väl en bra början.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  Lars M, Jag håller med Per W om att rotfrukter är helt ok, om man håller måttan vad gäller kolhydraterna. Potatis är den värsta kolhydratkällan av rotfrukterna.

 7. 7
  ragnhild säger

  Vad då med rödbeten. Gissa hur många jag åt ”den gong” i höstas. Söta och sååå goda de var 🙂

 8. 8
  ragnhild säger

  Men jag holder med om at rotfrukter med måtta är nog bra för många. Och ibland ser jag at variasion måste till. Jag praktiserar ofta periodisk fasta = för mig 2 måltider pr. dag. Då erfarar jag å kunna ta lite ekstra kolhydrater til middagen 🙂 och dom kan gärna vara rotfrukter.

  Något annat: Jag har fått så imot fjørfekött p.g.a. hur de behandlas. Hur kan man fortsetta äta kött från djur som mer eller mindre er torturerad hela sitt liv? Her är en dam som inte lägger fingrarna imellan. Modig som dig – vi behöver er: http://www.anneviken.blogspot.com/search/label/landbruk (27.12.11)

  Ja man måste leta och leta efter djur som har hatt et godt liv.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  Rotfrukter är något vi kan odla själva i norden. det ska till väldigt hårda bevis för att vi ska dissa dem.

 10. 10

  Jag ger mitt bifall till mångfalden, det kan helt enkelt inte bli för mycket av LCHF.
  Sedan tycker jag det känns rätt att Annika och Katrin funnit varandra; två kvinnor från olika generationer som törs säga vad de tycker!

 11. 11
  ragnhild säger

  Och hadde veterinær Anne kommit til, så kunde kanske dyrevälferden också fått ett löft.

 12. 12

  Positivt att du blir konsultläkare för Katrins LCHF klubb. Goda cirklar kan starta när som helst och var som helst för att slutligen samverka. Du har så mycket att komma med modiga Annika, Du med all din kunskap och dina personliga erfarenheter, som nu kommer en helt ny läsekrets tillgodo.

  Varmt Lycka till! i samarbetet med Katrin 🙂

 13. 13
  anhörig säger

  Det finns gott om exempel på att ökad konkurrens, som ofta saluförs som det allena saliggörande, inte alls med automatik innebär framsteg för branschen som sådan.

  Att KZ har inbjudit Dig Annika till samarbete och att du har accepterat känns jättebra 🙂 Det är bara att gratulera och önska er båda två lycka till! Två starka kvinnor som samarbetar är en mycket bra början.

 14. 14

  Katrins och Annikas samarbete borde väl ta död på alla försök till ”sektstämpel” 🙂

  Gott Nytt LCHF år!

 15. 15

  Vad innebär det att du kommer vara konsultläkare för sajten?? 🙂

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  Jag antar att det kommer att bli någon form av medicinsk frågelåda.

 17. 17

  Ok. 🙂

 18. 18
  Jörgen säger

  Nej, tack.. Grundaren av lchfklubben, Katrins människosyn är något som jag bestämt tar avstånd från: https://rodeo.net/lisamagnusson/2011/12/11/katrin-zytomierska-och-barnflickan/

 19. 19

  Jörgen, Har just läst din bifogade länk. Visst blir man fundersam. De flesta människor har förmodligen hasplat ur sig både det ena och det andra i uppretat tillstånd, medan andra, som medvetet väljer att alltid bete sig extremt väl i ord och handling i sällskaps- och arbetsliv, kan visa sig vara värsta sortens förtryckare i familjesammanhang. Och så finns det vältaliga professorer som kan konsten att dölja sin människosyn 😉

 20. 20
  Jörgen säger

  Nja.. Inte ensam om att bli upprörd över hennes beteende: https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article14069968.ab

 21. 21
  ragnhild säger

  Sitat Jörgen: ”Nej, tack.. Grundaren av lchfklubben, Katrins människosyn är något som jag bestämt tar avstånd från: https://rodeo.net/lisamagnusson/2011/12/11/katrin-zytomierska-och-barnflickan/” (sitat slut).

  Dr. Annika. Har du lest övanstående. 1. januar, man gleder sig över 1ste dagen i ett nytt år. Så läser man dette. Jag blir helt olycklig över at läsa hur någon kan upptre. Sorry, men detta är för gravt.

  KZ, borde etterlyst flickan, sörgt for at hon kom sig trygt tilbaka til Sverige, eller var hon nå önskade rese. KZ attityd och agering är något av det sämsta jag har läst. Barnsligt – i besta fall. Värd at samarbete med?

 22. 22
  ragnhild säger

  Sitat KZ: ”
  – Jag förstår inte varför jag inte ska få uttrycka mina känslor. Jag tillåts inte vara mig själv fullt ut och det är dåligt, säger hon.
  Nöjesbladet har förgäves sökt barnflickan.

  Tänka sig. Hon tillåts inte vara sig själv fullt ut, och det tycker hon är ”dåligt” !

 23. 23
  ragnhild säger

  Dr. Annika. Ta dig tid at läsa alt, också kommentarene från publikum, fackforeningar m.m. Och for en gongs skyld vara rädd om dig själva.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  Ragnhild m flera, tycker ni att jag ska hoppa av från LCHFklubben för att Katrin varit taskig på sin blogg?

 25. 25
  ragnhild säger

  Orsak Annika, jag blev bara så upprörd. Taskig är bara fornamnet. Barnsligt och mycket obehagligt å afär. At hon är frispråklig är ok, men detta utartade sig til något mera – någon gränser ska man inte träda över, tycker jag.

  Jag tror at KZ med detta blir pressad til å tänka över sina holdningar til saker. Greit at vara rockstar i äget liv. Men til det (livet) hör också andra saker och människor med. Hon står probably före ett vegskille. 33 år, mamma – på tid å gå vidare.

  Din fråga? Tja, jag är fortfarande skeptisk. Skulle ønske du hadde vært med i den nye bloggen till http://www.kostrådgiverna.se i stället. Shit – om de inte ens har frågit dig, ser du fri-språklighet är inte bara KZ förunt, men som henne å kopiera ett ansikte til en hund-kropp m.m. det ger jag inte 2-öre for. Det bör få konsekvens.

 26. 26

  Artikeln om KZ i LCH- magasinet är ju positiv och hennes bok verkar okej. På kostdoktorn har hon presenterats som snygg, kontroversiell men proffsig bloggerska. Av det lilla jag sett är hennes bloggstil och språkbruk inte i min smak. Skriverierna i samband med barnflickans försvinnande är lika osmakliga som mycket annat motbjudande som skrivs i Aftonbladet.

  Allt detta har ingenting med dig som person eller som läkare att göra. Du kan inte ta ansvar för KZ språkbruk och familjeangelägenheter, inte nu eller i framtiden. Hon får själv ta personligt ansvar och konsekvenserna av sina handlingar. Ingen kan lasta dig för Katrins beteende och människosyn.

  Ta den tid DU behöver för att ta ett beslut som känns rätt för DIG. Du kan betyda mycket för många unga kvinnor, men det skall generera glädje för dig personligen. Du är värd det bästa Annika!

 27. 27

  ”Ragnhild m flera, tycker ni att jag ska hoppa av från LCHFklubben för att Katrin varit taskig på sin blogg?”
  Om du hoppar av så kan du nog räkna med att bli angripen av henne i ett liknande inlägg. Det brukar vara så med folk som råkar motarbeta henne

  Men hon kanske har några andra läkare på lut efter annonsen
  https://www.finest.se/userBlog/entry.php?uid=28711&beid=1900533

 28. 28

  Annika, kan ett stycke kinesisk filosofi vara en ledtråd?

  En gammal man bodde i ett övergivet fort på toppen av en ås. En dag förlorade han sin häst. Grannarna kom för att uttrycka sitt beklagande med anledning av den otur som drabbat honom. Den gamle mannen frågade: ”Hur kan ni veta att det var otur?”

  Några dagar senare kom hästen tillbaka och hade då med sig en skock vilda hästar. Grannarna kom nu och gratulerade honom till denna lyckoträff. Den gamle mannen svarade: ”Hur kan ni veta att det är en lyckoträff?”

  Eftersom de fått så många hästar började den gamles son att rida och en vacker dag bröt han benet när han ramlade av en häst. Grannarna infann sig åter för att ge uttryck åt sitt deltagande och den gamle mannen svarade: ”Hur kan ni veta att detta är en olycka?”

  Året därpå blev det krig och därför att den gamle mannens son var ofärdig slapp han att gå ut till fronten.

  Varför inte ta det som händer och sker med en gnutta ro?

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  Sofia, Jag håller med dig, det bästa är att ta händelserna med ro och se vart det bär.

 30. 30
  ragnhild säger

  Men det bildet av KZ som hon nu har gett av sig själva, kan det någon gång viskas bort.? Lisa Magnusson och alla der som kommenterad, polisanmäldan, fackförbundets uttalande?

  Dette handlar om mera än ”frispråklighet” – Artikel och kommentararna hos Lisa säger vad det handlar um, vilka sneversyn/holdningar som får fröda i någon miljöer? https://rodeo.net/lisamagnusson/2011/12/11/katrin-zytomierska-och-barnflickan/

  Hur missade jag detta? – Inte ett ord – bara lovprisningar om boken, och artikeln i lchf-magasinet. Driver ni i Sverige med ”sop det innunder täppet, och går det inte så sop i alla fall – så försvinner säkert något av det.

  Der slutar min reaksjon – förlåt om jag tramsad – ibland tar autopiloten över 😉

 31. 31
  kostintresserad säger

  ragnhild, Tramsad? Jämförelsevis framstår du som stabil och saklig 🙂

 32. 32
  kostintresserad säger

  Ett förtydligande rahnhild, jag syftade på inlägget i Björns länk. Det framstår som vimsigt med tanke på att KZ först bett Annika att vara konsultläkare 😉

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  Kostintresserad, Inlägget i bloggen skrev hon innan hon frågade mig om min medverkan.

 34. 34
  kostintresserad säger

  Okej, då kom hon på bättre tankar 🙂

  Du är en fantastisk kvinna Annika! God fortsättning!

 35. 35

  Jag är inte alls insatt i ärendet med Katrins Z:s barnflicka eller vad hon skrivit. Men i AF i länken nedan framkommer en något annan version jämfört med tidigare länkar här ovan. Kan vara värt att läsa.

  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article14063485.ab

  Personligen tycker jag aldrig man ska hänga ut andra människor på bild och/eller med namn (vissa få undantag). Beroende på sammanhang kan det få mycket, mycket allvarliga konsekvenser för enskilda individer. Personligen tycker jag också detta skulle vara straffbart, men tyvärr är det inte det. Det är det tyvärr inte heller när det gäller att komma med falska anklagelser och skriva osanningar i media. Annika D m.fl. har varit utsatta för detta.

  Däremot, när det gäller vad bland andra Lisa Magnusson skriver angående att hänga ut någon med bild och namn, då ska man verkligen vara tveksam och kritisk. Detta då hon själv varit involverad i kampanjen #prataomdet som startade i december 2010. Denna marknadsfördes från början som en gräsrotsrörelse, men när Koljonen och Mirjamsdotter fick pris 2011 bekräftade de att det var en medveten iscensatt kampanj. I samtliga stora tidningar och i majoriteten av samtliga lokala tidningar publicerades på samma dag i december 2010 denna kampanj och med den följde en ”faktaruta”, en så kallad ”hook”, och där spreds Wikileaks grundares namn och han kopplades på så sätt samman med alla historier om allt från gråzonss-x till regelrätta grova överfall/våldt-r. Denna ”hook” inleddes med; ”I spåren av misstron mot kvinnorna som anmält Julian Assange…”. Nätverket och organisatörerna bakom kampanjen hade också översatt denna ”hook” till engelska och spred kampanjen aktivt utomlands. I flertalet historier var förutom denna ”hook” också bilder på Julian Assange. Kopplingen som läsaren skulle göra var mycket tydlig. Men sen december 2010 och fram till idag försvarar sig samtliga med att de inte tagit ställning om Julian Assange är skyldig eller inte, men det är just det de har gjort när de gör denna uppenbara koppling mellan de olika historierna/berättelserna, denna ”hook” och också ofta bilder på honom. Hela denna ”hook” kan läsas i bland annat Lisa Magnussons ”bidrag” till denna kampanj i länken nedan från december 2010. (Och som några kommenterar hennes ”bidrag” att hennes beteende mot män i vissa situationer som hon beskriver i länken nedan skulle egentligen ha inneburit att hon skulle blivit åtalad för våldt-t.)

  https://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/lisamagnusson/article12712303.ab

  Nu var det självklart många fler inblandade än prataomdet-gänget. Expressen hängde ut Julian Assange med namn och bild första dagen – trots att han då i augusti 2010 liksom nu i januari 2012 bara är misstänkt och inte åtalad. Ärendet lades också ned av överåklagare dagen efter i augusti 2010 med motiveringen att inget brott hade begåtts, men detta överklagades av politiker och advokat Claes Borgström. Även vår statsminister har i början på år 2011 gjort felet att yttra sig om ett detta pågående ärende, något han, riksdagsledamöter m.fl. genom vår grundlag är förbjudna att göra, och därutöver sade också statsministern felaktigt till journalister att Julian Assange är åtalad, trots att han bara är misstänkt. Detta ledde till att statsministern KU-anmäldes.

  https://www.resume.se/nyheter/media/2011/02/11/brak-om-vad-reinfeldt-sagt/

  SLUTSATS: Det är nog väldigt lugnt att vara rådgivande läkare på Katrin Z:s nya LCHF-sida!

 36. 36

  ”Jag förstår inte hur folk kan vara överviktiga när man kan leva med LCHF”
  / Katrin Zytomierska Grundare av LCHFklubben.se
  https://lchfklubben.se/

  Den av Katrin Z nystartade LCHF-sidan finns det alltså något ”problematiskt” med – trots allt. Något som jag däremot glömde att skriva i min förra kommentar. Det är just hennes fixering vid att människor ska vara smala och snygga. Förvisso är hon i den åldern då detta av de flesta brukar upplevas som mycket viktigt – för viktigt inser man när manblivit något äldre. Men eftersom det är LCHF det handlar om borde utseende och att vara smal inte vara i fokus – utan hälsa.

  Även om många har gått ned i vikt med hjälp av LCHF och vissa även gått ned enormt mycket, är min kommentar ändå, att så enkelt är det väl ändå inte och knappast för alla att bara du äter LCHF så blir du av med din övervikt! Nu pratar jag riktig övervikt som kommmit under flera år och som kan ha skadat metabolismen och kan ha orsakat diabetes med mera. I Katrin Z:s fall – som många på hennes blogg angående släppet av hennes bok har kommenterat – gick hon ned graviditetskilon, något som många även om inte alla brukar gå ned relativt ”automatiskt”. Oavsett går dessa ”överviktskilon” inte att jämföra med ”vanliga” överviktskilon och definitivt går det inte att jämföra graviditetskilon med ”vanliga” överviktskilon och den ohälsa med mera som dessa kan – men inte alltid behöver – orsaka.

  På onsdag kommer ett program om att vår framtid kanske består av ”feta, fulla, fattiga”. Viktiga frågor. Men samtidigt upplever jag – och andra uppenbarligen som kommenterat här och hos Kostdoktorn – att angreppet mot överviktiga blir allt grövre och stigmatiserande. Detta synsätt är något för Annika D, Kostdoktorn m.fl. att inte ställa upp på och föra vidare på olika sätt – anser i alla fall jag. Det är, som sagt, inte alltid så att smala människor per automatik är mer hälsosamma. Men att vara smal idag – oavsett hur din faktiska hälsa är – tycks vara det viktigaste tillsammans med att vara snygg, rik och framgångsrik!

  Så mitt råd: markera mot ”smalhet” och ”snygghet” och framhåll hälsan och vetenskapen! Och citatet från Annika D på den nya sidan är ju också ”Jag vet att vi blir friskare av den här kosten”.

  PS. Annika, var tog citatet vägen från killen/mannen som ansvarar för träningen? Något i stil med att om man inte tränar blir man sjuk (också något man kan ifrågasätta, beroende på definition av träning!).

 37. 37
  ragnhild säger

  Sitatet från Aftonbladet:

  ——-”Wanted – dead or alive.
  Och så en bild på den anlitade barnflickan.

  Det har upprört mängder av Katrin Zytomierskas bloggläsare – och flera av dem har enligt uppgift även
  polisanmält henne för olaga hot.

  Jag trodde att folk fattade att det var skoj, jag hade ju kunnat ta precis vilken bild som helst som symboliserar min vrede mot den här människan”, skriver Zytomierska och fortsätter:
  ”Trodde ni att jag önskade henne döden på riktigt? Det är det sjukaste jag varit med om.”

  Frossar i avsky
  Wanted-bilden togs senare bort av bloggens administratörer – men ersattes av en bild på en nakenhund med barnflickans ansikte på.” sitat slut.

  https://rodeo.net/lisamagnusson/2011/12/11/katrin-zytomierska-och-barnflickan/

  Omhandlar 19 år gml. au pair från Polen.

 38. 38
  ragnhild säger

  https://www.alliansfrittsverige.nu/2011/12/sponsrad-moderatbloggare-hatar-pa.html
  Denne lenken, L.Magnusson´s, Facebook? finns ännu.

  Jag vil bara lägga til at dr. Annika – du passar inte till å bli förknippad med sågot sådär överhuvudtaket.

  Häller inte passar du till å vara någon marionettdocka för någon som i full öppenhed främmar facistiska tankar.

  Jag vet jag riskar vara mestrande här (ovan och vidare). Men du är mycket mera värd än detta.

  Fortfarande mycket upprörd ved tanken på att se DIG bidra i denne samanhengen. –

  Slut.

 39. 39

  Jag tycker att Ragnhild skall ta och lugna ner sig en aning. Jag har följt Katrin Zytomierskas blogg i ca 2 år och visst var inlägget om barnflickan lite ogenomtänkt men inte hela världen. Hon verkar sakna en viss impulskontroll och har tydligen inga hämningar:) Jag tror säkert att Annika kan ha ett givande samarbete med Katrin och framför allt nå en ny målgrupp med sitt livsviktiga budskap.

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  Ragnhild, Katrin har fördomar mot polska barnflickor, och feta människor, bl a. Men hon kan ju ändå ha bra saker att komma med. Ska vi ta avstånd från alla som ibland säger dumma saker så har vi inte många kvar att samarbeta med.

 41. 41
  pensionär säger

  ”Häller inte passar du till å vara någon marionettdocka för någon som i full öppenhed främmar facistiska tankar”.

  Vem kan föreställa sig Annika som marionett 🙂

  De allra flesta människor – oavsett kosthållning – avskyr och tar avstånd från trakasserier och mobbning. Många har hört talas om att det förekommer trubbel i samband med Katrins barnflickas försvinnande, men de flesta vet inte mer än så. I vissa sammanhang är det nu upprörda känslor över att inte fler LCHF are tar avstånd och protesterar med kraft, men hur skall den kunna protestera som knappt eller endast i förbifarten har hört talas om KZ? Man är rädd att många som läst LCHF magasinet och följer LCHF bloggar där Katrin som person har ”glorifierats, skall påverkas av och anta Katrins människosyn och språkbruk? Är det verkligen troligt att så sker?

  Var i LCHF sammanhang har Katrin som person / hennes människosyn glorifierats?

 42. 42

  Alla som hänger ut namn/bild på människor som förknippas med direkt eller indirekta hot eller sammankoppling med groteska brott (grov misshandel och våldt-t m.m.) ska självklart kritiseras. MEN det gäller samtliga, inte bara just KZ, utan verkligen andra bloggare, journalister och media.

  Ska vi citera AB finns det också andra citat.

  ”Skulle ta hand om sonen
  Historien började med att den omtyckta barnflickan följde med Katrin Zytomierska och Bingo Rimér på deras flera månader långa resa i USA.

  Allt var fixat. Pass, pengar och inresetillstånd.

  Hjälpte till att fixa tillstånd
  Zytomierska skriver:

  ”I och med att polacker inte är välkomna till USA (av olika anledningar) så fick hon inte visum för att följa med oss hit. Eftersom vi trivts så bra med henne så fixade jag visum åt henne, alltså jag gick i god för henne och garanterade det amerikanska konsulatet i Krakow att jag ansvarar för henne.”

  Men väl på plats i USA struntade barnflickan i sin arbetsgivare och försvann, troligen till sina släktingar i Chicago, påstår Zytomierska.

  ”Jag är bitter, ledsen, sviken och knäck. På grund av en jävla skitunge som lyckades fånga mitt förtroende.”

  Angivit barnflickan till polisen
  Eftersom Katrin dessutom gått i god för flickan fanns risk för att själv själv bli indragen i nannyns påstådda dubbelspel.

  ”Naturligtvis har jag angett henne hos polisen, INS och Homeland och om något händer henne så är jag helt bortkopplad.”

  Vad jag tycker verkar mest skrämmande det är om barnflickan bara försvann en dag, om hon inte lämnade något meddelande, då det skulle kunna innebära att hon istället skulle kunna vara utsatt för brott. Det verkar mycket oansvarigt av KZ och man att inte efterlysa barnflickan som försvunnen, om hon lämnat/försvunnit utan att lämna något meddelande som förklaring. Förhoppningsvis framkommer framöver om barnflickan har lämnat av fri vilja eller om något har hänt hennne.

  PS. Om jag förstått det rätt har KZ (ursprungsfamilj) rötter från Polen, men kan självklart vara fel.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa