Charlotte EA:s jäv

Helena Hesselmark påminner om att Charlotte Erlanson-Albertsson tillsammans med sin make marknadsför ett bantningsmedel.
I litteraturlistan för detta medel återfinns många av de studier hon hänvisar till i sin artikel.
Självklart vill hon inte i sin affärsverksamhet ha konkurrens av en kostmetod som hjälper mot övervikt.

 

Comments

 1. 1

  Referenslistan på deras hemsida är spännande. Albertssons forskning verkar användas för produkten. Lysande idé. Propagera för att man måste äta mängder av kolhydrater och sälj sedan bantningsmedel då folk blir sjuka av råden.

 2. 2

  Hoppas verkligen att hennes referenslista i debattartikeln granskas på samma sätt som nu SLV:s numera berömda referenslista på att mättat fett är farligt granskades av mer oberoende experter.

 3. 3

  Charlotte Erlanson-Albertsson driver efter vad jag kan minnas ett projekt som bland annat betalas av Pågens Bageri som tillverkar en rad svampiga söta brödsorter som förstör folks hälsa.

 4. 4

  Bra jobbat Annika ❗

 5. 5

  I Läkartidningen stod det att det inte fanns något jävsförhållande. Jo, fan tro´t sa Rellingen.

 6. 6
  Elsiebritt säger

  Heja Annika!

 7. 7

  Paret Charlotte och Per-Åke Erlanson-Albertsson forskar båda kring thylakoider och dess påverkan på vår metabolism och står bakom företaget Thylabisco som ska lansera preparat under 2012 för behandling av övervikt.
  https://www.erlanson-albertsson.se/publikationer.html
  https://www.cmps.lu.se/biostruct/people/per_aake_albertsson/publications/
  https://thylabisco.com/technology.html
  Och om man kan går ner i vikt genom en enkel kostomläggning så hotar det naturligtvis den här affärsiden. Jäv kanske?

  Jag misstänker också att det kan räcka med att bara äta spenat för att få effekten av tylakoiderna
  https://www.vetenskaphalsa.se/viktstudie-om-spenat-och-mattnad-varen-2012/

  Det här är dilemmat med medicinsk forskning i ett nötskal. En studie bör visa att en patenterbar molekyl som kan säljas i ett läkemedel är effektiv. Att en kostförändring eller något annat ger effekt är inte intressant eftersom det inte går att slå mynt på. Därför finns det lite pengar till sådan forskning, men desto mer till den tidigare.

  Det tråkiga för sådana som Charlotte och Per-Åke som vill trygga sin ekonomi genom att missbruka vetenskapen på detta sätt är att det i dagens internetsamhälle är möjligt för vem som helst att söka lite och komma fram till hur det egentligen ligger till.

  Så vi kan lugnt fortsätta med vårt fettfrossande. Fast ska kanske överväga att lägga några spenatblad vid sidan om köttbiten.

 8. 8

  ”Att en kostförändring eller något annat ger effekt är inte intressant eftersom det inte går att slå mynt på. Därför finns det lite pengar till sådan forskning, men desto mer till den tidigare.”

  Jo… – Patrik – så är det ju – och det styrks ju av Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

 9. 9
  Goran van Den Buske säger

  Annika: Har du släppt detta intrikata jävsförhållandet till exempelvis Expressen? Vi kan inte räkna med dagens ”grävande journalister” läser bloggar.

 10. 10
  Helena Hesselmark säger

  Jag har ringt och talat med journalisten på Aftonbladet.

 11. 11

  Annika: kommer ni att sätta upp en expertpanel som gör en liknande genomgång som den för SLV:s lista på studier som skulle visa att mättat fett är farligt??

  //Stefan

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Stefan, ”Experterna” låter inte mig sätta upp dem på någon panel. De sätter ihop sig själva om de känner för det.

 13. 13

  Hej!
  Har sedan början av december ätit lchf och mår så mycket bättre. Ser klarare på det runt omkring mig.
  Mitt sug på kvällen är som bortblåst, äter middag vid 17 tiden och sedan kan det bli någon skiva ost och sedan är det bre INGET SUG förr var hjärnan i gång nästan så fort jag svalt sista tuggan.
  Det är sååååå skönt.

 14. 14

  Frågan är om Aftonbladet vill skriva något annat. Hur skulle det då gå för GIViktkoll om de gör för mycket reklam för LCHF. 😉

 15. 15
  Erika Svensson säger

  Hej!

  Jag förstår inte det underliga i att CEA forskar inom nutrition och aptitreglering hela sitt liv, hittar ett intressant spår med thylakoider, forskar mer på detta, upptäcker positiva effekter och sedan vill utveckla detta till en produkt som kan komma ut på marknaden och förhoppningsvis hjälpa människor med övervikt?

  Så fungerar det helt enkelt. Det satsas mycket på innovation. Och tur är väl det, om forskning kan nå ut och komma till användning är det väl bra? Jag är helt övertygad om att det kommer finnas tillräckligt många människor med viktproblem över hela världen för att det ska finnas utrymme för både LCHF och andra dieter/piller/livstils-omläggningar. Olika saker passar olika människor. Kan man verkligen tro att CEA’s bakgrund till artikeln är att hon egentligen tror att LCHF är fantastiskt, men vill mörka detta för att hon ska kunna sälja ett piller?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa