Vi matas med feta faktafel

Aftonbladet idag 
Det finns ingen korrekt forskning som visar samband mellan fett och hjärtinfarkt. Karin Ahlborg skriver om boken Forskningsfusket av Ralf Sundberg.
Man måste köpa tidningen eller betala för Plus om man vill läsa artikeln.

 

Comments

 1. 1
  Goran van Den Buske säger

  Åker senaste tidens debatt om naturligt fett hiss, upp och ner, i den där förbenade tidningen? Men farhågor om forskningsfusk braskar man väl inte ut i fettext på löpsidor? – det är ju så normalt att ingen längre höjer på ögonbrynen.

 2. 2
  ragnhild säger

  Charlotte och høgfett-dietten – men passar vel även her:

  ”Därför tror inte jag att det här kriget kan vinnas längre. Ju större framsteg vi gör desto större blir reklam och lobbykrafterna.” (sitat George W.):

  Ja, man kan naturlig nog bli övermannad av pessimismen. MEN – ni, vi är många som ”erfart” hur livs-stilen lchf har förbätrat hälsan. Många = både vetenskapsorienterade och vi andra ”vanliga” intelligenta människo-varelser 🙂

  Och med den ärfaringen är det helt naturligt inte å gå tilbaka til kost som triggar oss till å segla tilbaka
  tll, eller framåt mot den ohälsa som myndighetarna förespråker pr. idag. Och dokumentation finns lyckligvis i ett utal böcker, publikasjoner och via bloggar.

  Det jag ville framföra, är at tilsammans utgör vi ”en bastion” som kan vara til hjälp för både sjuka och friska människor. Låta oss inte glömma detta. Derfor behövs också at läkare ser sin besøkelsestid och står saman och inte gömmer sig bak någon ”comfort” zone.

  Myndigheterna förespråkar skrapmat, spannmål inkluderat, istället för den kost vi är skapt för at äta. De (myndigheterna) tillåter både livsmedel/läkemedel-industrien pösa ut skitmat/pillor . Och nu vet vi också hur det står til med forskningen (R. Sundberg)! Jo, jo någon tål (lite!) spannmål…. et tag … men dette måste också inkluderas i ”matrevolutionen” , som är igång – reklam/trakasseringar kan knapt stoppa denna. Kreativitet p.g.a. antall människor på jorden måste få ett annat uttryck än bara ökning i ohälsam mat. Nå förlamas diskutionen rundt detta bl.a. av ”dig”, och profittjägare som inte mestrar snu och se längre än till det yttersta (klarar dom även det 😉 av nosen (their nose).

  With a little hope …. även när jag vet vilka ”maffia” kräfter som finns, I wish you GOD JUL i fortsätningen.

  Annika keep up just this for the time being nice atmosfären så godt du kan? 😉 Mycket intressant innehold. Och det behövs ingen påfyllning annars än av hyfsade kommentarer och meningsutvekslinger.

 3. 3

  Feta faktafel! Boken Forskningsfusket är bra och avslöjande! Undrar om R. tänker rescencera den?
  I så fall blir det väl samma sorts rescension som den han gjorde på Matrevolutionen! 🙂

  Nedan talas det om ”matmyter” i Expressens hälsatest och facit själv befäster själv vissa matmyter! 😉
  https://www.expressen.se/1.1949323

  Ex) Läste för något år sedan om en studie gjord på ett universitet i Spanien som klart och tydligt visade näringsförluster vid tillagning(uppvärmning) av grönsaker. Sämst var mikron av dom sex sätt som nu testades!

  Ekologiskt köttproduktion är lika miljökrävande som den numera vanliga köttproduktionen. Osv.

  Dom myter eller nu matmyter som boken forskningsfusket tar upp var inte riktigt på tapeten…… 🙂

 4. 4
  Rolf Löfgren säger

  Jag rekommenderar varmt boken ”Forskningsfusket” av docent Ralf Sundberg. Den ger en mycket bra bild av historien bakom dagens vansinniga kostråd och läkemedelsbehandling. Det handlar om pengar och makt.

 5. 5

  Tänk om jag gjort nytta! Jag skrev till Olof på Aftonbladet och bad honom läsa Ralphs bok innan nästa artikel i tidningen. Och så kom det en så bra artikel!
  Men jag tror förstås att mitt bidrag var ett av många hundra!
  Swedboy

 6. 6

  LCHF-ARE KAN HA BÄTTRE KÄRL ÄN BEFOLKNINGEN.
  De som fortfarande tror att mättat fett ökar risken för ateroskleros (”åderförkalkning”) har varnat för att LCHF-diet skulle öka risken för hjärtinfarkt , stroke och andra följder av ateroskleros.
  Hittills har man vetat för litet om hälsan hos personer, som tillämpat LCHF under minst två år. I syfte att öka kunskapen om detta har jag i samarbete med LCHF Hälsa Väst startat en studie, som skall följa personer från det att de börjar med LCHF och därefter minst 2 år.
  Sedan denna studien startades har jag mätt artärstelhet och artärfunktion hos 26 individer, som i genomsnitt tillämpat LCHF under 3.4 år (2-5 år). Resultaten kan tala för att LCHF inte ökar risken för cardiovaskulära komplikationer.
  Mätningarna utfördes med Arteriograf, en teknik, som av kardiologexperter betraktas som ”Golden Standard” för analys av artärstelhet i aorta. Artärstelhet i aorta betraktas som en oberoende riskfaktor för kardio-vaskulära komplikationer, d.v.s. ju stelare aorta är desto högre risk för hjärtinfarkt, stroke, m.m. Resultaten anges som ”Biologisk ålder” för aorta (stora kroppspulsådern) och perifera (mindre) artärer. Biologisk ålder anger om ens blodkärl är bättre (yngre) eller sämre (äldre) än medelvärdet för befolkningen i ens egen ålder.
  Resultat.
  Aortastelhet och funktion för perifera kärl (s.k. augmentationsindex) hos 26 individer, som tillämpat LCHF under 2-5 år (medelvärde 3.4 år).
  Aortastelhet: 5.6 år yngre än befolkningsmedelvärdet.
  Augmentationsindex: 12.4 år yngre -”-
  ålder.

 7. 7
  Lars Bern säger

  Aftonbladet är en tidning som saknar moral och etisk kompass. Först kör man ett krigslöp med den solklart jäviga Charlotte Erlanson Albertssons artikel i Läkartidningen om hur farligt LCHF är. Sedan kommer dementin några dagar senare mot att man betalar för att få läsa. Jag har en stark rekommendation och det är att aldrig betala ett öre till denna totalt oseriösa boulevardblaska!

 8. 8

  Lars Bern:
  Aftonbladet har väl till uppgift att förmedla nyheter inte att ställa sig på någons sida?

 9. 9

  Susanne:
  Nja, det kan vi väl ändå påstå att dom inte gör. Dom är ju inte ens politiskt oberoende.

  Aftonbladet, Expressen m.fl är rena skit tidningar. SvD har jag däremot läst en del vettigt i =)

 10. 10

  Jag förstår inte hur tidningar som Aftonbladet och Expressen överhuvudtaget säljer…..finns det nån som längre tror sej kunna läsa några sanna ord i dessa blaskor.

 11. 11

  ”Aftonbladet har väl till uppgift att förmedla nyheter inte att ställa sig på någons sida?”

  Dagens skämt

 12. 12
  Goran van Den Buske säger

  Susanne: Vet du någon reklamfinansierad media som skulle deklarera hela, och inget annat än sanningen te.x i kostfrågor… och därmed kanske strunta helt i egna vinstintresse? Tror du kvällstidningar och teve funkar bra.. utan annonser från exempelvis kända läkemedel/livsmedelindustrier och andra hangaround-intressenter? Antingen förhåller man sig neutral eller lägger sig på annonsörernas sida. Allt annat vore ekonomiskt självmord i sin förlängning.

 13. 13

  Ingen risk att detta hamnar på löpet,, förpassas till en betalsida..

 14. 14
  Professor Göran Sjöberg säger

  Solveig A. Kiander

  Intressant!

  För ett tag sedan såg jag en artikel i

  Am J Clin Nutr. 2004

  där man hävdar att om man äte mycket mättat fett till skillnad mot alla andra fetter så kan kärlens hopträngning i viss mån reverseras.

  Detta stämmer väl med dina fynd?

 15. 15
  svante örjesson säger

  Hej annikas bästa sida 🙂

  Aftonladet är en skiten vänstertidning, jämför Svd som skriver lite mer nyanserat 🙂 de står på våran sida !

  mvh Svante

 16. 16
  Goran van Den Buske säger

  Svante: Tror vi ska undvika sätta partifärg på kostfrågor..Finns nog lika många enögda skeptiker på högerflygeln. Eller vad tror du folkpartisten Eva K säger?

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  Svante, Jag tror inte att detta handlar om vänster eller höger. Folkhälsan lider ont av marknadens girighet efter pengar som de tjänar på fabriksmat och farmaka. Dessa marknadskrafter är knappast mera vänster än höger.

 18. 18

  Professor Göran Sjöberg. 27 december, 2011 at 20:07

  Ja det gör det och det är det vi vill bevisa på fler personer i vår studie som skall pågå under 2 år.Dessutom förbättrar ALLA sina socker och insulinvärden samt inte minst triglyceriderna. Vi söker fler seriöst intresserade till till studien som bor inom rimligt avstånd till Göteborg. OBS de som vill vara med får inte redan äta LCHF utan starta upp med denna kost efter första provtagningen.

 19. 19
  Ulf Svenmo säger

  Annicka!

  Var du manisk före LCHF eller efter att du börjatmed LCHF och din maniska kostrådspropaganda.
  Jag börjar tro att LCHF kan ge mani.
  Att hävdaaatt Charlotte är jävig är otroligt dumt!!!
  Du har ju gett ut ett antal böcker om LCHF +massor av föredrag . Med din defition av jäv är du isåfall mycket jävig

  Läkare

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  Ulf Svenmo, Jag är inte manisk, och har aldrig varit.
  Det är fascinerande att du som läkare ställer den psykiatriska diagnosen mani utifrån att jag skriver en blogg.
  Om man driver ett företag som marknadsför ett preparat som man påstår är verksamt i den aktuella problematiken så brukar det kallas jäv, och ska deklareras i anslutning till en artikel i Läkartidningen.
  Författarskap av böcker brukar inte definieras som jäv.
  Jag har förresten inte skrivit någon artikel i Läkartidningen på många år nu.

 21. 21
  Ulf Svenmo säger

  Ditt beteende har ju klara maniska drag.

 22. 22
  Ulf Svenmo säger

  Så vitt jag kan se på Charlottes hemsida är det ett medel som det forkas om men som inye är aktuellt för försäljnning på flera år.
  Du verkar läsa motståndarna som fan läser bibeln.
  Charlotte har vetenskapliga artiklar som bakgrund du verkar endast ha fria fantasier!

 23. 23
  Ulf Svenmo säger

  Maniska patienter har iregel inte insikt om sin störning!!!!

 24. 24
  ragnhild säger

  Bad behavour on other peoples blogg, and even one that I visit. Your thing you are brave – using your own name? Hush, hush little one, not at all bravely done.

  Annika, nå har du ikke bare 4 kommentarer å slette, men 5 🙂

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  Ulf Svenmo, Vilka kriterier på manisk sjukdom kan du som läkare säkerställa utifrån min blogg?

 26. 26
  Professor Göran Sjöberg säger

  Ulf Svenmo

  Träffsäkerheten hos de diagnoser som läkarkåren och dess föregångare medicinmännen uttalade som domar över sina patienter under årtusenden gör att jag själv har svårt att förstå att denna kår har kunnat bevara sin auktoritet ända in i våra dagar. De mediciner som de föreskrev, från ödleskinn, åderlåtning till Statiner idag ,har väl knappast varit mer träffsäkra än deras diagnoser. Jag läste någonstans att det lär vara fler vårddagar på sjukhusen idag som beror på medicinerna än på själva sjukdomarna men det kanske bara är förtal. Det är i mina ögon ändå något religiöst hierakiskt över det hela detta läkaretablissemang.

  Den gode filosofen Montaigne hade på sin tid, pss som jag själv idag, inte något större förtroende för läkarkåren och hävdade i sina essäer att det också har gått lite fram och tillbaka med allmänhetens förtroendet för denna kår genom tiderna. Montaigne nämner att en romersk kejsare (jag kommer inte ihåg namnet rakt upp och ned men det kanske var Nero eller Calligula) blev väldigt trött på läkarkåren och därför lät halshugga alla läkare. Enligt Montaigne var det romerska folket därefter friskare än på mycket länge men en ny läkarkår dök så småning upp och allt återgick till den gamla ordning. I modern tid var filosofen och samhällskritikern Ivan Illich inne på samma linje som Montaigne https://naturalhealthperspective.com/tutorials/ivan-illich.html. Jag tycker att detta kan ge lite perspektiv på frågan och inte minst med tanke på Läkartidningens (och därmed också hela läkarkårens) påhopp på LCHF och verkställt genom en av sina överstepräster.

  Med tanke på den rad av påhopp på Annika du nu har presterat på väldigt kort tid här på bloggen så måste jag nog också säga att dessa för en lekman som jag själv framstår som just uttryck för ett maniskt beteende även om dessa säkert inte är tillräckliga för att kunna ställa en säker diagnos – men vilken diagnos är säker – men kan väl knappast heller ses som ett friskhetstecken. Nå – även metallurger kan ha fel i sina diagnoser förstås.

 27. 27

  Ulf Svenmo,

  Du verkar inte ha läst Ralf Sundbergs ”Forskningsfusket!”

  tp://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412216

 28. 28
  Ulf Svenmo säger

  Annika!
  Jag har följt din framfart i flera år både i form av uttalande och skrifter och även i föredrag irl.
  Bloggen är blott liten del av detta.
  Jag har inte påstått att du skrivit någon artiukel i läkaratidningen!!!
  Gör ett försök att diskutera sakligt!?
  Jag passar uppenbarligen inte på den här bloggen då jag ej är sektmedlem.
  Jag beskyller inte Annika för forskningsfusk. Forskat har uppenbarligen inte Annika gjort.

 29. 29

  Ulf Svenmo, du är tydligen någon form av pensionerad läkare, är det verkligen god läkarsed att diagnosera sina kollegor på nätet utan att denne bett om det samt att utan ens träffat personen. Jag skulle kalla sånt för kvacksalveri.

 30. 30
  Ulf Svenmo säger

  Ingvar!
  Jag reagerade tillslut på Annikas dåraktiga påhopp på Charlotte!
  Jag försökte enbart finna en förklaring till Annikas framfart!
  Kallade det gärna hypomani om det passar dig bättre!
  Jag känner igen beteendet från min tid som läkare.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  Jag tycker att Ulf Svenmo skämmer ut läkarkåren med sitt omdömeslösa diagnosticerande på bloggen. Jag kommer att radera fortsatta kommentarer av honom i samma ärende.

 32. 32
  svante örjesson säger

  hej hej Ulf 🙂 du är en liten chicken… tror nog charlotte kan försvara sig själv, är inte läkare, men kock
  o det känns som du lider av en depression., du vet vi kan avgöra råvarans kvalitet mycket bra 🙂

  mvh svante

 33. 33

  ”Jag beskyller inte Annika för forskningsfusk.”

  Ulf Svenmo – det tycker jag att Du gör rätt i – därför att står ju etablissemanget för – som jag ser det.

  Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa