Bayer vill dopa de svenska männen

Debattartikel i SvD, av ett antal allmänläkare.

Farmakaföretaget Bayer går ut med reklam om att vardaglig trötthet kan botas med testosteron. Testosteron är ett dopingmedel som är förbjudet inom idrotten.
Biverkningar av testosterontillförsel kan vara prostatacancer, hjärtkärlsjukdomar, humörsvängningar och aggressivitet.
Det är normalt att testosteronhalten sjunker i kroppen med stigande ålder, och det är ingen sjukdom.

Comments

 1. 1

  Javisst och trötthet kan också botas med amfetamin. 😉 Det senare var tillåtet i Sverige som bantningsmedel under 50-talet, men förbjöds 1965. Det är fortfarande lagligt i vissa länder. Det används däremot nu i Sverige vid behandling av ADHD-diagnosticerade under namnet Concerta. Där är det däremot betydligt mer berättigat.

  Undrar hur många fler sjukdomar och tillstånd de kommit på att ”bota”.

  https://www.fettdieten.se/content/vill-l%C3%A4kemedelsbolagen-bota-tr%C3%B6tthet-depression-mags%C3%A5r-eller-diabetes

 2. 2

  Det verkar ju som en del av symtomen skulle kunna vara biverkningar från statiner 😉

 3. 3
  Kenneth Johansson säger

  Det är fel att jämföra med doping eftersom detta inte handlar om överdosering.

 4. 4

  Annika skriver att det är normalt att testosteronnivåerna sjunker med stigande åler och att det inte är någon sjukdom. Det stämmer så klart, men vem säger att man inte ska göra något åt det? Varför ska män över 50 inte få ha samma testovärden som de hade när de var 30? Varför ska man förvägras det? Kanske om det vore dåligt för dom men nu är det ju precis tvärtom, ett friskare liv och bättre livskvalitet är att vänta genom att återställa sina testosteronvärden.

 5. 5

  Kan tillägga att om jag själv kommer förvägras hjälp med att få mitt testovärde åtgärdat om sisådär 20 år så kommer jag att skaffa mig egna läkemedel från svarta marknaden och administrera själv.

 6. 6

  Vilken strålande ide´, nu vid 56 års ålder, efter 9 barn. Jag tar lite testosteron raggar upp en ny 23-åring och jag kan ju inte förvägra henne att föda barn så då får jag byta blöjor i 15 år till. Visst, skitkul.

 7. 7

  Jag kanske ska tillägga att det måste vara en 23-åring som inte behöver en tång för att ta i mig.

 8. 8

  Då kanske jag kan börja syssla med mina grejer och mitt liv vid 70 års ålder, kanske 🙂

 9. 9

  Några barn lär det inte bli när man tillsätter exogent testosteron dock, så den biten ska man ha klar.

 10. 10

  Shit…verkar som att även här har man fått det hela om bakfoten..?…Ja visst det är reklam, men det framgår ju tydligt att man ska kontakta en läkare och ta ett prov först!.
  Det enda reklamen egentligen säger är ju bara att man belyser problemet. Huruvida detta kommer slå på hur många som får behandling eller ej det är ju upp till den svenska sjukvården.

  Jag fattar inte problemet?!…

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Jimmy, Har du de oberoende studierna som visar att männen får ett friskare och bättre liv med testosterontillskott?

 12. 12

  Men Annika,

  det säger väl sig själv att om man i äldre ålder kan bli piggare, starkare och få fart på sexlivet är det en förhöjd livskvalite. Och nog finns det studier visar att testosteron kan bidra till det, eller? Läkare Stefan Arver på Karolinska i Huddinge är väl en av dem som driver den frågan.

  Känns lite som du och vår vän kostdoktorn drabbats av lite moralpanik i frågan, vilket gör mig förvånad.

  Vad ser du själv för koppling, om någon, mellan testosteronvärden och LCHF-kost?

  Mvh Mats

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Mats, Jag bara reagerar instinktivt på att läkemedelsföretag ser ännu ett inkomstbringande koncept, som är lika litet utvärderat som deras andra koncept, med många diabetes- och hjärtkärl-läkemedel.
  Om jag får oberoende studier som visar att testosterontillskott ger ett bättre liv, utan ökad cancerrisk och andra potentiella farliga biverkningar, och är kostnadseffektivt, så kan jag tänka mig att skriva ut det till de som har låg testosteronnivå.
  Som Diabetesdoc påtalade hos kostdoktorn så visade sig kvinnornas östrogentillskott ge ökad bröstcancerrisk. Testosteron kan kanske ge ökad risk för prostatacancer.
  Om patienten vet om ev risker och ändå vill ha medlet så är det möjligen ok.
  Det är ändå inte lätt. Om en man tycker att han vill ha testosteron trots den ev ökade risken för prostatacancer så kanske han ångrar sig när han väl fått cancern?

 14. 14

  Annika

  Vi vet ju vilka problem som är relaterade till att ha låga värden, vad är då problemet med att återställa värdena till samma som man haft tidigare i livet?

  Det kan ju knappast vara så att bara för att man åldras och upplever sämre testosteronvärden så tolererar man plötsligt inte längre de värden man hade när man var , låt oss säga 30.

  Har inga studier att visa upp nu på direkten men är ganska säker på att de måste finnas. Dock har jag personliga erfaranheter av vänner i USA där dom regelbundet går på en såkallad föryngringsklinik. Deras liv har förbättrats avsevärt. Deras nivåer var med svenska mått mätt helt normala… Normala för deras ålder. Men inte optimala, det är skillnaden. Deras bukfetma, trötthet och en massa andra negativa saker har försvunnit och deras liv är bättre. Mina ena vän har det helt gratis genom sitt jobb som en förmån medans den andra får betala en smärre förmögenhet.

 15. 15

  Som vanligt när jag inte vet något, fastnar jag i grubblerier huruvida det är naturligt att testosteronnivån sjunker med åldern, eller om det är ett resultat av vårt moderna leverne.

  För om det är naturligt att nivån sjunker, då törs jag satsa några spänn på att det följer högst oönskade bieffekter med medicineringen. Då är det inte meningen att 70-åringarna ska ha samma värden som 30-åringarna och då får vi räkna med att det finns baksidor av behandlingen.

  Men om de låga nivåerna hos de äldre männen inte är naturliga utan orsakade av någonting, då finns det säkert mycket att vinna på att försöka återställa dem.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  De 2 män som har frågat mig hittills om att kolla testosteronnivån har varit unga. Ska vi börja med att kolla testosteronnivåer på alla åldrar eller ska vi ha en åldersgräns? Ska skattebetalarna betala all den ökade provtagningen och ev behandling?

 17. 17

  Hallå, nu är det något som jag inte förstår och jag blir förvirrad. Som jag minns mig själv som testosteronstinn 30-åring. Så ställde det bara till en massa problem och skapade lustar och längtan som inte blev bevarade. Nu vid 56 har livet lugnat ner sig och det är inte sexuella drivkrafter som för mig vidare i livet. Faktum är att det sexuella numer innehåller en stor portion humor. Det var naturligtvis otänkbart när man var 30 och hade man vetat vad som komma skall då. Så hade man nog fått panik. Men nu känns det som att man är en människa istället för en sexuell varelse.
  Vad är mina problem om jag nu har låga testosteronvärden?

  Vad skulle jag vinna med att tillföra testosteron?

  Det skulle jag vilja veta. I övrigt så såg jag ju omedelbart att jag är en potentiell kund av detta enligt reklamen. Så Varför ska man bli ung på nytt? Det förstår inte jag. Jag är ju morfar flera gånger om.

 18. 18

  Jag tycker att det vore vara en självklarhetr i att kolla testosteroinnivåer hos män (vuxna män), eftersom det finns en testosteronbrist sjukdom vid namn Hypogonadism, även om denna kanske är ovanlig.

  Jag förstår din förundran över att kostnaden skulle öka med fler som testar sig och ev fler behandlande patienter. Men samtidigt är det väl bra att män som kanske har problem, får veta om de har testosteronbrist och vid behov får behandling.

 19. 19

  Känns lite som moralpanik nu 🙂

  Är det för att testosteron har en sämre klang och förknippas med mer negativa aspekter än östrogen vi reagerar?

  Vi verkar ju inte ha nåt emot att skriva ut p-piller till unga kvinnor, ja nästan till barn och sen följa upp det med hormonbehandlingar vid klimakteriet senare i livet.

  Skulle det visa sig säkert har jag inget emot några extra vitala år på ålderns höst med ökad ork och muskelstyrka.

  Skulle dessutom kunna bespara samhället en hel del penningar om de äldre skulle klara av att resa sig själva ur soffan några år till på sluttampen 🙂

 20. 20

  Jag tror det är många män som skulle behöva testoterontillskott, det på verkar ju humör och lust och även om man som någon skrev här ”blivit morfar många gånger om” så ska man väl inte behöva sluta med sitt sexliv om det nu finns en möjlighet att få lite hjälp på vägen. Det är nog många kvinnor med mig som skulle vara tacksamma om det blev lite fart på deras män. Humöret påverkas ju också positivt av testoterontillskott och livslust. Jag håller med föregående talare att det är väl inte hela världen om män får lite tillskott för att orka med både det ena och det andra än att kvinnor får östrogentillskott.

 21. 21

  Agneta, min fru skulle aldrig gå med på att jag skulle äta testosteron för att ha sex med dig eller dina vänninor. Jag får vackert knyta ihop säcken tills hon behagar knyta upp den igen. Min erfarenhet är att det är kvinnan som drabbas av minskad sexlust när hon fött färdigt sina barn. Det gäller 100% av det manliga umgänge jag haft genom åren. Kvinnor pratar inte gärna om sina obefintliga sexuella behov. Min teori är att man blir mindre sexuellt aptitlig allt eftersom åren går och det går en rutin i sexlivet, som är mördande. Vi män vill nog fortsätta att ha skoj. Men eftersom vi älskar våra fruar och inte vill förlora dom så anpassar vi testosteronproduktionen efter hennes behov. Jag tror det kallas kastrering inom äktenskapet, av människor som förlorat sin käresta.
  Testosteron är bara ett nytt magiskt ord för att finna ungdom, lycka och framgång. Glöm det, det har aldrig fungerat. Ät D3-vitamin istället och försök finna orsaken till den onaturligt minskade hormonproduktionen. En man med lägre testosteronnivåer är en man som kontrollerar sitt liv. Jag känner mig mer komplett som man nu när jag kan bejaka mina kvinnliga sidor och min sista kull ungar har mycket mer glädje av en feminin farsa. Än mina stackars vuxna barn som då och då sett skymten av en mycket maskulin och dominant, omogen pojkvasker.

 22. 22
  Goran van Den Buske säger

  Håller med Georg W. Har själv varit plågsamt testostinn sedan tidig tonårsålder.Trettioårsåldern ska vi inte ens nämna – trots sen påssjuka gjorde minst en testikel obrukbar. Det är nu skönt som 50+are lämna över mantel o tron och få njuta sitt Otium cum dignitate. Törhända man numera polerar hammarskaft under mer gängse omfattning – kanske max ett par, tre gånger per dygn. Mest för hålla diverse ledningar öppna och prostata i trim.

 23. 23

  Tack Goran för ditt stöd, det värmde 🙂

 24. 24

  Georg och Goran.

  Ni verkar se på testosteron som ett hormon som plågat er i unga dagar, ”testostinn” nämns. Det där är bara myter, man blir varken översexuell eller överaggressiv av testosteron.

  Det är dessa två egenskaper folk i allmänhet tillskriver testosteron men det är långt ifrån sanningen. Att testonivåerna sjunker med stigande ålder är lika naturligt som att vi får sämre syn med stigande ålder, kroppen blir skröpligare helt enkelt. Sämre syn gör vi något åt med glasögon, linser eller ögonlaser, ingen som motsätter sig där att man behandlar åkomman. Testobristen är lika naturlig och behandlingen borde vara lika naturlig.

 25. 25

  Tror som föregående talare att hela denna disskussion enbart beror på all negativ klang samhälet har gett det manliga könshormonet testosteron. Finns så mycket myter och osanningar om testosteron och tyvärr så benäms enbart testosteron i negativa termer.

  Tror aldrig, eller snarare sagt det är ytterst få gånger jag hört eller läst något som benämner testosteron ur en rent positivt sammanhang.

  De gånger som jag läst något som behandlar testosteron så har det antingen beskrivits i termer som cancerframkallande, ger ökad aggressivitet, doping osv…

  Varför ska kvinnor kunna få östrogenbehandlingar för sina besvär med östrogenbrist när de kommer upp i klimakteriet och inte män med sin testosteronbrist,?

  En sista sak…fattar inte hur man kan jämföra en behandling med testosteronbrist som doping!?…folk verkar ju inte direkt vara pålästa

 26. 26

  Det låter ju väldigt sensibelt och förnuftigt det ni säger och det är uppenbart att ni är pålästa. Men det är också uppenbart att er information är ett resultat av selektiv perception. Forskarna strider och ni lyssnar och tror på dem som tillverkar er manlighetssalva. Alla forskare håller inte med er och jag tror att ni kan vara farliga för er själva i ert sökande efter lycka och framgång. Debatten som vi förlorat med hästlängder visar hur otroligt sjukt vårt samhälle är. Det verkar också som att det inte är äldre gentlemen vi pratar med utan yngre förmågor. Därför får jag hålla med om att det är ett allvarligt problem att framtidens makthavare saknar stake.Jag rekommenderar er till att skaffa barn. Då försvinner alla problem med testosteron och livet får en mening.

  https://svt.se/2.108068/1.2531492/pappor_ar_programmerade_for_barnomsorg

 27. 27

  Jag Gogglade runt lite på nätet och hittade följande artiklar, verkar vara som att forskningen numera tyder på att för låga värden på testosteronet är en större riskfaktor (ex för tidig död), samt att tron om att testosteron skulle vara kopplat till prostatacancer inte helt är självklar. Min tolkning är som jag tidigare skrev att, forskningen idag tyder på att det verkar vara lågt testosteronvärde som är en ökad risk för män. Men som sagt än är det inte klart och frågetecken kvarstår.

  https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110419121353.htm
  https://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101019212921.htm

  https://www.nytimes.com/2011/04/26/health/research/26prognosis.html

  https://www.renalandurologynews.com/relationships-of-testosterone-and-prostate-cancer-a-2011-perspective/article/202104/

  https://www.lef.org/magazine/mag2008/dec2008_Destroying-the-Myth-about-Testosterone-Replacement-Prostate-Cancer_01.htm

 28. 28

  Som apotekare har jag bara en kommentar, jag håller med föregående talare. Det är ju samma typ av behandling som när man ger ”äldre” kvinnor östrogen. Det kommer alltid handla om en avvägning mellan nytta och risk. Om läkaren har en patient som lider av sin testosteronbrist och är villig att ta riskerna så ska de inte förvägras den behandlingen. Men det är upp till oss inom sjukvården att informera om nyttan och risken så att patienten kan ta ett valbegrundat beslut.

  Det är bara det nya feministsamhället som gör att allt som är manligt anses som groteskt och något som inte ska upprätthållas. Synd, blir lite som bröstcancer vs prostatacancer. Mannen får stå tillbaka.

  Sen är det ju spännande med teorin om att mannens testosteron naturligt ska minska för att öka förutsättningarna för tvåsamhet då kvinnans kåthet minskar efter barnafödandet. Där har vi ju då verkligen en chans att med modern medicin förbättra våra liv. Mer kärleksliv åt folket även efter 20-30-åren!
  Det kan också vara så att kärlekslivet har en naturlig väg, men att vi har förstört den. Högt intag av kolhydrater under lång tid påverkar genom insulinet även mängden könshormoner. Kroppen kommer alltid försöka hålla den kataboliska och anaboliska sidan i jämvikt. Om insulinpåslaget ökar kommer könshormoner och växthormoner att minska och sköldkörtelhormonerna öka.

 29. 29

  Tack, Simon för de selektivt percepterade länkarna, signerade av Bayer, som är både producent och försäljare av manlighetskrämen. En jävssituation kan inte uteslutas. Tittar man i högermarginalen så finner man motstridiga forskningsrapporter.
  Utan tvekan är ett paradigmskifte aktuellt för synen på manliga hormoner. Enligt artikelförfattaren så baseras hela det rådande paradigmet: att minskad testosteron minskar prostatacancerns tillväxt. Det rådande paradigmet baseras tydligen på en (1) person. Vilket kan synas otroligt märkligt om det är sant. Hursomhelst har Bayer här hittat en perfekt ersättare för kolesterolsänkare. En ny kassako. Därför är det intressant att se hur djävulen arbetar när han sprider sitt budskap. Jag kommer ihåg en tid när jag stod bredvid er grabbar och fick fullständig panik över att min manbarhet skulle kunna svikta i en kritisk situation. Jag var lättåtkomlig då för smarta affärsmän. Det nya paradigmet konstaterar att hormonerna är en faktor som samverkar med hela organismen och att det inte går att se det ur enbart hormonperspektiv. Psykologi, livsstil, levnadsförhållanden och kosthållning är alla samverkande faktorer. Vi såg nyligen att Jan Hammarsten fått sin artikel om prostatacancer publicerad i Nature. Där han konstaterar att höga insulinnivåer är intimt förknippat med prostatacancer. Vilket stämmer med vår uppfattning att alla cancerceller lever på 20 ggr. mer glucos än en frisk cell. Tror ni verkligen att låga teststeronnivåer och höga insulinnivåer inte hänger ihop. När jag var ung och nybliven familjeförsörjare. Så sa man att bullmamman ger sin man kakor för att det minskar hans sexuella aptit. Fan trot.

  https://www.renalandurologynews.com/testosterone-therapy-may-not-improve-erectile-dysfunction/article/214657/

  https://s4.kostdoktorn.se/wp-content/2011/10/hammarsten.jpg

 30. 30

  En läkare konstaterar att testosteron inte är bensin till prostatacancern och Bayer fyller en global massmedia med att nu har mirakelkuren kommit som gör oss unga på nytt. Min försiktighetsprincip gapskrattar åt det här.

 31. 31

  Georg W

  Roligt att du läst länkarna, av någon anledning verkar artikeln i New York times inte fungera…jaja skitsamma. Var faktsikt inte min mening att välja artiklar selektivt. Men jag fann dessa intressanta eftersom man så brett talar om hälsoriskerna med testosteron.

  Hehe…jag inser att vi två har helt olika uppfattningar och troligen så kommer vi i fortsättningen ha det.
  Jag ser fördelarna och dur ser nackdelarna. Dock vill jag understryka att jag inte blint enbart ser fördelarna, visar det sig att det faktiskt är en risk med förhöjt testosteron och kopplingen mot ex prostatacancer verkligen är sann. Då är jag den första att ändra uppfattning, men än så länge är jag inte övertygad.

  Min ståndpunkt är att om behanlingar med testosteron kan hjälpa äldre män att få tillbaka lite utav sin livsglädje i form av mera ork, att känna att man mår bättre osv så är det ju bara bra. Visar dessutom forskning på att de hälsorisker som man tidigare trott varit felaktiga, tja då är det väl bara ännnu bättre.

  Självklart så är det mcyket andra faktorer som spelar in vad gäller ens livskvalitet, men om vi håller oss till ämnet som handlar om att behandla äldre män med testosteronbrist så ser jag inget problem.

 32. 32

  Finns förstås att köpa dyra grejer i USA för att öka sin T-nivå o dyl. Bra info dock på siten om de olika ingredienserna;

  https://nutrition.getprograde.com/K20.html

 33. 33

  Simon, oerhört sympatiskt svar, till skillnad från mig. 1-0 till dig 🙂
  Men nej, jag ser inte riskerna, inte heller fördelarna. Och du kan tydligen lugnt smörja salvan även om du har prostatacancer. Det får nog anses bevisat av din länk. Det verkar som om inte hormonnivåerna påverkar prostatacancern alls enligt den uppfattning jag fick. Forskarna själva hamnar i ett ingemansland där allt blir rätt och allt blir fel och allt är vetenskapligt bevisat. De har med andra ord ingen aning om vad de håller på med och konstaterar därför vetenskapligt både det ena och det andra. Det tredje är att kroppens hormonsammansättning är så komplicerad att ingen begriper något, allt enligt din länk. Prostatacancer har vår svenska Ludvika-läkare, Jan Hammarsten, forskat på i 20 år. Jag ser honom som trovärdigare än någon annan länk när det gäller prostatan, eftersom hans forskning baserar sig på hans relation till hans patienter, liksom läkaren i din länk. Jan H. slår huvudet på spiken när han säger att den höga insulinnivån är kopplingen till prostatacancern. Höga insulinnivåer uppnås genom intag av glucos, socker. Som efter vad jag förstår minskar testosteronproduktion och ökar de kvinnliga hormonerna istället. Snacka om att jag gett mig ut på djupt vatten nu. Men personligen tror jag att testosteronbrist beror på framför allt socker ( roten till allt ont) men även frun, arbetet, barnen, självkänsla, stridshot och framför allt brist på blivande mammor som gillar gamla gubbar. Har man låga tetosteronnivåer så kanske man ska pröva att sitta på Kumlabunkern ett tag. Det lär garanterat höja testosteronet.

 34. 34

  Georg W tackar :D,…jag håller med vad gäller forkning att den ofta pekar åt olika, håll och att det oftst blir två st läger av det hela och själv står man i ingemansland och ska försöka hitta ”rätt väg”

  Jag är även jag övertygad om att kosten spelar stor roll för nivåerna för kroppens olika hormoner, och att miljön vi lever i även den påverkar i stor utsträckning. Vet att jag läst någonstans om det du skriver ocm socker och högt insulin och dess påverkan på testosteronet., så där har vi samma uppfattning.

  Vet även att jag läst att mättat fett också även det ska höja naturligt testosteronet i kroppen, eller åtminstånde stimulera tillväxten.

  Haha den där Kumlagrejjen var rolig..*fniss*

 35. 35

  Stefan, om det är likadana grejjer som du menar som jag tänker på, behöver du inte åka till USA för att få tag på dessa.

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  På många låter det som att vi läkare skriver ut östrogen till kvinnor hej vilt. På 80-talet gjorde vi det då epidemiologiska observationsstudier tycktes visa att östrogen befrämjade den totala hälsan hos medelålders och äldre kvionnor. Men sedan riktiga jämförande behandlingsstudier visat att östrogenet ökade risken både för bröstcancer och hjärtinfarkt blev det tvärstopp i östrogenförskrivningen. Nu förskriver vi östrogen bara till dem som har svåra klimakteriebesvär, med varning för att det kan orsaka dessa sjukdomar, så får kvinnan bestämma själv om hon vill ta den risken.

 37. 37

  Annika

  Jag tror inte heller, att man idag skriver ut östrogen på löpande band, men vad jag däremot upplever är att när man pratar om hormoner så blir det alltid ett moraliserande kring testosteron. Jag upplever inte att det blir sådana häftiga reaktioner när man pratar om östrogen.

  Som titeln i denna tråd ”Bayer vill dopa de svenska männen”, bara detta är ju ett exempel på hur jag anser att man vrider syftet och ger ut helt fel signal.
  För mig är betyder ordet doping något helt annat än att ge testosteronbehandlingar till män som har en bristsjukdom och som har en sämre livskvalitet och som via behandling kan få tillbaka lite utav den kvalitet som man hade förr.

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  Simon, Som sagt de jag har träffat som är intresserade av testosterontillskott är yngre män, och då associerar jag till doping. Men jag kan ha fel.
  Framtida erfarenheter får utvisa detta. Sista ordet är säkert inte sagt.

 39. 39

  Har inte hittat något stöd för mina egna iakttagelser men jag vill gärna dela med mig av dessa och skulle gärna ta emot era kommentarer. Har haft en försiktig användning av gel under några år, en tredjedel av den utskrivna dosen

  Gelen minskar besvären med att kissa. Jag håller dosen så låg som det behövs för att få en fungerande stråle.

  Har också fått problem med trötthet vid bilkörning. Kan inte säga säkert att det beror på gelen men jag har en misstanke om att den inverkar. Kanske så att svängningarna i nivå uppåt eller nedåt inverkar. Har också fått en förlamande trötthet efter sex och somnar alltid om jag har möjlighet.

  Gelen påverkar erektionen och lusten positivt

  Ökar också aggressivitet och handlingsbenägenhet mer än vad jag kan läsa ut av de dokumenterade biverkningarna. Tycker mig också bli mer distanserad

  Har också använt Cialis med stark verkan och biverkan. Den positiva effekten är påtaglig men intaget har också lett till aggressivitet och fientlighet, dåligt humör och brist på tålamod mot min partner. Dessutom huvudvärk. Måste användas med försiktighet. Har upplevt detta ett flertal gånger och känner mig ganska säker på kopplingen.

 40. 40
  Ingemar Johansson säger

  Kan inte förstå förrän man själv drabbas av testosteronbristen, och att många läkare inte har någon kunskap på området. De flesta skriver ut antidepressiva mediciner, istället för att ta ett blodprov, och skriva remiss till specialist. Mvh Ingemar

 41. 41
  Georg W säger

  Efter alla mina stöddiga kommentarer på den här tråden vill jag nu meddela att jag förstått att testosteronbrist är ett allvarligt problem för många män. Samtidigt som andra män har en gudagåva som de inte har en aning om. Nämligen ett könsorgan som alltid fungerat.

  Likaså är det självklart att sexuella problem kräver en lösning, hur problemen och lösningarna än ser ut. Jag gratulerar dem, ung som gammal, som får sexlivet att fungera. Med eller utan yttre hjälp.

 42. 42
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Intressant kommentar!

  Som jag tidigare har nämnt håller jag långsamt på att ta mig igenom en grundläggande lärobok i medicinsk fysiologi (Guyton & Hall) och har nu kommit till den sista delen av boken. 10 av kapitlen i denna del handlar här om hur våra hormoner på ”hög nivå” ansvarar för själva regleringen av våra fysiologiska processer.

  Ett av dessa kapitel (nr 80), som jag just råkat läsa igenom, handlar om de reproduktiva och hormonella funktionerna hos mannen och självklart också om hur själva ”sexualiteten” materialiseras.

  Komplexiteten, från början till slut, hos våra reproduktiva system är för mig ännu mer svindlande än hos de övriga fysiologiska systemen i våra kroppar. Dessutom är våra reproduktiva system oerhört känsliga för störningar, inte minst kemiska från vår omgivning (läkemedelsrester?), under den fas när de etableras i fosterutvecklingen.

  Vad gäller den manliga könsutvecklingen idag har jag läst någonstans att den, på grund av vår förändrade omgivande kemiska miljö, lär vara generellt förändrad men jag har tyvärr inga bra referenser här. I boken nämns dock ingenting om kemisk påverkan (typiskt?) men till bokens heder hör att man villigt erkänner att man inte förstår hur hela styrningen går till – varför inträffar t.ex. puberteten?

  Nå – även när det gäller våra färdigutvecklade reproduktiva system är de som bekant väldigt känsliga för störningar av olika slag. Sådana sexuella störningar är också en av de vanligaste ”biverkningarna” av psykofarmaka av olika slag vilka därför rimligen idag måste drabba den del (10 % + ?) av jordens befolkning som utsätts för dessa meningslösa preparat. (Om sådana sexuella biverkningar sägs inte heller ett ord i boken trots de ständiga hyllningarna till olika mediciner – typiskt?)

  Under det halvår, för 15 år sedan, då jag efter min allvarliga infarkt i ett chocktillstånd hade accepterat de fem hjärtmediciner man så villigt skrev ut var denna ”störning” från betablockeraren mer än uppenbar. Men detta var som sagt för mer än femton år sedan 🙂

 43. 43
  LCHF-Bengt säger

  LCHF och hård cykling har gett mig ny ungdom nu i 50-årsåldern.
  Efter en cykeltur på några mil i högt tempo, eller styrketräning, kommer kroppen själv att öka på testosteronhalten i kroppen och därmed kommer alla fördelar med det, utan biverkningar. För 5 år sen var jag också i behov av ”något” hjälpmedel ibland, men kosten och träningen löste alla mina problem.

 44. 44

  Så var det då en aktuell forskningsrapport i ämnet testosteron:
  Utvecklingen tog fart när testosteronet föll!
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/utvecklingen-tog-fart-nar-testosteronet-foll/?l

 45. 45

  Man kan ju undra varför du som kvinnlig läkare står bakom att hjälpa till med kvinnliga besvär men inte med manliga. Jag skriver som någon gjorde tidigare, varför låta kroppen förfalla om man kan göra något åt det? Vi lever faktiskt i en tid då vi omges av massor av gifter, kanske ska tas med i beräkningen. Sedan tycker jag svensk sjukvård verkar kräva alldeles för onormalt låga nivåer för att vara behjälpliga med testosterontillskott. Det är inte OK när USA har en helt annan policy. Eller du kanske ser USA som ett U-land kring medicin och hälsa?

 46. 46
  Annika Dahlqvist säger

  @ 45 Matte:
  Jag är inte för att kvinnor ska äta östrogentillskott heller. Jag tror att det kan ha mera nackdelar än fördelar.
  Jag tror att LCHF är bättre som kraftgivare.
  USA som uland vet jag inte, men jag tror att USA:s befolkning är helt förtryckta av läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin.

 47. 47
  Thomas Jansson säger

  Riktig mat och lämplig dos motion efter förmåga håller alla kroppens funktioner igång – ingen skillnad jämfört med 20-årsåldern,,,

  Så fort det är något som är i obalans så ropar alla efter snabba lösningar hos doktorn – lev naturligt istället för att manipulera med kemiska piller,,,,

  Men jag undviker mejeri förutom smör – mjölk innehåller östrogen och det är dumt att chansa när jag ändå inte gillar drycken som sådan,,,

 48. 48

  @ Annika Dahlqvist:
  OK. Kan väl ha viss respekt för dina synpunkter, samtidigt som jag tycker du glider undan lite grann. För i sanningens namn så finns inte mkt till hjälp alls för män i min situation. Och varför inte då? Enligt mig är det kränkande när en läkare – inget personligt mot dig nu – viftar bort ens egen kroppskännedom med hänvisning till fastlagda gränsvärden och låter en fortsätta må dåligt. Och lösningen på det hela är styrketräning ungefär. Livet är inte så banalt. Jag önskar att läkarkåren blev mer öppen för olika lösningar, för en mer holistisk syn både på patienter i stort och framför allt den enskilde människan.
  LCHF tror jag inte skulle hjälpa mig ett smack eftersom jag redan äter bra mat, har inget sockerberoende alls och har väl egentligen aldrig haft det heller. Däremot kan det ske saker i ens liv som man inte kan rå för och som inte går att ”trolla” bort. Då önskar man läkarvetenskapen fanns där. Men det är min personliga reflektion och erfarenhet av det här. Att ha ett gränsvärde på ”4” när maxnivån är 28 är inte särskilt seriöst eller humant måste jag säga.

  Må gott.

 49. 49

  @ Professor Göran:
  Eländet har börjat redan. Jag frågar mig när kemikaliepåverkan ska komma upp på dagordningen. Det här med genetiska missbildningar är nog något som vi måste vänja oss vid.

  https://www.dagensmedicin.se/vetenskap/barnsjukvard/fler-fall-av-missbildade-snoppar/

 50. 50

  Thomas Jansson Skrev:

  Men jag undviker mejeri förutom smör – mjölk innehåller östrogen och det är dumt att chansa

  Har ätit 50 gram natto varje morgon ett tag. Fermenterade sojabönor ger vitamin K2. Lite tveksam dock till fytoöstrogenerna.

  Sojabönor innehåller vidare rikligt med fytinsyra, som finns i kliet eller skalet på alla fröer. Det är ett ämne som blockerar upptaget av essentiella mineraler i tarmsystemet, exempelvis kalcium, magnesium, koppar, järn och speciellt zink, hävdas i denna länk:

  https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/soja-inte-att-rekommendera/

  Skägget har dock växt som aldrig förr. Fastnar vid cable-cross övningar…

 51. 51

  Sexuell oförmåga är ett problem för många. Hos män blir symtomen så tydliga. Orsakerna är desto otydligare. Allt från depression till hjärta/kärlohälsa kan påverka och för doktorn är nog dessa problem knappast så prioriterade, som t ex en hjärtinfarkt eller en cancer. När kroppen eller själen inte mår bra syns det på sexualiteten både som oförmåga och som överdriven energi. Lyckopiller mot depression är effektivt begränsande vad gäller potensen. Lars Forsell vittnade om det i en gammal tv-intervju. Ska man få till det får man ta en whisky i stället, lite fritt citerat.

 52. 52
  Thomas Jansson säger

  Nu är oförmågan oftast någorlunda lätt botad då ”felet” ofta sitter i skallen,,,

  Märkligt nog pratar aldrig sexologerna om begreppet ”slow sex” som nog kan anses vara en västerländsk variant på Tantra, det går naturligtvis alldeles utmärkt att genomföra ett samlag med mer eller mindre bristande förmåga.

  Läs gärna boken ”Slow sex” av Diana Richardsson

  https://www.adlibris.com/se/bok/slow-sex-9783778792308

  Boken är rätt så pratig av sig och det är väl väntat då författaren förutom att vara kvinna dessutom är amerikan men den är klart läsvärt,,,,

  Jag tycker nog att den teknik som Diana visar är rätt så självklar men kanske många behöver en knuff i rätt riktning? Själv tycker jag detta är sexlivets motsvarighet till LCHF,,,,

  Erlings förslag till whiskey tror jag fungerar som avspänning för de som är nya för varandra men alkohol är ju normalt inget som gynnar potensen och då speciellt inte långvarigt bruk. Då är det nog bättre med en motionsaktivitet som jag nog tycker fyller en betydligt bättre funktion,,,,

 53. 53

  Thomas Jansson Skrev:

  Erlings förslag till whiskey

  Märk väl att det var Lars Forsell, som relaterade egna erfarernheter! Trygghet i relationen är utomordentligt viktig. Behövs alkohol, för att man ska känna sig trygg, är något inte riktigt som det borde.

 54. 54
  LCHF-Bengt säger

  @ Matte:

  Vi har alla olika åsikter vad bra mat är, men här är min kost som har tagit flera år att komma underfund med vad som passar min kropp bäst, iaf just nu.

  Jag trodde också att jag åt bra mat förut, och drabbades av ohälsa på många ställen i kroppen, 12-15 olika besvär. Den vanliga vården hittade inget fel på mig och till slut tröttnade jag på dessa besök som bara handlade om symtomlindring, helt fel väg har jag nu förstått.

  Det finns en anledning till att jag nu fortfarande efter 4,5 år äter strikt LCHF, fuskar jag kommer ohälsan smygande direkt.

  Riktig mat för mig är numer:

  Kött från lokala bonden, till stor del gräsbetande nötdjur. skippat allt griskött i affären.
  Vildfångad hel djupfryst lax, minst ett kg i veckan.
  Ekologiska ägg eller helst från den egna gården.
  Kokosfett, Ekologiskt smör, animaliskt fett från buljongen när köttet kokat klart. mums.
  Cream fraiche, Grädde.
  Grönsaker

  Det här är min huvudsakliga mat, allt annat går under onödig mat och behövs inte, för min kropp mår numer utmärkt utan problem om jag sköter mig.

 55. 55
  Thomas Jansson säger

  @ Erling:
  Nåja – jag brukar skoja om att Sverige mer eller mindre hade varit helt avfolkat om inte alkoholen funnits till men du har naturligtvis rätt i att det är något fel om det krävs sprit för att komma igång.

  Men visst, jag startar alltid min gamla Ford-traktor som är av samma årsmodell som jag själv med ren etanol om det är kallare än 2 plusgrader och är det mer än minus 5 grader brukar jag oxå ta en liten snaps, vi brukar dela på 10 centiliter – 3 centiliter till traktorn och resten till mig själv,,,,

  Det är kompressionen som är lite svag på den gamla dieseln och så kanske det är på gamla gubbar oxå – poet eller inte?

  Det gjordes faktiskt en doktorsavhandling och det visade sig att ungefär 60% av alla som idag är runt 70 år hade kommit till under alkoholens influenser.

  Själv kom jag till Hagfors i norra Värmland med min far men åkte därifrån med mamma – troligen utan sprit inblandat då min far alltid körde mc på den tiden och var aldrig särskilt intresserad av starka drycker senare heller.

 56. 56

  Thomas Jansson skrev:

  Det är kompressionen som är lite svag på den gamla dieseln och så kanske det är på gamla gubbar oxå – poet eller inte?

  Dags för arbets-EKG/ultraljud hjärta?

  Studier på friska män som sökt för potensproblem, MAS i Malmö:

  ”10% hade kärlkramp från hjärtat utan att uppfatta det själva. Mer än hälften beräknades insjukna i hjärt- kärlsjukdom före 68 års ålder.”

  https://www.potenslinjen.se/potensproblem-en-varningssignal-hjart-karlsjukdom

 57. 57
  David säger

  Det är ingen sjukdom att komma in i klimakteriet, trots det behandlas kvinnor med hormoner, det är ingen sjukdom att komma in i puberteten trotts det behandlas en stor del tjejen med hormoner, testosteron kan och ger ett bättre liv för nästan alla män över 35

 58. 58
  Lars Pekkala säger

  Om man bortser från sexlivet och istället fokuserar på vad som sägs i det här filminslaget från TV4.

  Är det någon som kan påstå att det inte är sant…eller.

  https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/du-kan-vara-en-av-50-000-m%C3%A4n-som-lider-av-testosteronbrist-2469459

 59. 59

  Kan ett lägre testosteronvärde vara bra om man vill undvika att tappa håret? Läste att dihydrotesteron ofta orsakar hårvavfall så undrar om jag ska undvika all typ av testosteronbehandling av det enkla skälet att jag inte vill tappa håret (redan börjat tunnas ut lite).

  https://www.euroclinix.net/se/haravfall-man

  Tack på förhand!

  Markus

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa