LCHF – farlig sekt eller en superdiet?

Artikel i Aftonbladet idag. Jag har inte köpt tidningen och på nätet är det en betaltjänst, vilket jag inte tycker är värt att betala för.
Det enkla svaret är väl att LCHF inte är någon farlig sekt utan en superdiet.

Senare: Jag fick länken till artikeln.  Artikeln kommer fram som liten text, men om man klickar på den blir den större och läsbar.

Det är tydligen jag som blir utpekad som sektledare. Detta för att jag har varit verbalt aggressiv mot etablissemanget.
Som själv drabbad, efter att ha förlorat många av de år, som skulle ha varit mina bästa, på övervikt och sjukdom, tycker jag inte att det är konstigt att jag är arg på dem som företräder de kostråd som avråder från naturligt mättat fett.
Och ännu mer, när jag tänker på alla de diabetiker som plågats i sjukdom och till slut dött en plågsam död, blir jag ännu argare på dem som ger ut de kostråd som gäller idag. Och barnen som får lättmargarin i skolan, osv.

Hon betonar att jag har skrivit att LCHF hjälper mot svininfluensa. Det var en kort period under hösten 2009 som jag skrev om det. I övrigt har jag knappt nämnt svininfluensan (och massvaccinationen), den har känts helt inaktuell.
Dessutom fick jag ju rätt, det var fler som fick narkolepsi av massvaccinationen än som sannolikt räddades från svininfluensa. 

Det är trams att jämföra LCHF med en sekt! Det är helt gripet ur luften.

 

Comments

 1. 1

  https://i.imgur.com/OahrA.png Länk till artikeln i Aftonbladet.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Larz, jag kunde inte läsa texten, den var för liten. Men det såg ut som att hon trodde att LCHF-are äter strips?

 3. 3

  Har för mig att LCHF.se har en länk till den.

  Nåväl den här dagen är artikeln mer vetenskaplig i Expressens hälsobilaga om LCHF än den nu är i Aftonbladet. Kvällspressen säljer….! 😉

 4. 4

  LCHF är en SuperDiet ❗ – så det så.

 5. 5

  ”Larz, jag kunde inte läsa texten, den var för liten.”

  Annika – gå upp i webbläsarens meny högst upp – tryck på knappen VISA – sen på knappen ZOM – och sen på ZOMA IN några gånger – så förstoras texten till full läsbarhet.

 6. 6

  På ett sätt en tankevärld artikel i och med att det där som nu kännetecknar en sekt stämmer väldigt bra även in på själva SLV.
  Trots att bra studier saknas(SLV har inte kunnat visa vilka dom är) så fortsätter dom att hävda att mättat fett är farligt och studier som nu ev. talar emot deras kostråd negligeras.

  SLV agerar mot Valios Smetana som är Hjärt och LCHF – märkt!
  Uppemot 20-30 andra produkter har bl a hjärtmärke och detta har exvis inte påtalats tidigare exvis) GB-glass osv.

 7. 7
  Sven Erik Nordin säger

  Märkligt att Christian Berne inte längre kan rekommendera LCHF, eftersom han var den enmansutredare som efter långvariga studier av forskningsresultat tvingades medge, att denna kost ”inte strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet”, när det gäller behandling av diabetes och övervikt – vilket ju var det som gjorde att Socialstyrelsen sedan faktiskt godkände LCHF. Märkligt också att företrädare för institutioner som under många år totalt misslyckats med behandling av just diabetiker och överviktiga kan så föraktfullt avvisa metoder som är uppenbart framgångsrika – och som bygger på gedigna kunskaper som varit kända i generationer. Slutligen har man uppenbarligen en synnerligen begränsad kunskap om LCHF-rörelsen, eftersom man kan tala om en sekt. Men kvällstidningarna visar ju dagligen upp sitt totala förakt för sanning och fakta, så detta är förstås inget märkligt i sig… För övrigt också mycket fult att dra fram Annika Dahlqvists uttalande om Claude Macus – som hon omedelbart tog tillbaka och bad om ursäkt för.

 8. 8

  Vill minnas att Björn Ferry för nåt år sedan inte ville beblanda sig med ”LCHF-kretsen” just pg a sektstämpeln. Vet iofs inte inte ifall Björn kör med LCHF idag – isf dålig reklam eftersom han blir så frånåkt av ett antal andra,,,vad de nu kör för diet, superduperkolisar kanske?

 9. 9

  Annika – Om du klickar en gång på artikeln med musen, så borde den zomma in och göra texten större.

 10. 10
  Goran van Den Buske säger

  Stefan: Befinner man sig i världseliten är det ingen dålig reklam för lågkolhydratkost. Det skulle enligt experter inte gå alls. Naturligtvis går det lika bra för traditionella kolhydratladdare… när de inte har problem med ständiga allergier och infektioner.

 11. 11

  Goran, vad du verkar ha bra koll på dina uppgifter. Har du ngn bra källa på vad de övriga äter och hur mkt problem med ständiga allergier och infektioner?

 12. 12

  Fallstudier har naturligtvis begränsat värde men Björn Ferry minskade antalet sjukdagar med trettio per år, när han började med lågkolhydrat kost.

  Men man måste reagera mot metoden journalisten använder, att plocka ut några enstaka citat från bloggar och hävda att det är så LCHFare uttrycker sig. Det finns alla typer av människor här. Politiskt och religiöst olika som äter LCHF. Tanken att det skulle gå att göra EN SEKT av en så heterogen massa är så dumt att
  klockorna stannar .

  Det var voffarna som började yra om att LCHF är sekt, för att de inte har något att komma med i den vetenskapliga debatten om kostråden,

  Vof kör efter ”Larhammars dikotomin” ”Skolmedicinen är alltid vetenskaplig och alternativmedicinen är alltid ovetenskaplig. ”

  Tyvärr är inte alltid skolmedicin vetenskaplig. Det är väl belagt att forskningsfusk
  förekommer inom skolmedicinen, och om man är för vetenskap så måste man ta avstånd från det.

  Men vem har sett vof ha en kampanj MOT förskrivning av statiner till friska??

 13. 13

  Jag köpte aftonbladet igår, pga tv-bilagan som kom redan igår… Monica Karlstein, som skrivit artikeln, verkar mest luta åt att ”vi” är en sekt. Nederst finns ett tips: Läs mer: Att vinna sin tro och förklara sig själv – om livet i sekter och karismatiska grupper” av Anders Haag förklarar vad som sker inom sekter och mellan sekter och samhället.

  Ännu sorgligare blir det då jag vänder blad. En stor artikel om med rubrik: ”Orolig mage – eller tarmsjuk?”
  Underrubrik: ”Var tionde svensk drabbad – så vet du om du har IBS”.

  Läser man vidare så får man veta att det inte finns någon bot. De råd som ges är att inte jäkta vare sig på toa eller när man äter, samt att vara försiktig med fibrer och fullkorn (i och för sig bra råd).Dessutom en del andra tips

  Två personer med IBS presenteras, och det är inga solskenshistorier, dom har inte blivit bra.

  Själv har jag inte haft IBS, men jag vet ju att många har berättat (undviker ordet ”vittnat”, pga sektstämpeln) om att dom har blivit lugna i magen, ibland inom bara några dagar med LCHF.

 14. 14

  Så har då Hellenius fått sällskap av Marcus, flera dietister och läkare.

  I stället för att uttala sig tar experterna på sig martyrkappan och skuldbelägger en stor del av landets kostintresserade konsumenter, därför att några av dessa ilsknat till och fräst ifrån i mer eller mindre väl valda ordalag.

  Sådant får de (SLV m.fl) som sitter på sina höga hästar och under många års tid på ett respektlöst sätt underskattar, nonchalerar och förlöjligar väl beprövad erfarenhet och kunskap bland läkare/patienter utanför kostetablissemangets värld räkna med.

  Välkomna ut i verkligheten 🙂

 15. 15
  konsument säger

  Själv käkar jag LCHF och är med i hundägarsekten, älgjägarsekten samt sportfiskesekten. Kul att alternera 🙂

 16. 16

  hej.
  jadu måste vara en stor jävla sekt nu då isåfall, och vad jag vet om en sekt så får man inte gå ur?
  en sekt är ett slutet sällskap,vilket man inte kan säga att LCHF är, vi LCHF:are finns ju utspridda från NORR till söder i hela Sveriges land.
  nä,bry er inte om trams som att det skulle vara en sekt.
  vi LCHF:are är folk som vill äta ren mat fri från tillsatser
  (vad nu tillsatser gör i MAT överhuvudtaget!!??)
  ungefär som att tilsätta risgrynsgröt i köttsoppan…det har inte där att göra helt enkelt!
  förr fanns det inga tillsatser…

 17. 17
  Goran van Den Buske säger

  Kommer gladeligen ta på mig alla sektstämplar och narrkåpor som finns, OM vetenskapen någonsin med jämförande och rättvisa studier, kan bevisa att LCHF har fel på en enda avgörande punkt. Små avvikelser och detaljer kan naturligtvis alltid diskuteras. Samtidigt borde vi kräva Claude Marcus eller dietistgänget polisanmäler påstådda hot – annars föreligger stor risk de är imaginära eller kanske t o m rejäla tidningsankor. Men på den punkten tvår jag mina liljevita händer. Det finns naturligtvis tokar i alla läger. Och det har aldrig funnits så många, som har så få tacka för så lite, som för etablissemangets företrädare i kostfrågor..

 18. 18

  Anledningen till att jag äter enligt lchf, beror ju på att jag mår hur bra som helst nu, jämfört med den gamla skräpmatsdieten, typ, kostcirkeln.
  Jag visste inte så mycket om hur viktig kosten var, förrän jag med nyfikenhet testade att äta mer nyttigt, och kunde märka förbättringar av hälsan med GI metoden, sen var det inget svårt beslut att gå vidare och prova lchf.
  Jag har hela tiden känt efter och varit uppmärksam på hur kroppen reagerar och så, och lchf verkar vara min diet, så jag anmäler mej gärna i sekten.
  Jag har ingen koll på hur mycket fett, protein, eller grönsaker jag äter, äter mej mätt bara, och det verkar fungera för mej.
  Som jag känner mej nu i kropp och själ, finns det inget som kan bli bättre känns det som, helt fantastiskt helt enkelt.

  Motståndarna till kosten har aldrig provat överhuvudtaget, stackarna,,,,

 19. 19

  Stefan
  Björn Ferry har legat lite lågt med att informera om sin kost i och med att han förstås noterat hur hudflängda vissa blivit…. och den störningen vill han nog inte ha.
  Vad gäller LCHF-kost rapporterar ju många förbättringar i sina inflammationssjukdomar vilket torde bero på ett stärkt immunförsvar där då kroppen bättre förmår självläka, reglera det hela. (Sunt förnuft 😉 )

  Många som övergått ill LCHF inrapporterar än mindre årliga förkylningar och bloggen LCHF.se hade för någon dag sedan ett bra inlägg om just detta.
  Ett fobollslag i Norge har även noterat dessa förbättringar efter kostbyte.
  Har inte Sveriges bästa skidsprinter ett förkylningsuppehåll just nu……. osv. osv.

  Självklart är det inga större koststudier gjorda på detta av vad jag vet ,men en stor mäng dbeprövad erfarenhet finns tydligen!

 20. 20

  Fantastiskt underhållande artikel. Orkar inte ens bli upprörd.

 21. 21

  Att kalla LCHF för sekt är faktiskt skrattretande oprofessionellt.

  Var hittar man en sekt med samma öppenhet som exempelvis denna blogg 😉 Att det finns intressenter som har behov av att marknadsföra LCHFsom en sekt säger ju mer om dem än om dessa som efter övervägande valt att äta enligt LCHF konceptet 🙂

  Vilka kan dessa intressenter vara 😉

 22. 22

  Tabloidernas trams inget att bry sig om.
  Men att inte Marcus polisanmält hoten är skrämmande, om jag blivit hotad så skulle jag gjort det. Om inte annat för min egen säkerhet.
  Om någon hotat Marcus bör vi alla här ta avstånd från detta, det är ingen framgång i retorik att hota eller förlöjliga en motpart.

 23. 23

  Ja massvaccineringen mot svinifluensan visade sig vara inte helt ofarlig. Tycker du hade helt rätt där.
  LCHF(nyttig, naturlig mat) leder tills starkt immunförsvar och då får man ett bättre skydd mot tex svinifluensa. Enkel matematik.

 24. 24
  fundersam säger

  Här följer ett stycke kinesisk filosofi:

  ”En gammal man bodde i ett övergivet fort på toppen av en ås. En dag förlorade han sin häst. Grannarna kom för att uttrycka sitt beklagande med anledning av den otur som drabbat honom. Den gamle mannen frågade: ”Hur kan ni veta att det var otur?”

  Några dagar senare kom hästen tillbaka och hade då med sig en skock vilda hästar. Grannarna kom nu och gratulerade honom till denna lyckoträff. Den gamle mannen svarade: ”Hur kan ni veta att det är en lyckoträff?”

  Eftersom de fått så många hästar började den gamles son att rida och en vacker dag bröt han benet när han ramlade av en häst. Grannarna infann sig åter för att ge uttryck åt sitt deltagande och den gamle mannen svarade: ”Hur kan ni veta att detta är en olycka?”

  Året därpå blev det krig och därför att den gamle mannens son var ofärdig slapp han att gå ut till fronten.

  Den oundgängliga slutsatsen är: Varför inte ta det som händer och sker med ro?

 25. 25

  Hittade detta från ett foruminlägg år 2009, tror jag det är, som jag tycker att någon av er ska ta ett djupt andetag och ge en chans att se er själva utifrån. Man vet aldrig. Kan bli en ahaupplevelse?!

  *Vad är en sekt?
  1.Frivillig organisation där medlemskapet förtjänas. (Man måste följa dieten för att vara med.)
  2. Medlemskapet är exklusivt och kan fråntas de medlemmar som inte följer gruppnormerna. (Äter man inte enligt ”dieten” så är man inte med i sekten.)
  3.Medlemmarna ser sig som en elit som är i besittning av särskild kunskap. (tror ni vet allt om ”dieten” och att den botar sjukdomar)
  4.Sekten är vanligen i konflikt med sin omgivning. ( många ifrågasätter ”dieten” vilket skapar konflikter)
  5.Inom sig är sekten vanligen egalitär, det vill säga alla troende är ett prästerskap.(man skulle kunna kalla doktor fett ett prästerskap)
  6.Sekten är etisk och asketisk, alltså att man har vissa levnadsregler och offrar tid och pengar på sin grupp. (man lägger pengar på mat, fet mat, och lever efter de regler som finns för dieten)
  7.Slutligen är sekten totalitär, det vill säga kräver totalt engagemang och försöker styra individens liv ( ett liv i dieten styrs av just vad man får å inte får äta)*

  Källa:https://www.familjeliv.se/Forum-24-64/m47272479.html

 26. 26
  Goran van Den Buske säger

  Osten: Din sektliknelse kan ju i så fall gälla vilken idrottsklubb eller intresseorganisation som helst. Men det är ju bra du sysselsätter dig. 😉

 27. 27

  Tänk för innan de fettsnåla kost råden kom då var hela

  sveriges befolkning med i en sekt!!

 28. 28

  Stackars osten han fick inga som stödde hans åsikter på familjeliv heller.

  Osten är nog en enpersons sekt.

 29. 29
  Anders S säger

  Dr. Peter Glidden om tredje största dödsorsaken i USA:

  https://www.youtube.com/watch?v=8JF7TcPsmvI

 30. 30
  Anders S säger

  Innan någon annan påpekar det.. Nej, Peter Glidden är inte MD (medicine doktor)

  https://www.drglidden.com/dr__glidden

 31. 31

  Farlig Sekt!? Haha, man tror inte sina ögon! Herregud så löjligt!!

 32. 32

  Osten, unna dig sjäv ett djupt andetag och slappna av 🙂

  Vare sig du jobbar på egen hand eller har en uppdragsgivare bör du snarast söka hjälp för att komma tillrätta med ditt patologiska intresse för att svartmåla LCHF!

 33. 33

  INGEN har som representanterna för LCHF så grundligt och uthålligt ifrågasatt nuvarande kostråd, skrämselpropagandan mot fett och kolesterol, upplyst om pengarna bakom kostråden och informerat om forskningsfusket.

  Det är väl klart att marken gungar under kostetablissemangets fötter. När ”experterna” inte har mer att komma med tar man till olika härskarmetoder. Att stämpla LCHF som en sekt är inget annat än försök till skuld- och skambeläggning, men den halvmiljon konsumenter som äter enl. LCHF konceptet låter sig dock inte skrämmas. Det går att lura alla en tid, men inte alla hela tiden :mrgreen:

  LCHF behövs av fler skäl än ur kostperspektivet. Att ruttenheten inom forskningsvärlden är så utbredd och gigantisk är svårt att ta in.

  Läs Forskningsfusket av Ralf Sundberg!

 34. 34

  Sofia – apropå härskarmetoder

 35. 35

  Tack Josef ! Mycket intressant ämne ,som man bör vara väl insatt i vid vissa tillfällen 🙂

 36. 36

  Jag åt LCHF diet, det funkade , jag gick ner ca 10 kg på 10månader.
  Men kände mig ständigt trött,dålig kondis mm.

  Jag tror inte på LCHF i längden, dessutom fick jag svininfluensan under tiden jag åt LCHF dieten så det där med att man skulle bli imun är bara trams.

  Men den som tror tror så ni som tror fortsätt med det om det gör er lyckliga

  God Jul

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  Sven, Det är det som är så bra. Den som mår bra på LCHF får fortsätta med det. Den som inte mår bra får själv prova ut vilka andelar av fett och kolhydrater som passar för den. Huvudsaken är att alla förstår att naturligt mättat fett inte är farligt för hälsan.
  Jag har aldrig utlovat att LCHF skulle skydda totalt mot svininfluensa, det är media som har vinklat att jag har sagt det. Jag sade bara att vårt infektionsförsvar allmänt förbättras av LCHF.

 38. 38

  Inte alls konstigt, Aftonbladet äger ju GIViktkoll.se och den svikande medlemstillströmningen kräver så klart motåtgärder.

  I och för sig driver jag också fettdieten.se, men jag står för det och lägger ner den direkt om jag har fel.

  https://www.fettdieten.se/content/ny-f%C3%B6rvillareaftonbladet-tycker-till-p%C3%A5-aftonbladet

 39. 39

  På Stephan Rössners blogg ställde en förtvivlad sjuksköterska frågan om ”´LCHF fullt ut” kan vara lämpligt för ett spädbarn på sju månader. Efter flera dagars fördröjning har Piltsons trevande svar nu faktiskt släppts igenom där, men det ger inte mycket.

  Att Rössner själv skulle ha något att säga är inte att vänta, han deltar inte i replikväxling på sin egen blogg. Den som kan ha något värdefullt att säga om detta kommer här fram till Stephan Rössner:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa