Stoppa långa djurtransporter!

Stoppa långa djurtransporter, debattartikel med adress till namninsamling, i Sydsvenskan, av Carl Schlyter (Mp).
Detta är en av de viktigaste frågorna vi har. Vi måste behandla djuren väl, inga långa plågsamma djurtransporter bör vara tillåtna. Djur ska födas upp och slaktas inom samma närområde.

 

Comments

 1. 1

  ”Djur ska födas upp och slaktas inom samma närområde.”

  Jo… – Annika – och det bästa vore ju om djuren slaktades på gården de föds upp. Med dagens teknik och mobila slakterier – så är det ju ”lätt som en plätt” – som jag ser det. Då skulle Wi konsumenter slippa kött i butikerna – som kommer ifrån transport- och slakhus-stressade djur – och djuren skulle kunna hanteras på ett ”humant sätt”.

 2. 2

  Namninsamlingen:
  https://www.8hours.eu/

 3. 3

  Jag håller med, det här är en av de viktigaste frågorna och jag är tacksam för att du tar upp det Annika. Visst kostar det mer att köpa kött från djur som fötts upp på ett bra sätt men jag tror att vi blir fler och fler som inser att det är värt det. Det är ju skräpmaten som är dyr!

  Man kan ju börja med att fylla i namninsamlingen.

 4. 4

  Jeg er enig!

  Jeg var i Italia i høst, og der ble jeg fortalt at en nabo til noen jeg besøkte hadde greiter. Gjetene var inne hele tida fordi han ikke hadde lov til å slakte sjøl. Han slaktet sjøl, men lot som han ikke hadde gjeiter ved å ha de innendørs. Jeg ble fortalt at mannen var tidligere slakter.

  Etter det jeg forsto var dette på grunn av nye EU-regler.

 5. 5
  Lars Bern säger

  Vi bode kosta på oss att föda upp de köttdjur vi tänker använda för egen köttproduktion i närområdet. De bör även födas upp på bete och/eller ensilage och inte på importerat kolhydratrikt kraftfoder.¨Detta gör köttet dyrare men sannolikt blir det bättre kvaliet och framförallt skonsammare för djuren och miljön. Tyvärr är jag rädd att storebror EU och den storskaliga livsmedelsindustrin motsätter sig en sådan politik.

 6. 6

  Viktig fråga detta.
  Är själv lantbrukare, men utan djur sedan 1996. De sista åren levererade vi våra kossor till ett litet gårdsslakteri ca 1-2 mil härifrån. På grund av EU och nya regler som var ekonomiskt ohållbara var detta slakteri tvungen att sluta.
  Det vore bra om konsumenterna kunde trycka på detta och vara villiga att betala mer för köttet.
  Själv tycker jag nästan det är värst med grisarna. Försöker själv att bara köpa ekologiskt… så långt det är möjligt, eller avstå griskött.
  Tyvärr så köper många billig mat för att kunna resa på semester istället….

  Att ha närproducerad mat i större utsträckning tror jag alla vinner på. Människor, djur och natur.
  /Lena

 7. 7

  Är de som är emot långa djurtransporter insatta i ämnet? Då jag hade företag på 90-talet (Elektriker) hade jag en trevlig kund som körde långtransport till Norrland med kossor från Skåne. Han sade att de blev lugna och passiva av turen, närmast vaggade i sömn.

  De kom ut några gångar under färden att beta och göra lite på kossors vis, och var hur bra som helst när de kom fram.

  Min kund hade fått en uppstoppat ren i gåva av en kund i Norrland. Han ställde ut renen i vägkanten ibland. Gissa om folk bromsade upp och glodde? Jag själv med faktisk, första gången jag såg den..

 8. 8

  stig hastrup… Om alla transporter fick gå till som du beskriver så kanske det vore bättre… låter ju för bra för att vara sant. 😉 Men hoppas kan man att det förekommit…. och förekommer.
  Kossorna som var lugna kanske var helt trött och slut av stress och rädsla över ny situation.

  Visst, man reagerar inte lika starkt om djur ”färdas” långt om de får fortsätta sitt liv. Vi köpte mjölkkor 20-30 mil från oss. De klarade resan bra….. men alla kanske inte åt och drack det första de gjorde… trötta var de också. Men i stället för ”fortsatt stress” blev de ompysslade.

  På slakterier är det ingen trevlig miljö och jag tror att de flest levande varelser som blir utsatta för en situation som man blir rädd i, fruktar för sitt liv. Kossor och grisar är otroligt kloka, liksom de flest av våra husdjur.
  /Lena

 9. 9

  Ja detta var ju närmare 200 mils transport. Men det är den enda jag pratat med om detta, så jag har ingen större erfarenhet än det, men alltid tänkt på honom när långa djurtransporter har kommit på tal.

  Däremot såg jag i mitt yrke som servicereparatör på fabriker, många kortvariga svintransporter till dåvarande svinslakteriet i Tomelilla på 80-talet och det var ett evigt ylande när de kom fram. De skrek och skrek, tills livet var slut. Utomhus stod stora plastcontainers med hud, hår, ben, och gud vet allt, som skulle transporteras vidare till- jag vet inte vad. HEMSKT!

  Jag kommer även ihåg en bonde som på sitt traktorsläp hade en enstaka gammal sugga som skulle slaktas och såg hur ont det gjorde på honom att lämna den (lilla gumman?) till slakt.

  Vi blev då, på min uppmaning, vegeterar i familjen. Det var vi i hela 8 år. Mjölkprodukter och ägg åt vi dock, och vi åt även fisk.

 10. 10

  Lena Ka
  Kom just på att vi faktisk nyligen har handlat en kvart kalv från en gård mycket nära vid.

  98:- kilot och det är alla pengarna värt.

  Det är första gången att vi har ätit en av de snygga kossorna som går och gör det skånska landskapet snyggare, och de smakar helt, helt underbart.
  Aldrig har vi ätit så bra kött och så ofta.

 11. 11
  monica, född 1942 säger

  I Värmland finns varken slakteri eller mejeri. Slakteri i Skara, mejerier i Falköping och Hademora förutom ett litet mejeri i Gillberga som gör turkisk youghurt. All mat färdas på våra vägar, till glädje för åkerierna!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa