Diabetes, No Thanks

Nu finns äntligen LCHF på engelska: Diabetes, No Thanks, av Lars-Erik Litsfeldt.  Little Moon (norska Lille Måne) förlag.
Fast LCHF kallas där för The Scandianvian Diet. Bättre eller sämre än LCHF?

 

Comments

 1. 1

  I Skandinavien äter vi ju väldigt olika. Att hänvisa till ”skandinavisk kost” känns lika diffust som att hänvisa till ”medelhavskost”. Om L-E har definierat ”The Scandianvian Diet” som LCHF lär han få kritik av etablissemanget.
  Om han ätit sig medicinfri genom kostomläggning till LCHF så måste det väl framgå någonstans i boken 😉 Spontant känns titeln vilseledande.

 2. 2

  Man borde försöka jobba in termen ”Swedish Low-carb” alt ”Scandinavian Low-carb”. Att nämna high-fat är nog att göra uppförsbacken för lång.

 3. 3
  kostintresserad säger

  Henrik, Som jag har uppfattat det hela är tanken med begreppet LCHF.att jobba bort den omotiverade fettskrämdhet som fortfarande lever kvar på många håll. Det tar tid att jobba bort myter. Man äter ju den fettmängd man väljer, men den som vill ska våga äta HF. Vetskapen att mättat fett är hälsosamt, att man av rädsla inte måste snåla på smöret i stekpannan, känns fantastiskt bra. Och gott blir det 🙂

 4. 4

  @ Kostintresserad
  Säger inte emot angående LCHFs fördelar. LCHF är det bästa som hänt kosten och det är verkligen fantastiskt att man kan äta gott och ändå gå ner i vikt.

  Men ”hela är tanken med begreppet LCHF” är väl ändå att man ska må bra och vara frisk? För att få nån som är skrämd av nåt intresserad kanske man inte ska nämna det de är rädda för rakt ut direkt.

  Men, som alltid, så kan man bara rädda de som vill bli räddade.

 5. 5
  kostintresserad säger

  Tack Henrik! Du har så klart rätt i att huvudsyftet med LCHF är att man skall må bra och hålla sig frisk 🙂

  Det jag egentligen menade är att jag personligen har fått för mig (gissar) att EN tanke med benämningen LCHF kanske är att på sikt jobba bort den omotiverade fettskrämdhet som fortfarande lever kvar och samtidigt tydliggöra att fett/mättat fett är hälsosamt och att det därför går bra att äta HF. Jag borde ha formulerat det som en fråga istället!

 6. 6

  @Kostintresserad
  LCHF är absolut en korrekt benämning och det vore såklart enklast att bara köra den rakt av. Men amerikaner har, tror jag iaf, en realativt positiv bild av Sverige och Norden/Skandinavien (förutom att de tror vi är kommunister hela bunten) inte minst vad gäller utseende och hälsa, och kan man ”snylta” på det har man vunnit en del, inte minst när medier ska göra den obligatoriska vinklingen.

  Hur som helst är det en lång väg att gå. Igår fick jag vatten på min kvarn när jag pratade med min svägerska. Hennes bror är befäl i Afghanistan och de äter tydligen i amerikanernas matsal på deras bas och det är en orgie i light och socker de erbjuds. Dubbla läskbukar till varje måltid till exempel. När han är hemma på permission så har han visat klara tendenser till sockerberoende. Så det är milt sagt en brant uppförsbacke om tillexempel USA och Storbritannien ska räddas.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Jag tror att vi får leva med två internationella beteckningar: The Scandinavian (Low Carb?) Diet och LCHF.
  Det går inte att komma ifrån att ”erkänna” att vi är för en hög andel naturligt fett, och att vi är emot fabriksfetter (margariner) och omga-6-fetter.

 8. 8
  kostintresserad säger

  Henrik:”…. i amerikanernas matsal på deras bas är det en orgie i light och socker de erbjuds”.

  Detta är ju precis vad som beskrivs i ”Forskningsfusket!”: Livsmedels- och läkemedelsindustrin har sina smutsiga tentakler i många branscher 😉 Det gäller att ”investera” i nya generationer och se till att de vänjer sig vid allt som smakar sött.

  Det hela blir inte bättre av att diabetesexperter som Rydén och Frågadoktorns egen läkare Hasselgren på självaste Internationella diabesdagen sitter och tramsar om att vi människor älskar sött och att vi inte skall skuldbelägga oss för detta. Om detta inte är ohederliga kostrekommendationer till personer med diabetes typ 2 så vet jag inte. Man ljuger inte, men avstår från att säga hela sanningen. Nog kan man ju undra om inte läkemedelsindustrin har sina tentakler i ”Fråga doktorn” när den enda tröst som gavs en diabetiker som fått besvär och värk i fötterna var gott hopp och glädjepiller 😉 Jag behöver väl inte säga att LCHF behandlades mycket marginellt trots att många hade gjort sig besväret och skriva dit. Dock var Rydén tydlig med att medelhavskost var mycket billigare än lågkolhydratkost.
  Inte ett enda ord om att Socialstyrelsen har godkänt lågkolhydratkost i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet för behandling av diabetiker och överviktiga. Nix, men lyckopiller rekommenderar man 😉

  Tack Annika för att du direkt och indirekt har gjort oss uppmärksamma på det fula spelet bakom kulisserna!

 9. 9

  @annika
  Vi bestämmer ”The Scandinavian Low Carb Diet” helt enkelt 🙂

  @kostintresserad
  Det är en sak att företag gör saker för att tjäna pengar. Det är de skyldiga sina aktieägare, det står tom i lagen. Men att statliga verk och licensfinansierade program för folk bakom ljuset är en helt annan.

  Och just detta är det som är en av få nackdelar med LCHF, iaf indirekt. Att man nästan blir rättshaverist och misstror det mesta. Om en så fundamental sak som kostrekommendationer är fel vad mer är fel? Listan är antagligen oändlig.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  Henrik, ”The Scandinavian Low Carb Diet” finns inte öht som sökbar beteckning på Google. Men vi kanske kan göra den till det?

 11. 11
  anhörig säger
 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  anhörig, Ja ”The Scandinavian Diet ”och ”The Scandinavian LCHF” finns, men inte ”The Scandinavian Low Carb Diet”.

 13. 13

  @annika
  Söker man på ”scandinavian diet” så får man en uppsjö av olika dieter att välja mellan och ingen av dem verkar vara LCHF. Det är nog smartare med ett lite mer beskrivande namn.

 14. 14
  Goran van Den Buske säger

  Tycker också ”Scandinavian LowCarb” är utmärkt som idé för initial presentation. För i görligast mån undvika påslagen handbroms i uppförsbacke..Skandinavisk
  socialism är heller ingen kass idé 😉

 15. 15

  ”Scandinavian LowCarb” känns faktiskt som en riktigt god idè 🙂

 16. 16

  LcHf/Trine, säg det till diabetiker som ätit sig medicinfria, överviktiga som atit sig till normal vikt 🙂

  https://www.expressen.se/halsa/1.2157335/tappa-kilon-med-nya-svenska-dieten

 17. 17

  Trine, Inklusive Litsfedt äter närmare en miljon skandinaver LCHF så ”hans diet” är definitivt en skandinavisk kostmodell, som fungerar som ren medicin för diabetiker, överviktiga och många andra. Inte minst tack Annikas lågkolhydratblogg upptäcker fler och fler fördelarna med LCHF 🙂

 18. 18

  ”Scandinavian Low Carb Diet” tycker jag låter bäst då vi utöver LCHF tar bort allt konstgjort såsom margarin!

 19. 19
  Snapphane säger

  Jag har köpt kokosolja i 400 g plastburkar från Bodysstore som är betydligt billigare än Cocosa och utan kokossmaken. Nu undrar jag om det här är en sämre produkt än Cocosa?

 20. 20

  Trine, Engelskspråkiga historiker, statsvetare och andra forskare har inkluderat Finland i ”Scandinavia” eftersom Finland har en mycket lång gemensam historia med Sverige och med detta som grund är det väl inte ett helt orimligt antagande att antalet personer som äter LCHF i Sverige (½ milj), Norge och Finland börjar närma sig en miljon, men det kanske är mer korrekt att säga drygt ½ miljon. Siffran 6725 stämmer inte.

 21. 21
  ragnhild säger

  Alla som upptäcker lchf fastnar med denna livs-stilen. Om dom tar någon avsteg ibland (tackar skrapmat og kohlydratöversvömmelser för det)!!

  Som du säger 1940: Ingen tvivl um at lchf kosten är i framgång. När flera och flera foreldrar upptäcker kosten, så kommer även barnen med. Om det sätter igång någon celler i hjärnan på livsmedelindustrien kan man dermed också hoppas på = bätre produkter i butikhyllorna.

  Det jag vil fram til är at The Scandinavian way of eating (livestyle) is perfect. ; The Scandinavian lchf/lifestyle (short: The Scandinavian lifestyle) ……

  Swedish lifestyle? — nyupptackt av ni svenskar 🙂 but still a much older/upprinlig way of living/eating – remember that. Svenskar: Ni kan via Annika beholda äran, den vil bli kvar i historien, också den skrivna. Men gå for Scandinavian. That will stand strong(er) in peoples mind.

  Annika. You or Andreas (doc) skulle kunna lägge ut en fråga (som man gör i pressen), var vi kan stämma om vi äter allá lchf. Det vil ju ge indikasjon på hur många (i Scandinavia) som äter så pr. idag –

  Mina tanker omkring detta – Ha en god dag 🙂 Sol, årets förste snø, bättre kan det inte bli her vest like innenfor Norsjøen.

 22. 22
  ragnhild säger

  P.s. Jag gillar inte begreppet ”diet”. Tycker lifestyle är så mycket bättre, då jag anser lchf som ett sätt at äta från början. Den kosten vi översvöms av idag är ju bara onaturlig. Altså lchf är inte bara ett sätt at äta när man redan har blivit metabolsk sjuka. Definisjoner är viktiga, de ger ut signal – och vilka ger vi via:
  1. Diett
  2. Livsstil (lifestyle). ?

  Och så heter det ju Nord-sjøen 😉

 23. 23

  ragnhild, Vet du hur många personer i Norge som äter LCHF?
  På ett ungefär så där?

 24. 24
  ragnhild säger

  Kost = diet på engelsk!
  Då var jag en smula på jordet. Men på scandinavisk så tycker jag ändå at man ska skilja mellan diet och livstil :shokc: – Orsak … jag tänker så mycket och så bara ramlar det ut… och så kommer än mera til …!!

 25. 25
  ragnhild säger

  1940 – Ingen aning. Men jag tänker at fanns en möjlighet för at ”stämma”, så är bloggor som denna, evnt. doc´s, eller båda 😉 ett sätt at observera scandinavia under ett.

  Jag tror ni ligger långt före oss, och at Norge bara är i startgropen. Vi är mycket trogna i.f.t. myndigheterna anbefalingar. Annika, Doc och många mycket duktiga bloggara i Sverige ligger långt foran. Ingen tvivl om det. Jo, någon duktiga bloggare finns her med.

  Tenker du at det kunne være intressant å bare se hvor ”landet ligger” for Sveriges del, så skal jeg la være å stemme om en evnt. mulighet til det dukker opp. 🙂 Det kunne være intressant, absolutt – det også. Dere er og blir en inspirasjon, och håp om at det kan gynna också norska folks hälsa. Så kan man lägga upp til än undersökelse för hela scandinavia efteråt/senare. Jo, jag kan tycka om det.

  p.s. landbruksdepartementet /Norge sier via media at smørsalget har økt med hela 27% i oktober kontra okt. 2010. Smörmangelen förøvrig är prekär. Resultat: import från Belgia, samt fritt fram för overproduksjon för bönder. Dvs. reduserte tollsatser på import av smör, samt bort-taking av avgift på overproduksjon av mjölk). Tine (meierigigant i Norge) klandres for planleggingssvikt).

  Jeg tror fortsatt at lchf spiller en rolle. Kan være tegn på at lchf har fått et fotfeste også i den norske befolkningen. Vi er ganske så kloke, og handler når vi först får fakta, om f.eks. margarinproduksjonen 🙂

 26. 26

  ragnhild, enl. kostdoktorn äter 25% LCHF liknande mat och ½ milj. äter LCHF fullt ut.

  https://s2.kostdoktorn.se/wp-content/2011/03/demoskop_mars_2011.pdf

 27. 27

  1940: Nekter å tro at 1 mill spiser LCHF i Skandinavia. Hvis dere mener det er LCHF som er svaret på god helse og vektkontroll skal man vel da kunne forvente at fedmebølgen tar en lynrask U-sving? Da får vi vente i spenning å se… Hvis Atkins var svaret i 1972 (han ga da ut sin første bok) og dette var effektivt skulle man tro det ga resultat, men nei – ingen effekt, folk mistet tro på konseptet. Det samme skjer i andre deler av verden. Lavkarbo bølgen treffer, og etter en viss tid ser man at det kun gir forbigående effekt hos folk flest. Hvis det funker ville langt flere sett effekt i land som har prøvd dette før Skandinavia. De mest innbitte får selvsagt effekt, men dere er tross alt veldig få. Men, jeg håper jeg tar feil og at 1 mill i Skandinavia oppnår god helse og god vektkontroll i løpet av 2012!

 28. 28
  ragnhild säger

  Korken. Nei! Du har fel. Ett år är för lite, du får strecka dina förväntningar ut över många flera år 😉

  Noen ja, men ändring kräver tiiiiiid. Närings//livsmedelindustrier är mycket långsamma när det gälder ändringsprocesser. Och om de blir av med livslögnar, så är profitthungern altför stark. En umvältande revolusjon i matvägen kan du inte rekna med på lång, lång tid – om någon gång.

  Jag tror mera på än långsam revolusjon, från djupet, – som denna bloggen är et symbol på ….. grunnad på ärfaring – och kunskap som tvingar fram oavhängig forskning. Detta tar tyvär tid. Men tur är at altruistiska människor som Annika Dahlqvist, som mestrar å se utöver sine ägna hälsogevinster och derav velbefinnande, och unna andra något liknande. Detta är också begrunnat med medisinsk kunskap och forståelse. Vi är inte anpassade til dagen skrapmat. Och det holder inte längre med at säga. Inte ät skrapmaten, ät som vi säger du ska. Latterlig tycker jag. Vem styr – myndigheterna som släpper alt lös, eller skrapmatindustrien? (svar nederst på siden*).

  Folks hälsa blir alt sämre, det borde få också dig at tänka. Ta bort korken 😯 (orsak, men jag kunne inte ”dy” mig), så ser du at något MÅSTE ändras på. När tallrik-/nøkkelhuls-modeller inte verkar … då måste man tänka um….

  Någon, ja (eks. DU?) har kontroll, men altför många klarer inte av å moderera sig när det kommer til kost. Då är det enbart arrogant å säga ”ta dig saman”, kom ihåg kalorier inn/ut-balans. Och mestrar du inte det, så stötta upp om lägemedelindrustri´n – och skit au, alle ska ju samma vägen in the end. DU, tänk på barnen – NEI, dette är utdebatert – det holder inte längre med ”ta dig saman” pedagogikk, ell. mangel på sådan.

  LES: MATREVOLUSJONEN (omhandler også menneskenes utvikling, derav intressant på olika sätt. Lån´n på biblioteket., inkl. andre böcker om lchf. Norsk antall brødskiver ? Mjølmat – stakkars barn.

  Mvh, snart 2 år på lchf = normal vekt och mår mycket bra, äter ganske strickt, god och mett. Ska medvetent äta bl.a. lite lchf- godis i julhelgen, o.a. jag hör til dem som inte äger/eier disiplin – kan tömma en kakboks på en, to, tre. Men heldigvis, min självdisiplin har ökat med lchf. Andra dietter, Grete Roede, vegetar, kalorireknande har aldri varit någon hjälp mot överspising och sötsug. p.s. något märkligt: Med lchf blir jag mätt. Med skrapmat ökar blodsockret = inte mätt = äter mer = inte mätt = äter för mycket = mer vil ha mer = inte mett.
  Kalorireknande har samma syklus: Inte mett, inte mett, inte mett. Och så spör man: Hur kan fetma o.a. metabola sjukdomer förebyggas 😯 Arroganse som skyggar för sanningen, eller stötte til alskens industrier!! En form for korrupsjon?

  * ditt är godt nog 🙂

 29. 29

  Korken, Som sagt, om man som engelskspråkiga historiker, statsvetare och andra forskare inkluderar Finland i Skandinavien och enligt Demoskoprapport 2011-03-04 (se länk 5 dec 14:53) var fjärde svensk till viss del äter efter LCHF- metoden + närmare ½ miljon helt och hållet är det väl inte ett helt orimligt antagande att närmare en miljon skandinaver helt eller delvis äter enligt LCHF?

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  Jag har raderat en massa tramskommentarer av ”Trine” m fl med samma mailadress.

 31. 31

  Trine är bara sur för att LCHF inte funkar på troll 🙂

  Men ska man vara lite allvarlig så är den enda rationella förklaringen till att man är emot LCHF är att man tjänar pengar på konkurrende metoder/mediciner. Även om man inte är övertygad om dess förträfflighet så borde man åtminstone vilja att det funkar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa