Tvångsomhändertagande av LCHF-barn

Artikel i GP.se: Hotar dietfrälsta föräldrar. I Finland, och jag har även fått rapporter från Sverige, om att myndigheterna har övervägt att omhänderta barn som får LCHF-kost av sina föräldrar. Jag vet inte om hotet har blivit verkställt någonstans? Någon som vet?

Det är föräldrar som upptäckt att deras barn blir slankare och friskare om de äter mindre av kolhydrater och mera av naturligt fett, och utesluter fabrikskemikalier som margarin och tillsatser.

Man kan undra vad de är rädda för.

Comments

 1. 1

  Man har ju förstått att det inte finns några som helst gränser för livsmedels- , läkemedels- och kemiindisrin, men nu får man tydligen lägga till och ”myndigheterna”. Ju mer korruptionen breder ut sig desto viktigare blir din blogg Annika!

 2. 2

  Behövs betydligt mer data i sådan här fall. Samma gäller ju andra dieter, t ex vegan och i vissa fall kanske barn far illa. Eller varför inte skräckpropaganda mot MPR-vaccinet. ( Mot H1N1 och likn. har jag mer förståelse att man avstår…)

 3. 3
  anhörig säger

  Var är logiken? Man vågar inte rekommendera LCHF p.g.a. bristande forskning, men man vågar hota med tvångsomhändertagande av barn som äter en kost som de blir mätta och nöjda av och som gör att de inte behöver standiga mellanmål. Härligt att fler och fler föräldrar inte längre lyssnar till skrämselpropagande från läkemedelsindustrins förlängda arm 🙂

  Det kan inte sägas för många gånger, Tack Annika!

 4. 4
  Goran van Den Buske säger

  ”läkemedelsindustrins förlängda arm” var rätt ord i nådens tid. 😉

 5. 5

  Suck.
  Men inget som förvånar mig längre.
  Jag har precis läst ut Uffe Ravnskovs: Hur kolesterolmyten hålls vid liv. Superbra och informativ bok! Där berättar han bl.a. om hur kolesterolkriget håller på inom forskarvärlden.
  Jag anser mig inte vara en naiv person, men jag blev förvånad över att det är så ruttet som han beskriver. Det verkar inte vara bättre där än inom politiken!!

  Att hota föräldrar att omhänderta deras barn är väl det mest kraftfulla slag under bältet som etablissemanget kan ta till.

  Klart de är rädda för att förlora denna kamp om prestigen.
  Det är ju massor av pengar som står på spel.

 6. 6
  Lena Buhr säger

  Har också läst om detta – en näringsfysiolog/dietist från Östra Universitetet i Finland har uttalat sig. Hon menar att barnen som äter LCHF, blir mätta och står sig längre men får då inte i sig tillräckligt med varierande näringsämnen och det skall då komma från alla övriga delar ur tex den gamla kostcirkeln. De ska lyda, menar hon annars skall barnen omhändertas och placeras så att de får bättre mat(?). Föräldrarna skall undervisas om den rätta kosten säger hon också. Hur som helst – det är en skrämmande läsning. Barn tas i Sverige idag för ingenting – för lite leksaker, för leksaker, för stökigt, hemma eller alldeles för perfekt, vårdnadstvister, pengar(omhändertagna barn är tyvärr en lukrativ bransch), förtal, avundsjuka – barn kan inte vara lyckliga utan att någon slår dem, rena missförstånd osv.Se bara på Domini Johansson – de tog honom för att han var alldelse för frisk – fostermaman har meddelat att hon tänker behålla honom, oavsett vad rätten säger…hans före och efterbilder lämnar en del att diskutera. Så, pasa er för friska, harmoniska, mätta barn…

 7. 7
  Lena Buhr säger

  OBS! Ber om ursäkt för felstavningarna – glömde korrekturläsa…♥

 8. 8

  Läs gärna vår kommentar … https://www.kostdemokrati.se/nyheter/2011/11/29/barn-ska-skyddas-mot-lchf-kost/

  Dumheten har fått en ansikte och allvaret i situationen skall inte underskattas. Responsen på dylika utspel måste vara klar och tydlig, att vi inte under några omständigheter accepterar osanningar som skador oss, våra barn, våra barnbarn och våra äldre.

  Dags för verklig demokrati och ett folkets inflytande på kost- och hälsoutveckling. Dags för en rennässans för sann vetenskap och beprövad erfarenhet. Dags för ett kunskapslyft hos folket, en förutsättning för sann demokrati och reellt inflytande.

  Välkommen att deltaga i detta arbete.

 9. 9

  Att barn till veganer har dött och föräldrarna hamnat i fängelse har hänt både i Europa och USA.

  Självklart ska barn som utsätts för en ikke fullvärdig kost få hjälp av samhället och föräldrarna upplysas. Det tycker jag bara är bra att vi för upp kosten så högt upp. Kost är viktigt.

  Men LCHF är knappast ett hot mot barns hälsa. Värre är det med skräpmatsdieten som så många äter.

  Och enligt den finska orginalartikeln var det inte snack om direkt omhändertagande om ett specifikt barn utan mer en diskussion om att omhänderta barn som far illa på grund av föäldrars extrema kostvanor. Det verkar i alla fall i min värld vettigt.

 10. 10
  ragnhild säger

  Det meste kan overdrives: Her om dagen leste jeg om en lchf-familie som lot barnet sitt få drikke saft når det var på födelsesdag-kalas. Men ordren var at den skulle vara godt utblandat. Altså instruks til familien til vennen. Då tänker jag ”fanatisme”, och mår ganske så dårlig på vegne av barnet. Så borde det inte vara, ell. ?

  Off topic, uppslag i media idag: https://www.dagbladet.no/2011/11/29/nyheter/fedme/overkt/usa/ernering/19206841/

 11. 11

  Leif:” …Dags för verklig demokrati och ett folkets inflytande … ”. Håller med och tillägger dags för folkuppror!

 12. 12

  Det känns ändå som det överlag går mer åt rätt håll än åt fel håll.
  I januari är jag inbjuden till min företagshälsovård (12pers)för att föreläsa om LCHF.
  De är nyfikna då flera patienter på sina hälsokontrollet uppvisat stora hälsoförbättringar efter övergång till LCHF-kost. Det tycker jag visar att vindarna vänt!

 13. 13
 14. 14
  ragnhild säger

  Gustaf. Med tanke på :

  https://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article14018181.ab

  Kunne du tänka dig skriva en kommentar på dette tullet. Jag var innom = mislykkats då jag inte är på face-book.

  Någon skulle utfordra Aftonbladet med en god artickel om lchf.

  Anna Dehlin – vad är du bra 🙂

  Jag undrar mig verkligen på hur magstympningsprofessoren vågar säga något som helst 🙁

 15. 15
  kostintresserad säger

  De föräldrar som frivilligt väljer att äta LCHF är säkerligen pålästa, kunniga och lika måna om sina barn som föräldrar i allmänhet. Myndigheter, allmänhet och tallriksmodellförespråkande föräldrar och skribenter kan slappna av 🙂

 16. 16
  anhörig säger

  Hoppas att denna NK artikel

  https://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6192175

  får fler än mig att sätta morgonkaffetåren i fel strupe och blir en utmaning, som föranleder föräldrar, mor- och farföräldrar varav många är uppvuxna med LCHF liknande mat att protestera!

 17. 17
  Mikael Lindqvist säger

  God middag
  Tänkte bara,……jag är ju utbildad matmässigt av svensk socialstyrelse. Har aldrig sett något konspiratoriskt i det. Har läst mig till att kolhydrater och en liten mängd socker är viktigt för kroppens totala uppbyggnad och för full funktion. Beundrar Dig, Annika mycket(tycker det är synd bara att Du blev så provocerad av ”den andra sidan” så Du tappade fokus) för att när många andra gav upp, så gav Du dom ”hopplösa fallen” en väg/diet dom KUNDE följa. Min fråga är dock, kan Du med 100% säkerhet säga, att lchf är helt ok att ge barn/ungdomar. Att dom inte kommer få några bristsjukdomar eller tappa något av hjärnans kapacitet. Är extremt tacksam för svar.
  Mvh Micke

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Mikael Lindqvist:
  Så fort man undrar över något som ingen forskning ger svar på, är det enklaste att gå tillbaka i historien. Våra förfäder jägarna, liksom senare jägarkulturer gav sina barn lågkolhydratkost – det fanns inga kolhydrater att ge dem – och de barnen blev bra. Annars skulle mänskligheten inte ha fortlevt och utvecklats.

 19. 19

  b>@ Mikael Lindqvist
  :Vad menar du med det, att Annika skulle ha tappat fokus?
  Hon har väl precis hela tiden visat att hon vet vad hon talar om, även trots många fula påhopp och elaka provokationer. Hon visar ju det till och med nu i sitt snälla svar till dig.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Mikael Lindqvist:
  Ja vad menar du med att jag ”tappade fokus”? Och när var det jag tappade fokus?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa