Kan kosttillskott skada?

Artikel på SVT.se: Vitamintillskott kan skada din hälsa.
Som vanligt när det gäller observationsstudier så tittar de på två variabler, och sen utgår de ifrån att det ena orsakar det andra.
En sak man undrar när det gäller sambandet mellan kosttillskott och hälsa är vilka som tar tillskotten. Det känns osannolikt att det mest är de friskaste som tar dem. Jag tror att det är människor som upplever hälsoproblem som försöker stärka sin hälsa med hälsokostpreparat. Det kan finnas ett samband mellan upplevda hälsoproblem och verkliga sådana. Verkliga hälsoproblem kan ha ett samband med återstående livslängd.
Tex hade de sett att järntillskott  minskade livslängden allra mest. Det tror inte jag på. Jag tror att det är personer med järnbrist som äter mest järntillskott, och järnbrist kan ha samband med allvarliga sjukdomar.
Sen kan det naturligtvis finnas kosttillskott som inte är bra för hälsan, men det är nog otillräckligt utforskat. Som i kostfrågor bör man göra jämförande behandlingsstudier för att få reda på det.

Comments

 1. 1

  Hej,
  Visst järnbrist är inte bra men för mycket järn är också mycket dåligt, läste följande på Dr Mercola om orsaker till detta:

  ”The problem with iron is that it’s a very potent oxidant stressor, which can oxidize susceptible tissues in your body.

  This oxidation causes dangerous free radicals to form, which can cause significant damage in your cells and increase your risk of heart disease by damaging the inner lining of your blood vessels. It can also lead to diseases like cancer, and can damage your DNA. ”

 2. 2

  Litet tillägg, om man har för höga järnnivåer är tydligen det enklaste sättet att sänka detta att ge blod (blodgivare)

 3. 3

  Som vanligt är väl lagom alltid bäst…

  Dock kan jag tänka mig att man blir mer infektionskänslig om man har höga järnnivåer eller äter järntillskott. Det ska ju trots allt vara järnet som de sjukdomsalstrande små krypen är ute efter.

 4. 4
  Joakim Bertell säger

  vilka kosttillskott menar man kan vara skadliga? klart att ginseng, rysk rot och liknande stimulerande ämmnen inte är nyttigt i längden även om man upplever att man blir pigg och energisk, för sjutton, kokain och amfetamin är i så fall kosttillskott i den bemärkelsen.

  Kan någon lista tillskott efter typ av effekt och möjlig skadlighet och kort motivera?

 5. 5

  En osäker observationsstudie som blåses upp, en fjäder som blir en höna… Här är en bra analys av vad det handlar om:
  https://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/skräpforskning_varnar_för_kosttillskott1

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  Peter, om man undrar om man ska äta järn så bör man kolla ett Hb, blodvärde, och ett blodjärnvärde, tex Ferritin. Om det är lågt kan man äta järntillskott, annars inte.

 7. 7

  Tomas S
  Såå bra var inte den analysen, mer klank på läkemedelsbranschen som får stå skott för det mesta i denna onda värld..

 8. 8

  Tror att problemet med alla kosttillskott i grunden är att de ofta inte är identiska med de former de förekommer i vår naturliga mat. Dessutom saknas också ofta de ämnen som de förekommer tillsammans med. Att öka intaget av en mineral eller en vitamin kan skapa brist på någon annan. Om inte kosten i sig räcker, liksom solen, kanske det är dags för att äta eller pröva något annat?

 9. 9

  Det är stor skillnad på matbaserade kosttillskott och de som finns i hälsokostbutiker där de flesta vitaminer är syntetiska och framställda i laboratorium. Jag ser det lite som margarin…

  Jag är inte ett dugg förvånad över resultaten i studien om de som ätit sk multivitaminer har ätit sådana från apoteket eller hälsokost. Vita piller, billiga, som man inte ska ta så många av dagligen.

  Det är som att kasta pengarna i sjön för de går bara rakt igenom kroppen utan verkan.

  Vitaminer ska vara koncentrerad mat och ekologiska, inget annat! Det är en hel djungel detta och många tror nog att det fungerar med det som ”ser bra ut i hyllan”. Tyvärr är inte många villiga att betala för riktiga vitaminer då de är ganska dyra, och dyra av en anledning, de fungerar! Man får vad man betalar för…

 10. 10

  Man bør vell uansett sikte seg inn på å få i seg det man trenger gjennom maten, noe som ikke burde være et problem på lavkarbo om man spiser mye grønnsaker (som gir nær sagt alle vannløselige vitaminer og mye mineraler), bra med fete animalske og marine og produkter som gir de fettløselige vitaminer og mye mineraler. Om man i tillegg spiser noe innmat som lever burde man være godt dekket på de fleste områder. Problemet slik jeg ser det med vitamintilskudd (foruten vitamin d som mange bør ta tilskudd av i vinterhalvåret) er at man tar ut vitaminer\mineraler fra sitt naturlige miljø i f.eks brokkoli og egg og matcher dem ofte ikke med sine co-faktorer og hjelpestoffer som finnes naturlig i maten de forekommer i. F.eks c-vitamin og jern (i mange røde grønnsaker som tomat og paprika), d-vitamin, kalsium og magnesium (i fet fisk og økologisk kjøtt fra dyr som går ute) osv.

 11. 11

  Annika, finns det något hemtest på apoteket för att mäta Hb-värdet eller måste man gå till läkare?

 12. 12

  En fundering bara…är det inte så att man kissar ut det som inte kroppen behöver eller kan ta hand om ?. Själv tar jag en ”Mitt val Sport” varje dag för att jag fått för mig att jag kan få brist på något då jag löptränar ganska mycket. Tänker jag helt fel här? Om jag nu har rätt och har brist på något hur fanken får man reda på det ? Det finns ju ett gäng ämnen om man säger så….

 13. 13
  Rolf Löfgren säger

  Sanna Ehdin skriver ett längre inlägg om detta: Skräpforskning varnar för kosttillskott.
  https://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/skr%C3%A4pforskning_varnar_f%C3%B6r_kosttillskott1

  Hennes analys är: ”Slutsatsen är att studien är mer än värdelös – den är farlig. Därför den nu används av media och medicinska etablissemanget för att blåsa upp en storm i ett vattenglas. I avsikt att slå omkull – eller ta över – hälsokostbranschen.”

  Storkapitalet ligger bakom och trycker på för att slå ut alternativ hälsovård. Det finns en dold agenda bakom dessa rapporter. DN har haft flera artiklar bl.a. om GMO i samma anda på sista tiden.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Peter 11.47, Jag vet inte av något hemtest på Apotket för Hb, tyvärr. Man får nog gå till vårdcentralen.
  Och har man anemi (lågt Hb) så bör man träffa läkare för att bedöma om man ska utreda orsaken till anemin.

 15. 15

  Precis Rolf. Jag har den sista tiden utvecklats till en konspirationsteoretiker. Utan att ett ljud har hörts från massmedia så har Lantmännen och Arla nu fått licens för att köpa Monsantos genmodifierade soja. S.k. responsible soy. Samtidigt gick 41 forskare från 7 universitet ut i DN-debatt och förklarade med överväldigande vetenskaplig tyngd att nu får miljörörelsen och konsumenterna sluta larva sig. Genmodifierad soja är ofarlig och planetens räddning. eftersom de minskat giftanvändningen. Sedan såg jag att vetenskapstv hade ett inslag om att det är den moderna industriella jordbruket med kemikalier som kan rädda världen. Allt enligt den plan som Monsanto har för att få världsmonopol på vår livsmedelsförsörjning. Som jag såg i en dokumentär om företaget. Vi är mer än allvarligt hotade. Vi är nu utsatta för att svenska bönder föder upp sina mjölkkor med GMO-soja. Vart ska man ta vägen när man inte är mottaglig för vetenskapliga argument i den här frågan. Jag slår vad om att de 40 forskarna (eller var det rövarna) fick en mille var av Monsanto för att skriva på. Se länken

  https://lantmannen.com/press–media/Nyheter-och-pressmeddelanden/Lantmannen-koper-Sveriges-forsta-RTRS-soja/

 16. 16
  Rolf Löfgren säger

  Läs och agera mot Lantmännen. Deras köp av 30 000 ton GMO-soja är ett allvarligt steg tillbaka i vår syn att svensk matproduktion är bra.

  Gör allt ni kan för att påtala det vansinniga i denna hantering.

 17. 17

  Annika,
  Jag åkade på en tidning från LmV. No 6 oktober 2011 och där hittade jag en notis på sid. 23:

  -Ny forskning visar att omega-3 inte minskar inflammation hos personer med förhöjd risk för diabetes och hjärtsjudom, vilket däremot omega-6 gör. När personer med bukfetma fick äta en solrosoljebaserad kost med mycket linolsyra kunde man se vissa tecken på minskad inflammation jämfört med personer som åt en smörbaserad kost bestående av mycket mättat fett. ”Mot färväntan sågs däremot inga antiinflammatoriska effekter efter behandling med omega-3 tillskott hos personer med förhöjd diabetersrisk. Antingen var omega-3 dosen för låg eller så är den antiinflammatoriska effekten av omega-3 svagare än man trott” säger Helena Bjernmo som gjort avhandling vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.-

  ??? Låter ju helt bakvänt. Vad säger du?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  Bejje, ”…vissa tecken på minskad inflammation”. Man kan undra vilka dessa tecken var.
  Jag har själv inga personliga erfarenheter av omega-3-tillskottens inflammationshämmande effekter, så jag talar bara om vad jag har läst mig till. Tex i Jenny Reimers bok: ”Naturlig föda – naturligtvis”. Den finns också som nätbok: ”Evolutionen har anpassat oss…” https://www.primavi.se/maten.pdf

 19. 19

  Ja, det talar de inte om vilka tecken det var. Men det verkar ju helt sjukt att omega-6 skulle minska inflammationer, jag tycker mig ha läst på många ställen att mycket omega-6 ökar risken för inflammationer. Och att man ska äta solrosolja låter ju också helt fel! Jag undrar vem som beställt den forskningen för den talar ju även mot mättat fett.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa