Patienter ska få rådgivning för ett sundare liv

Artikel i SvD. Det ska tydligen betonas att vi ska minimera sockret. Det är jättebra.
Sen står det inget om att vi ska minska på fettet, och inget om att undvika naturligt mättat fett. Det är också bra.
Nu fattas det bara att ge rådet att minska på den blodsockerhöjande stärkelsen. Det är nog en mycket svår nöt att knäcka för nutritionisterna.

 

Comments

 1. 1

  Lyckas Socialstyrelsen i sin ambition att FAKTISKT få folk att förstå hur farligt socker är, istället för den allmänna jargongen att ”alla vet att godis är farligt” och ingen förstår hur vi kan äta 50 kg socker om året. Minskar sockerkonsumtionen så kommer svenskarna att bli både yngre i kroppen och äldre till åren. Det här är förklaringen till varför jag ser ut som en gråhårig 18-åring 😉

  https://svt.se/2.108068/1.2582744/minska_kalorierna_och_lev_langre

 2. 2

  Jag behöver råd angående socker. Jag passar av och till en flicka på sju år. Då vill hon gärna baka kaka.
  Men så är det det med sockret. Jag vill inte att hon ska äta socker med samtidig tycker jag det är trevligt
  att lära henne. Mamman är INTE på min linje.

 3. 3
  ragnhild säger

  Norren. ”Samtidigt tycker jag det är trevligt” . …….Så tycker jag at du ska baka kaka med sockret.
  Om du äter lchf och inte vil ha socker i ditt skafferi, så kan du ju eksempelvis, laga mandelbund och fylla med bringebär och grädde ? Nätet är fylt av godis-alternativer, eks. http://www.fristendelavkarbo.no

  Njut och ha det trevligt med sju-åringen. Herlig ålder 🙂 Mvh.

 4. 4

  Läste på Kostvägen att vår kära Maj-Lis Hellenius är inblandad i framtagandet av materialet för rådgivningen så vi kanske inte skall hoppas för mycket.

  https://www.kostvagen.se/2011/11/02/vilka-r%C3%A5d-kommer-man-dela-ut-fr%C3%A5n-v%C3%A5rdcentralerna–5241359

 5. 5

  Där sjönk det skeppet. Som en sten.

 6. 6

  Märkliga ni är. Skrivelsen är skit bara för att Maj-Lis är inblandad även om vissa rekommendationer är i linje med vad ni tycker? När livsmedelsverket säger att det naturliga mättade fettet är bra så kommer det också vara ett sjunkande skepp bara för det är livsmedelsverket eller?

 7. 7
  ragnhild säger

  Så får vi ro på vi andra då 🙂

 8. 8

  Jens, rekommendationerna får vi värdera då de presenteras. Det jag vänder mig mot är MajLis Hellenius då hon vägrar ta till sig utvecklingen på kostområdet. Hon är fast i villfarelsen om mättat fett vs fleromättat och är rent oärlig i sina försök att försvara det. Bland annat hänvisar hon till tveksamma studier som inte är publicerade och granskade ellet till andra studier som är klara fall av forskningsfusk. Hon är stark motståndare till Lchf och drar sig inte för att frisera sanningen för att misskreditera livstilen. Hon påstår att hjärtsjukdomarna har halverats pga kolesterolet gått ner bland svenskarna, vilket var en ren lögn. Osv

 9. 9
  Ethel Loberg säger

  Och Hesselmark kallade hon för ”ett undantag”

 10. 10
  kostintresserad säger

  Hellenius lurar nog en och annan tack vara sin titel. Det är hårresande vad hon kläcker ur sig. Å andra sidan är det bra när ovetenskapen tydliggörs i SVT 🙂

  https://www.kostdoktorn.se/helleius-smarta-val-vetenskap-eller-onsketankande

 11. 11

  Jag är ju lite konspiratoriskt lagd. Så jag funderar lite djupare på VARFÖR. Jo, VI vet att fettförsäljningen ökar dramatiskt i Sverige nu. Det stänger av våra knarkreceptorer för socker i hjärnan. Samtidigt minskar bröd och pastaförsäljningen lika dramatiskt. Jag har inte sett några exakta siffror men jag tror att de flesta håller med mig. Vi såg siffrorna för vårt broderland Finland. Där är det oerhört dramatiskt. Detta har ju varit en explosionsartad utveckling nu de senaste 3 åren. Hur tror ni att denna försäljningsstatistik kommer att påverka det allmänna hälsotillståndet på det Svenska folket. Jo snart kommer lika dramatiska rapporter om hälsoförbättringar. Då måste Socialstyrelsen blixtsnabbt slänga in ett par miljoner för att den här kampanjen kommer garanterat att ha dramatiska effekter på den allmänna hälsotillståndet. Kommer vi snart att få läsa i massmedia, misstänker jag. Och allt beror på att den ledande auktoriteten och livstilsprofessor, Maj-Lis H. har undervisat oss från morgonsoffan att vi ska stå upp när vi tittar på tv. Det andra var att vi skulle sitta ner utan stol för att förbränna energi. Och hon har ingen önskan att bevisa att LCHF är lurendrejeri eftersom hon hellre forskar i hur mycket kalorier man förbränner bara genom att stå upp. Hon är förvånad att det kan ge så goda resultat. Hon och Socialstyrelsen kommer att få mycket erkännande för den här kampanjen och allt arbete och slit står LCHF-rörelsen för.

 12. 12

  Ragnhild, jag har vid 56 års ålder äntligen köpt mig en osänkbar windsurfingbräda. Det går mycket fortare och det känns som man flyger fram över vågorna. Bäva månde den etablerade ”episka” kostkunskapen 🙂 Nästa sommar blir jag livsfarlig.

 13. 13
  ragnhild säger

  Georg W.

  4.11.-21:08 🙂

  Jag gillade också vad du sa om at ” fettet stänger av våra knarkreceptorer för socker i hjärnan”.

  Hur kunne denna sockerknarkaren slute dag två på lchf? Nu fekk jag stikkordet.

 14. 14

  Ragnhild, det här är den bästa text jag sett om socker. Jag fick den på newsmill, härom dagen. Observera datum. Artikeln är 9 år före sin tid (?). Högre krafter är i spel.

  https://www.lakartidningen.se/includes/07printArticle.php?articleId=1157

  Jag har ett sjukligt behov av stikkordet 🙂

 15. 15
  ragnhild säger

  Jag undrar om inte ”något” strikt lchf över tid kan leda til kontroll över socker-beroende. En gevinst annan kost knapt kan konkurere med. Men at någon triggas mera av sött än andra är nog en sanning, ref. artikeln. Mycket intressant. Värd å studera/läsa oansett hvilken kunskap en har i utgangspunktet 😉

  Forskaren säger at det kan se ut som om vi har en sperra för at överäta på fett. Vi kan nog äta för mycket, men inte som med socker som förer til svårt beroende, och som det krever mycket för at komma i balans med också rent fysisk. I artikkelen ges der någon plausible svar på nettopp det.

  Så mycket intressant forskning. Med många frågor, och svar med – och flera frågor å ställa vidare 🙂

  Forskning på nettop LCHF är kanskje det som må til för at en ska kunna komma vidare mot en större forståelse på hur man ska och kan hjälpa människor: Bota sjukdomer, komma av med olika ätstörningar och främma folkhälsan.

  Vi har virvlad oss inn i ett rent ut sagt idiotisk sätt at äta. Som lchf-kostintresserad så kan en bare kaste en blick på butikhyllarna och innse ”how crazy” utbudet är, – skratt-retande: Piska upp en påse pulver med konstiga tilsetninger + vatn + en skvett grädde, det är ju helg = voila – välkomna til bords. Utbudet av frukt likadan. Puh. Du snakker meg om å ha det enkelt og lettvint på lchf, enkelt og godt og sunnt. Ingen berg og dalbane med en dag sunn mat, neste skrapmat! Undrar hur mycket som blir kastet – ell. spiser/köper vi virkelig alt skrapet: – Hm. jag gjorde det också 😯

  1000 takk for lenken. Anbefales !! – Hva skjer mon tro, i 2020 – hvor langt har vi kommet da…. Jo, da annonserer EU, om de eksisterer …… at…………. WHO … 🙂

 16. 16
  ragnhild säger

  gt 😉 Google var ingen hjelp. Der talade de om en rødbetedryck.

  Tradusaöversätning var bättre: ”Han har en skarp sätt att tänka”.

  Eller: You got a sharp mind.

  Norsk : Skarp
  Nynorsk: Kvass

  Velbekomme 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa