Vill Claude Marcus ha fettskatt?

Artikel i SvD: Professor vill ha fettskatt. Man förstår dock inte utifrån texten i artikeln hur han motiverar en fettskatt. Där nämns bara sötsaker och läsk.

Comments

 1. 1

  Marcus har en ”trevlig” framtoning. Förutom arbetet på Karolinska arbetar han i McDonalds ”vetenskapliga” råd, avlönas av Coca Cola, Wasabröd, Kellogs och ITrim. Han rekommenderar givetvis en fettskatt så att de företag som pröjsar honom kan go on 😉

 2. 2

  Claud The Fraud 🙂

 3. 3

  Fettskatt = inte råd mer riktiga råvaror = mera sjuk = flera läkarbesök = flera mediciner = får folk uppleva sin pension??????
  Varför inte införa kolhydratskatt på mjöl, socker + alla konstlade tillsatser i alla lightprodukter etc????

  Hejja Annika jag litar på dig!

 4. 4
  Jon Jonsson säger

  Tycker att de borde ingå i journalistens uppgift att ställa de mest självklara frågorna:
  -varrför skatt på fett när vi äter för mycket godis?
  -är fett i smör, grädde och kött farligt?
  -vilken studie visar att fett i smör, grädde och kött farligt?

  Känns som att det inte krävs mycket varken för att jobba som journalist eller bantningsprofessor 🙂

 5. 5

  Jon Jonsson
  ”Känns som att det inte krävs mycket varken för att jobba som journalist…”

  Nej, det är det intryck man numera får av svenska dagstidningar. Man OBS att detta är en nyhet..

  För 40-50 år sedan fanns undersökande journalistik i svensk rikspress. Det tycks inte längre förekomma, istället har man släppt fram en skock halvmogna ”kolumnister”, som får skriva privat tyckande under eget namn utan att informera sig så värst mycket om den sakliga bakgrunden till det de skriver om.

  Några kanske tycker sådant är god underhållning. Men det är katastrofalt för den renhållningsuppgift som redan Benjanim Franklin tillskrev pressen som ett krav i ett demokratiskt styrt samhälle. Bristen på öppen granskning bildar grogrund för korruption och favorisering av särintressen. När det gäller just näringsfrågor och ”kostråd” har Sverige hamnat ganska långt ut i den riktningen. I övrigt, klicka ”Piltson” ovan.

 6. 6
  Vox Humanae säger

  Efter att miniräknaren blev var mans egendom så verkar det som om folk i allmänhet har slutat att ens försöka tänka på egen hand. Jag har läst artikeln, och Marcus talar om SOCKERSKATT, inte ett ord om fett eller fettets farlighet, BARA det negativa med socker. Trots hans engagemang som nämns ovan så vänder han sig alltså mot en alltför stor konsumtion av LÄSK OCH SÖTSAKER.

 7. 7
  Vox Humanae säger
 8. 8
  Jon Jonsson säger

  I SvD står att Marcus vill ha fettskatt men i DN står det sockerskatt.
  Någon som vet mer om vad han egentligen sagt?

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  Jon, I SvD är det rubriksättaren som lägger ordet fettskatt i hans mun. Det står inte ens i artikeln.
  I DN är det hans egna ord, och där står inget om fettskatt.

 10. 10

  Vox Humanae m.fl.

  Lämnar i princip samma kommentar här som hos Kostdoktorn för några dagar sedan till dig. Uppenbarligen har du och andra missat att i artikeln som du refererar till från år 2010 nämns ordet FETT, och angående den Danska Fettskatten finns citat från Claude Marcus publicerade i TT, och refererade i en längre artikel i Kvällsposten/Expressen, 30 sept 2011, och där nämns bl.a. FETTSKATT.

  Som jag läser är det, förutom socker, också FETT (alltså inte enbart transfett, utan all form av fett) som Claude Marcus m.fl. vill beskatta. Det framkommer alltså extra tydligt i citaten från den 30 sept. 2011 presenterade i TT, som Kvällsposten/Expressen citerar i en mycket längre artikel, än exempelvis SvD.

  ”- En FETTSKATT på mellan 20 och 30 procent skulle få positiv effekt i Sverige, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet, till TT.”

  ”– Samhället måste inta en tydligare ståndpunkt för att hjälpa folk att förstå att konsumtion av söta och FETA livsmedel är mycket onyttigt. Vi har aldrig haft så många feta och överviktiga som i dag, säger Claude Marcus och föreslår att skatteintäkterna går till lägre skatt på frukt och grönt.”

  https://kvp.expressen.se/nyheter/1.2577325/danmark-infor-ny-fettskatt-

  ”Livsmedelsverkets undersökning av barns matvanor 2008 visade att nästan en fjärdedel av energin som barn upp till 15 år får i sig kommer från FETA, sockerrika men näringsfattiga livsmedel.” / Claude Marcus, Stephan Rössner m.fl.

  ”Självklart är motion viktigt för att öka energiuttaget men i realiteten handlar det om att svenskar måste minska intaget av ENERGITÄTA livsmedel. Dessa innehåller mest FETT och/eller socker men lite av andra näringsämnen.” / Claude Marcus, Stephen Rössner m.fl.

  https://www.dn.se/debatt/skatt-pa-lask-och-godis-behovs-for-barnens-skull

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa