Socker liknas vid narkotika

Artikel i SvD, av Henrik Ennart.
”Både socker och fett kan var för sig skapa ett starkt sug”.
Det var omega-6-rik inflammationsframkallande majsolja som mössen bjöds på.

Att socker+fett är det mest beroendeframkallande i matväg kan jag tro på.
Men att fett utan kolhydrater skulle vara sjukligt beroendeframkallande har vi LCHF-are inte erfarenhet av. Vi blir fort mätta av (det naturliga) fettet, utan kolhydrater, och håller oss mätta och nöjda länge.

Mai-Lis Hellenius säger att sockerberoende är ingen diagnos, därför att det inte finns på diagnosnummerlistan. En diagnos som inte finns med på listan kan inte finnas.
Men hon råkar säga att kolhydraterna gör skada när de seglar runt i blodbanan. Hon tycker därför att man ska motionera bort dem så att inte blodsockret ska bli för högt.
Att man kan låta bli att äta kolhydraterna från början har hon tydligen inte tänkt närmare på.

 

Comments

 1. 1

  Så rätt du har Annika vad gäller tänkandet i din sista mening!
  Å andra sidan så börjar hon(Mai-Lis) kanske tänka om så smått när hon nu uttrycker sig på det viset…… å, snart har hon nog tänkt lite längre, kanske?

 2. 2

  Herrejävlar vad mycket idioter som kommenterar på aftonbladet.

 3. 3
  Lars Bern säger

  Mai-Lis Hellenius´ värld är på väg att falla samman, då är det lätt att bli lite förvirrad och inte tänka klart. Vi får ha förståelse för det. Tänk er in i hennes situation, hon har fram till för någon tid sedan haft en mkt framgångsrik karriär som forskare och har nått en ledande position, och så plötsligt börjar någon ställa krav på verklig evidens inom hennes forskningsområde. Detta avslöjar att ”kung Fettskräck” inte har några kläder utan allt är tro och inte underbyggd vetenskap.
  Jag har under hela mitt liv varit sockerberoende och känner fortfarande sug efter sötsaker, jag har aldrig känt sug efter fett, utan precis som Annika säger har jag efter några feta bitar känt mig helt mätt. Vilken befrielse!

 4. 4

  ”En diagnos som inte finns med på listan kan inte finnas.”
  Jaha……….och hur har de diagnoser som finns på listan kommit dit för det fanns ju förmodligen ingen lista från början!?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  Lasse P, Det måste ha varit en samling personer som listade upp de diagnoser de kände till. Och sockerberoende kände de inte till.

 6. 6

  🙂

 7. 7

  Läste först nu på din sida, och ser nu att du nämner den hypotes som jag precis nu hos Kostdoktorn ”slängt ur mig” (efter jag lärt mig att majsolja innehåller inga kolhydrater utan bara fett, jag trodde ju nämligen först att resultatet angående fettberoendet kunde bero på kolhydrater i majsolja, nylärde mig också att majsolja innehåller mycket omega6);

  Kanske visade mössen fettberoende pga att omega6 ev är mer beroendeframkallande än omega3?

  Intressant att nu se dig skriva detta! Tror du att resultatet kan bero på den höga halten av omega6? Om inte, kan det vara så att fett i sig själv är beroendeframkallande, även om detta inte har framhållits av någon (människa) dig/Kostdoktorn m.fl. veterligt (däremot fett+socker absolut)?

 8. 8

  Jeg er sukkeravhengig. Og jeg visste ikke om at det var noe som het sukkeravhengighet før jeg leste en bok om ei som var sukkeravhengig (dansk bok – ”Kernesunn familie”). Det er synd at det ikke er en diagnose – så kunne leger foreskrivet mindre karbohydrater til pasienter! 🙂 (Det hadde vært noe…!!)

 9. 9

  Undra hur det är med . Fett+alkohol, fett+nikotin, OM det blir extra beroendeframkallande.,

 10. 10
  ragnhild säger

  Helen – Ja, så enkelt. Men det hadde ikke hjulpet meg. Min løsning var lchf, dvs. bort med fettskrekken og mest mulig av karbohydratene., bortsett fra grønnsakene (gärna överjords-). Jo jag tar avsteg ibland, men ramlar inn på stien igjen stort sett dagen derpå.

  Sockersug i toppen och musklerna. Joho! (Hellenius)

  Musforsøk igjen: Pilleindustrien er igång – jaha – bätre än magstympninger dock.

  Varför kan man inte i stället forska på lchf. Man vet, men vil inte veta då det inte ger pengar- man måste ju se til at olika industrier opprettholder gevinsterna.

  Fett, alla lchf ger ingen avhengighet rent fysisk. Om DU – inte er en mus/råtta då !! – och då spiser du ju enligt forskarna ALT av shitmat – det er i det stora och hela det mesta du finner i mat-butikerna f.t. :mrgreen: .

  Hasse: Lchf-kost/livs-stilen med det goda mettade fettet gör dig så nögd och glad och frisk og slank, harmonisk och ja you name it – har du provat – anbefales. Som en ”drog” utan biverkningar (ju dom nämnda 🙂 . Dom är många av oss blitt beroende av !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! – rena musiken … 🙂

  Socker, ”shitmat” nikotin, alkohol, andra droger bryter ner kroppen. Lchf bygger och reparerar den samma. 🙂

  Mycket tragisk at man måste bli sjuka för at fatta detta. 30-40 åringer – du har inte all världens tid. Börja tänka på vad du stappar i munnen. Det är du värd. Mvh. och ha en god dag alla.

 11. 11

  Angående diagnoser och när man inte vet vad det är, så blir ofta diagnosen något åt det psykiska….

  Så var det ju för de amalgakadade(kvicksilverförgiftade) förr, sen även för Whiplashskadade och fibromyalgidrabbade mm. Numera finns ju dom diagnoserna på listan och det är BRA!

 12. 12

  När jag för mååånga år sedan nämnde GI-metoden som uppkommit i Australien för min diabetessköterska skrattade hon mig rakt upp i ansiktet. 10 år senare var GI accepterat.
  Nu, 2011, skrattar och hånar hon mig för lchf.
  Jag ska komma ihåg detta och nämna det för henne om 10 år då jag VET att lchf kommer vara accepterat.

  Jag har sedan starten med lchf sänkt direktverkande insulinet från 28 E till idag 7 E per måltid. JAg har gått ner 5 kg i vikt och tappat 6 cm i midjan. Jag har energi som jag inte känt sedan jag var riktigt ung för över 20 år sedan (är 40 år nu.)
  Detta tycker inte min diab.sköterska är ngt att ens nämna.

  Jag har varit kolhydratsmissbrukare så länge jag kan minnas och hade jag inte lagt om mitt liv till lchf hade jag nog ätit (missbrukat) ihjäl mig inom ett par år.
  Det är ett HÅN mot oss att säga att den diagnosen inte finns!!!

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Åsa, Den diabetessköterska som är så rigid att hon skrattar åt dina hälsovinster med LCHF, borde informeras om att Socialstyrelsen redan 2008 beslöt att LCHF är i enlighet med Vetenskap och beprövad erfarenhet.

 14. 14
  Vox Humanae säger

  Åsa
  Tyvärr är det många inom vården som håller principen för att vara viktigare än resultatet, spelar ingen roll om du räddar liv och hälsa om du gör det på ”fel” sätt………suck.

 15. 15

  hasse, jag tog en mycket sällsynt ölfylla med en gammal kompis för ett par veckor sedan. Jag vet inte om det har med fettintag eller med åldern. Men jag säger bara en sak. Fy f-n, aldrig mer 🙂 Bakfylleångesten var outhärdlig. Nikotin har jag inte kunnat släppa, men jag röker nog bara nån gång varannan vecka nu för tiden. DET tillskriver jag min fettkonsumtion. Det bloss jag tar har mer sociala orsaker och idag kan man faktiskt säga att det är en riktigt ful ovana, inte ett fysiskt tvång. Jag borde ha slutat för länge sedan, men jag tycker inte jag dör av det längre.

 16. 16

  Annika Dahlqvists mångåriga kamp mot sockermetabolismen har burit ”frukt”. Nationella massmedier fylls nu av budskapet att det är sockret som är boven i dramat. Det som är intressant är de förklaringsmodeller som används för att anpassa det allmänna medvetandet till ”fanatiska” och ”sekteristiska” LCHF-tänkandet. Artikeln beskriver strikt vetenskapligt sockermissbrukets mekanismer, utan att egentligen säga någonting alls. Vår förklaringsmodell att en höjning av blodsockret resulterar i Insulinmetabolism och fettlagring. Där sjunkande blodsocker ger en respons från amöbastadiet i evolutionen, att vi dör om blodsockret fortsätter att sjunka. Dopamin och frontala loben i all ära. Men det verkar fortfarande bara vara vi som vet vad vi pratar om.
  Såg nu en artikel från SvD om Socialstyrelsens nya approach sedan Dansuckers professor (S. R.) blivit sparkad som nationell vetenskaplig auktoritet, genom Annikas försorg från Socialstyrelsen för några år sedan. Jag skulle ju vilja påstå att det är ett kraftfullt närmande mot oss, halvvägs skulle man kunna säga. Socialstyrelsen visar också en öppenhet för att tillgodogöra sig ny forskning på området. Jag börjar tro att liket lever.

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/nu-ska-varden-syna-var-livsstil_6601924.svd

 17. 17

  Oj, det låter lika intelligent av Hellenius som att droger som inte är illegala inte är droger. Alltså de droger som förändrats genetiskt bara för att komma undan det olagliga brukandet, trots att effekten ändå är densamma.

 18. 18

  Och stärkelseintolerans finns visst inte heller på listan. Därför vägrar somliga läkare tro på min stärkelseintolerans, dvs. att jag är oförmögen att bryta ned stärkelse och får istället outhärdliga, t.o.m invalidiserande magkrämpor av det. Det är orsaken till att jag i tiderna börjat med lchf.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa