Skatt på läsk och godis för friskare svenskar

Debattartikel i Sundsvalls Tidning, Av Ralf Sundberg, författare till boken Forskningsfusket, m fl:
Skatt på läsk och godis för friskare svenskar
Jag håller med. Allt som kan göras för att konsumtionen av läsk och godis ska minska är välmotiverat. Läsk och godis underminerar hälsan totalt för stora delar av Sveriges befolkning, särskilt den yngre delen. Allt från demens och  ödelagd tandhälsa till fotsår och amputationer kan sockret leda fram till.

 

Comments

 1. 1

  Håller med Annika! En riktigt bra debattartikel och hoppas hans bok även utges i Dk med tiden, med tanke på deras nyinförda fettskatt! Dk:s strikta transfettregler och sockerskatt är däremot bra!

 2. 2

  Tror någon verkligen på allvar att det i dagens Sverige skulle införas en sockerskatt utan att det samtidigt blir en fettskatt?

  Låt bli min mat!

 3. 3

  Alle typer ernæringsrådgivere ser ut til å være enige om at man skal ha i seg minst mulig raffinert sukker, så det finnes en liten mulighet for at myndighete gjør noe med. Dessverre trur jeg at animalsk fett vil lide samme skjebne samtidig 🙁

 4. 4
  anhörig säger

  Varför inte hemul? Om det är, som Ralf Sundberg säger i debattartikeln, ”just intaget av snabba kolhydrater som finns bland annat i läsk och godis, som bidrar till sjuklighet i hjärta kärlsjukdomar och höga blodfetter” är det väl befogat att man börjar upplysa om detta på samma sätt som man varnar för riskerna med alkohol och tobak.

  Att tiga om farorna med läsk och godis gynnar läsk- och godisindustrin på bekostnad av folkhälsan. Det är att svika våra barn!.

  Inte räknar du väl läsk och godis till mat 😉

 5. 5

  Självklart är Sverige moget för en sockerskatt, Hemul och en fettskatt kommer inte att få gehör tillräckligt utan motarbetas!

  När tom. ”nutrionsexperterna” Rössner och Marcus propagerat för denna sockerskatt så visar ju detta att de flesta kostläger är för denna skatt….. dock inte godis och livsmedelesindustrin!

  Så här kan dom inte lura oss, vilket görs med annat….Exvis skatteändringar vad gäller el där våra folktästaste områden nu får betydligt dyrare el, vilket bolagen förstås ockå tjänar ofantligt mycket mer på.

 6. 6

  Höjd matmoms skulle nog ge mer pengar i skattekistorna, det är väl det som är avsikten med skatt.

 7. 7
  Vox Humanae säger

  En sockerskatt är ett dåligt verktyg. Redan när man börjar tala om det så kommer man att få starkt motstånd från både sockerindustrin och konsumenten. Sockerindustrin kommer att förlora pengar, och kommer att göra allt som står i deras makt för att detta inte genomförs. Konsumenten kommer att börja tala om ”staten”, som ”ska lägga skatter på allt”, och börja se sig om efter smuggelgods från Kina där vi inte vet alls vilka ingredienser som använts.
  Ett bättre sätt skulle vara att lagstifta om ett lägsta pris för socker, enkel smidig lösning: ju mera socker du tillsätter desto dyrare blir din vara, men eftersom priset är högre så kan man sälja mindre mängd och ändå tjäna samma pengar. Det blir svårare att klaga på att staten skor sig på konsumenten, eftersom det ju faktiskt är sockerproducenten som tjänar de mesta pengarna. Dessutom sänder det en tydlig signal, att vi gör inte detta för att få mera pengar till statskassan utan för att minska konsumtionen av socker.

 8. 8

  Och med sockerskatt följer att industrin börjar använda ”ofarliga” sötningsmedel. För det är ju viktigt – för samma industri . att få sälja sina drycker. Sötningsmedel är förmodligen billigare, så det blir ju en win-winsituation, eller? Är sådana drycker att föredra?

 9. 9
  konsument säger

  ”Dessutom sänder det en tydlig signal …”

  En tydlig signal till oss konsumenter vore attt tydliggöra vad det handlar om: ”Ett normalt intag av naturligt fett med mättade fettsyror är inte lika skadligt, som vi trodde tidigare. Merparten av blodfetterna tillverkas i stället i levern när vi äter socker (kolhydrater). Såväl glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker) bidrar till höga blodfetter, åderförkalkning, stroke och utveckling av Alzheimers sjukdom”.

 10. 10
  ragnhild säger

  Sukkerspinnengelen :).

  Jeg tror ikke at det kan bli noen fettskatt. Vi er blitt for opplyste til det i både Sverige og Norge, och som Zonen herover sier; det ville avstedkomme store protester.

  Markedansvarlig for Tine indikerte via media for noen dager siden at smörmangelen ikke var noe å engste seg for, at det var noe som ville gå over? Det kan være at Tines oppfatning går i retning av at lchf-kosten er et modefenomen, og at de nok trygt kan fortsette å satse på lett,lett-produkter – også for å tilfredstille myndighetenes ”forventninger” ang. matproduksjon. Hvor avhengige er de av myndighetenes kostråd?

  Og gå i dialog med Tine som konsument, tror jeg er betimelig og på høy tid. Referere til kanskje også Sverige, men i høy grad Norge – om at fett-fobien er det over og ut med. Målet med dialogen kan være å forberede dem, informere dem om å legge til rette for øket produksjon av f.eks. smør. Kanskje kan dette også være råd til dem om å opprettholde antall meierier, og å søke å ta vare på melkeprodusenter. Risikoen for Tine vil jo ellers være økt konkuranse fra andre, inkludert danske Arla som ser sin besøkelsestid til å komme sterkere på banen. Ref. at de i fett-skattens Danmark har overskudd på melk (fra kyr oppfödd på for tilsatt gmo-soya).

  Hva som er Tines agenda ellers vet vi ikke – fusjon med Arla? Håper ikke det. Mvh.

 11. 11
  ragnhild säger

  https://sirislchf.blogspot.com/ – anbefaler dere å stikke innom her. Artig, litt anderledes lay-out. Er den ny?
  Jeg var bare innom via navnet ditt, som overbeviste meg om at her var der stort sett bare oppskrifter på godis. MEN, der tok jeg visst feil 😉 ?! Jeg fikk også med meg art. om hjerte- legen som aldri spiste korn, så nå lager jeg et spor til kostdoktorn – tror jeg – må bare innom Thomas Geisner. no blogg först.

  Takk Siri 🙂

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  Om någon börjar tala om fettskatt så får vi protestera med kraft. Vi får inte undervärdera vårt inflytande.

 13. 13

  Visst förekommer det, Annika! Hans andra debattartikel i frågan och den första fick en hel del motsägande kommentarer samt ett svar av LRF.

  https://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1577066/Fettskatt-ar-en-bra-borjan.html

 14. 14

  Skulle man inte kunna tillsätta något till sockret som gör att vi mår dåligt av det, som antabus för alkoholister? Ja just ja, vi får ju redan sockerkoma, blir sockersjuka, tjocka och sjuka. 😉

 15. 15
  ragnhild säger

  https://sirislchf.blogspot.com/ 16. november.

  https://paleofriend.org/…………..18. november

  Trist, och viktig å få vite for oss alle sammen. Myndighetene reagerer sent, men det er ju bra vi har nettet 😉

  Det kan se ut som om møllers tran er det sunneste akkurat nå. I alle sier Siri ? – at den oljen (omega 3) er utvunnet fra fisk som man fanger i nordishavet/Atlanteren – se lenken for korrekt ”sted” 🙂

  Annika, prøvde å sende dette via mail til deg. Kopierte inn adressen du har oppgitt på Maila mig. Men det ble avvist, hm. mvg. ragnhild

 16. 16
  ragnhild säger

  inte vet jag vad mvg betyr, ønsker meg fortsatt redigeringsmulighet. I alle fall sier Siri ….. korr. her.
  mvg? Med vennlig ——- (e gratulasjoner — ) hi,hi – naturligvis – med nyaste kokbok 🙂

 17. 17
  ragnhild säger

  Dersom du ser nytte av informasjon, og legger ut den, så kan du absolutt gjerne ta bort mine siste 3 kommentarer. Mvh.

 18. 18
  Britta Andersson säger

  Debattartikel i BoråsTidning idag förordar fettskatt för miljön och smörbristens skull Det är Jonas Paulsson miljöpartist och talesman för Klimataktion som skriver. Han hänvisar också till Danmark som redan infört fettaskatt från oktober månad. Ja, vad skall man säga? Det är väl så att den kraftffoderuppfödda boskapen tar väldiga resurser i anspråk. Och att den utgör den stora merparten av världens köttresurser. Eller?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  Britta, Visst är det så. Därför måste vi propagera för nära och giftfritt producerad animalisk och vegetabilisk mat. Bort med storskalig industriell animalisk och vegetabilisk matproduktion. Då gynnas vår hälsa och miljö, och det är dessa som är det viktigaste för vår framtid.

 20. 20
  Britta Andersson säger

  Annika. Jag håller med. Men frågar ändå om maten då räcker tilll jordens befolkning.

 21. 21
  ragnhild säger

  Jordens mennesker har store utfordringer foran sig:

  https://paleofriend.org/2011/11/15/loser-marknaden-alla-problem/

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  Britta A, Om vi låter våra ängsmarker slya igen för att det inte går att odla säd där, i stället för att låta kor beta, så får väl uländerna inte mera mat för det. Eller?

 23. 23
  ragnhild säger
 24. 24
  ragnhild säger

  Huff, den länken kunne jeg visst holdt unna. Sorry! Og kommentarene besto visst stort sett av kanibal-liknende insektätere 😯

 25. 25
  Britta Andersson säger

  Annika. Jag är verkligen för att våra ängs-och hagmarker betas- För blommornas och det öppna landskapets skull och kornas. Och vår egen. Jag tänkte LCHF i ett internationellt perspektiv. Det är väl både för ”volymens” och kostnadens skull man uppföder med kraftfoder.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  Britta Andersson, Visst är det problem internationellt, men hur ska man lösa det?
  Jag ser ingen annan väg än att vi måste ta reda på vilken mat som är nyttigast för hälsan, och sen får vi diskutera internationellt hur vi ska bära oss åt för att alla människor ska få tillgång till den maten.

 27. 27

  Kommunist dravell!

  Folk får ta ett eget ansvar, det går att bli fet och ”ohälsosam” på precis vad som helst.

  Äter du 2 limpor fullkornsbröd om dagen blir du lika kolhydratfet som om du äter godis mm.

  Äter du 1 liter grädde om dagen i ditt ”LCHF” program så blir du också fet…………….

  Låt folk göra sina egna val utan överstatliga idiot ingripande.

  1 hjälmtvång inomhus, ifall något trillar ner.
  2 stäng alla krogar klockan 22:00, så minskar ”våldet”.
  3etc etc etc

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa