Erlanson-Albertsson skrämmer för fett i Läkartidningen

I Läkartidningen som kom idag har Charlotte Erlanson-Albertsson en lång artikel där hon beskyller fettrik kost för att orsaka alla tänkbara sjukdomar:
Högfettsdieter inte harmlösa .
Hon måste ha gjort en mycket omsorgsfull selektion av studier för att komma fram till detta resultat. Suck!
Jag jobbar idag och har inte tid att reflektera över artikeln mera förrän ikväll.

Comments

 1. 1
  Christina hanström säger

  Hej!
  Jag googlade lite och hittade http://www.lakartidningen.se
  Är det den du kanske menar?
  Mvh/Christina LCHF nybörjare 🙂

 2. 2

  Nu verkar den finnas, länk här:
  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=17565

  Några tankar från min sida är att hon dels säger att en fettrik kost är mer inflammationsframkallande, helt tvärtemot vad jag hört från folk som äter enligt någon form av LCHF.
  Dessutom bygger hon sitt antagnde om sämre fysisk prestationsförmåga på ett test där försökspersonerna åt en fettrik kost i tre hela dagar och därefter jämfördes med andra personer som ätit högkolhydratkost de 3 dagarna. Vad personerna åt i normala fall framgick inte i artikeln men jag antar att de åt ”normal” kolhydratsbaserad kost och då blir en sådan kort studie helt irrelevant eftersom det tar längre tid än 3 dagar att vänja kroppen vid fettdrift…

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Christina, Nu har artikeln kommit på nätet och jag har länkat in den.

 4. 4

  Det där är en intressant artikel, eftersom hon arbetar med data och inte som Marcus och Rössner med slagord och generaliseringar utan tydlig underbyggnad. Andra får påvisa i vad mån hon varit selektiv i sitt val av källor för att kunna hävda en ståndpunkt.

  Här retade vi oss på ett par saker. Insulinets uppgift uppges vara att förbränna kolhydrater – må så vara men det kritiska är ju att det som bifunktion (?) ser till att oförbrända kolhydrater lagras in som fett. Kort tid efter att insulinet upptäckts användes det som medel att få undernärda att lägga på sig vikt.

  Att fet mat skulle främja inflammationer kan väl bara gälla Omega6, dvs de konstgjorda växoljorna? Efter vad vi fick lära oss av Udo Pollmer uppstår sådan inflammation av att fettet oxideras i kroppen. Generaliseringen ”fet” verkar här vilseledande. Smör och vispgrädde ger inge inflammationer.

  Likaså är det tokigt att behandla ”Nigeria” och ”Indien” som samlingsbegrepp Det är förfärligt stora ställen med varierade matvanor beroende på tillgång av födoämnen och kulturellt arv. I Indien förekommer fetma framför allt i högre samhällsklasser, som har bättre tillgång på mat, ofta vegetarisk. I delar av Indien där man övergivit traditionella fetter, ghee och kokosfett, sägs västerländska degenerativa sjukdomar ha blivit vanligare än tidigare. I Nigeria finns stammar som avsiktligt göder kvinnor med gröt tills de klafsar omkring som sälar på marken – är det sånt som rekommenderas?

 5. 5

  Jo, man blir ju lite trött när man läser denna artikel! Men eftersom jag är en obotlig optimist så kan jag inte låta bli att notera åtminstone ett paradigmskifte. För ett par år sedan hävdade Stephan Rössner med emfas att kolhydrater var mättande och fett den makronutrient som gav minst mättnad. Nu har i alla fall CEA förstått att fett ger en långsiktig mättnad. Ett litet steg framåt i alla fall.

  Har inte hunnit gå igenom alla hennes påståenden men ett är ju definitivt skrattretande…att man skulle få sämre reaktionsförmåga och kognitiv kapacitet av högfettskost. Hur kunde i så fall Björn Ferry ta OS-guld i skidskytte på en LCHF-kost?

 6. 6

  Hon har en i mina ögon, som Psoriasis drabbad med PSOartit, en konstig konklusion, att LCHF skulle verka pådrivande gällande dessa sjukdomar.. Jag blev satt på pulverdiet VLCD och fick totalt galna världen gällande Lever och PSO som blommar….. Började för 2 månader sedan med LCHF igen och har nästan inga problem med artriten alls..PSO blommar dock fortfarande….men då levern packade ihop av VLCD och methotrexate så får jag se hur min lever reparerar sig utan dessa mediciner…

 7. 7

  En sak till. Hon har en mera nyanserad syn på ”mättnad” än Stephan Rössner – skiljer mellan mättnadssignaler med ”sträckreceptorer” som anger att magen blivit full och hormonbetingade signaler som utlöses av fett och protetin.

  Rössner laborerade enbart med den första typen och kunde därigenom inte skilja mellan ”övergödd” (med kolhydrater) och ”undernärd” (p.g.a. fettbrist). Sålunda ville han att livsmedelsindustrin skulle skaffa fram produkter som kan fylla utan att ge energi.

  Där förbisåg han att själva idén med att äta mat är att tillföra energi. Det är nedstämmande att tänka sig att en sådan syn låg till grund för så många års arbete som bantningsexpert.

 8. 8

  Ytterligare en snabb reflexion: Tidigare så har ett vanligt använt argument mot LCHF varit att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga studier på denna högfettskost. Nu finns det enligt CEA:s referenslista tydligen hur många som helst! Men av vad jag vid en snabb överblick förstår så räknar hon tydligen in även ”västerländsk kost” men såväl mycket socker och snabba kolhydrater som fett till kategorin LCHF.

 9. 9
  Goran van Den Buske säger

  Hjälp! Kunde hon inte angett något färre referenser inför stundande fetthögtider? Det här kommer säkert ta.. minst en kvart avfärda punkt för punkt – innan man åter kan gå loss på julbordet, i trygg förvissning och med särdeles gott samvete.. 😉

 10. 10
  Goran van Den Buske säger

  Per Wikholm: Ja vad hade man räknat med? Tror inte det finns en enda studie som ö h t ger rättvis bild av LowCarbHighFat. Alltid är snabba, långsamma eller raffinerade kolhydrater, hög sockerkonsumtion, alkohol med och spökar i kulisserna. Dessa studier visar nämligen ofta grupper som högaktligen skiter i all form av kostlära. I den gruppen hamnar lchf slentrianmässigt och undantagslöst.

 11. 11
  Goran van Den Buske säger

  forts…Tillsammans med konsumtion av otal tillsatser o transfetter, bör naturligtvis tilläggas..

 12. 12

  Jag tycker egentligen att de på det stora hela är positivt att CEA skriver en sådan artikel. Den ligger på en betydligt högre nivå än vad Rössner, Marcus mfl tidigare presterat i Läkartidningen. Här påstår hon en massa saker som vi tycker inte stämmer med våra erfarenheter men hon ger referenser och tvingar oss att se efter och granska dessa. Jobbigt men nödvändigt. Tre intressanta citat ur artikeln:
  ”En kost rik på fett ger en tydlig mättnad”.
  ”Protein stimulerar mättnad av annan karaktär, med en tydlig oförmåga att äta mer.”
  ”I motsats till fett och protein ger kolhydrater svaga mättnadssignaler”
  I ett nötskal formulerar hon tre av våra egna grundsatser om varför en LCHF-kost fungerar så bra för att gå ner i vikt.

  Märkligare blir det när hon påstår att högfettskost ökar inflammation och risken för cancer. Här skulle ökad gallutsöndring bidra till ökad risk för cancer enligt CEA. Om detta vet jag inget.

  Vi vet ju sedan länge att inflammationsmarkören CRP går i botten med LCHF. Vi vet också sedan länge att ketogen högfettskost minskar cancertillväxt.

  Mycket att fundera på alltså.

  Mvh
  Bosse

 13. 13
  margaretha säger

  sedan jag började med lchf har min artros i händerna nästan helt försvunnit en inflamation jag hade i foten helt borta. Blodsocker och kolesterol helt normala.

 14. 14
  Anna Delin säger

  Många av problemen CEA beskriver handlar om lågt intag av grönsaker. Hon kan knappast ha bläddrat i en enda LCHF-kokbok eller brytt sig om att surfa in på någon av alla receptsidorna. Grönsakerna är ju mycket viktiga i LCHF, och de ersätter pasta, ris, potatis osv. Utan grönsakerna skulle det bli svårt att hålla sig till LCHF i längden.

 15. 15
  Karl E. Arfors säger

  Charlotte surrar runt om inflammationer om vilka hon inte vet mycket – kanske några av hennes ”cowriters”? har nosat rätt på publikationer som beskriver detta. Vi måste analysera hennes påstående i detalj, och förstå anpassningen. Och det kommer att ta lite tid i JULETID.
  hälsar
  karl

 16. 16

  Jag kan inte se några kommentarer till artikeln i läkartidningen….borde väl även kommernteras på plats av behöriga, tycker jag.

 17. 17

  Nu har visst kommentarerna publicerats.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa