Årets Folkbildare och Årets Förvillare

Till Årets Folkbildare utnämner jag Ralf Sundberg, som i sin bok Forskningsfusket – så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin lättläst och lättförståeligt berättar om hur industrierna Big Food och Big Farma har påverkat etablissemanget att hjälpa utvecklingen åt ett håll som gynnar deras ekonomi.

Till Årets Förvillare utnämner jag Livsmedelsverket SLV för deras envisa vägran att acceptera att naturligt mättat fett inte är farligt, utan nyttigt, för oss att äta. Deras vägran påverkar hela kostrådgivaretablissemanget som lydigt hänvisar till SLV angående den vetenskapliga grunden till sina kostrekommendationer.

111229  VoF brukar utse sina folkbildare och förvillare 28/12 varje år. Det står ännu inget på deras utmärkelse-sida. Har de kommit av sig?
Jag hittar inte heller något på deras forum om saken.
111230 Enligt foruminlägg kommer deras utnämning först efter nyår.

120102 Idag har Vof:s utmärkelser för 2011 presenterats. Inga sensationer i år.

 

Comments

 1. 1

  Översyn av de nordiska näringsrekommendationerna: ”Arbetet kommer främst att inriktas på en översyn av de områden där det kommit nya vetenskapliga rön. Detta innefattar fett och kolhydratkvalitet, protein, alkohol, D-vitamin, kalcium, folat, jod, järn och livsmedelsbaserade kostråd och måltidsmönster.
  Översyn av näringsbehov för särskilda grupper, till exempel barn, äldre, överviktiga, ingår samt behovet av nya områden, till exempel alternativa koster.”

  Man kan ju då undra över om LCHF-kosten ingår i ”alternativa koster” ❓

 2. 2

  I Wales håller man just på att införa en lag rörande mat på sjukhusen. Det gäller bl.a. att se till att det inte blir ”för mycket” mättat fett. I England menar berörd minister att man kan klara detta utan nån lag om saken..

 3. 3

  LCHF-kosten är ju rena hälsokosten – som jag ser det

 4. 4

  Gillar!!!

 5. 5
  Professor Göran Sjöberg säger

  Jag tycker det är ett alldeles utmärkt förslag att utse SLV till Årets Förvillare.

  Likheterna mellen SLV och en religiös institution blir allt tydligare i takt med att vetenskapen t.ex. om hur fetter metaboliseras växer – framför allt om hur mättade fetter egentligen är bra för vår hälsa – och blir en alltmer fullständig och konsistent teori med ett stort förklaringsvärde. Det blir då också alltmer uppenbart att SLV’s grundtes att mättat fett är farligt till slut endast blir en tom religiös dogm och därför helt utan något egentligt förklaringsvärde. Som hos alla religiösa isntitutioner försvarar SLV sina teser. Inför vetenskapen återstår sedan till slut endast löjet som t.ex. drabbade den Katolska Kyrkan i förhållande till Gallileo.

  De enda fetterna, där man definitvt kan säga att SLV’s grundtes stämmer, och att fetter verkligen är farliga för hjärtat är som bekant transfetterna som definitivt inte är mättade och att de är livsfarliga har också varit känt inom forskarvärlden i mer än 20 år men fortfarande finns dessa fetter kvar i våra livsmedel på den svenska livsmedelsmarknaden (trots att de redan är förbjudna i ett antal länder) där SLV nu, om jag förstått saken rätt, hoppas att vår svenska marknad ska självsanera sig. Jag håller med om att vi ska undvika att blanda in politik i diskussionen kring kostfrågorna men vår riksdag fattade i början av året ett beslut om att förbjuda dessa transfetter och sedan är det förstås regeringens uppgift att omsätta detta beslut men ärligt talat har jag själv inte hört att så mycket har hänt. Det kanske är någon tyst diplomati som pågår.

 6. 6

  Jättebra förslag Annika! Du har helt rätt även denna gång! 🙂

  Kan nu inte SLV visa upp bra studier på det mättade fettets farlighet så är det ju orimligt att fortsätta som dom nu gör! Verkligen oseriöst om man nu skall använda Mai-Lis Hellenius ord! 😉

  Sundbergs bok är bra och verkligen undersökande med bra vetenskap i ryggen!

 7. 7
  svante börjesson säger

  🙂

  Annika !!!!

  Helt rätt, så bra !

  Mvh Svante

 8. 8

  Både SLV och Ralf Sundberg har gjort sig förtjänta av en sådan utnämning!

  Det är hög tid att sluta dalta med SLVs talesmän samt kostexperter som Hellenius, Marcus, Rössner och CEA på bekostnad av exempelvis diabetiker och överviktiga. För närvarande tillåts jäviga ”experter” dela ut ovetenskapliga råd i media, medan sjuka människor offras under tiden.

 9. 9
  Rolf Löfgren säger

  Ett mycket bra val!

  Ralf Sundbergs bok ”Forsknings-Fusket” är ett måste att läsa för varje person. Jag hoppas att boken kommer att översättas till andra språk snarast. Vi svenskar har ett klart försprång som har denna bok på vårt eget språk.

  SLV har verkligen gjort sig förtjänt av sin utmärkelse. En statlig myndighet som går Big Food´s ärenden!

 10. 10
  Maggan A säger

  Men var är Voffarnas egna utmärkelser för året? Det brukar offentliggöras den 28 december… på deras egen sajt finns ingen info alls.

  har de svårt att bestämma sig i år eller har de tagit till sig av kritiken och lagt ner spektaklet?

 11. 11

  Javisst Annika, håller helt med!

  Piltson, ja det tror jag säkert att de tycker de kan. Jag gick förbi en brittisk restaurang häromdagen som serverade extra fettsnåla pommes frites, naturligtvis friterade i solrosolja. Till hade de också olika fettsnåla såser. Men jag såg tur nog inga kunder. 🙂

 12. 12

  SLV är värdig utnämningen årets Förvillare 2011 och Ralf Sundberg är definitivt värd att utnämnas till Årets Folkbildare 2011 för hans bok Forskningsfusket.

  Mycket bra val!

 13. 13

  Snälla Annika, ändra på din skrivning om att skollagen hänvisar till SLV och SNR för det gör den inte.

  I skollagen står enbart om skolmaten ordet ”näringsriktig”…ingenting annat. SLV ville i sitt remissyttrande om den nya skollagen ha in ett förtydligande om att näringsriktigt var synonymt med SNR men fick kalla handen av regeringen som i lagrådsremissen deklarerade att de såg det som ogjörligt att närmare defíniera begreppet ”näringsriktigt” men att SNR BÖR vara en UTGÅNGSPUNKT för diskussionen om begreppet näringsriktigt…inget annat. Det finns ingen lag för skolor att slaviskt följa SNR och det bör alla föräldrar få kännedom om.

 14. 14

  Hej Annika,

  Ett klockrent val.

  // Leif Lundberg

 15. 15

  Jag trodde knappt mina ögon när vår lokaltidning Ystads Allehanda idag ägnar en helsida åt att recensera Ralf Sundbergs bok. Marianne Ekenbjörn är recensenten. ”De´ rör po si” som jag lärt mig att man säger i sydskåne.

 16. 16
  ragnhild säger

  Maggan A. De kan bare prøve sig! Den ”leken” reknar jag med är över. At inte någon för länge sedan har tatt afäre i.f.t. den/leken har jag ingen förståelse för.

 17. 17

  …eller så låter man bli att kasta skit… och tar sig en riktigt god tallrik med massor av goda ostar och salami på och låter andra ägna sig åt smutskastning!
  Man måste ju inte bete sig lika illa åt som andra gjort genom åren.

 18. 18

  SLV ledning har sannerligen gjort sig förtjänt av förvillarpriset!
  Man har t.ex. aldrig tydliggjort att nuvarande kostrekommendationer endast avser friska, normalviktiga och normalt rörliga individer trots att det handlar om liv och hälsa.

  Även denna skrivning motiverar ett förvillarpris 😉

  https://maltidsbloggen.blogspot.com/2011/11/fran-rad-till-lag-nya-krav-pa-skolmaten.html

 19. 19
  anhörig säger

  PÅ Måltidsbloggen har jag föreslagit SLV att snarast informera kostcheferna/skolcheferna i samtliga Sveriges kommuner samt Riksförbundet ”Hem och Skola” om att det INTE finns någon lag på att endast lightprodukter får serveras i våra skolmatsalar. Var tydlig med att det får finnas möjlighet att välja helfeta mejeriprodukter!!

  Som det nu är har många kostchefer/skolchefer och föräldrar via kostcheferna uppfattningen att det är lag på att endast lightprodukter får serveras i svenska skolmatsalar. Man hänvisar till SLV! Dessutom skriver SLV att ”Skolinspektionen ska kontrollera att lagen följs”.

  I detta fall blir det ju att Skolinspektionen skall kontrollera att ”lagen som inte finns följs”. Denna missuppfattning måste snarast rättas till 😉

 20. 20
 21. 21
  Maggan A säger

  ragnhild

  Enligt ”inside information” så kommer det även från VoF snart. De är bara lite sena i år och filar fortfarande på motiveringarna 😉

 22. 22
  ragnhild säger

  Maggan A. Ja de forstår opplagt ikke at de mest av alt fornedrer seg selv. Hadde de enda holdt seg til å utse en ”folkbildare”, og vokst fra mobbeleken. Jeg er sikker på at de aldri bruker lue, ifall noen av de viktige, men tapte hjernecellene skulle få lyst til å komme tilbake 😯 De forsvant ved siste utnämning, om inte för. Hadde nog lidit länge. Har säkert funnit sig et bättre hem nu (energi you know) 🙂

  Dagbladet.no hadde i sin tid utdeling av kaktuser – det synes jeg var greit. dette er noe mye mer alvarligt och trakkaserende och forsök på knebling av initiativ och kreativitet. Inte Sverige verdig, inte.

 23. 23
 24. 24

  Härligt jobb Annika och tack för boktipset.

 25. 25

  Professor Göran Sjöberg ser ut att vara en ny frisk spelare i LCHF debatten.
  Han lägger på ett ytterligare underlag för LCHF. Tack för det Professor Göran Sjöberg
  Tycker det är en ny pusselbit han lägger till? Eller har jag fel?

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Jag tycker att professor Göran är en fantastisk tillgång i LCHF-diskussionerna.

 27. 27
  Göran Sjöberg säger

  Tack, tack!

  Och Gott Nytt LCHF-år.

 28. 28
  anhörig säger

  Gott Nytt År till Annika och Alla Andra!

  Håller med Annika om professor Göran 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa