Sockerkickens baksmälla

Ledare i SvD: Hellre fettstund än fruktstund, av Johan Ingerö.
De blodsockersvängningar som blir av den fettsnåla och kolhydratrika lunchen skapar behov av mellanmål på eftermiddagen. Med gällande fettfobi blir det frukt till mellanmålet. Frukt är bara socker och vatten, och barnens blodsockersvängningar och hunger fortsätter likadant resten av dagen.

Comments

 1. 1

  jag läste Johan Ingerös text idag i SvD och tänkte just att äntligen är det nån som skriver nåt vettigt på ledarsidan om mat och barn och skola. Jag blev så glad, det var jättebra. Precis så är det ju! En rejält fettstund redan till lunch för alla barn och dagen är räddad….tänk att det ska vara så svårt att fatta.

 2. 2

  Håller med dej Cia!
  Hur svårt skall det vara?

 3. 3

  Nja, det är nog tyvärr lite svårare än så. Eleverna matas med snabba kolhydrater på skollunchen. Då blir det inte bra att bara lägga till fett – det blir rena fettbomben! Först måste man anpassa måltiden till färre och långsammare kolhydrater. Då blir det kostsamt. Och eleverna ska kosta så lite som möjligt medan de lär sig så mycket som möjligt, det vet vi ju sedan länge…

 4. 4

  Intressanta tester har genomförts på skolbarn med diabetes 1. Vid höga och låga blodsockervärden så minskar hastigheten i skolarbetet med generellt 20%. Stora individuella skillnader måste dock beaktas. Det var ju diabetespatienterna som visade vägen till LCHF. Kanske är det de diabetessjuka barnen som ska visa vägen till bättre skolresultat. Någon borde visa Björklund det här.

  https://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/skaerpan-foersvinner-naer-blodsockret-spaarar-ur/

 5. 5

  Thustra, vad är en ”fettbomb”?

 6. 6

  Vad i all världens namn är en ”fettbomb”?

  Jag reagerade på detta uttryck för att det i dessa diskussioner så ofta används uttryck där den demagogiska laddningen är mera framträdande än det sakliga innehålllet.

  Anna Karin Lindroos hos Livsmedelsverkets skriver om ”folkspilllror” och menar därmed inget annat än förindustriella kulturer vars matvanor skall anses ointressanta eftersom de inte ingår i Livsmedelsverkets kunskapssfär.

  Stephan Rössner skriver om ”glada entusiaster” och menar därmed inget annat än tiotusentals personer som lyckats återfå hälsa och livsglädje med hjälp av kosthållning som går på tvären mot hans prediktningar under trettio år.

  Det är fraser som inte innehåller något men används till att styra undan uppmärksamheten från den egentliga sakdiskussionen. Och jag misstänker att ”fettbomb” hör till dem. Försåvttii inte Thurstra kan räta ut mig.

 7. 7

  Hej Annika!

  Varför har jag kvar detta onödiga bukfett?

  Smal för övrigt.

  Kämpar och kämpar

  Vill nu äntligen bli av med detta,

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  Mia, Tyvärr kan vi inte bestämma var kroppen ska placera sina fettdepåer. Det är bara att fortsätta att äta en nyttig LCHF-kost och gilla läget som det blir.

 9. 9

  Bra sagt Piltson och nu har dom där fått så mycket ”stryk”, men dom tål nog lite mer innan DOM nu svänger/ändrar ståndpunkt!
  Ps! Piltson – fettbomber behöver nog inte desarmeras! 😉
  Å andra sidan… ordet är nog lite negativt och bör inte användas!

 10. 10

  Jag skulle vilja få utrett det här med mjölk som D-vitaminkälla. Jag läser på Arlas sida och något som heter svenskmjolk.se. Båda de källorna hävdar att de magra mjölksorterna är bättre D-vitaminkällor än standardmjölken. Och jag som precis har infört den här hemma för min 2-åring i tron att den skall vara bättre i alla avseenden. Måste jag börja med de tråkiga D-dropparna nu igen?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Sofia E, Först tar de bort det D-vitaminhaltiga fettet från mjölken, sedan tillsätter de mer D-vitamin än de har tagit bort. sedan använde de detta som argument för lättmjölkvarianterna.
  Om man tycker att det behövs mer D-vitamin än det finns naturligt i fullfet mjölk så kan man väl tillsätta D-vitamin till den fullfeta mjölken i stället för att ta bort det nyttiga fettet.
  D-dropparna är troligen bra mot den D-vitaminbrist som vi får i den solfattiga norden.

 12. 12

  Helt enig! At barn ikke får servert næringsrik mat på skolen er gale! Å servere dei karbohydrater gjør vondt værre; dei burde fått fettholdige måltid som holder blodsukkeret stabilt og holder dei mett lenge. Dette vil sannsynligvis forbedre barna sin oppførsel og konsentrasjon i skoletiden. Dette burde være en vinn-vinn situasjon for skolen. Og for barna.

 13. 13

  Fettbomb är ett bra ord för kolhydrater plus fett. Så länge det är sant kommer ingen att rekommendera det, varken slv eller lchf.

 14. 14

  Jag tänker på det när jag kämpar för fet mjölk och smör i skolan. Ska barnen kombinera det med den kolhydratrika skolmaten så kommer våra skolbarns vikt att öka igen och det vore ju en katastrof för vår rörelse. Därför är jag rädd för att det inte går att utesluta ett krav på minskat kolhydratintag med kravet på riktig mjölk och smör. Vi vill ju inte att en fetmalagringsbomb ska drabba barnen. Vi måste istället kräva ett stillastående blodsocker för våra skolbarn. Då skulle alla bli LCHF-are. Forskningen stödjer det.

  https://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/skaerpan-foersvinner-naer-blodsockret-spaarar-ur/

 15. 15

  Det vore ju spännande om den dagen kommer då det står en skylt med ”Max en sked makaroner” vid kantinen i skolmatsalen. Ungefär som det brukade stå ”Max 9 köttbullar” när vi gick i skolan 😀 (Apropå det så när jag jobbade som lärare brukade jag störa mig på att matpersonalen alltid lade skedar a’la soppslev i syltskålen. Inte undra på att blodpudding och pannkakor badade i sylt när de stackars barnen skulle försöka måtta normalmängd!)

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  Georg W, På ”den gamla tiden”, tex när jag var barn, var det ingen som hade fettskräck, utan vi åt smör och köttfett utan restriktioner. Vi åt också stärkelsemat utan restriktioner. Ändå var det inga barn som var feta. Det måste rimligtvis bero på att när barn äter fettgenerös mat så blir de mätta, och äter automatiskt mindre stärkelsemat. I så fall behövs det inga speciella kolhydratrestriktioner, annat än på socker förstås, utan barnen äter självmant mindre kolhydrater, om de får generöst med naturligt fett.

 17. 17

  Jag kan bekräfta det du säger eftersom det funkar på mina barn och de gillar feta ostar också numera. Men rent vetenskapligt så visar ju faktiskt diabetesportalens artikel att barnen fungerar optimalt med ett normalt blodsocker. Det är synd att vi måste vänta tio år innan det nått fram till de styrande.
  Det hade varit kul om man kunde drivit frågan om kolhydraterna. Jag uppmanar mina lite äldre barn att låta bli kolhydraterna och försöka får mer annan mat och att de kan ha någon sjysst korv eller ost med sig. Det blir nog så till slut, men det är en process, jag lider med dom. Snart kommer nog den tid när du får sitta och skriva ut intyg på löpande band att barn måste ha LCHF.

 18. 18
  ragnhild säger

  Dr. Annika. Men det är ju så vi på lchf-kosten/livs-stilen känner det. Jag hadde aldri kommit ut av mitt sockerberoande beteendet, samt alt mera större intak av starkelsesprodukter utan lchf. Varför:

  Jo som du säger: …………….” utan vi åt smör och köttfett utan restriktioner. Vi åt också stärkelsemat utan restriktioner. Ändå var det inga barn som var feta. Det måste rimligtvis bero på att när barn äter fettgenerös mat så blir de mätta, och äter automatiskt mindre stärkelsemat. I så fall behövs det inga speciella kolhydratrestriktioner, annat än på socker förstås, utan barnen äter självmant mindre kolhydrater, om de får generöst med naturligt fett”.

  Dom äldre som helt obevisst väkste upp med naturlig mat är på väg ut av ledande posisjoner tyvär – dom yngre tar över. Deras barnom har handlat um fett-/kolestrolskräck, hurtigmiddager, socker ….. och kunskapen – ”ät mindre/spring mer”.

  O.T., men ändå relevant som jag ser det: Den välsignade jamställhetsrevolusjonen bidrog nog också til at hurtigmatindustrien vekste her hemma.

  Ni förespråkara, och alle vi 🙂 på grasrotplanet updagar ”det självklara” på egen kropp. Aldig i livet um vi snur och går tilbaka til fettskrämdgröfterna. Det är bara så skönt å äta på detta sättet. Mat är inte alt her i livet 🙂 eks. sofa¨n och godis-skålen. Å bli och vara mett och fornøyd är så mycket bättre!

 19. 19
  ragnhild säger

  Lite klargörande: ” Dom eldre på väg ut”…. hinnad aldri dithen at dom kunne/eller turde reflektera på barndommens erfaringer med naturlig fet mat, kontra fetmaproblemen vi har idag (lite enkelt, sagt, men är del av sanningen tror jag). Dom yngre er helt hjärntvättad – med nya spår i hjärnan. Beundransvärd å ta itu med snuoperasjonen dom som gör det. Men som nevnt: Vågar du prova, så känner du det så herligt i kroppen – och sjelen. Jag sticker hellre ut en tur f.t. Det är blitt et mål istället för sofakosen. Ut med TV´n också – den har jag blivit ovän med. För mycket tittande i förtid (tilsammans med godis) 😉

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  Georg, Jag har vid några tillfällen blivit ombedd att skriva intyg om LCHF-behov för barn. men den gång jag skrev ett så blev det underkänt av vederbörande makthavare, för att jag inte hade träffat barnet i fråga. De kan nog alltid underkänna ett intyg tills LCHF har blivit mera allmänt accepterat. Och då behövs det sannolikt inga intyg.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa