GMO-sojan kommer hit

Lantmännen binder nu upp sig för att köpa in GMO-soja: Lantmännen köper Sveriges första RTRS-soja. Monsantos väg mot världsherravälde är rak och bred.
RTRS – stora larmet går i huvudet: Monsanto och GMO!

Lantmännen: Soja. Vad handlar det om? Hur berörs Lantmännen?

Lantmännen/foder.

Georg W bidrar med länk till artikel: WWF and Monsanto – is GM soy now okay?

Eller hur är det?

Comments

 1. 1
  Lilla Odjuret säger
 2. 2
  Lars Bern säger

  Jag tror inte framtiden för GMO bara handlar om Monsanto. Det bedrivs intensiv GMO-forskning över hela världen för att kunna föda 9 miljarder människor utan att föröda ekosystemet. Så vi får nog finna oss i att leva med denna form av växtförädling i framtiden. Allternativet är mycket sämre.

 3. 3

  Men växtförädlingen är ju till för att kunna fortsätta med exploateringen av djur och grödor. Vi måste sansa oss och förstå att världen förblöder snart om man fortsätter med vinst-tänket. Det tror jag.

 4. 4

  Vad vi människor än hittar på så kommer evolutionen säkert att rätta till det vad det lider. Det kanske inte är säkert att vi får vara med 🙁

 5. 5

  Vår LCHF-lösning på jordens försörjningsproblem är tydligen inget alternativ över huvud taget för vetenskapen. Det ÄR Monsanto som har lösningen. Oerhört deprimerande.
  Jag lånar Björn H.-s beskrivning av hotet från GMO. Som får stå som min sanning tills den blir överbevisad.

  Björn Hammarskjöld, on september 7, 2010 at 7:32 f m said:

  Se Dagens Medicin
  https://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/09/06/ministrar-lovar-krafttag-m/index.xml

  Postad av: Björn Hammarskjöld, 22:49, 6 september 2010

  Att diskutera antibiotikaresistens på grund av förskrivningsmönster är en liten sak jämfört med GMO-grödor (GenModifierade Organismer)

  Alla GMO-grödor har en gen för antibiotikaresistens inbyggd i arvsmassan. Denna antibiotikaresistens sprids sedan med utsädet, fortsätter att multiplicera sig i vartenda spannmålskorn. Vi äter upp spannmålskornen med DNA innehållande antibiotikaresistens och våra tarmbakterier får tillgång till antibiotikaresistensinnehållande DNA och faktorn kan tas upp av våra tarmbakterier och sedan överföras mellan olika bakteriearter inte bara i tarmen (ja, även bakterier har faktiskt sexuell överföring av DNA). Detta kallas horisontell spridning av gener.

  https://svtplay.se/v/2564874/rapport/maten_racker_till_alla?sb,b1387515,1,f,-1

 6. 6

  Av vad jag förstår av ovanstående så importerar INTE Lantmännen någon GMO-soja!

  Däremot är det ju vanvett att vi ska importera soja från Brasilien för att utfodra nötkreatur överhuvudtaget. Detta och tanken på att nötkreatur främst ska äta ”kraftfoder” med majs och spannmål, utöver soja är enligt min mening ett större problem än GMO. Det innebär mer förbrukning av fossila bränslen p g a konstgödsel och bekämpningsmedel och ett slöseri med vatten som på många håll i världen är en bristvara. Vattendrag, vattentäkter och havskuster övergöds. Det innebär jorderosion.

  Ett skrämmande exempel är SVT-reportaget som Georg W hänvisar till ovan. Damma på med mera konstgödsel så löser vi världens matproblem…frågan är bara hur länge detta funkar och hur stor del av världens fertila markområden som kommer att ödeläggas under tiden.

 7. 7

  Lars Bern_
  ”…för att kunna föda 9 miljarder människor utan att föröda ekosystemet.”

  Aha, och svaret på det skulle vara ett arrangemang så att småbrukare i fattiga länder inte skall kunna använda utsäde ur egen produktion?

 8. 8

  Per Wikholm. Jag håller med om att det är förvirrande när man går igenom bonderörelsens internetsidor. Avsiktligt?! De ger ett intryck av att bara ha försöksverksamhet och att branschen själva stoppar GMO,s användning i Sverige. Om jag förstår det rätt, rätta mig om jag har fel. Så är lobbyorganisationen för GMO-användningen RTRS, Round table on responsible Soy.. Deras arbete stöds av ARLA och Lantmännen. Att den är responsible betyder att den produceras med Monsantos nya miljövänliga teknik som minskar växthusgaser och kemisk användning. Jag TROR inte det finns någon Responsible Soy som inte är genmanipulerad. Så Lantmännen går nu från 5-7 000 ton/år genmodifierat fodersoja. Till 30 000 ton per år. Det täcker 18 % av den svenska foderkonsumtionen av protein. Lantmännen ber sina motsträviga bönder att vara solidariska nu när den tekniska utvecklingen befinner sig i ett känsligt skede.
  De har även utvecklat en soja för våra breddgrader. Eftersom Monsanto säger att djungelodlingarna och transporterna måste upphöra. Om man som jag tror att det är Monsanto som osynligt drar i alla trådarna. Så är det ett formidabelt skådesspel som utspelar sig för intet ont anande konsumenter. Det verkar som hela samhället nu smyger in den nya genmodifierade tiden. Domedagen är nära.

 9. 9

  Georg W:
  Var hittar du informationen om att RTRS är GMO?

 10. 10
  Lilla Odjuret säger

  @ Per W 12:47

  Association fallacy eller något åt det hållet.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Per W, eftersom Monsanto och GMO-sojan har erövrat världen måste det stå att det inte gäller GMO-soja för att man ska tro på det.

 12. 12

  Q: Why does the RTRS not distinguish between GM and non-GM soy?
  The RTRS aims to promote responsibility both in GM and in non-GM production. As such RTRS is technologically neutral. Worldwide around 75% of all soy production is genetically modified. The main sustainability problems such as excessive use of dangerous pesticides, production on recently deforested high nature areas or poor labour conditions occur both in GM soy production and in non-GM soy production. By ignoring the majority of soy production, crucial sustainability issues common in both GM and non-GM production would remain unaddressed.Consequently, the RTRS Standards allows for certification of GM and non-GM soy production. But members of RTRS realize there is a separate market for non-GM soy. To cater this market RTRS has formulated a non-GM Annex to the Standard.

  https://www.idhsustainabletrade.com/soja-qa-responsible-soy

 13. 13

  Den här artikeln från Ecologist förklarar vad det handlar om. Det är riktigt illa tycker jag. Jag har bara sett att Camilla Sparring, Matupproret, är engagerad och skriver artiklar tillsammans med några biodlare. Här är det viktigt att vi står enade som konsumenter. För det är nog det enda som kan påverka situationen.

  https://www.theecologist.org/News/news_analysis/271944/wwf_and_monsanto_is_gm_soy_now_okay.html

 14. 14
  ragnhild säger

  https://anneviken.blogspot.com/search/label/landbruk.
  Intressant blogg av en veterinär, f.t. bosatt i Sverige – skriver på norsk 😉 Ikke akkurat om gmo, men verd å lese – har utfordrende tanker/meninger om dyrehold, eller rettere sagt manglende (holdbart) dyrehold.

 15. 15
  ragnhild säger

  https://runelanestrand.wordpress.com/page/2/

  Jordbruk/småbruk, gmo/eu/politik, dato: 7 og 8 september.

 16. 16
  vegoLCHF säger

  ”Per W, eftersom Monsanto och GMO-sojan har erövrat världen måste det stå att det inte gäller GMO-soja för att man ska tro på det.”

  Med det tänket är det väl ingen skillnad mot hur det var förut, eller hade Lantmännen tidigare ett uttalat motstånd mot GMO-soja?

 17. 17

  Man måste skilja på Lantmännen och Sveriges bönder. Även om de äger företaget enligt principen en bonde en röst (tror jag). (0 procent av bönderna är emot GMO. men inte deras företag ARLA och Lantmännen. Anledningen är att vi köper stora mängder soja som vi alla vet förstör regnskogarna i sydamerika. Därför är företagen med i RTRS-Round Table on responsible soy. En organisation som startats för att tvätta rent den katastrofala produktionen av fodersoja till jordens industrialiserade köttproducenter. RTRS har blivit kapat av Monsanto. som nu erövrar hela världens foderproduktion med sina licensierade GMO-grödor. Lantmännens Häls- och Miljöchef säger att nu måste Sveriges bönder ställa upp för ”responsible” soy eftersom det är en helt ny verksamhet som befinner sig i en känslig inledningsfas. Lantmännen vet att 20% av bönderna kommer att köpa GMO-soja och det är de som tjänar mest.

 18. 18

  80% menar jag

 19. 19

  Om det är GMO är frågan vilka djur som ska äta den. Mjölkkor får ju inte GMO. Scan tillåter inte längre GMO i grisfoder (tack vara City Gross initiativ gissar jag). Kvar blir bara hönsen och enstaka grisbesättningar utanför Scans domäner..

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa