Gunnar Lindgren om Kokosfett

Gunnar Lindgren skriver i sitt senaste Nyhetsbrev om kokosfett:

”Men det finns åtminstone två viktiga problem!
1. Odling av kokospalm är ofta förenad med användning av kraftiga bekämpningsmedel. Välj ekologiska produkter!
2. Kokosfett från vissa varumärken har visat sig vara både raffinerat (borttagna vitaminer, lukt och smak, näringsämnen m m) samt härdat. Då har fettet behandlats med nickelspån i en härdningsreaktor och är mer ett tekniskt smörjfett än ett livsmedel. Man har överfört omättade fetter till mättade och sannolikt en liten del transfetter. Välj inte kemiskt processat kokosfett!
Se vidare Dr Mercolas hemsida

Alltså är det ekologiskt oraffinerat kokosfett som gäller för bästa hälsoffekter.

 

 

Comments

 1. 1

  Tack för viktig om än trist information.
  Hur som helst, visst vill man veta så att man har en chans att välja.
  Det blir till att hålla sig till ekologiska produkter och får då hoppas att de håller vad de lovar 😉

 2. 2
  Rolf Svensson säger

  Hej Annika och alla bloggare
  Med anledning av kokosfettets hälsoeffekter, bör ni läsa den nyutkomna boken STOPPA ALZHEIMER NU
  av Bruce Fife. Underrubriken är Undvik, förebygg och bromsa demenssjukdommar.
  Han skriver även VAR RÄDD OM DIN HJÄRNA, Ta ett par matskedar kokosolja till frukost.
  Boken genosyras av fördelen med att äta lågkolhydrats kost samt rekom. LCHF kosten.
  Ett citat ur boken. Så när du läser eller hör talas om studier som har ”bevisat” att fettrik kost eller mättat fett leder till hjärt-kärlsjukdommar eller Alzheimer – tro inte på det!
  I slutet av boken är det massor av recept på LCHF mat.
  Boken kan beställas på http://www.optimalforlag.se den är väl värd att läsa, hälsar Roffe.

 3. 3
  Annelie/Wildrat säger

  Nej, det är ekologiskt som är viktigast när man väljer kokosfett. Raffinerat eller inte är en smaksak dvs oraffinerat har smaken kvar men det har inte raffinerat. Vitaminer och annat är inte särskilt viktigt, man äter kokosfettet för fettets skull inte vitaminerna. Gillar man inte smaken och lukten av kokos så ska man veta att ekologiskt kokosfett utan smak är precis lika bra som det med smak, bara billigare och mer användbart.

  Det finns bara ett enda fett som är härdat och det är Unilevers silverpaket, INGET ANNAT (än).

 4. 4

  Som Rolf Svensson skriver, läs boken Stoppa Alzheimer nu. Mycket bra och lättförstålig. Läs även gärna The Palm Oil Miracle av samma författare, Bruce Fifie. Kan beställas från Adlibris för 153 kronor.

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0941599655

  Och för att knyta ihop säcken, läs även Forskningfusket av Doc Ralf Sundberg, kan även den beställas från Adlibris för 174 kronor.

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412216

  Efter dessa böcker så kommer ni förmodligen aldrig att vilja äta några andra oljor än kokosolja, palmolja och smör 😉

  Trevlig läsning 🙂

  Efter dessa böcker

 5. 5
  Stefan Nilsson säger

  Hej!

  Byggde nyligen färdig en ny sajt som samlar all information om LCHF (bloggar, nyheter, mest lästa) och det vore kul om du ville ta en titt för att se om jag saknar någon viktig blogg:

  lchfbloggar.se

  Har även lagt in så att läsarna själva kan lista de 10 mest lästa artiklarna på sin egen blogg.

 6. 6
  Goran van Den Buske säger

  OT.. Var inne och kikade på ”kostråd för äldre”. Texten verkar vara mindre än för andra rubriker (eller har jag fel inställning på min dator?)

 7. 7

  Kolhydrater gör dig smart!
  Det är viktigt att se skillnaden mellan olika sorters kolhydrater, och här gäller det att göra smarta val…
  https://elsashalsa.se/?p=1016

 8. 8
  Lilla Odjuret säger

  Gunnar Lindgren repeterar ju endast vad han har läst hor Dr Mercola, utan tänka sig för. Dr Mercola säljer kokosolja, man får inte glömma bort det. Det han skriver är huvudsakligen reklam för sin produkt.

  Sen måste man skilja på de olika formerna kokosolja:

  1) Kallpressad
  2) Deodoriserad
  3) Raffinerad

  Valet mellan kallpressad och deodoriserad är mer en smaksak. För flera år sedan hittade jag information om det här på en tysk hemsida som jag självklart inte sparade länken till. Slutsatsen var att skillnaden i fettsammansättning mellan det två var försumbar. Vill man att all mat ska ha en lätt kokossmak välj den kallpressade, annars välj den utan smak. Den viktiga biten är som redan påpekats att den är ekologisk och helst att ingen regnskog blivit skövlad för att plantera kokospalmer.

  Den raffinerade – den i silverpaketet, är nog inte livsfarlig den heller, men den är definitivt sistahandsvalet. Att råvaran kommer från stora plantager etc. etc. är självklart. Sedan är den härdad, men man får komma i håg att den är fullt härdad inte delvis härdad dvs. det finns inga transfetter. Så här i juletider finns det ett användningsområde för silverpaketsoljan – ischoklad. Smältpunkten är högre på den här oljan och det kan vara praktiskt i samband med ischoklad.

 9. 9
  Lilla Odjuret säger

  Oups…. hos Dr Mercola inget annat

 10. 10

  Jag använder Aman Prana kokosolja. För mig är det viktigt med eko och Fair Trade. Vill Du läsa om den gå in på nyform.se klicka på Aman Prada folder och läs. Ps den är SUPERGOD.

 11. 11
  Anna, dietist säger

  Nu har Socialstyrelsens kostråd vid diabetes sammanställts!

  https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18471/

 12. 12

  >>Anna, dietist says:
  5 december, 2011 at 16:5

  Din angivna länk verkar vara bara för vissa!

  401 UNAUTHORIZED

 13. 13
  Anna, dietist säger
 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Lilla odjuret 11.33. Industriellt härdade fetter är farliga för hälsan. Det finns inga bevis för att fullständigt härdade fetter är mindre farliga än delvis härdade. Sunt förnuft säger väl att fullt ut härdade fetter är farligare än bara delvis härdade?

 15. 15
  Arne Fälth säger

  Jag har rest kors och tvärs på Filippinerna och aldrig sett några stora giftbesprutade kokospalmplantager.
  Däremot har jag ofta bkivit bjuden på färsk frisk kokosnöt av någon som klättrat den långa vägen upp till toppen och huggit ner en nöt åt mig. Jag tror att kokosnöten har motstånd mot svamp och bakterier som gör att man inte behöver bespruta med gift. (säg gärna emot mig om du vet bättre). Kokosnötterna kan färdas över världshaven i många hundra mil och ligga på stränder tills de slår rot utan att ta skada. Jag har använt kokosfett som sårsalva med stor framgång Och förresten hur gödslar man dessa jättehöga palmer som växer av sig själva precis som träd i Sverige? Jag tror inte detta förekommer på Filippinerna heller.
  Till sist något helt annat. För ett par år sedan när kvällspressen jagade Annika med öknamn typ Fettdoktorn var detta ord ett riktigt skällsord. nu tycker jag det är ett mycket fint och adekvat namn som Annika kan vara stolt över. Har världen ändrat sig eller är det bara jag?

 16. 16
  Ethel Loberg säger

  Det är bra att kokosoljorna diskuteras nu, det är ganska nytt för mig att äta kokosfett. Nu håller jag på att läsa ”Stoppa Alzheimer Nu” och inser hur nyttig kokosoljan är. Min fundering är just hur stora prisskillnader det är beroende på var man köper den, vad är det som styr? Jag har mejlat Gunnar Lindgren om detta.

  Bruce Fife är verkligen intressant att läsa.

 17. 17
  Dacke säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Sunt förnuft håller ungefär samma vetenskapliga halt som att tro. Vore betydligt mera upplysande med referenser eller logiskt accepterbara resonemang. Vad finns det för förnuft i att importera en produkt från länder runt ekvatorn? Hur har vi det med fettsyrorna i kokosolja resp i fast kokosfett, t ex?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Dacke:
  Sunt förnuft innehåller nog ofta bättre sanningshalt än industristödda forskningsstudier. Tex kan vanligt folk förstå att det inte är bra för diabetiker att äta blodsockerhöjande kolhydrater, men industrin vill inte göra studier som kommer fram till det resultatet, och därför kan inte nutritionister förstå det.
  Det skulle verkligen vara intressant med en jämförande studie på hälsoeffekter av kokosfett resp smör.
  Kokosfett kallar vi det när det är fast i rumstemperatur, men det blir kokosolja när temperaturen går över ca 24 grader.
  Själv ser jag kokosfett nästan som en medicin, medan smör är god mat.

 19. 19
  Dacke säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag håller med Dig i fråga om kolhydraternas farlighet. Däremot är jag väldigt misstänksam när det rör sig om sk conventional wisdom, sånt som många anser som självklart. T ex att frukt är nyttigt, utan att vare sig specificera vilka sorts frukter eller på vad sätt. En sådan förutfattad mening har vi slagits emot i ett 50-tal år: Att mättat fett skulle förorsaka hjärt-kärlsjukdom. En annan, av lite senare datum: att det finns gott och ont kolesterol, bara för att vi lärt oss att mäta förekomsten. På vad sätt anser Du att kokosfett är hälsosamt?

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Dacke:
  Kokosfett är fast i normal rumstemperatur, över ca 24 grader blir det flytande, kokosolja.
  Många har upplevt att kokosfett har varit gynnsamt för deras hälsa. Bl a är det det mest mättade fettet och kan därför inte oxidera, härskna. Det behövs alltså inga antioxidanter till kokosfett.
  Kokosfett innehåller också den mycket nyttiga laurinsyran, som kan behandla och sannolikt förebygga demens. Läs boken Stoppa Alzheimer nu, av Bruce Fife: https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412259
  Men det skulle vara oerhört intressant med en jämförande studie mellan kokosfett och smör gällande hälsoeffekter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa