LCHF-bröd på ICA

Artikel i Dagbladet Sundsvall. Lindhs bageri i Bergsjö bakar LCHF-bröd med högkvalitativa ingredienser – nötter, frön, grädde och Västerbottensost ingår i brödet. Det blir förstås dyrt, men man får se det som högkvalitetsmat.
Brödet finns att köpa i Sundsvalls-, Bergsjö- och Hudiksvallsområdet.

Under sommaren har Galtströms restaurang bjudit på LCHF-mat, med stor framgång. Det är deras brödrecept som Lindhs har följt.
Det är Frida Jonsson, på Dag Ett, som har förmedlat  receptet till Galtströms restaurang.

Comments

 1. 1

  Det där låter ju ruskigt gott, även för en LCHF-motståndare för mig. Synd att det inte finns i mina trakter. Det hade jag gärna provsmakat.

 2. 2

  Nu har jag läst så mycket gott om kokosfett i olika forum. T.o.m. de som äter enligt GI-metoden talar sig varma om fettet.
  1. Hur mycket mättat fett/100 g innehåller kokosfett?
  2. Var kan man köpa högkvalitativt kokosfett där alla näringsämnena är bevarade (annars är det ju ingen större idé).
  3. Hur hög värme tål kokosfett? Eller är det kokosolja ni använder? Är det skillnad på kokosolja och kokosfett?
  Anyway, jag är nyfiken och vill prova.

 3. 3
  Stikkan i Blge säger

  Jag är också väldigt sugen på att testa kokosfett. Var in på en hälsokostbutik och frågade och de har en ekologisk extra virgin variant som kostar 220 kr för en burk. Känns lite dyrt om man nu inte gillar det. Men alla skriver ju att det är så himla gott att ha i té eller smälta ihop med mörk choklad och göra lchf-godis. Här brukar jag beställa D-vitamin. De har också kokosfett. Ska nog beställa en burk därifrån…

  https://www.shopping4net.se/

  Man ska tydligen satsa på den dyrare extra virgin varianten av kokosfett skriver de som vet.

 4. 4

  Jag hade tänkt att testa den i matlagningen istället för rapsoljan som jag använder idag. Inte något annat.

 5. 5

  Kallpressat kokosfett har en rykpunkt på 177 grader, dvs exakt samma som smör. Läs gärna mer här:

  https://www.fettdieten.se/content/oljor-stekfetter-t%C3%A5rgas-och-v%C3%A4rme

 6. 6

  Äpplet!!
  Kokosfettet smälter redan vid 23-25 grader, och blir då olja…
  Så har jag tolkat skillnaden på kokosfett och -olja!
  Har i varje fall inte hittat (eller efterfrågat) kokosOLJA….
  Den innehåller 94,5 g mättat fett/100 g, varav laurinsyra 48 g, läser på min burk
  ”EXTRA VIRGIN COCONUT OIL, Ekologisk Rawfood, Cocosa” kravodlad 500 ml.
  På min häloskostbutik kostar den 199 kr. Har skickat efter ibland, och sparar man nån krona. Denna är med smak, finns även en utan smak, om man inte gillar kokossmaken, den är även billigare. Ska kolla den nätbutiken som Stikkan i Blge tipsade om!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Äpplet, Om man går in på http://www.fineli.fi, och trycker på ”på svenska”, och söker på kokosfett, så ser man att det innehåller 100% fett, varav 91% mättat, 5% enkelomättat, 2% fleromättat och 1% trans.
  De flesta brukar köpa högkvalitativt kokosfett på hälsokosten eller på nätet.
  Inga fetter mår bra av upphettning, men kokosfett tål det bäst.

 8. 8

  Men förstör man det nyttiga i kokosfettet när man hettar upp den vid matlagning? Det är egentligen det jag är mest intresserad av då jag tänkte testa den istället för rapsolja.

 9. 9

  Ah, jag såg att rykpunkten är 177 grader. Då borde man kunna använda den i matlagningen. Jag försöker att inte använda för hög värme när jag lagar mat.
  Detta skall testas med spänning.

 10. 10
  ragnhild säger

  Fnatt er små troll som setter seg fast i hyn – nå slo et sig ner i min hy.

  APPLET kallar hon/han sig her.

  RAPSOLJA introduserade hon sig som på Eva Kullenbergs blogg/efter mothugg på trams her. Två kommentarer:
  1. (16.9.)
  ”Vilken bra blogg och vilket bra inlägg. Vad befriande att läsa något som går i linje med mina värderingar vad gäller kost och hälsa. Det blir många fler besök på din blogg.”

  2. Jag utelater sitat, men Doc fikk passet påskrevet med info om alla höga kolestrolvärden på lchf-folk.

  KANEL er det trollets nya namn på Eva Kullenbergs blogg. Många lchf-are söker nå henne der, men GUD för et språk hon anvender tilbake til dom. Um ni orkar……….. gå inn – från idag och bakefter, hon satt även uppe i natt och ”skrek”.

  Lchf-förespråkare gästar kontinuerlig Evas blogg (jag känner inte til syfte med det, och i himlans navn syfte med å kommentera Kanelet, men dom har nu flera dagar prövd med umvendingsmetoder. Men det preller av på ”krydderet”, som utger sig för at vara vegetarianer. Och det er ju bra i sig. Eva klandrar dom som tar i tu med mothugg och skärmar krydderet. Man kan mista respekten av mindre.

  Idag undrar jag på om signaturen MEDELHAVSKOST som trollat länge på kostdoktorns blogg bara var et annat navn på samma person omtalat her ovan. Idag säger Kanelet om den bloggen at hon aldrig går in där.

  Hur jag känner til detta. Då måste jag ha talat um mit yrke, och det avstår jag från.

  Anders Sjölander, varför kritiserar du Wox Humanis – helt uhört när krydderet slår sig lös som hon gör.

  Okey dr. Annika – gör vad du vil med detta inlägget, men der er grenser för vad man gidder utsätta sig för när man bara vil in och skaffa sig lite inspirasjon i vardagen och lite kunskap med. Ju, akkurat nu upträr krydderet hyfsad nog, men jag har fått min dos för restan av året och mera til. Doc agerade med å stänga Medelhavet ute. Uenigheter er absolutt ok, men – ja se selv på Kullenbergsblogg när det gälder oppförsel.

 11. 11
  Vox Humanae säger

  Till er alla ärliga människor på denna blogg.

  Jag var under hela min uppväxt utsatt för mobbing och trakasserier från ett litet fåtal människor i min ålder och från min ort, så tro mig, jag känner igen företeelsen där jag ser den.
  Det finns ett antal människor som njuter av att göra andra människor illa. På internetforum följer det ofta samma mönster: det börjar med en oskyldig kommentar som mycket lätt leder diskussionen till något annat ämne, det övergår sedan till att presentera ”fakta” utan någon som helst källhänvisning, för att till slut landa i rena och osakliga personangrepp. Allt detta för att förstöra en viktig information eller diskussion. Jag har sett många exempel på där dessa ”troll” lyckats förstöra ett ämne och göra många människor upprörda, jag har sett sidor som dignar av sakliga argument från ärliga människor, där dessa bara möts av nya personangrepp. Dessa människor ska man inte svara, de ska ha en virtuell smäll på käften så att de förstår att det inte är lönt att fortsätta.
  Så, du troll, börja samtala sakligt, eller bered dig på en ny käftsmäll, till slut faller du också, du kan inte springa från en kommentar på ett forum, den sätter sig i nacken på dig och sitter där och gnager till du inte står ut längre.

 12. 12
  ragnhild säger

  KNj och andra: – Kort kommentar: Det förefall mig vara deras (er) syfte. Kan nog också vara en ”buffer” gentemot motståndare av lchf med. Jo jag ser det 😉 Men isåfall är ni enormt tuffa. Eller inte? Hur mycket mot behövs gentemot 14-issar?

  Mobbing också på nätet är utbredt. Å la det pågå, vilka intressar gynnar det (personliga/almäna)?

 13. 13
  Kärnfrisk säger

  Jag undrar om inte trollet äpplet/rapsolja/kanel mm är en viss fg som huserade på Kullenbergs gamla blogg. Språkbruket och humörsvängningarna är i varje fall väldigt lika.

 14. 14

  Det intressanta med de som förkastar LCHF har aldrig provat, eller så har man gjort det i några dagar och sedan spyr man galla över det.

 15. 15

  >>Äpplet says:
  19 oktober, 2011 at 18:13

  Du skriver att du är motståndare till LCHF…Varför inte vara mer neutral? Då slipper du prekära situationer som ifall din husläkare skulle vilja sätta dig på LCHF för att hålla nere insulin ifall du fick prostatabesvär, eller diabetes el. nåt. Har du missat att Socialstyrelsen godtagit LCHF som vetenskap och beprövad erfarenhet vid vissa tillstånd?
  Är du motståndare på samma grundval som Dietist Eva Kullenberg? Dvs SNR och SLV är det som gäller och inget annat.

 16. 16
  Vox Humanae säger

  Jag hörde någonstans att mobbare lider mycket stor risk att dö ensamma och bittra, är det någon som kan bekräfta detta?

 17. 17
  ragnhild säger

  Handlar det om mobning så gälder noll-tolerans. Vet vi inte hur vi ska agera, så gälder fölgande regel: AGERA! Så änkelt är det tycker jag. Den såkallade ”perfekta” metoden existerar inte. Handla utifrån hur du känner det som vuksent ansvarligt människa. Våga bry dig, evnt. störa.

  Jag sloss för min broder som sjuåring, flirer när jag tänker på det. Det var en ”spirrevipp” som ville ge honom juling. Husker jag var ganske så nervös. Men jag satte mig på honom och holdt honom der til han ga sig = segrad 😉 Jag tror jag tidlig via brodern lärde mig ställa upp och det har nog pregat mig på olikt sätt (barn absorberar och tar med sig olik läring av och i livet). Vi kan knappast skjerma dem från alt.

  Men ingen barn ska måste uppleva mobbning, och at inte någon vuksen mestrar ta i tu med det! jag har också upplävd inte å gripa inn. En gång visste jag inte hur-jag var för liten, osäker och rädd. Det handlad um barnskolkompis som långvarig ble mobbad/trakkaserad med ord. Mobbaren bortförklarer det än idag med ”barn er barn”. En annan gång som vuksen, valgte jag bort å trå til, har ångrat mig ever since, men lovade mig själv at det aldri skulle skje igjen. Det löftet sitter – men hur det har gett sig utslag, ja se det kan ju vara något jag kan ta analys på. Vel, kanskje var det det som fekk mig at sätta bilen på tvers, stoppa hela trafiken för at passa på at fogelmamman kom sig trygt över gatan…….. 🙂 Kanskje det är förklaring på varför jag gnäller här. Liknande erfaringar har vi väl många av oss. Ja, ja bl.a. Vox Humanea. Jag vet inte vad Annika säger um detta på brödtråden, men jag tar en sjans och skickar även detta!

 18. 18
  ragnhild säger

  Okey, besökare på Eva Kullenbergs- blogg. Ni gör den tråden intressant, och Eva er raus nog til å välkomma er 🙂 Och ni upptrer ju saklig och hyfsat …….. bra enligt mig. Jo, jag vet ni har inte behov av denne min betraktning, men jag tillåter mig ……… Tack för alt ni bidrar med.

 19. 19

  Men fg som hängde på Evas blogg förut var ju helt insnöad på tarmbakterier, eller hur? H*n förde ett ganska ansträngt resonemang om att kolhydrater i sig inte alls är skadligt, utan snarare den bakterieflora man får av att äta för mycket kolhydrater.

  Att vi upplevde oss som friskare när vi minskade kolhydraterna var bara en lustig bieffekt, menade vederbörande, eftersom vi fick en sundare bakterieflora med vår kost. Men det betydde inte alls att LCHF var nyttigt eller att kolhydrater var olämpligt.

  Nån som minns och begrep logiken?

  Jag tror inte det är samma person som Kaneläpplet. Sådär, slut på nickspekulationer för min del. 🙂

 20. 20
  Rickard säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa