Äldre med diabetes får för mycket insulin

Artikel i DN idag: Äldre med diabetes får för mycket insulin. Det är Carl Johan Östgren, professor i allmänmedicin vid Linköpings universitet, som uttalar sig.

När människor blir äldre får de ofta en lägre aptit och äter mindre mängd mat. Därvid behöver insulindiabetiker mindre dos insulin. Det är ofta på natten som detta ger låga blodsocker, hypoglykemier. Det kan yttra sig som förvirring och oro, och de kan då få sömnmedel och lugnande medicin. De kan också få hjärtrytmrubbningar och hjärtstillestånd. Därför vore det önskvärt att personalen kollar ett blodsocker först och främst när något inte är som det ska.

 

Comments

 1. 1
  ragnhild säger

  År 2012, och man vet inte bättre. Stakkars alla gamla. Fruktansvärd.

 2. 2
  Jon Jonsson säger

  Finns det någon vårdinstitution i Sverige som som använder lchf-mat i behandlingen?

  Jag uppfattar det som att det skulle vara väldigt lätt att lyckas eftersom:

  -Patienterna skulle bli glada som får god och mättande maoch böjar må mättre.
  -De som arbetar med patienterna skulle trivas när de gör ett bra arbete som gläder patienterna.
  -Kommun- och landstingspolitikerna skulle bli glada när vi minska kostnaderna radikalt och kan börja prioritera andra eftersatta saker i samhället.

 3. 3

  Mannen i artikeln hade haft diabetes med svajigt blodsocker i 30 år, alltså åldersdiabetes som skulle kunna behandlas bra med en kostförändring. Sorgligt att människor ska behöva lida och dö i onödan bara för att vissa har lagt prestige i detta med diabeteskost.

 4. 4

  Jag arbetar som kommunsjuksköterska. Alla boenden jag arbetat på har rutiner för att mäta blodsocker hela dygnet. De som har diagnos diabetes tar vi blodsockerkurvor på, olika ofta beroende på hur stabilt deras blodsocker ligger. Dessutom tas alltid blodsocker på en diabetiker som är orolig, konfusorisk eller blir akut försämrad medicinskt sett.

  Problemet är kosten, alla dagens mål severas mellan 08.00 och 17.00
  En del äter dessutom kaffe och macka vid 19-20-tiden.
  Det innebär 3 huvudmål och 1-2 mellanmål. Man hinner aldrig bli hungrig och ökar på sitt fettlager lite varje dag! Se’n är nattfastan alldeles för lång 10 timmar för de flesta, om någon inte vill ha kvällsmackan eller kanske vaknar senare blir den ännu längre kanske 12 timmar. Man talar mkt om nattdrinkar av olika slag men problemet är naturligtvis brist på personal som gör att inte middagen kan serveras senare. Den långa fastan gör att muskelmassa kan brytas ner.
  Vi har numera problem med att vikten ökar mellan 5-10 kg när någon flytar in på särbo! Trots det kan de ha näringsbrist.
  Maten består till stor del av halvfabrikat av tvivelsam härkomst och innehåll. Naturligtvis minst 60-70 % kolhydrater, smörgåsmargarin och som sagt kakor, saft……..

  Jag har två st diabetiker typ II som äter lågkolhydratkost. Den ena av dem som har haft diabetes sedan hon var 37 år. Nu är hon drygt 70 år med mkt mkt skador ex neuropatier, och multipla organskador…..Jag har tidigare berättat om henne här på bloggen.
  Vi sänkte hennes insulin med 1/3 och hennes värden sjönk från 25 och högre ner till ca 15. Värdena har gått upp och ner trots att hon varit jätteduktig, en del beroende på okunskap hos kökspersonalen, men även beroende på att hennes lever var en fena på att procucera kolhydrater ”ur intet” (glykoneogenes) varje kväll/natt. Trots att hon inte ätit något så steg hennes blsr uppåt 18 – 20 mmol ??? Levern verkade ha en rekyl när hennes blsr sjönk under 10/8 mmol (?)

  Nu äter hon kokosfett i kaffet x 3 sedan två veckor och blsr ligger på mellan 8 – 12 mmol, helt undebart!!!
  Äntligen, efter 13 månader på kosten.

  Det har inte varit lätt att introducera LCHF, mkt motstånd bl a från kommunens MAS och (naturligtvis) från dietisten…. Trots att patienterna själva ville, deras anhöriga ville och läkaren var med på det! Jag har aldrig antecknat så mkt i journalen som jag har gjort om dessa personer (MASen har kollat och frågat) blodprover osv (naturligtvis allt bättre värden för varje provtagning)

  Jag har exempelvis bråkat mkt för att få bort de dagliga kakorna vid em-kaffet och att de gamla skulle få bättre efterrätter (oftast söta pulverkrämer med mjölk) Kostchefen i kommunen säger att de gamla betalar för efterrätt och kaffekaka så det gå inte att ta bort!
  Ägg serveras endast två ggr i veckan ??? Förutom till ”mina” lågkolhydratare som får två – tre ägg varje morgon!

  Förlåt mitt långa inlägg men det är sannerligen inte lätt att ändra något i den stelbenta kommunala (och landstings-) världen ! Även om många av oss skulle vilja göra mkt mer.

 5. 5
  ragnhild säger

  Lotte. Tack att det finns människor som du. Hur är ni satt samam 🙂

 6. 6
  Jon Jonsson säger

  Lotte

  Jätteintressant att höra en berättelse som din.
  Hoppas du kommer vidare med ditt arbete och att du kan sprida positiva exempel till fler som arbetar i vården.

 7. 7

  Lotte, vilket fantastiskt pionjärarbete du utför!
  Jätteintressant och inte för långt inlägg utan tvärtom!
  Glädjande ändå att du har stöd från anhöriga och läkare, det betyder att LCHF blir mer och mer rumsrent.
  Jag gissar att du om något år för delge dina kunskaper för intresserade grannkommuner.
  Hoppas du med hjälp av bra dokumentation kan visa upp goda exempel och hjälpa andra till bättre hälsa!

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Lotte, Underbart att det finns människor som du som vågar ta kampen för bättre mat till de äldre.

  Själv var jag dotter och läkare till min mamma, och ville att hon (t2-diabetiker) skulle få äta lågkolhydratkost, men MASen jämförde det med renlav. Dvs om man skulle låta läkare och anhöriga bestämma vilken kost deras anhöriga skulle äta så kunde det bli renlav eller vad som helst.

 9. 9

  Tack alla!
  Det är väldigt spännande att se att kostomläggning hjälper även vid långtgången diabetes!

 10. 10

  Du är en hjälte Lotte!

 11. 11

  Skrämmande att inte det verkliga insulinbehovet kontrolleras.

 12. 12
  40-talist säger

  TV-programmet Dokument inifrån, ikväll 6/11, handlade om Carema och äldrevården, delvis om undernäring! Hoppas att många såg programmet. Annars rekommenderas reprisen.
  https://svt.se/2.119700/dokument_inifran

 13. 13

  En 80-årig bekant med diabetes 2 är orolig för att han skall avlida i sömnen så för säkerhets skull äter han alltid en banan innan han går till sängs …

  Med all rätt kan man undra var ansvarig läkare på äldreboenden kommer in i bilden? För det är väl ändå inte så syniskt att man helt enkelt räknar med lite svinn bland gamlingar medan vi lever i ett av världens bästa länder 😉

 14. 14
  Lars Bern säger

  Intrycket är att vanvården av våra äldre är satt i system sedan lång tid. De är ju bara en belastning för samhället tycks vara den uppfattning som det ungdomsfixerade landets ämbetsmän följer. Förr hade man ättestupan, det här är en mer utdragen och plågsam variant. Ett land som behandlar sina äldsta som vi gör borde skämmas.

 15. 15
  Karl E. Arfors säger

  Ja det är underligt med denna fixation till ungdom i Sverige. När jag bodde i USA märkte man inte alls denna företeelse. Unga och äldre kunniga människor blandades på restauranger etc. Familjer var ofta ute tillsammans. När jag kom till Stockholm och utforskade olika människosamlingar i samband med mat och dryck, kunde man få höra att dit kan Du inte gå – det är bara ungdomar.
  Vilken underlig och outvecklad samhällssyn – segregering!
  tycker karl

 16. 16

  Diabetes – Fråga Doktorn

  Nästa måndag kommer TV-programmet Fråga Doktorn att handla om diabetes.
  De vill att allmänheten skickar in många frågor!!

 17. 17
  Anders S säger

  Idag den 11/11 klockan 06:650 hade radions P1 ”Tankar för dagen” med författaren Elsie Johansson. Det handlade om mat. Lyssna och njut:

  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1165

  Sänds även kl. 21.45.

 18. 18
  anhörig säger

  Tack för länken Anders!

  Det är viktigt att anhöriga kräver värdig behandling av sina nära och kära som hamnar på äldreboende och därmed löper risk att bli medicinerade/drogade/matade med näringsfattig kost enligt de kostrekommendatoner som multinationella företag, livsmedels-, läkemedels- och kemiindustrin styr upp via lobbyorganisationer som ILSI för att nämna en på toppen av ett isberg.

  ”Forskningsfusket!” av R. Sundberg rekommenderas. Ruttenheten är enormt mycket värre än man kan föreställa sig. Ljusen i mörkret är sådana personer som Annika Dahlqvist, Ralf Sundberg, Uffe Ravnskov m.fl. Tusen tack!

 19. 19
  40-talist säger

  Sätt betyg på landets äldreboenden: (Aftonbladet)
  https://bloggar.aftonbladet.se/vagardubligammal/alla-komuner/

 20. 20

  https://www.kostdoktorn.se/detta-ar-otroligt

  https://www.facebook.com/Kost1doktorn/posts/875683049115675

  Citat från facebook: ”Tack för att du hjälper människor i sina kostvanor.
  Min far är diabetiker (80 år) och hans insulindoser ökar hela tiden. Nu har han börjat med LCHF och på TRE dagar är hans insulinsprutor borttagna. Sjukvården har inte kunnat hjälpa honom på 10 år. Detta är otroligt. Coolt vilket resultat. Har du några kommentarer!”…

 21. 21
  Lars Henrik säger

  @ 65+:
  Tack! Vi kan behöva lite solskenshistorier då och då. Man blir alltid glad av att läsa hur människor blivit friska eller i vart fall symptom- och medicinfria med LCHF. Fast det otroliga i denna historia är ju inte att man blir frisk med rätt kost utan snarare att vården i stort inte tar intryck av alla dessa fall.

 22. 22

  Lars Henrik Skrev:

  @ 65+:
  Tack! Vi kan behöva lite solskenshistorier då och då. Man blir alltid glad av att läsa hur människor blivit friska eller i vart fall symptom- och medicinfria med LCHF. Fast det otroliga i denna historia är ju inte att man blir frisk med rätt kost utan snarare att vården i stort inte tar intryck av alla dessa fall.

  Ja, det är märkligt att inte sjukvård, vård och omsorg kan förmå sig att se patienten. De har verkligen skygglappar i sin verksamhet. Jag tror att dom både vet och anar bristfällig och felaktig behandling, därför gäller det att slår ner allt ifrågasättande. Hela yrkesstoltheten är ju i fara.

 23. 23

  @ 65+:
  Problemet är komplett okunskap. Svenska läkare har ingen utbildning i metabolism i sin grundutbildning och har alltså ytterst dåligt på fötterna, när det gäller kostbehandling. Detta trots att SBU för länge sedan godtagit LCHF, som behandlingsalternativ vid förekomst av övervikt och typ 2 diabetes. Man hänvisar till dietister, en grupp med paramedicinell utbildning, att lösa problemen.

 24. 24
  Lars Henrik säger

  Erling Skrev:

  Man hänvisar till dietister, en grupp med paramedicinell utbildning, att lösa problemen.

  Och dietister verkar ju inte hittills vara av rätta virket för det uppdraget…

 25. 25

  @ Lars Henrik:
  Nej, då blir det mera av sorten: att äta mindre och springa mer. Uppfostrade i Rössners anda kan det bara bli kosmetik.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa