LCHF för seniorer

Idag fick jag med posten ett förexemplar av min och Birgitta Höglunds bok LCHF för seniorer.
Den ser verkligen jättefin ut. Jag tror att den fungerar bra i praktiken också.

Läs provkapitlet.

 

 

 

Comments

 1. 1

  Den här boken är skriven till min gamla Mamma, som började med LCHF för en månad sedan. Oj, oj, vad jag kämpat med detta krigsbarn om vilken mat man ska äta. Hon lider av en allvarlig övervikt som hindrar henne från att gå längre promenader. Boken berör hennes egen Ingermanländska matkultur och utvecklar fiskätandet, som för lilla mamma är den viktigaste födan. Jag hoppas jag får behålla lilla Mamma många år än. Trots att hon är 82 år. Tack för den här boken, Annika.

 2. 2

  Georg W; Hoppas din Mamma kommer att må gott av boken och maten.
  Min Mamma, som kommer från Åbolands Skärgård, är också 82. Boken är tillägnad henne, hon har gett mig en hel del matglädje genom livet.
  Hon mår gott av en stor mängd smör, grädde, fina proteiner och mycket grönt. Hon har gått ner 20 kilo de senaste åren, mycket tack vare all god mat 🙂

 3. 3

  Birgitta, jag är svensk mästare på att göra bort mig. Min hjärna var inställd på att Annika skrivit den här boken och tydligen läste jag inte inlägget. Äras den som äras bör. Tack för den här boken, Birgitta. Våra Mammor har förmodligen en liknande matkultur och många guldkorn kan man hämta där. Men kriget präntade in att man ska äta mycket bukfylla och att sovlet är en lyx som man inte får unna sig, i onödan.

  Min Mamma har skrivit en serie böcker om sin splittrade familjs flykt, genom ’Estland och Finland, till Sverige. Det är i mitt tycke helt otroliga berättelser om kriget och flykten genom ett barns ögon. Hennes böcker är nog svåra att få tag på. Men man kan låna dem på biblioteket. Hon heter Ania Monahoff. Rekommenderas!

 4. 4
  Maj-Britt säger

  OT
  Har läst hennes böcker. Berörande. Fantastiskt att på ett sånt här sätt få kontakt med någon av hennes anhöriga. Hälsa din mor. Maj-Britt

  Ursäkta Annika

 5. 5

  Tack, Georg, vi kan ta åt oss av äran båda två 😉 Jag är väldigt glad att Annika och Optimal Förlag nappade på min idé om en kokbok för våra äldre. De behöver också få tips på näringsrik, god mat med ingredienser de känner igen. Vanlig husmanskost är verkligen läcker på LCHF-vis.

  Ska berätta om din Mammas böcker för min, när jag kommer hem till Sverige igen. Hon lånar och läser väldigt mycket och är just intresserad av personliga skildringar, särskilt från livet förr.

 6. 6

  Snygg bok med en supersnygg termos på framsidan 🙂

 7. 7

  @Birgitta och Annika. Ser fint ut! Har nu julklapp färdig! (Tillsammans med boken om kost och Alzheimers). Bra att gedigen husmanskost – à la LCHF – uppmärksammas. Hoppas ni inte tagit avstånd från exv. rotfrukter, något som flertalet i den äldre generationen ofta har ätit och mått bra på (även potatis). Mina föräldrar är också 80+, men absolut inte överviktiga, tvärtemot. Men då LCHF är en hormoniell kost, har faktiskt den ena föräldern gått upp i vikt när de periodvis ätit LCHF (sin variant) lite mer regelbundet.

  @Georg W. Känner igen mig i dina känslor för din mamma! Intressant att höra om hennes böcker, ska kolla på biblioteket. Även om svenskar givetvis hade bättre tillgång till mat under kriget, har även vi vuxit upp med berättelser om matkuponger, brist på framförallt vissa matvaror och behovet av att ransionera. Så visst finns olika syn på mat hos olika generationer, men ofta åt de bättre förr. Min mormor var aldrig fettskrämd, tvärtemot, hon åt alltid upp fettranden på köttet!

 8. 8
  Dittanochdattan säger

  En sak reagerade jag på. Varför alla dessa böcker och även denna inte redovisar antal kolhydrater rätten har? Det är rätt så viktig för en LCHF:are att hålla sig till så få kolhydrater per dag som möjligt.

 9. 9

  Morris; Letade länge innan jag hittade den på Antikbutiken Friggeboden på Frösön. Visste precis att det var en sån termos som skulle pryda omslaget 😉

  Nam; Fint att få förgylla julen, Tack 😉 Det är en hel del olika rotfrukter med i boken, ett bra komplement till husmanskosten.

  Dittanochdattan; Vi diskuterade igenom om det skulle vara en redovisning av kolhydraterna till varje rätt, men bestämde att det fick räcka med en tabell i slutet på boken för dem som vill hålla extra koll.

 10. 10
  ragnhild säger

  Vi är olika. Någon vil gärna ha kol på hur mycket av ditten og datten (whops – norsk versjon) en får i sig. Jag ”gidder” inte rekna på. By the way:

  Annika, jag såg genom boken du och Höglund lagde: ”MATGLEDE MED LAVKARBO ”. Midt i blinken för mig. Jag har den du og Airam skrev også. De to utfyller hverandre, og jeg er veldig glad jeg har dem.

  Midt i blinken for at den är enkel, inte krever ”hundra ingredienser” som aldrig finns her hemma. Og med lite – bara lite men tilfredsstillande tips om ”søtt”. Exakt något för en lavkarbonysjerrig kan nytta sig av? Jag, som äter något strikt, har inniblant behov av lite utvidelse av repetoiret utan at ramla ut i karbohytdrat-trasket tycker inte minst den nevnte är mycket bra.

  Finnes de i handelen ennå. Bör de trykkes opp igjen. Enkle, lette å forholde seg til, synes nå jeg.

  Birgitta og din bok ska jag nog ”snoke” på om jag hittar dem i bokhandeln 🙂

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Ragnhild, Det är Maria Höglund, Airam, som var med på både Matglede med lavkarbo och Lavkarbo & matglede. Jag tror nog att de finns kvar i handeln än. På Capris.no finns de i alla fall kvar:
  https://www.capris.no/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=dahlqvist&title=dahlqvist&fromproduct=False

 12. 12

  Snygg bok! Så fräscht att slippa det oranga temat. Antar att det är Optimal förlag som oförtrutet ger ut dessa viktiga böcker?

 13. 13
  ragnhild säger

  1.*Matglede med lavkarbo av Annika Dahlqvist og Maria Höglund (Lille Måne forlag)
  (norsk utgave med forord også av Sofie Hexeberg). Svensk utgave: Se lenker fra Annika herover.

  2.*Lchf-kokbok (til fest og helg) av doktor Dahlqvist & Airam (optimal forlag)
  (svensk utgave)

  Den førsta är bara ett funn tycker jag. Lätt tilgjenglig och praktisk. Ingen hokus-pokus manöver behövs.
  Eks.:
  ”tacopai med guacamole”,
  *mormors ovnsbakte leverpostei,
  *kremost-stekte ruller , devied eggs, omelettrøra med baconfyll. Airams moussaka, ………
  Flera kött och fiskrätter finns med.

  Den andra byr mig på mera kalas-kokkelering. Och det er ok, men inte til vardags – men fin til inspirasjon, och första kapittel handlar om ”Julbord” 🙂

  Som sagt i mitt första innlegg herovan, så utfyller dessa två kokböcker varandre. Jag är mycket, mycket tacksam för dom.

  Lchf kan inte bota alt, men ”artsriktig” (kort sagt) lchf hjälper – det kan vi alla vara äniga om 🙂

  Jag har fattat vad kosten betyr. Det var på hög tid. Tenk at denne muligheten fantes, og så enkelt – det er så det er vanskelig å tro – men så er det + 5000IE d-vitamin/dagligen. Bare så vi trivs, mens vi lever til vi er 80-90 – om vi vil. Det är påvist av forskare at våra förfädrar nådde 60-70 år. ………..Jag måste ju ta med så många temaer som möjligt, typical :mrgreen: Ha en god dag – alla 🙂

 14. 14
  foie gras säger

  Hoppas innerligt att boken kommer som e-bok det är viktigt för oss som bor utanför Sverige och vi är en halv miljon.
  Det är fantastiskt att kunna ladda ner boken på sin dataskärm och det på ett ögonblick
  Ni skulle bara veta hur dyrt portot är för svenska böcker.
  Om boken ännu inte finns som e-bok hoppas jag förlaget tänker om.

 15. 15
  Elisabeth säger

  Jag skulle väldigt gärna vilja veta om denna bok finns någonstans att köpa?
  Jag har också en mamma som är 90 år med diabetes som skulle behöva den, men även jag själv som försöker möta min diabetes.

  Tack på förhand d/Mvh Elisabeth

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  15 Elisabeth
  LCHF för seniorer finns nyutgiven under titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
  Men den gamla LCHF för seniorer kan också finnas på antikvariatssajter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa