Läkartidningens temanummer om fetma

Senaste Läkartidningen är ett temanummer om fetma.
Jag ögnade bara igenom den, och fann inget som tog upp frågan om vilken kost som är bäst för viktnedgång. Viktoperationer framhålls dock.
Trist tunnelseende.

 

Comments

 1. 1

  Rätt Annika och samtidigt erkänner dom då bristfällig nutrionskunskap när dom nu inte lyckas den vägen utan har GBP som första åtgärd!

 2. 2

  Claude Marcus skriver i inledningen:

  ”Under de senaste åren har vår för­ståelse ökat om varför vissa individer löper stor risk att utveckla fetma. Genetik, epigenetik, social bakgrund, tarmbakterier, virusinfektioner, stress, sömnstörningar, omgivning som ställer lägre krav på fysisk aktivitet och konstant tillgång till energität kost är samtliga faktorer som bidrar till ökad risk att fetma utvecklas. ”

  Av någon anledning har profesorn glömt att nämna ÖVERÄTNING AV KOLHYDRATER(SPECILLELT DE MED HÖGT GLYKEMISKT INDEX)

  Man kan inte låta bli att undra om det har något att göra med hans uppdrag för Barrilla(Pasta producenten) och Mc Donalds?

  Är det inte dags att svenska professorer får i i uppdrag att arbeta för vetenskap i stället för sina sido-inkomskällor?

 3. 3

  Helge

  Nu är det så fiffigt ordnat så att Socialstyrelsen inte får ingripa mot läkare som ger ovetenskapliga råd i massmedia. Det är upp till tittaren att avgöra trovärdigheten hos den läkare som uttalar sig 😉

  https://www.dagensmedicin.se/nyheter/lakare-far-ge-ovetenskapliga-rad-i-tv/

 4. 4

  Ojsan, är Claude Marcus inblandad? Han om i TV påstod att det fanns 100 000 tals studier som sa att mättat fett är farligt. Numera är han ju överbevisad om att så inte är fallet. Inte kan han vara expert då….
  eller han gått någon ny kurs/utbildning?

  Borde han inte få rött kort då? Han kan ju inte läxan – att påstå sådana saker som inte stämmer.
  Vad mera stämmer inte, kan en undra. Inte konstigt då att GBP-passoperationer är prioriterade och han leder väl förresten en sådan studie!

 5. 5
  anhörig säger

  Om inte jag hade följt kostdebatten på Annikas och Andreas bloggar hade jag varit en av de tusentals tevetittare som låtit mig luras av Marcus och Hellenius. Dessa två, och det finns fler, bl.a. Linde; kan konsten att utan att blinka se intervjuaren och tevetittaren förtroendeingivande rakt in i ögonen och blåljuga. Andra kan konsten att inte ljuga men inte säga hela hela sanningen. Och som sagt, nu finns det ju prejudikat på att de kan fortsätta i samma stil.

  Inte ett ord om kost i läkartidningen. Var finns hederligheten, för jag kan inte tro att det handlar om sådan kompakt inkompetens 😉

 6. 6

  Medvetet valt tunnelseende skulle jag vilja påstå. Osynliggörande är en lika vanlig som simpel härskarteknik.

  Ansvaret för kostråden till överviktiga överlämnades för något år sedan till Socialstyrelsen UTAN att tydliggöra detta för allmänheten eller informera vård, skola och omsorg, vilket innebär att de kostråd som gödslar utvecklingen av övervikt lever vidare.

  Bevisligen klarar myndigheterna av att informera, när man alltså vill! Tallriksmodellen, propagandan mot mättat fett, nyckelhålsmärkningen och lanseringen av lightprodukter är bara några exempel.
  Soc. har godkänt Lågkolhydratkost för behandling av övervikt, men etablissemangets företrädare väljer att osynliggöra LCHF som behandlingsmetod trots att det finns hur många lyckade bevis som helst på att LCHF fungerar. LCHF stämplas som extremkost i Läkartidningen, när metoden tvärtom är en korrekt individanpassad kosthållning för blodsockerkontroll och viktnormalisering. Detta är värt förakt 😉

 7. 7
  Lars Bern säger

  Det ligger nära tillhands att misstänka att allt som höjer blodsockret och därmed insulinet skapar en utmärkt miljö för cancerceller att växa. Jag har i min nära omgivning haft två kvinnor som fått metastaser i skelettet efter en behandlad primärcancer. En av dem var diabetiker och hon dog av sin skelettmetastas inom några månader den andra har levt i flera år med sin obotliga tumör. Den senare äter aldrig sötsaker och är försiktig med andra kolhydrater. Exemplet är givetvis för litet för att säga något vetenskapligt, men det ser ju ut att stämma med den aktuella studien.
  Det är upprörande att olika professorer med nära relationer till läkemedelsindustrin fortsätter att tugga sitt mantra om höga blodfetter i pressen. För mig blir det för var dag allt tydligare att det är blodsockret som man skall ha örnkoll på om man är rädd om sin hälsa, vare sig det gäller hjärt&kärl eller cancer.

 8. 8

  Anhörig:
  ”Om inte jag hade följt kostdebatten på Annikas och Andreas bloggar hade jag varit en av de tusentals tevetittare som låtit mig luras av Marcus och Hellenius.”

  Fullt trovärdigt, och det är ett förfärligt underbetyg för mediernas hantering av dessa frågor. Det borde Sundberg också ha haft ett kapitel om.

 9. 9
  anhörig säger

  Piltson, Det trista är att den korruption vi blir medvetna om via kostdebatten är toppen av ett bland många andra isberg … 🙂

 10. 10
  Eero Holm säger

  Hej Annika

  Jag råkade ut för ett hjärtinfarkt för ett år sedan och i våras minskade jag ner kolhydratsintaget
  till ungefär 10 skivor bröd i veckan och en del frukt (fixade inte morgonfikat på jobbet utan smörgås)
  Kände att jag mådde bra av det, men nu åkte jag på en ny infarkt.
  Det känns lite för tätt inpå. Har inte hittat mycket om hur LCHF kan påverka hjärtat? Fiskolja skall ju
  vara bra men hur är det med andra fetter?

  Mvh
  Eero H.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Eero, Tyvärr kan vi inte garantera totalt undvikande av hjärtinfarkt även om man äter LCHF, bara att risken minskar. I Karlshamnsstudien fick ingen av de som åt lågkolhydratkost härtinfarkt, men en stor procent av de som åt lågfett fick det.
  Jag anser att naturligt fett är bättre än fabriksfetter. Vi kan alltså äta mejerifett, köttfett, fiskfett, avocado, kokosfett etc, men inte margariner och sk omega-6-fetter (majsolja, solrosolja etc). Spannmålskolhydrater kan vi avstå från helt och hållet, liksom socker, inklusive frukt. De kolhydrater jag ”tillåter” är rotsaker, förutom potatis, och möjligen lite av laktos i mjölkprodukter, samt i bönor, linser och nötter.

 12. 12

  Men Eero, tio skivor bröd i veckan är naturligtvis tio skivor för mycket. Se på mig: noll skivor bröd i veckan i sju år. Och under denna tid noll hjärtinfarkter. Quod erat demonstrandum.

 13. 13

  Angående hälsofördelar med LCHF. Fick en intressant kommentar på mitt inlägg om ”Fibromyalgi och LCHF” från signaturen ”Smärtdoktor”

  ”Detta medicinskt intressant och det är mycket roligt att Du har blivit bättre.
  Vetenskapligt sätt vet vi inte varför vissa smärtpatienter med kronisk smärta blir bättre med LCHF kost. Någon forskning finns inte, endast enstaka ”fallbeskrivningar” som din egen.
  Själv tänker jag i dessa banor, vi vet att LCHF kost försätter kroppen i ett metabolt tillstånd som kallas ketos, detta är en så kallad ”fysiologisk ketos” med ca 0,5-8 mM ketoner i blodet och är ett ”normalt tillstånd” till skillnad från ”ketoacidos” 20 -40 mM ketoner i blodet, detta kan drabba typ 1 diabetiker och är ett farligt tillstånd men det har inget att göra med LCHF kost.
  Vi vet också ketoner kan ha en antiepileptisk effekt (barn med epilepsi kan behandlas med (ketonkost). Samtidigt vet vi att antiepileptisk medicin t.ex Gabapentin, Lyrica också kan vara effektiva vid nervsmärta. Jag tror att en möjlig förklaring kan vara att LCHF kan påverka nervsmärta via denna ”fysiologiska” ketos men som sagt vi vet ännu inte varför och mycket forskning behövs.

  Men man kan i alla fall säga ”det kan inte vara farligt att pröva”!”

 14. 14

  Synd att inte Marcus, Hellenius, Rössner m.fl. har samma positiva attityd som signaturen ”smärtdoktor”. Vad kan anledningen vara att man inom kostsektorn reagerar tvärt emot vad brukligt är, nämligen att framsteg och resultat väcker nyfikenhet och intresse. Varför ser Hellenius hinder där ”smärtdoktor” ser möjligheter

  Lär av idrotten har någon sagt. Där uppmuntras framsteg, man har den goda sedan att gratulera den som lyckas bra även om man själv misslyckas. Vid det här laget VET kostexperter och dietister mycket väl att hundratals människors hälsa har förbättrats efter omläggning till LCHF, i många fall radikalt. Än har man inte sett mycket av erkännande, men det kanske kommer.

  Att Annika m.fl. fortsätter framåt trots år i snålblåst inger respekt.

 15. 15
  Lars Bern säger

  Gudrun, de professorer du räknar upp har byggt hela sin karriär och sin sociala ställning på en hypotes som blir allt mer ifrågasatt. Som de vanliga människor de är reagerar de med ursinne mot budbärare som Annika D. Det är mänskligt men inte särskilt tjusigt.
  Den mörkare sidan är att några av världens absolut största ekonomiska intressen (det rör sig om trilliontals kronor) ligger idag bakom fetthypotesen. Om den faller kommer både läkemedels- och livsmedelsindustrin att råka ut för enorma förluster. Väldigt många forskare har fått anslag från dessa industrier och är beroende av dem.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  Gudrun, Det är helt ofattbart. Skriv och fråga henne!
  Inom idrotten är det nog i hög utsträckning samma sak som inom näringsläran när det gäller kosten. Kolhydratladdningen är helig och får inte ifrågasättas.

 17. 17

  Tack för respons Lars, Som vanlig människa begär jag bättre attityd och större ödmjukhet inför de dramatiska hälsovinster som ett stort antal diabetiker/överviktiga upplevt efter kostomläggning till LCHF av en livsstilsprofessor och överläkare som Hellenius.

  Jag begär mycket mer än detta oseriösa förhållningssätt

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8611/Maj-Lis-Hellenius-Den-oseriosa-kostdebatten-hindrar-kunniga-fran-att-delta.aspx

  och tröstar mig med att ”högmod går före fall”, men det är sorgligt att sjuka människor drabbas och luras av oseriösa ”experter” 😉

 18. 18

  Annika, Bortsett från kolhydratladdning, fiffel och båg inom idrotten blir den idrottsman/kvinna som inte gratulerar andra till framgång dömd till dålig förlorare, vilket endast drabbar honom/henne personligen. I det här fallet drabbas tredje part, ibland på ett förödande sätt. Marken borde gunga under fötterna på vissa kostexperter … 😉

 19. 19

  Kommentar till temanumret har lagts på Stephan Rössners egen blogg. Klicka ”Piltson”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa