Smöret slut i Norge

Expressen: Smörbrist i Norge… I Norge är smöret svårt att få tag i. Själv har jag inte haft några större problem på ett tag nu.
Betyder det att Lavkarbo-Höyfett har slagit igenom mera i Norge än LCHF har gjort i Sverige? Eller är det andra förhållanden, som tillgången, som skiljer?

 

Comments

 1. 1
  Peter Jensen säger

  Den norska smörbristen har flera orsaker. Viktigast är ett stelt och genomreglerat jordbrukssystem, där bönderna tilldelas produktionskvoter som de måste hålla. Producerar de för mycket mjölk blir det böter. Det innebär att det finns lite flexibilitet i marknaden och när då det regniga vädret i somras gjorde att mjölkmängderna minskade något uppstod smörbrist.

  Denna brist borde kunnat avhjälpas genom import, men den norska jordbruksmarknaden är styrd med mycket höga importtullar (26 norska kronor per kilo smör i tullavgift!), så någon smörimport förekommer knappt. Helt dominerande i Norge är jordbrukskooperationen med sitt märke Tine, vilket motsvarar Sveriges Arla. Sådana stora organisationer tenderar att bli tröga och förändringsobenägna. Att LCHF nu håller på att slå igenom på bred front i Norge verkar inte bondeorganisationen ha förstått, trots att det skrivs mycket om det i pressen. Norges svar på Annika Dahlqvist – läkaren Sofie Hexeberg – har t.ex. toppat försäljningslistorna under lång tid med sina LCHF-böcker. Så sent som i september kom signaler från Tine att man inte tänkte öka ersättningen till mjölkbönderna nämnvärt, något som resulterade i att en hel del mjölkkor gick till slakt pga. dålig lönsamhet för småbönderna. Nu sitter man där med skägget i brevlådan…

  För att inte smörbristen inför julbaket skall leda konsumentuppror har tullavgiften tillfälligt sänkts till 4 kr kilot under december och det lilla mejeriet Synnöve-Finden importerar nu belgiskt smör till norrmännen. Även Röros Mejeri rapporterar en tredubblad smörförsäljning men det förslår ganska lite. Är mjölken slut så är den.

  I Sverige har vi också haft en stark uppgång av smör- och gräddkonsumtionen, men det har inte märkts mycket av eftersom brist på svenskt smör har kunnat ersättas med import, bl.a. av dansk grädde.

  En intressant iakttagelse är att det inte råder brist på margarin i dess olika former i norska affärer, men det verkar som om norrmännen nu har börjat rata industrifettet till förmån för riktigt smör – en synnerligen positiv förändring!

  Peter Jensen, Fil Dr. i Biokemi, Göteborg/Kløfta, Norge.

 2. 2
  Louise Helmfors säger

  Det råder tydligen brist på vissa ställen i Sverige med, i alla fall så fick jag höra det på Willys i Luleå. Där ekade hyllorna tomma med normal saltat smör. en anställd jag pratade med sa just att dom fick inte loss mer smör förrän i Januari. Hur det är för andra affärer eller i resten av Sverige har jag ingen aning om.

 3. 3

  Alltså det här är så roligt med smörbristen!!! Att det händer…att det fått sånt genomslag….

  Har köpt på mig lite smör så jag har till jul om utifall att…man vet ju aldrig hur det blir här i Ludvika i butikerna…. såg att det fanns gott om smör på Hemköp i alla fall. Men ändå – det kan snabbt ta slut.

 4. 4

  Det tar förstås tid att ställa om produktionen. Mer tid i Norge än i Sverige säkert. De är väldigt konservativa där.

 5. 5
  ragnhild säger

  https://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10040503 – ja,ja så får Oslo og Kristiansand smör i morgen. Heldige de. Og landbruksministeren er sur fordi vi klager på smørmangel. Jeg sier: Heia nordmenn som har oppdaget at bare smør er smør.

 6. 6
  ragnhild säger

  Jeg ser at her er litt plass 😉 – det var senterpartilederen (bøndernes parti) i koalisjonsregjeringen i Norge som var sur og mente at vi ikke hadde riktig perspektiv – og påpekte at der var alvorlige saker å bry seg med (verdens sult eks.).

  Landbruksministeren kjefter på Tine 🙂

  Så, fikk jeg rettet opp feilskrivingen. God helg, smør godt på.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa