Socker ökar risk för hjärtsjukdomar

Artikel i SvD: Socker ökar risk för hjärtsjukdomar. Studien är publicerad i British Journal of Nutrition.
Man hade sett att det fanns samband med sämre (högre) blodfetter för de som åt mera socker än för de som åt mera fett.
Nu tror ju inte jag på att blodfetter har något orsakssamband med hjärtsjukdom, men studieresultatet är ett bra argument till dem som påstår att mera fett ger högre blodfetter och därmed ökad risk för hjärtsjukdom.

Om samma i Expressen, och i DN.

Här är Abstract i BJN.

 

Comments

 1. 1

  Det är även högt prioriterad på svt-s text-tvs sidor just nu.

 2. 2

  Tidigare har ju någon studie sagt att 70-80% av dom som får hjärtproblem ligger högt i blodsocker och änteligen då en väldigt tydlig slutsats på detta, enligt inlägget. 😉

  Torde rendera att dom där tio omskrivna åtgärderna för att slippa hjärtkärl sjukdomar omprioriteras
  vad gäller turordningen! För helt klart… det här handlar bl a om ”Bullsjuka”!

 3. 3

  Tolkar texten som; a) att socker ger dåliga blodfetter, b) att fett INTE ger dåliga blodfetter. Så jag förstår inte riktigt vad du menar med din kommentar, eller kanske jag läser, tolkar den fel? Studieresultatet visar väl istället det motsatta till det du skriver/jag tolkar dig, nämligen att fett INTE ger dåliga blodfetter.

  ”I studien, som publiceras i British Journal of Nutrition, hade personerna som åt mest socker sämre blodfetter. Däremot påverkades inte blodfetterna av hur mycket fett personerna konsumerade.”

 4. 4
 5. 5

  Jag är med i expressen idag ang socker o hjärtat! Både löpsedeln och inne på s.34!
  https://lalla.shapemeup.se/2011/10/26/jag-i-expressen/

 6. 6

  Idag har min diabetes sköterska informerat mig om att jag måste äta kolhydrater om jag ska prestera saker…
  Hon informerar mig också om att jag inte ska äta så mkt mättat fett…

  Jag har sänkt mitt HbA1c från 8,3 till 6,1. (Ja, jag vet att det är det gamla mätenheterna!). Jag har tappar 6 cm i midjan och 5 kg på vågen. Jag har tappat mitt sug efter farliga sötsaker.
  Jag har varit missbrukare i många år (av kolhydrater) och nu är jag fri.

  Men min diabetessköterska är inte imponerad av mina idag uppvisade resultat. Hon var totalt nollställd och fråga om jag verkligen inte var sugen på potatis, pasta och framför allt bröd. Som om hon tyckte synd om mig.
  Att jag blivit av med mina ständigt åtekommande magkatarrer och hemska smärtor i tarmarna samt ständigt jäst mage var inget hon brydde sig det minsta om.
  Att jag slutat ta Januvia tabletter och att jag dragit ner löjligt mycket på direktverkande insulinet var inte heller något så vidare positivt. Jag behöver ju bevisligen inte Januvian. Jag mådde hysteriskt illa av den och när jag slutade med den sjönk mitt blodsocker avsevärt.

  Men min diabetssköterska tycker jag ska äta enligt tallriksmodellen…

 7. 7
 8. 8
  Joakim Bertell säger

  Åsa, din sköterska får mej att undra hur illa ställt med utbildningssystemet det verkligen är när personer med låg intelligens på gränsen förståndshandikapp kan ta sjuksköterskeexamen.

  Lika på vårdcentralen här, total frånvaro av egen tankeverksamhet hos personalen.

 9. 9

  Åsa… det var tråkigt att din sköterska inte uppskattar dina förbättrade värden.
  Jag har tur med min som var bara lite skeptisk första gången…. men nu efter 2,5 år på denna kost så finns inga negativa kommentarer alls…. snarare är hon lite nyfiken och positivt inställd, så som jag uppfattar det.

  Hon kommer kanske att ändra sig. Det får vi i alla fall hoppas. 🙂

 10. 10

  Daniel Öhman var på gokväll

 11. 11

  Jag har berättat för min hjärtdoktor hur bra jag mår med lchf-maten, och alla mina värden är bra.
  Ändå blir svaret:, va bra, men du bör höja andelen kolhydrater tyckte han, märkligt.

  Men jag tänker fortsätta med lchf så länge jag mår bra av den.

 12. 12
  Karl E. Arfors säger

  Att öka andelen kolhydrater påstås av läkare och diabetessköterskor, som inte förstår hur det ser ut för diabetiker med insulinresistens. Utbildningen är undermålig och det finns i Sverige ingen vidareutbildning – därför ser det ut på detta viset. Man förstår inte hur metabolismen fungerar. Studien som nu publicerats visar hur det blir med ökat sockerintag och lussebullar, som även diabetesförbundet rekommenderar.
  Studien från Malmö har gjorts i samarbete med Donald Krauss, som visar att de små ”densa” partiklarna ökar med socker och kolhydratintag. Dessa ”densa” partiklar i LDL är förbundna med hjärtproblem och ökar vid kolhydratintag.
  Vid fettintag ökar de fluffiga stora partiklarna, som inte har något samband med CVD (hjärtproblem och cardiovaskulära komplikationer. Krauss forskning har ju visat detta i många år – men nu börjar det komma hem till Sverige.
  /karl

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa