Sprattlar vi hjälplösa i Arlas klor?

Artikel i SvD Opinion: Svensk mjölk är snart ett minne blott.
Är lokala småmejerier en möjlighet till viss självförsörjning?

 

Comments

 1. 1
  ragnhild säger

  Høst 2011: Tine meierier i Norge har lagt ned 2 flere meierier. Arbeidsplasser går tapt. Bøndene leverar fortfarande mjölk med långtransport som resultat.

  Alla nordmenn, börja bli nyfikna på meieriene på norsk jord. På produkter, kvalite, nerlegging av lokala meierier , böndernas vilkår o.s.b. Förebygg (be ahead of the event). Yttra dig.

  Jeg kopierer över innlägg från tidl. i høst. dette var 1 av 53 innlegg, nei alla var inte från mig 😉 – har inte tid å henta inn titteln på tråden – orsaker det.

  I fafostudien (under kapitelet um de Nordiska meierier kommer Arlas (den gång?) konsernsjef Åke Modig i til ordet:

  ” Han, Åke Modig (Arlas konsenrndirektør), säger till norske avisen ”Dagens Næringsliv” 14.6.99 at han gjerne vil ha en storfusjon i 1 (ETT-min utheving) nordisk meieriselskap. Et slikt felles nordisk meieriselskap mener han ville stå bedre rustet til å møte endringer i kravene fra de store matvarekjedene som allerede har en nordisk strategi, og fra store multinasjonale konsern på oppkjøpsjakt samt handel og industrikunder som samler seg i et avregulert marked. ”

  Videre:
  Modig uttaler til Dagens Næringsliv: «Taperen blir rene nasjonale og regionale selskap som satser på reguleringer. Jeg savner en mer offensiv holdning i Norge for å forberede seg på det som UANSETT (jeg uthever) kommer. Sammen vil vi være en enhet som har tyngde både når det gjelder markedsposisjon og merkevarer».

  I samme artikkel sier administrerende direktør Stein Aasgaard (norske Tine) at en må begynne å se over landegrensene. Han mener at det er urealistisk å tro at landbruket kan basere seg på økt inntekt med dagens modell. Arla er allerede på plass i Norge med sitt salgsselskap. I et avregulert marked med fellesnordiske kunder kan Arla derfor bli en konkurrent til TINE, sier Aasgaard.
  —————————————————————
  Tine er jo dominerende i Norge, hur mycket och hur Arla är i bildet her vet jag inte (Ica prøver seg med import av arlas gräddost).

  Til slut: Det kan se ut som at holdninger och tanker om framtiden som Tine og Arla har kommit med, lever i beste velgående, och utvikler sig langsomt och medvetent mot ET NORDISK STORFORETAG på meriefronten = MONOPOL

  Politikerna kan vi rekna med har nog med ägna karierer – hur kan vi förventa mera av dem. Intresse-organisationer – VAKNA – um ni menar at dette inte lovar godt.

  Annika, god tittel på tråden 🙂

 2. 2
  ragnhild säger

  Tittel på Annikas tråd: ”Arla lägger ner Sveriges mjölproduksjon” – dato: 17. september 2011.

  Herifrån var det jag kopierade från, och sän limade inn – kronikk och annat från året 1999 som jag letade fram från nätet. Jag tycker det är alt mer klart vad strategier från industrien som ligger til grunn – och om vi vil påverka så nyttar det inte at blunda. Om alt är okey så ”sov godt” 😉

 3. 3

  Extrapris på fläskfilé eller kassler? Jag slår vad om att det är danskt. I alla fall här nere i Skåne. Är det då konstigt att många köper detta i stället för det dyrare svenska? Själv köper jag svenskt och helst skånskt så långt det går. När Arla försökte slå in sig på den skånska marknaden så var det många som bojkottade de affärer som tagit bort Skånemejeriets produkter. Vips så var de tillbaka igen. Men nu smyger det sig på igen och affärerna har börjat ta in mer Arla igen. 🙁

  Jag tycker att det är hemskt om bonden inte kan få tillräckligt betalt så att han kan ge sina djur en bra tid i livet, med bra foder och möjlighet till utevistelse. Eller att han måste lägga av.

  Något jag inte kan förstå är att vi har lagar på en viss standard på djurhållningen/odling, varför är det då tillåtet att importera något som inte följer denna standard? Jo, jag hört talas om handelshinder. Fast jag tycker inte att det är ett handelshinder om våra ev. hårdare regler även ska gälla utländska varor om de ska importeras till Sverige.

  Sedan tycker jag inte att vi ska slå oss för bröstet här i Sverige. Allt är inte bra här heller.

  Jag vill fortsätta att köpa svenskt! Hoppas jag kan detta även i framtiden…

 4. 4

  Tragisk utveckling är det. Finns väl bara Norrmejerier, Gefleortens Mejeriförening och Skånemejerier kvar… eller har jag glömt något.
  🙁

 5. 5
  Vox Humanae säger

  Emåmejeriet verkar göra goda affärer, trots att de i butik är dyrare än arla.
  Lockpriser på kött. Något är märkligt här, svenska köttproducenter får mindre betalt än de flesta andra i europa, ändå är det svenska köttet betydligt dyrare i butik. Varför?

 6. 6

  Svenskt kött är dyrare eftersom vi har hårdare krav på djurhållning. I t ex Danmark är suggorna fortfarande fixerade när de har smågrisar och dom har ingen halm att böka med och ännu trängre än i Sverige. Det är inte bra i Sverige heller men bättre i alla fall. Ännu bättre är att köpa ekologiskt.

 7. 7

  Ytterligare ett hot mot eko-odling är att jordbruksverket har höjt avgiften för registreringen/kontrollen av eko-fröer så det blir ohållbart att ha den variation vi har idag. Man undrar vad det är för krafter som motarbetar allt som går i riktningen mot bättre djurhållning och mer eko-varor. Vi Svenskar måste sätta ner foten nu och kräva stopp för nedrustningen av Svensk matindustri.

 8. 8

  Håller med dig Tina.
  Känner att svenska lantbrukare alltid varit motarbetade av staten på nåt vis. Det verkar som man har en helt annan (positiv) känsla för sina inhemska produkter i andra länder. Men jag kan ha fel. 🙂

  Dessutom då det gäller grisar så klipper man väl bort svansarna på dem i Danmark?

 9. 9

  Verkligen, särskilt som Arla en gång startades av bönder för att dela de stora kostnader som ett mejeri innebär. Fram för fler mikromejerier!

 10. 10
  Bernt Östlund säger

  Om mjölken kommer från Norrland eller från Dalarna är inte så viktigt för mig. Vi ska komma ihåg att mjölk, fil, yoghurt och grädde från Arla görs av svensk mjölk.
  Det är bara Bregott som tillverkas av en del dansk och finsk grädde.

 11. 11
  Vox Humanae säger

  Någon förstod inte riktigt……
  En svensk grisbonde får 12 kr/kg för sin gris.
  En dansk grisbonde får 14 kr/kg för sin gris
  Svenskt fläsk kostar 79:90-
  Danskt fläsk kan köpas för 39:90-
  I båda fallen är det BONDEN som bär kostnaden för djurskyddet.
  VARFÖR är då svenskt kött dyrare än danskt? Den danske bonden får mera betalt.

 12. 12
  Vox Humanae säger

  Vill också säga detta: Jag är sedan länge avdankad köttproducent och mitt brott är preskriberat, men det ensamma nötkreatur som såldes svart varje år gav i slutändan nästan dubbelt så mycket pengar som de som såldes ”på riktigt”. Där måste också vara något fel.

 13. 13

  Läser man lite mer om vad Gunnar Lindstedt står i livsmedelsfrågan, tror han att när oljekällorna sinar, kommer frakt och ökad konsumtion av olja i jordbruket minska. Jordbruket blir tvunget att odla och sköta boskap i närområdet.
  Nu var det så att Milkobönderna fick mindre betalt för mjölken och de själva ville gå upp i Arla, på grund av att bönderna gick i konkurs.
  Hade det varit det motsatta skulle ingen invända.
  Det finns en viss brytpunkt när det ska vända till närproducerad mjölk om man inte vill ha det som en Sovjetstat i Sverige.

 14. 14
  Konsument i Sverige säger

  TV-program ikväll i Kunskapskanalen:

  00.30
  -01.00 Framtidens jordbruk: Den krångliga mjölken
  Vetenskapsserie. Mjölken har blivit en bricka i ett storpolitiskt spel, där varken politiker eller bönder verkar vara nöjda med dagens jordbruksstöd. Vi besöker Bulgarien och Danmark för att se producenternas olika produktionsvillkor. Del 5 av 5.

  Från 7/11 i K. Även i K 10/11 och K 12/11

 15. 15

  Gunnar Lindstedt, som skrivit artikeln verkar vara en intressant person, lite grand som Annika. Han Var reporter för veckans affärer. Men fick sparken efter en serie djupgående reportage om Arlas skumraskaffärer. Han och Camillas matuppror leder den här debatten. Eftersom inget går att bevisa utan man kan bara se effekterna av företagets agerande. Så finns det miljoner förklaringar och grunden är att det är svenska bönders eget företag och det är bönderna som bestämmer. Skrapar man lite på ytan finner man en väldans massa konstigheter. Det som är intressant är att Gunnar L. Den här gången får med sig en aktiv debatt med en massa medvetna LCHF-människor och övriga som börjat förstå de missförhållanden som sker i vår mjölkproduktion. Men situationen är mycket värre än vad någon kan ana. För vi befinner oss just nu i en gigantisk strukturomvandling när det gäller svensk mjölkproduktion. Arla som har 65% av den svenska marknaden är så ekonomiskt starka att de kan hålla det här mjölkpriset i butikerna i flera år och det gör inget om det kostar miljarder (Inofficiell kommentar från de tidiga förhandlingarna med Milka). Arla har höjt priset i Danmark och Tyskland. Men inte i Sverige. Samtidigt är man noga med att betala mer per liter till sina egna bönder än konkurenterna. Så dessa 3 400 svenska bönder som ingår i ARLA anser att deras företag är överlägset bäst och de har nu accepterat att det gigantiska danska mjölköverskottet får användas till Bregott och osttillverkningen. Vilket frigör svensk grädde och smör i en omfattning som inte de konkurrerande småmejerierna klarar av. Eftersom de är ett stort lönsamt företag så kan de göra så här. Det kan vara tveksamt moraliskt att styra den svenska marknaden så här. Men spelreglerna tillåter det och kräver det för att Arla ska få öka sin marknadsandel. Milka måste vara på obestånd, mitt i LCHF-revolutionen, För att ARLA skulle få köpa företaget. Diverse dimridåer skickas ut till allmänheten och snart tystnar allt igen. Den danska ARLA-mjölken behöver inte redovisa om det är från en gård som använder genmodifierat foder. Därför innehåller Bregott och alla ARLAS alla produkter som inte har den lilla röda arlakon på paketet, de innehåller gmo-uppfödd mjölk. Danskarna fick majoriteten i Arla foods till skänks av de svenska bönderna. Ett fruktansvärt rikt företag skänktes bort i ett s.k. samgående. Den danska bondekooperationen är nära lierad med Monsanto och är därför hängivna supportrar av RTRS (Round Table of Responsible Soy). Monsantos lobbyorganisation för genmodifierad soya. 80 % av Sveriges bönder är emot GMO-soya. Det är därför den danska mjölken inte får komma hit egentligen. Men nu har Lantmännen, svenska bönders foderleverantör Lantmännen, också medlem i RTRS. Fått en licens på RTRS-soya. I Augusti i år började de sälja de första 30 000 ton STANDARD- soya. Inte den specifika icke genmodifierade soyan som hittills varit ett gemensamt beslut av Sveriges bönder. Jag kan inte se någonstans att det INTE skulle handla om standardsoya, gmo-soya. Det värsta är att om vi bojkottar ARLA så slår vi ut 65 % av Sveriges bönder och deras mjölk produktion. Så visst sprattlar vi hjälplöst i ARLA,s och Monsantos klor. Det som retar mig mest är att de svenska bönderna sålde smöret och INTE tog betalt. Personligen tror jag att vi måste få våra bönder att bryta med ARLA genom att avslöja det deras företagsledningar håller på med. Ägarna är våra älskade bönder. Men företagsledningarna är som Annika sa om professorerna och forskarna. -”De är djupt ohederliga personer”. TROR jag, kanske jag ska tillägga. Ingen vet något med bestämdhet. Men jag tror vi är på väg åt helskotta med mjölken och GMO.

 16. 16

  Jag glömde att skriva att Gunnar L.-s likhet med Annika är att han får mycket och konstig smisk från etablissemanget

 17. 17
  ragnhild säger

  https://runelanestrand.wordpress.com/

  ”Peru stoppar GMO grödor”

 18. 18
  ragnhild säger

  https://www.newsmill.se/node/1861

  Gunnar Lindstedt-kronik: Skrivet i 2008. Uppdaterat 2.novemer 2011

  Tack för at du bryr dig Annika, och alla ni andra. Vi har inte anledning at blunda. Alle må vi bli med å si ifra, – utgjøre den tyngden som skal til.

 19. 19

  LRF-företagen Arla, Scan och Lantmännen strävar efter monopol och är i sin stordrift på väg att slå ut småbruken som producerar kvalité. Denna jordbrukspolitik stöds aktivt av LRF och landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Endast stora djur och mjölkfabriker och gårdar med enorma arealer ser ut att på sikt överleva. Då blir kvalitén så dålig att folk lika gärna köper importerat. Och bondekooperationen tjänar lika bra på att förmedla importerat som svenskproducerat.
  Vi kan lära av indianska småbrukare i Peru som med framgång slåss mot Monsonto och de stora GMO-företagen https://runelanestrand.wordpress.com/2011/11/08/peru-stoppar-gmo-grodor/

 20. 20

  Det är ju fortfarande så att det var Milkos bönder som ville gå in i Arla eftersom bönderna började konkursa och ville rädda sig själva.
  Arla själva är inte intresserade av att bli ett monopolföretag utan konkurrens.
  Det har svängt eller kommer att svänga beträffande danskarnas majoritet i styrelsen.
  Hur och vilken mjölk som i framtiden kommer att finnas i våra butiker, är helt i händerna av oss konsumenter, vilken mjölk vi köper.Tillgång och efterfrågan.
  Trots att matpriserna gått ner i förhållande till lönerna är svensken fortfarande för snål när det gäller att betala för bra matråvaror.
  Kanske konsummenterna hellre vill lägga sina pengar på mer teknikvaror.

 21. 21

  Men Ninnan, om det bara finns Arlamjölk i butikerna, vad gör man då. Ett tag så levererade inte Arla till butiker som sålde mjölk från andra mejerier. Inte konstigt då att det gick dåligt för Milko. Milko gjorde också ett försök att ge bönderna bättre betalt och höja priset på mjölken. Kanske det blev dödsstöten för då slutade folk köpa Milko-mjölk.

  Angående vad bonden får för grisen så köper jag eko-gris direkt från bonden för 70 kr/kg, lite skillnad mot 12 kr/kg. Då har grisen fått gå ute i hagar och böka och inte ätit GMO-foder.

 22. 22

  Om det bara finns Arlamjölk i butikerna kan konsumenten köpa annan mjölk i en annan affär.
  Eller ska det vara så att man köper enklaste och snabbaste mat för att värma i microugn etc ?
  Både mjölk och grädde går att frysa, men man måste skaka paketen lite vid upptining.
  Om Arla i n t e har någon mjölk i din affär, som du skrev, så kan man köpa andras mjölk och det var det du ville?
  Enligt kokurrensverkets beslut innebär det att Arla måste göra vissa åtagande. Detta för att begränsa försämringen av konkurrensen på mejerimarknaden.
  Vad jag har förstått reder sig Skånemjölk bra.
  Jordbruk som producerar kvalité har i dag en gynnsam utveckling i dagens företagsverksamhet och faktiskt gynnas av nuvarande politik.

 23. 23
  ragnhild säger

  Sverige er med i EU – och tänker stort. Utveklingen ska jo gynna det framtidiga perspektivet som gälder – om et stort och effektivt och trygt (tror man) samhälla. Då blir Arla- (som symbol) problematiken en bagatell i samanhängen. Lommerusk på norska i politikernas ögon.

  ”Arla själva är inte intresserade av att bli ett monopolföretag utan konkurrens” . Det kan vara at Arla ävan har uttalat detta, men då följer de bara myndigheternas lag på detta området. Men vi ser ju hur de omgår detta i praksis. Milkos konkurs skulle inte blivit verklighet.

  Med GMO och alt mera dårlig djurhälsa hotande som vindkast rundt hushörnan, så gör vi klokast i å agera nu – för om møjligt påverka. Jag tycker inte at vi som så ofta för ska avventa utveklingen. Vi måste protestera mot kartellverksamhet som gynnar monopolisering = maktkonsentrering och hinder för mångfall.

  Der finnes ett stort stycke land, mellan två;

  1. Tidigare sovjet-regimet.
  2. Det andra (inkl. sovjet idag?) är övergett til profitthungriga monopolverksamheter som inte bryr sig
  så mycket om djur- och folkhälsa. I detta lander blundar myndigheterna. De tror at lite kontroll är
  synonymt med gamla, totalitæra regimer. Jag tycker lite kontroll hellre kan översättas med ”å bry sig
  um samfunnet”.

  Jag vil leva i ”landet i midten”. Där djuren går på gräsbäte …. på markar, och inn i skogen – tänka är grisar med svarta tryner för de har rotat efter rotgrönsaker 😉 , Hönor som smaker överjordisk på middagsborden (ref. Georg W.). Vil ni inte bo her. Utopi, langtderifrån. Det är du som kan vända på utveklingstendenserna. Inte ge upp. Vara engasjerad.

  Solen flommar, den kan inte monopoliseras 😉 Ha en fin dag alla.

 24. 24

  Ninnan, de flesta människor köper det som står framför näsan och är billigast. Inte sjutton går folk runt i olika affärer bara för att hitta annan mjölk. Själv bojkottar jag inte Arla men jag tycker det är fula trix när man försöker få bli enda leverantör i butiken.

 25. 25
  Anders S säger
 26. 26

  Tina
  Hur tror du egentligen man får mat med god kvalité om inte producenterna vet att det är efterfrågan på sådan?
  Köper man inte det idag kommer det aldrig heller att produceras.
  Jag tycker nog inte man kan kräva bra matvaror om man inte köper det.
  Att gå den extrasvängen till en annan butik för att köpa en matvara, ser jag som en rätt lätt handlig.

  Det är inte en enskild handling av Arla om deras produkter är ensamma på butikshyllan.
  Där är faktiskt en part till.

 27. 27

  ragnhild
  ”Milkos konkurs skulle inte blivit verklighet” Vad menar du?
  Skulle Milko inte gått i konkurs om inte Arla hade köpt det?
  Hoppas det är språkförbistring.

 28. 28
  ragnhild säger

  Jag vil och kan nog inte her gå inn i/söka uprepa prosessen med olika uppfatningar um vad som ledde til ”konkursen”. Läs, har du läst relevante, tidigare kronikker (henvisninger til disse) i septembertrådene.? VI har inte alle fakta på bordet, men som sagt. Milkos konkurs skulle inte blivit verklighet. M.a.o. sorgligt at så ble det. Sorgligt i flera henseende. Menar du at alt som har kommit fram bara är skitsnakk, konspirasjonsteorier? Har DU sanningen om prosessen som ligger bak konkursen. Tycker du det er ok at lokale bedrifter/meierier läggs ner. Ser vi för oss at det är bra med jättestore samanslåinger i framtiden, jmf. problematiken med långa transportvägar, nerlägging av arbetsplatser i distrikten. Neji – oljan är inte snart slut. Men man anar. Det rör på sig. Det vil som du ogkså säger troligen vända. Men imens får dom starka råda. Jag tycker inte om det, och jag tycker at myndigheterna skulle agera nu, se lite längre. Bedrifter skulle kunne vända sig til myndigheterna som en partner å söka råd om dom behövde det. Nu er det profittstörrelsen som bestämmer om bedriften er ”liv laga eller inte”

  Tycker du at det är ok at Arla (dansklokalisert meierigigant) ekspanderar som nu, med också gmo-problematik i kölvatnet? Ønsker du dom välkomna til å ta över mera? Det har dom nog både økonomi och ”pondu” til.

 29. 29

  Du har ju fortfarande inte klargjort hur Milko inte skulle gå i konkurs om affären inte hade kommit till stånd.

 30. 30
  ragnhild säger

  Tillegg:

  ”Nu er det profittstörrelsen som bestämmer om bedriften er ”liv laga eller inte” – forts.:
  obs. jag holder mig til meieribedrifterna her. Någon bedrifter är ”inte liv laga”. När det kommer til landbruksbedrifter som meierivirksomheten som tycker jag at politikerna måste ha et engasjert förholdande til dom. Monopolisering som Arlas verksamhet signaliserer säger mig at myndigheterna neglisjerar och inte vil ta inn det nodvendige perspektivet – for det vil vända troligen och då blir det krångligt med utländske ägare.

 31. 31

  Ninnan, det är alltid Arlabönder som är övertygade om att Milko-bönderna gjort en bra affär. Gunnar L. har skrivit en hel del om det här. men det är också uppenbart att vi aldrig får reda på vad som försigick i slutna rum. Helt klart är att Milko,s ekonomi plötsligt vände och började gå bakåt. Dels pga. dåliga ledningsbeslut, dels flera oförklarliga tillbakagångar. Styrelsemedlemmar hoppar av för de tycker det är skurkar i milkos styrelse. Medlemmar hotar med att gå till domstol och reda ut vad som hände.
  En arlabonde kan inte föreställa sig att 65% av den svenska mejeribranschen står under Dansk Monsanto-kontroll. Som driver sin agenda med billigt genmodifierat foder. Endast dessa bönder är predestinerade att klara sig i framtiden. Varför inte löpsedlarna nu fylls med stora rubriker att Sverige är en gmo.nation. Det femte landet i världen att få köpa Monsantos soja, är för mig ett mysterium.

  Jag hoppas att bregottförsäljningen rasar i botten tillsammans med Arlas ost. Det gör livet mycket mer komplicerat i butiken. Men jag tror att desperata åtgärder är nödvändiga nu för att visa makthavarna och de största matproducenterna att de leder oss konsumenter i helt fel riktning.

  Eftersom Svenska bönder nu köper licensierad GMO-soja. Så lär det inte finnas så mycket att äta över huvud taget om man vägrar GMO. Alla får göra som jag. Bli adopterad i en bondes familj och dela hans kött och mjölk.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article13556835.ab

  https://www.ja.se/?p=38630&pt=110&m=3433

  https://www.idhsustainabletrade.com/soja-qa-responsible-soy

  https://www.theecologist.org/News/news_analysis/271944/wwf_and_monsanto_is_gm_soy_now_okay.html

  https://cornucopia.cornubot.se/2011/09/smorbrist-da-sanker-arla-ersattningen.html

 32. 32
 33. 33
  Fundersam säger

  ”Med juridiska spetsfundigheter har Konkurrensverket godkänt Arlas framfart och blundar för såväl prisdumpning som fula affärsmetoder”.

  Hur kommer det sig att Konkurrensverkets tjänstemän blundar?

 34. 34
  ragnhild säger

  Georg W. Nu har jag läst din långa kommentar för 3dje gång. Skrämmande, och ganska hopplöst tycker jag. Soya importeras läser jag på landmannen. Någon få % (under 5%) är gmo-modifiserat, för som landmannen säger så kräver någon av mottakarne det för at klara av konkuransen? Vem i Sverige krever genmodifiserat soya? Til vad?

  Milko är ute av spelet? Köpt upp av Arla. Bönderna är glada för den bättre betalningen från Arla, som har kapital och muskler nog at smiska med dom – hur länge vil dom det. ? Bönderna godkänner at produkter (lätta och ost) på svenska marknaden är danskproduserad och det betyder at gmo kommit inn i husholdet bak ryggen på er? Vet ni um detta. Har packetet et bildtryck av den röda arlakon, så är det garanterad gmo-fritt produkt. Har jeg forstått det rett G.W.? p.s. Dansk gräddost är på det norske markedet. Nå vil jeg se etter Røde ”rosa”.

  Kan läget påverkas. Mange elver små…. banalt men ändå 😉

  Ninnan, om du inte har interesse av å lese tidligere refererte kronikker, inlegg og kommentarer så les iallfall kommentaren til Georg W. herover.

 35. 35

  Ninnan:”Arla själva är inte intresserade av att bli ett monopolföretag utan konkurrens”.

  Hur vet du det?

 36. 36

  Ninnan, problemet är inte vad JAG gör. Kolla runt i butiken nästa gång och se vad folk har i sina kundvagnar. I bästa fall svenskproducerad mjölk och kött men vanligtvis billigt importerat. Tycker inte du det är fula trix att den som har störst sortiment och tillgång hotar med att inte leverera om de inte får vara ensamma i hyllan? Vilken handlare kan låta bli att ha Arlas produkter i hyllan?

 37. 37
  Bernt Östlund säger

  I de butiker jag besöker finns inte annat än svensk mjölk. Smöret är också huvudsakligen svenskt även om det finns lite finskt också. Jag har också provat lite franskt gott smör med havssalt i en liten förpackning när priset var halverat.
  Yoghurt finns både svensk och importerad. Det var kanske importmärken som gjorde den turkiska 10%-iga populär men numera finns svensk till vettiga priser. Vispgrädde 40 % finns bara svensk men kanske andra gräddprodukter är importerade.

 38. 38

  Bernt, Arla fick ta tillbaka sina hot som tur var men bara att försöka genomföra dom säger en hel del om företaget tycker jag. Det var i den vevan Milko försvann från Willys. Nu kan vi köpa mjölk från olika mejerier.

 39. 39

  Georg W
  Jag vet inte om du missförstått mej på så sätt att jag skulle vara en pro- Arla.
  Det är inte så.
  Vad jag vänder mig emot är hur man sprider rykten om Arlas köp av Milko som inte grundar sig på relevanta fakta.
  GMO är jag inte alls intresserad av att det ska finnas i Sv. men man missuppfattar att det enbart skulle vara Arlabönder som skulle bruka det. Det är så att nästan a l l a sv. mjölkbönder kommer att använda det.
  Något som upprepande ggr skrivs är att Milko inte närmade sig konkurs eller skulle gått i konkurs om inte affären hade blivit av.. De hade också en ledning som misskötte företaget.
  Arla hade stor export av torrmjölk, men när den där Muhamedkarrikatyren avbildades miskade exporten mycket och Arla har fortfarande känningar av det.
  ”Vi får inte vete vad som skedde i slutna rum” men ändå spekuleras det mycket.
  Det är klart att det finns information om vad som hände.
  Det konkurrensverket gjort har däremot inte skett i slutna rum.
  Tina
  ”vad JAG gör” är viktigt. Det händer inget positivt med vår kost om vi inte själva medverkar i efterfrågan.

 40. 40
  ragnhild säger

  Dr. Annika (evnt.)
  Georg W (10.11. kl. 23.35) – Hur missade jag dette innlegget i går kveld. Kom det bort? Jag scrollade fram och tilbake, men det var bara 23:41 inlägget som fanns (ttill i dag tidligt?). Jag ska läsa dine länkar Georg.

  Coop Mega här vest, är en butik som har enormt stort vare-sortiment. Jag går innom der idag och orienterar mig. Jag vet at de har Arla Gräddost. … Kolla läget så at säga. Norsk jordbruk står mycket stark på denna kanten av landet dock. Men Tines politik vet jag ingenting om, bortsett fra ref. i förste innlegget her over – les dette intresserte normenn.

  Bent Østlund. Har inte dansk eks. gräddost nådd dig än? – Bönderna i Sverige upprettholder krav om äkta svensk mjölk (du är m.a.o. garanterad svensk mjölk!) MEN, de (bönderna tilslutit Arla har gett Arla ”lisens” til å laga ost-produkter, och lätta – av DANSK MJØLK = du kan och får inte veta om det er gmo-spor i den. Snikinnförande av gmo över folks huvuder?

  Ref. Georgs innlägg var han lägger fram tänkta konsekvenser av at Arla bruker sin danska överproduksjon av mjölk: OVERSKOTT av svensk mjölk/grädde = hardtime för svenska bönder…. = flera konkurser/nerbygging av landsbygden? VAD TENKER MYNDIGHETERNA OM DETTE.

  Bengt, du kan inte prata bort det negativa med detta på något vis!! Hard fact, står fast.

  Det är nästan så man blir motiverad för politiske studier, inte minst relatert til denna ”skumle(a) utveklingen. Och ”svensk-kurs” 😉 Keep up engasjementet kära ni 🙂

 41. 41
  ragnhild säger

  Ninnan: kl.14:35

  ….”Det är så att nästan a l l a sv. mjölkbönder kommer att använda det.” Från var har du den kunskapen. Eller är det ett resonerande, byggd på at du tror så?

 42. 42
  ragnhild säger

  Har svenska staten sagt klart JA til import av gmo-soya til fórproduktion?

 43. 43

  Köper alltid Bregott ekologiskt till mackorna men nu verkar ju inte detta heller vara ok med tanke på vad kossorna äter. Någon som har ett bra alternativ till Bregott förutom rent smör då ?

 44. 44

  Valis och Ica har alternativ men jag har ingen aning om det är bättre.
  Ninnan, missuppfattar du mig med flit?

 45. 45

  Skulle vara intressant om du Ninnan vill vidareutveckla ditt eget påstående att ”Arla själva är inte intresserade av att bli ett monopolföretag utan konkurrens”.

  Var hittar man belägg för att det stämmer?

 46. 46
  ragnhild säger

  Jeg surfer rundt på norske landbruks-saiter för närvarande. Men nå ska jag på Coop och handla bl.a. ost. Via nätet har jag bestämt mig för at köba Tines snöfrisk (bredbara) smöre-ost – helt ren. Bara salt är tilsatt. Fastosten er tilsatt/behandlad med (natriumnitrat): E-251, och E209 behandlat utsida!!( Den kommer inte inn här.

  ”Snøfrisk er ett av hovedproduktene TINE selger utenfor
  Norge. Kremost-serien er laget av åtte deler geitemelk
  og to deler kufl øte. I utlandet utgjør assosiasjoner til
  Norge og norsk natur hovedtyngden i markedsføringen:
  Frisk luft, høye fjell, grønne enger og dype fjorder. ” Fin reklam, men tänka er så ren 🙂

  Les mer på tine.no

  Har ingen anelse om hur dom smakar, men så naturlige produkter. Garantert eko.

  Tine har nog salgskontorer i utlandet. De informerer også om at Arla (som en av verdens! störste meierivareprodusenter) er i ferd med å bli en stor konkurrent. Hårda tider i ett avregulerad marked.

  Positivt är det at norsk landbruk uttrycker sig positiv om ökt ekologisk verksamhet..

  Jag finner inte et ord om gmo-grödor! Men så är jag ju inte en google nätsida 😉

  Jag registrerar (via egna erfarenheter ) at kunnskap kan ge motstånd mot skrapmat. Ju flera lchf´re ju starkare blir det motståndet –. Det lila vi konsumerar måsta vara av hög kvalite – – – .

 47. 47
  ragnhild säger
 48. 48
  ragnhild säger

  https://en.wikipedia.org/wiki/Arla_Foods

  Og så tar jeg helg – ha en god alle sammen 🙂

 49. 49

  Enligt HD idag så kan Skånemejerier komma att köpas upp av franska jätte.
  https://hd.se/ekonomi/2011/11/11/skanemejerier-kan-bli-franskt/

 50. 50
  ragnhild säger
 51. 51
  ragnhild säger

  http://www.anneviken.bloggspot.com

  Kom over denne bloggen en tid tilbake. Veterinær med vett og sine meningers mot. Anbefales om jeg ikke har gjort det før. I et blogginnlegg sier hun fölgende (rettet också mot konsumenter):

  Eg har begynt og tenke på om ein bør ha eit manifest for ein ny landbruksretorikk. Om folket vil ha papp, lat dei få papp. Norske bønder har ikkje ansvar verken for å dyrke jorda, produsere mat eller halde kulturlandskapet ope så lenge dei ikkje kan heve ei skikkeleg løn. Det er på tide å fri folk frå retoriske og moralske lenker. Retorikk definerer virkeligheten. Difor må ein endre retorikken. Den heng nemleg ikkje saman med virkeligheten lenger. Det er ingen norske bønder som har noko ansvar for noko som helst så lenge dei ikkje får skikkelig betaling for jobben.

  Det er på høg tid å gjenvinn rolla som a-borgarar i eigen stat.

  Alle som leser norsk: Oerhört intressant blogg.

 52. 52
  ragnhild säger

  http://www.anneviken.blogspot.com – korrigering, denne er ok.

  Varning: Länken 15:32 inneholder ordet bloggspot (med 2 -g´r) Pass opp jeg fikk advarsel om risiko for pc- skade.

 53. 53
  ragnhild säger

  Dr. Annika, också i tillfällen som dette (orsaker mycket) kunne det varit konstruktivt med det nyaste överst. Jag sloknade maskinen, men även det var lite grann svårt. 15:41 adressen är helt ok. Tänk at än enda bokstav kunne avstedkomme dätta. 🙁

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa