Stora journalistpriset

I flera dagar har jag nu varje gång jag lyssnat på P1 på radion fått höra att Malin Olofsson och Daniel Öhman fått Stora Journalistpriset för sina ”avslöjanden” om Matens pris. Det vore väl gott och väl om de inte hade specifikt utpekat LCHF som en felande kostmodell. Det finns ju många olika LCHF-förespråkare, men jag tycker att vi som initialt formulerade LCHF som kostmodell borde ha en viss tyngd i debatten.

1. Journalisterna påstår, åtminstone indirekt, att LCHF förespråkar högre intag av kött, vilket  gynnar en oetisk djurproduktion. Köttkonsumtionen har tydligen dubblerats de senaste decennierna.
Den ev ökade köttkonsumtionen beror sannolikt på lägre priser i butiken, vilket beror på billigt importkött från länder med lägre krav på etisk djurhållning.
Jag säger att vi ska sträva efter att äta kött från bra djurhållning, och att vi måste vara beredda att betala vad en bra djurhållning kostar.
Vi ska bara äta ”lagom” mängd av proteinmat, vi ska inte äta något överskott av denna dyra mat.
Jag förespråkar inte heller ökat intag av grönsaker, utan ett ”normalt” intag, och jag inkluderar i grönsaker även rotsaker, förutom större mängd av stärkelserik potatis.
2. Malin säger i intervju att hon har respekt för att vissa går ner i vikt av LCHF, men att den kosten är dålig för miljön.
Jag tycker att det är ohederligt av henne. Om hon har följt debatten, och läst de mail hon fått,  kan hon inte ha undgått att vi blivit friskare av LCHF. Diabetiker och personer med metabola syndromet har blivit friskare i stället för sjukare sedan de övergick till LCHF. Det finns även mängder av rapporter om förbättring av andra sjukdomar – såsom astma, allergier, IBS, inflammationer och värk i rörelseapparaten etc. Dessa rapporter ignorerar hon helt.
3. De säger att den forskning som vi baserar vårt kostbudskap på är sponsrad av köttindustrin.
Vårt kostbudskap baseras i grunden på att tusen och åter tusen människor har upptäckt att deras sjukdomar, krämpor och övervikt har vänt till det bättre sedan de vände på nutritionisternas kostmodell: minskade på kolhydraterna och i stället ökade intaget av naturligt mättat fett.
Sedan att det finns en hel del forskning som stöder vår erfarenhet är bara ett plus i kanten.  Det finns även en hel del offentligt finsansierad forskning som visar fördel för vår modell.

Nåväl, jag tycker att de som tror på att det är bättre för deras hälsa att äta lite fett, bestående av fleromättat fett, och mycket kolhydrater får göra det – men de bör vara medvetna om att det inte finns någon vetenskaplig grund för att tro det.

Och vi som upptäckt att vi erhållit hälsovinster med LCHF ska få fortsätta att äta så utan att de andra kommer med domedagsprofetior och skräckscenarier beträffande miljön som resultat av våra matval.

Comments

 1. 1
  Bernt Östlund säger

  Det är säkert ett nytt försök att öka försäljningen av deras bok. Du och kostdoktorn säljer bra av era böcker utan den sortens radioreklam.
  Så bra att vi har ”public service” som är reklamfri så journalisterna kan välja själva vad de ska göra reklam för.

 2. 2

  Tack Annika!

  Bra rutet! LCHF-konceptet är nu (strax 2012) så etablerat att tillgängliga halmstrån tunnas ut. Men visst är det en del sofistikerade dylika kvar. Det är härligt när Du säger ifrån.

  Mvh
  Rolf Aronsson

 3. 3

  Bra inlägg Annika!

  ”Malin säger i intervju att hon har respekt för att vissa går ner i vikt av LCHF, men att den kosten är dålig för miljön”, men hon håller inne med hur bra LCHF är för diabetikers och f.d. överviktigas INRE miljö. Hon ljuger medvetet i dubbel bemärkelse! Efter att ha läst ”Forskningsfusket!” har man inte längre några förväntningar på livsmedels-, läkemedels- och kemiindustrin och dess förlängda arm 😉 .

  Alteftersom kostdebatten fortgår desto större respekt får man för dig som person, ditt engagemang och ditt arbete i folkhälsans tjänst.

 4. 4
  Ethel Loberg säger

  Men det är ju bekräftat på varenda LCHF-blogg att det är mättat fett som vi äter oss mätta av, inte kött. Mängden fett, kött och kolhydrater har ju diskuterats lika länge som LCHF har funnits till, och nog är det mättade fettet som alltid är största delen av dagens matintag. Och helt riktigt, mättat fett är ju själva kärnpunkten med LCHF.

  Ska vi över huvud taget bry oss när vi blir beskyllda för att äta mer kött som LCHF-are, möjligen be om det uttjatade ”källor på det?” nästa gång köttugget kommer upp. Kan just undra varifrån köttpåståendet kommer.

 5. 5
  2011.-talist? säger

  Kära nån … jag börjar få en allt starkare känsla av att leva i overkligheten. Lever jag verkligen på 2000-talet)

 6. 6
  Bernt Östlund säger

  Nöjd över att min fru hittade en helgskinka med skapligt med fett på.

  Räddar vi miljön om det mesta av fettet på julskinkan tas bort innan vi får köpa skinkan?

 7. 7

  Miljön blir ju onekligen bättre för alla de diabetiker som får ett längre och friskare liv med hjälp av LCHF. Men det är klart – så länge vissa betraktar människan som en livsform av lägre prioritet så spelar väl inte en individuellt uppfattad miljövinst någon större roll för en journalist av deras kaliber.

 8. 8

  Jag har upprepade gånger, både på deras hemsida, och på facebook frågat varifrån de fått uppgifterna att man äter mer kött med LCHF än med andra dieter men de vägrar konstant att svara. Tycker det är riktigt dålig journalistik att påstå saker utan att ha på fötterna. För mig minskar det även trovärdigheten i deras andra reportage. Jag har också tipsat om att ta upp de hemska arbetsförhållandena för grönsaksplockarna i Spanien men får inte heller där gehör. Det är väl inte lika PK att hacka på grönsaksodlare som köttproducenter.

  Till sist kan man undra vilka som äter mest kött. De gånger jag äter på köttrestauranger av typen att man själv väljer hur stor biff man vill ha är minsta mängden oftast 200 g. Det är på tok för mycket för mig och jag orkar sällan äta upp eller får kämpa i mig de sista bitarna. Mina vänner som äter pommes frites till glufsar gladerligen i sig både 2 och 3 hg kött.

 9. 9

  Det där är ju bara rena dravel ”kommunistargument”. Vem bryr sig vad den ena ecotalibanen säger om den andres ”avslöjande” arbete.

  Det är samma V+MP journalister som bedriver sin egen åsiktskampanj om allt.

  Mig veterligen får jag köpa vad jag vill för mina pengar. Om det är 1000 kg kött eller 1 långresa till Thailand är min ensak. Inte en rabit kommunistjournalists…………….

 10. 10

  VArför går ni i svaromål och låter idoterna sätta agendan. Såg två ”nötter” i Tv soffan för några veckor sedan som förespråkade mat utifrån något förvirrat ”klimatperspektiv”.

  Mig veterligen så väljer folk mat för att den är god (typ vräka i sig chips och annan skit) eller för att den är bra för deras hälsa och god.

  Resonemanget att folk som har råd inte skall köpa ditt eller datt som finns fritt tillgångligt i affärer är ren och skär miljökommunism.

  Föst skall du betala in en massa skatt för skit du inte själv vill ha och sedan får du inte använda de pengar du har kvar …………………

 11. 11
  Maggan A säger

  Jag fattar inte hur man har mage att påstå att LCHF är dåligt för miljön. Betänk allt vi ratar i butikens hyllor på väg till mejeriet och köttdisken. Törs inte ens fundera på hur många långtradarlass det rör sig om varje år – bara till min butik.

 12. 12

  Maggan, der ÄR svår att ta in hur genomruttet och ohederligt spelet bakom kulisserna är. Pengar och prestige GÅR FÖRE människors hälsa. Vi SKA tro att mättat fett och kolesterol är hälsovådligt, att högt blodtryck kan medicineras förebyggande och vi SKA äta mycket av sådant som gör oss sjuka så att pillertrillarindustrin kan kamma hem vinster till sina aktieägare. Som tur är finns Annika, vars själ inte är till salu, vilket hon fått betala på många sätt och vis. Själv är jag säker på att ärlighet håller i längden och att det är hälsofrämjande på sikt.

 13. 13
  Maggan A säger

  1940

  Instämmer till 100%

 14. 14
  christina säger

  Har nu ätit LCHF sedan en tid är typ 2 diabetiker. Kan med glädje av min erfarenhet berätta. Mitt blodtryck är nu helt normalt så även blodfetter som tidigare var höga. Jag slutade med Simvastatin och började äta rätt mer proteiner och mättat fett samt ovanjordsgrönsaker. Har dessutom numer normala värden på mitt blodsocker har tyvärr inte kommit så långt att jag slutat med insulin men har på eget bevåg minskat insulinet med hälften. Döm om min glädje när diabetessköterskan sa att hon tyckte jag skulle fortsätta äta som jag gör för mår jag bra så måste det ju vara en bra kost för mig. Hon tyckte också det var bra att jag minskat mitt insulinintag till hälften. Fick bara beröm av henne. Detta har jag mycket att tacka även Annika D för har hennes 2 första kokböcker samt var och lyssnade på hennes föreläsning när hon var i min hemstad.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa