Orsakar mammografi lika mycket cancer som den upptäcker?

Artikel hos Mercola: Still Getting Mammograms?
Kanske strålningen i bröstcancerdiagnostiken orsakar lika mycket cancer som den diagnosticerar?

Med tanke på denna risk tycker jag att mammografi borde utföras efter aktivt initiativ från kvinnans sida i stället för allmän kallelse.
Då kanske det skulle räcka med en central mammografienhet i stället för bussar som åker runt i byarna. Mycket billigare.

Comments

 1. 1

  Dette hørtes litt skummelt ut ja..

 2. 2

  Och jag som har tid för mammografi snart, om knappt två veckor!
  Men det är ju i alla fall bara en gång vartannat år! Det är ju inte varje månad vi utsätts för strålningen… Gissar att de som jobbar med det har en större risk att drabbas, de vistas ju där hela dagarna, eller? Med skydd visserligen, eller ”bakom skranket”, liksom tandläkare som röntgar tänder hela dagarna. Nåja, flera gånger per dag åtminstone!

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  Slottsfrun, Absolut ska du gå på mammografin om du känner för det.

 4. 4

  Det finns en bättre metod med värmekamera, strålingsfritt och man behöve rinte klämma ihop brösten. Märkligt att man i Sverige ska använda så gammeldags metoder.

 5. 5
  Lars Bern säger

  Screeningstudierna medf mammografi har varit föremål för diskussion i forskarkretsar och inom Cancerfonden i åratal. Det har gjorts olika utvärderingar om värdet med screening och man har kommit fram till att man skall fortsätta trots riskerna. Den som följer LCHF löper dock mindre risk att få en snabbt växande cancer pga lägre insulin och blodsockernivåer och borde därför ha mindre nytta av en mammografi.

 6. 6

  Javisst kan det vara så, men å andra sidan tror jag en felaktig kost i sig utgör en större risk med tanke på att vi ändå utsätts för strålning var vi än befinner oss. Kosten är ju betydligt enklare att påverka, än bakgrundsstrålningen alltså.

 7. 7

  Jag har tackad NEI till mammografi i flera år. Ingen onödig strålning för mig tack.

 8. 8

  Axess TV körde en bra dokumentär om ämnet, programmet ligger kvar på Axess Play fram till 1/11-2011

  ”Länge har det varit känt att strålning besitter en mängd positiva egenskaper, med förmågan att både förebygga och bota olika sorters sjukdomar. Vad det inte talas lika mycket om är dock de negativa konsekvenser strålningsbehandlingar också kan leda till.
  Diagnoser som utförs med hjälp av strålning, så som mammografi och datortomografi (CT), har i vissa fall visat sig vara väldigt skadliga för vissa människor. Somliga behandlingar har med stor sannolikhet bidragit till cancer, skador på foster, samt hjärt- och neurologiska sjukdomar. Forskning har hittills visat tecken på att detta kan bero på att vissa gener är känsligare för utsättning av strålning än andra. I detta program får vi möta tre kvinnor som alla fått livshotande skador, från cancer till hjärtsjukdomar, som troligtvis resulterat från tidigare strålningsbehandlingar. Genom att följa med 19-åriga Kyla, i hennes försök att ta reda på vad hennes cancer verkligen orsakades av, får vi ta del av både känd och okänd information om strålningens egenskaper.”

  Producerad i Kanada 2005.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa