Mjölk orsak till prostatacancer?

Artikel i SvD: Mjölk möjlig orsak till prostatacancer.
Anledningen till att beskylla mjölkprodukterna som prostatacancerorsak är tydligen främst epidemiologiska studier. Vi vet ju alla att epidemiologiska studier inte bevisar någonting, de kan bara ge hypoteser inför riktiga jämförande behandlingsstudier. (Se Epidemiologi bortom sans och måtta)
Många epidemiologiska studier visar dessutom bättre hälsa och längre liv vid högre intag av mjölkprodukter. Det stämmer inte med att mjölkprodukter skulle vara en cancerorsak.
En av orsakerna som nämns i slutet av artikeln är IGF, Insulinlike Growth Factor, vilket motsvarar tillväxthormon. Den är insulinlik, vilket innebär  att insulin är ett tillväxthormon. Insulinfrisättning stimuleras av högt kolhydratintag, men det nämns inte i artikeln.
Doc Jan Hammarsten har forskat på kolhydrater och prostatcancer + godartad prostataförstoring.

Angående mjölkprodukter bör man skilja på de ingående makronäringsämnena: fett, protein och kolhydrater (laktos).
Laktosen och mjölkproteinet tycker jag inte är oersättligt, vi kan få kolhydrater och protein från så många andra källor. Det är smöret jag anser är ovärderligt. Om vi inte hade smöret skulle vi ha problem med att få i oss det fett vi behöver för vår hälsa.

I ett forum såg jag följande kommentarer:
Medan prostatacancern har ökat så har vi halverat mjölkdrickandet.
Samt: Kurvan över prostatacancer visar en stegring efter 1990, parallellt med nyckelhålet, dvs då utvecklingen gått mot mindre fett och mera kolhydrater. 

 

 

Comments

 1. 1

  Alla som jag känner, som har prostatabesvär/prostatacancer, är mer eller mindre ”isterbandsfeta” ❗

 2. 2

  Smör innehåller jämförelsevis avsevärt mindre av både protein och kalcium än mjölk, om jag inte fått allt om bakfoten, så smör kan väl till och med i det närmaste uteslutas ur det eventuella sammanhanget?

 3. 3

  Enligt SLVs näringslista så innehåller smör 18 mg kalcium per 100 g. Det betyder att man måste äta 50 kg smör om dagen om man vill få i sig den rekommenderade dagsdosen kalcium (900 mg) genom enbart smör. Vilket väl visar att vi kan glömma smöret i sammanhanget.

 4. 4

  Ajaj. Jag räknade lite för snabbt ovan. 5 kg ska det förstås vara.

 5. 5

  Låt även mig spekulera. Jag tror att det är magnesiumbrist som är boven. Magnesiumbrist pga högt kalciumintag. Magnesium är en av kroppens viktigaste ämnen. Testa att googla magnesium cancer

 6. 6
  konsument säger

  De av mina normalviktiga bekanta som fått prostatacancer har konsumerat mycket vitt socker. Den kopplingen hade jag inte gjort utan att ha läst John Yudkins ”Rent, vitt och livsfarligt”.

 7. 7

  @P 07:32
  Hör du du ”P” nr 2. Varför hittar du inte på ett eget alias? Jag är ”P”, så då får du vara någon annan.
  /Original P

 8. 8

  ”Jag tror att det är magnesiumbrist som är boven.”

  Jo… – P – jag tror att magesiumbrist i hög grad bidrar… 💡

 9. 9
  Goran van Den Buske säger

  Vet inte om Aftonbladets klumpiga insinuationer ens är värda beröra. Som vanligt får man naturligtvis ”vad var det jag sa” från kompisar, kollegor och diverse släkt på face-book. Käkar LCHFare mycket pommes? Verkar vara så kritiker vill ge bilden av.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article14097518.ab?teaser=true

 10. 10
  Rolf Löfgren säger

  Mjölk orsak till prostatacancer? Är denna artikel ytterligare ett steg för att svartmåla mejeriprodukter? Vilka ligger bakom studien, kan det vara så att SNF eller Unilever döljer sig bakom rapporten. Vad jag förstått av Jan Hammarstens forskning så är högt insulin och glukos boven när det gäller cancer. Jag tror Unilever med flera producenter av syntetiska matliknande produkter börjar bli oroliga över utvecklingen, försäljningen sjunker drastiskt p.ga. LCHF.

  Alla borde läsa den nya boken ”Forsknings-fusket” av docent Ralf Sundberg.

  Han visar hur ekonomiska och politiska särintressen styrt forskningen och vad som är ”sanning” under lång tid, och skapat den enorma miljöskada och sjukdom som finns idag.

  Människorna är utsatta för det allra största bedrägeriet i världshistorien. Det har kostat miljontals människor livet och gett megamiljarder dollar i vinst till företagen som ligger bakom.

  Skaffa och läs denna bok! För sedan budskapet vidare!

 11. 11

  Instämmer med Rolf Löfgren och alla andra som uppmanar oss läsa ”Forskningsfusket” och föra budskapet vidare. Ett sätt är att via e-post/arkiv/skicka länken

  https://www.bokus.com/bok/9789172412217/forskningsfusket-sa-blir-du-lurad-av-kost-och-lakemedelsindustrin/

  till vänner och bekanta. Ett annat sätt att be biblioteket köpa in boken. Många bäckar små blir till en stor å 🙂

 12. 12
  anhörig säger

  GvDB: Som vanligt får man naturligtvis …”. Man får samtidigt tillfälle att besvara frågan och rätta till misstaget. AF förnekar sig inte, men det är väl pengabrist som styr 😉

 13. 13
  Goran van Den Buske säger

  anhörig: Jo det är ju bra tillfälle dra igång mer info och starta diskussioner.. Debatterna vinner man ju oftast… om det inte är bokstavstrogen tidningsläsare.

 14. 14
  anhörig säger

  GvDB, Om det passar kan man ju alltid hänvisa till Expressen :mrgreen:

  https://www.expressen.se/halsa/1.2373695/sa-blev-fett-farligt-och-nyttigt-igen

 15. 15
  Håkan Florin säger

  Visst kan det ha med levnadsstil om man får cancer. Men forskningen tar så lång tid.
  Det vore bättre om vi fick en screening av prostatan. Denna sjukdom är lömsk när den är botbar har du sällan några symptom.
  Jag vet har gjort resan, men haft tur historien finns på hakanflorin.blogg.se.
  Prostatalös
  Håkan Florin

 16. 16

  ”Kalcium näst högsta markör” – vilken är då den allra högsta?
  Vilka intressen ligger bakom Världscancerforskningsfonden (WCRF)?
  Någon som vet?

 17. 17
  fundersam säger

  ”Och få äter så mycket mejerivaror som äldre svenska män”.

  Vilken typ av mejeriprodukter har dagens äldre svenska män idag ätit under de senaste trettio åren? Vad ytterligare har de ätit jämte mjölken? Lättmjölk+ flingor med socker, ……………….., …………….?

  ”Korna som har en mycket större benstomme än vår dricker inte heller någon mjölk utan får i sig vad de behöver från gräs”.

  Går det verkligen att jämföra kor och människor 😉

 18. 18

  ”Höga insulinnivåer är en stor riskfaktor när det gäller att utveckla prostatacancer”

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=4748074

 19. 19
  Goran van Den Buske säger

  18:17: Det är nog snarare precis tvärtom ..herr Robert ..och då har du väl inte tid ”hänga” här?

 20. 20

  Jag ser inget motsägelsefullt mellan vad Jan Hammarsten säger om uppkomsten av prostatacancer och vad Henrik Ennart på SvD beskriver som misstänkta orsaker till elakartad utveckling av sjukdomen. Att vuxna män häller i sig spenvätska i mängder är så motbjudande att vare sig det handlar om att minimera mjölksockerintaget och insulinfrisättningen eller dra ner på kalciumintaget så kan det inte finnas någon som helst anledning att dricka processad spenvätska i mängder.

  Det statisktiska sambandet mellan elakartad prostatacancer och mjölkdrickarbältet är inte mer långsökt än sambandet mellan lättprodukter och fetma i västvärlden. Och det sambandet tror vi väl på?

 21. 21
  Goran van Den Buske säger

  Vem vill dricka mjölk till maten när det finns vin och porlande vatten? Men jag känner många ensamma äldre män som äter flingor, gröt och mjölk i parti och minut. En annan anledning se över Gundes Swans kostråd..

 22. 22

  Pproblemet är förmodligen inte mejeriprodukterna, utan mer kraftigt över tid fluktuerande D-vitaminivåer som kännetecknar just Skandinaviska män. Alltså relativt höga nivåer D under på sommaren som sedan vänder mot extremt låga under den mörka årstiden.
  Lyssnar ni på föredraget av professor Reinhold Vieth, så nämner han just gubbarna från solfattiga Norra Skandinavien (vill jag minnas) som drabbas i högre grad av prostatacancer trots relativt bra uppmätta nivåer.

  Reinhold Vieth menar att det är skadligt att ha höga värden som faller mot låga den mörka årstiden, nivån skall vara vara hög och jämn över över tid.

  Professor Reinhold Vieth specialist på D-vitamin, bröst och prostatacancer
  Brev till redaktören
  Regarding Chan et al, Dairy products, calcium, and prostate cancer risk in the Physicians’ Health Study. Am J Clin Nutr 2001′ 74: 549-554

  https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&tl=sv&u=https%3A%2F%2Fwww.direct-ms.org%2Fpdf%2FVitDVieth%2FVieth%2520ChanLetter.pdf&anno=2

 23. 23

  Hmm undrar om du hade haft ett lika kritiskt förhållningssätt om det hade gällt kolhydratrikare livsmedel…

 24. 24

  Jag saknar en replik i media från Doc Jan Hammarsköld! Det vore bra som motvikt mot det som skrivs.

 25. 25

  Vad gäller mjölkprodukter och prostatacancer, så är personens eget genom som ansvarar för utfallet.
  Mjölk innehåller mycket kalcium. Femton procent av dagsbehovet (RDI) fås av 100 gram mjölk. Men
  kalciumet måste stå i förhållande till Magnesium 2 till 1 för att rätt upptag skall ske i benstommen.
  Sverige är som bekant ett laktoland bland övriga i scandinavien, ändå ökar Osteoporosen (benskörhet) till
  nivåer ute i Europa. Förmodligen på obalensen i Kalcium/Magnesiumformulan.
  En möjlig bov vad gäller prostatcancer skulle kunna vara Cytokiner: Interlukin 1 och 6 finns i mjölk och brukar
  vara markörer för inflamationer i leder (Coxatrtros, Artrit, Spondylit mfl.).Obehandlade inflamationer skulle
  kunna leda till fel i celldelningen. Obalans i vitamin/Mineral systemet i kroppen inverkar förmodligen också, på samma sätt som de fria Radikaler som finns överallt i kroppen. En direkt koppling Prostacancer och Mjölk
  produkter är nog att förenkla problemet. Tagna PSA värden är inte heller att lita på. Screening är nog det bästa sättet att utröna eventuell prostatacancer.

  Nisse Broman
  Nisse.Bloggo.Nu

 26. 26

  Om solvitaminet och PSA

  Jag håller med med Dr Dahlqvist ”Det stämmer inte med att mjölkprodukter skulle vara en cancerorsak”

  Det professor Reinhold Wieth vid avdelningar för Nutritional Sciences,
  laboratoriemedicin och patobiologi exempifierar i sin föreläsning är att PSA (prostataspecifikt antigen) stiger under mörka årstiden och sedan antar sjunkande nivå under sommarsolens inverkan då 25(OH)D (vitamin-D) stiger.
  När sommaren sedan går mot höst och vinter, återtar PSA sin stegring.

  PSA är bland annat markör för inflammation.
  Om PSA sjunker under solens inverkan tyder det på att inflammationen går tillbaka.
  Lågnivåinflammation en bidragande orsak till att cancer så småningom utvecklas?
  Är det bristen på D-vitamin som i stället spökar ? Inte Mjölken.

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9cGvUu4U4L0#t=194s

  Prostatacancern är mer frekvent i solfattigt Norra Skandinavien.
  Prostatacancern är även vanligare i de solfattiga Norra delarna av USA, och att Afroamerikanska män drabbas oftare, mörkhyade har behov av längre solexponering för att bygga nivåer av vitamin-D, jämfört med vithyade.

  70 procent av européerna lider av låga vitamin-D nivåer, hälften av dem är killar/gubbar.
  (science daily)
  https://www.sciencedaily.com/releases/2012/01/120110102058.htm

  Det är inte mjölken som är problemet, anser jag !

 27. 27

  Om solvitaminet och PSA
  Jag ser att länken ovan till professor Vieth hamnar fel på timeline, det skall vara 3:13, där behandlar han specifikt PSA.

  Hela föredraget är i 5 delar

  1 av 5 https://www.youtube.com/watch?v=ZBIB_A44UUQ
  2 av:5 https://www.youtube.com/watch?v=8eJQr9pUQc8
  3 av 5 ttp://www.youtube.com/watch?v=Y71E_-zX1D8
  4 av 5 https://www.youtube.com/watch?v=9cGvUu4U4L0
  5 av 5 https://www.youtube.com/watch?v=0HuOhWZyTnI

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa