Lågkolhydratkost godkänt

Socialstyrelsen har ju nu godkänt lågkolhydratkost, om än måttlig, som diabeteskost. Kommer barnen nu att kunna begära ”lågkolhydratkost” i skolan?
Till skillnad från den högkolhydrat-lågfett-margarin-kost som de nu är påtvingade?

 

Comments

 1. 1

  Socialstyrelsen kan inte lagstadga endast rekommendera måttlig/lagom inte extrem LCHF. Strikt/korrekt/logisk och individanpassad kan man knappast motsätta sig.

 2. 2

  Vad Socialstyrelsen rekommenderar beror tydligen på vem som lläser Hur som helst avråds inte från strikt LCHF kost 🙂

  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=17463

 3. 3

  Så här skriver läkartidningen
  ”Bland alternativen finns dock i n t e extrem lågkolhydratkost som Atkinsdieten och LCHF (low carb high fat).”
  Vaddå rekommenderar? Jag förstår det som att all LCHF ingår i begreppet LCHF, och att det anses som extremt ,men jag kan ju ha fel?!

 4. 4

  Osten

  Alla vet inte att Livsmedelsverkets kostråd numera endast vänder sig till den friska, normalviktiga och normalt rörliga delen av befolkningen.

  För något år sedan överlämnades nämligen ansvaret för kostråden till diabetiker/överviktiga till Socialstyrelsen utan att detta tydliggjordes för allmänhet, skola, omsorg och vård! Detta innebär att SLVs tallriksmodell, som gödslar utvecklingen av diabetes typ 2 och övervikt fortsätter att vara rådande.

  Dessutom osynliggör Socialstyrelsen äldre forskning, som visar att diabetes typ 2 kunde hanteras med hjälp av lågkolhydratkost, men inte nog med det, LCHF stämplas som extremkost när det i själva verket förhåller sig så att många diabetiker typ 2 ätit sig medicinfria och normalviktiga.

  Ralf Sundberg förklarar:

  https://www.2000taletsvetenskap.nu/pdf/RalfSundberg.pdf

  Och ”Vetenskapens värld” analyserar vetenskapen bakom kostråden. Avsnittet om diabetes börjar 18.35 in i programmet:

  https://svtplay.se/v/2530713/vetenskapens_varld/vetenskapen_bakom_kostraden?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2530713/sb,p102815,1,f,-1

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  Osten, Om du bemödar dig att läsa artikeln så står det inte att SoS tar avstånd från LCHF, utan bara att de inte kan rekommendera den eftersom det inte finns modern forskning som visar att den är bra.
  De har därvid underlåtit att ta hänsyn till gammal kunskap som var att blodsockret hos diabetiker hölls nere om man minimerade de blodsockerhöjande kolhydraterna.
  De nutida forskarna har negligerat denna gamla kunskap och därför finns det inte nyare forskningsstudier som berör denna kostmodell.
  Men i SoS redovisning skriver de att den diabetiker som själv väljer att äta LCHF ska få stöd och uppföljning av diabetesteamet. Det betyder inte att de ska avrådas från kosten.

 6. 6
  pensionär säger

  Jag kan inte för mitt liv begripa varför Socialstyrelsen och Diabetesförbundet sopar resultaten av tidigare forskning och beprövad erfarenhet av lågkolhydratkost för diabetiker under mattan? Alla kanske inte kan bli medicinfria, men det måsta väl vara bra om medicindosen kan hållas så låg som möjligt, både ur hälsomässig men även ur ekonomisk synpunkt? Medicin kostar pengar!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Pensionär, Och när diabetikerna dessutom blir friskare när de sänker sitt blodsocker och sin insulinnivå borde inte valet av kost vara svårt.

 8. 8
  pensionär säger

  PS Det är besynnerligt att Socialstyrelsen använder ordet extrem = överdriven, måttlös, fanatisk? Jag har då aldrig hört eller läst att AD eller någon annan har rekommenderat extrem/måttlös LCHF. Däremot har jag läst AD m.fl. skriva att var och en får prova sig fram. Vissa måste kanske upptäcka att strikt = noggrann, korrekt och logisk kosthållning är bäst ur hälsosynpunkt i nuläget.

  Jag tycker att Socialstyrelsen, liksom många kostexperter, svartmålar den kosthållning som fungerar så bra för diabetiker och det känns lurt 😉 DS

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa