Tongivande läkare har kopplingar till läkemedelsindustrin

Artikel i Dagens Medicin: Läkare bakom riktlinjer hade kopplingar till läkemedelsbolag.
Mer än hälften av de tongivande läkarna har händerna djupt nere i läkemedelsföretagens eller livsmedelsföretagens syltburkar. Läkarna på golvet har bara att följa de riktlinjer som de stora grabbarna uppe i smeten drar upp.
Man kan ju dessutom bara tänka sig vilken enorm påverkan industrin har haft på den forskning som har gjorts. Läs Forskningsfusket, av Ralf Sundberg.

Sen säger de att LCHF-förespråkarna bara har intresse av att tjäna pengar. Ingen av oss har någon koppling till industriintressen så vitt jag vet.
Och jag tror att det är viktigt att vi fortsätter att hålla oss obundna, för att inte bli komprometterade med producentintressen.

 

Comments

 1. 1

  Som vanligt ❗

 2. 2

  Med täta mellanrum tål det verkligen att upprepas att vi ska läsa ”Forskningsfusket!” av Ralf Sundberg som är ett stycke skrämmande nutidshistoria. Det är svårt att ta in och det tar tid att smälta hur korrupt och genomrutten forskarvärlden egentligen är! Detta är värt förakt!!

  När man hör ”vetenskapliga forskningsstudier visar att …” bör man ha som vana att blixtsnabbt dra i snöret till varningsklockorna 😉

 3. 3
  Johanna i Lund säger

  Men hur ska vi då bära oss åt för att bli hörda och trodda och få fram mer oberoende och okorrupta forskningsresultat som talar för vår sak undrar jag?!
  Hur ska jag få igenom att min son inte ska serveras vidrigt margarin (som han dessutom tar rikligt av eftersom han hemma är van vid gott smör som det inte snålas med) och lättmjölk på sitt dagis?!
  Jag blir så otroligt provocerad varje dag av alla som fortsätter förespråka fettsnålt och istället knapra sallad och äta frukt.
  Hur ska vi få dem att fatta?!?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  Johanna i Lund, Jag kan inte se någon annan väg än att fortsätta att träget informera. Droppen urholkar stenen. Och om vi känner att vi förtröttas så får vi tänka på alla människor, även barn, som blir sjuka på industrins mat och kostråd. Då får vi ny kraft att fortsätta att informera.
  Skriv insändare i tidningarna. Det finns fortfarande människor som inte har hört talas om kostdebatten.

 5. 5
  Rolf Löfgren säger

  Johanna# Kräv av ansvariga politiker och tjänstemän att de läser ”Forsknings-fusket” av Ralf Sundberg. Ge dom några dagar, kräv sedan att ditt barn ska serveras mat enligt din vilja. Se också inlägg av Björn Hammarskjöld på Kostdemokrati, ”Jag tar befälet”: https://www.kostdemokrati.se/bjorn/2011/10/30/jag-tar-befalet/

  Han gör en mycket bra sammanfattning av vad som gäller.

 6. 6

  Johanna, skicka med honom en bit leverkorv varje morgon. Så stor att han kan bjuda sina kompisar.

 7. 7
  Goran van Den Buske säger

  Tycker också det är viktigt att matuppror och lchf-rörelser står helt fria och obundna. Ändå har några fräckheten påstå lågkolhydratföreträdare bara är intresserade av bokförsäljning och inkomster från olika föredragsgig. Några journalister hade t o m okunskapen och dåliga smaken påstå köttindustrin låg bakom framgången för lchf-kost..Då har man ingen susning om vad dessa tjänar mest pengar på. Det är då inte helt obearbetat och gräsbetat kött.

 8. 8

  Johanna i Lund, Det här är egentligen ett ypperligt tillfälle att ”sälja” LCHF samtidigt är det ett sätt att fortsätta Annikas och andras oförtröttliga arbete.

  Utrusta dig med gladaste och stadigaste rösten och ring eller maila köksansvarig/kostchef och be att få träffa dem för ett samtal. Välj bästa humöret, gladaste ansiktet, en vänlig men bestämd röst/kroppsspråk, några LCHF broschyrer och gå till avtalad tid och plats. Informera om anledningen bakgrunden till att du och din familj valt att börja äta enligt LCHF konceptet. Informera om att det inte finns någon lag på att endast lightprodukter får serveras i förskola och skola, att det tvärtom är fritt fram för kostchefer att besluta att det skall finnas valmöjligheter. Ge exempel på kostchefer, rektorer och skolor som går sina egna vägar. Framför dina önskemål.

  Om du vinner gehör har du en god början och något att jobba vidare på, det kanske blir fortsatta samtal. Om du möts av kalla handen, tacka för att du fick komma och informera om att du återkommer 🙂 Gå hem och fundera på hur du ska fortsätta. För du tänker väl inte ge upp 🙂
  Monique Forslund/Anna Hallén kommande böcker kan ge dig tips. Besök deras bloggar.

  Det är föräldrarna som har det ytterst a ansvaret för sina barn. Föräldrar är i sin fulla rätt att ställa krav för sina barns räkning. Lycka till!

 9. 9
  Snapphane säger

  Jag har en undran och det är om man kan ge lchf-kost till barn dvs i detta fallet en 17 mån gammal tjej som äter med glad aptit, kyckling, kött, ägg etc. är det farligt utesluta kolhydrater? Ja, det är klart att helt utesluter de ju inte det utan hon får gröt ibland, ris och potatis ibland och pasta nån gång men absolut inte varje dag. Riskerar barnet bli undernärt eller inte få i sig viktiga vitaminer el minaler etc?

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Snapphane, Vi har ju olika åsikter om detta. Jag tycker att friska slanka barn (och vuxna) kan äta kokt potatis, andra rotsaker, mjölkprodukter inklusive helmjölk, förutom övrig LCHF-mat. Spannmål kan man vara restriktiv med, det finns så många åsikter om att det inte är bra, samt den utbredda glutenöverkänsligheten. Socker behöver man inte alls ge till barn. Fabriksmat, som margarin och snabbmat, bör man förstås inte ge dem.

 11. 11
  Goran van Den Buske säger

  Snapphane: Man kan ju även undra..vid den tid då det knappt fanns kolhydratrik kost ..hur överlevde barnen – hur överlevde naturfolk och inuitbarn, när bröstmjölken sinade?

 12. 12

  och hur skall de stackars små barnen i östafrika överleva om de inte får vräka i sig rent kött och ren fisk?

  Detta är den värsta, mest slösaktiga metod man kan tänka sig. En rent kolonialsitisk imerlialistisk diet som bygger på att vi i västvärlden kan vräka i oss den mest naturförstöranded maten – rena animailer – medan vi vrakar den miljövänliga maten som rotfrukter och baljväxter.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Eva, Djur som uppföds småskaligt och i närområdet, på sin naturliga kost: gräs och hö, är inte miljöskadliga.
  Och jag avråder inte ifrån rotfrukter och baljväxter, om de är giftfritt och nära odlade.

 14. 14
  Goran van Den Buske säger

  Eva: Har du kollat hur mycket oljeenergi som åtgår och hur mycket näringsläckage som uppstår vid konventionellt jordbruk? Förutom alla gifter. Perenna växter och lösdrift av djur på hage, äng och skog är optimala lösningen för världens folk.

  https://www.fof.se/tidning/2011/2/perennerna-ska-revolutionera-jordbruket

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa