Nya sjukdomar i fetmans spår

Artikel i Helsingborgs Dagblad: Nya sjukdomar i fetmans spår.
Det är Karl Arfors, Tore Scherstén och Ralf Sundberg som har skrivit den.

Karl berättar att Dagens Medicin nobbade artikeln. DM har förlorat sin vetenskapliga ambition sedan den förre chefredaktören Per Gunnar Holmgren slutade. Nu vandrar DM snällt, liksom Läkartidningen, i etablissemangets och företagens ledband.

Det är tur att det fortfarande finns enstaka tidningar, som HD,  som har civilkurage nog att publicera ”kätterska” artiklar.

Comments

 1. 1

  Mikael Nestius, chefred för DM, var tidigare chefred för gratistidningen City, där han bl a censuerade en av sina egna krönikörer, Sakine Madon (i efterhand, efter krönikan var publicerad(!)) och även publicerade en ursäkt i hennes namn utan hennes vetskap:

  https://www.johannorberg.net/?page=articles&articleid=152

  Kan kanske förklara en del.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Jag misstänker att Mikael Nestius är väldigt mån om annonsörernas välvilja?

 3. 3

  Helsingborgs Dagblad har blivit allt bättre i sin rapportering om kost och hälsa. Bland annat har man tagit in mina inlägg på ”Min mening” om hur bl.a. dietisten Eva Kullenberg skuldbelägger föräldrarna till feta barn. Och i söndags var det en stor artikel om att barns övervikt glöms bort https://hd.se/familjeliv/2011/09/24/barns-overvikt-gloms-bort/
  Sedan är det en helt annan fråga vad som kommer att hända med de här feta barnen om de får samhällets ”hjälp”. Av vad jag hittills sett är det prof Claude Marcus som har lösningen på problemet.

 4. 4

  Även Nolaskog har ju en lösning, som nu Claude Marcus gav extra reklam, vilket han nog inte riktigt förstod!!! 🙂

 5. 5

  Apropå Nolaskog skulle jag väldigt gärna vilja läsa en rapport därifrån hur det gick med lägret för överviktiga barn som de hade i somras. Det som Claude Marcus kritiserade utan rim och reson.

  Har det skett någon uppföljning av de barn som deltog?

 6. 6
  Jaha joho säger

  Tore Scherstén titulerar sig professor emeritus, medan Karl E. Arfors titulerar sig professor.

  Var är Karl E. Arfors professor?

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Kicki Ann, Det var bara två barn med föräldrar som anmälde sig till kursen, varav den ena avbokade när det inte blev flera. Så det blev privatundervisning med ett barn, vilket knappast är utslagsgivande.

 8. 8
  Karl E. Arfors säger

  Jaha joho,
  Emeritus blir bara Institutionschefer. Tore Scherstén var professor i kirurgi i Göteborg och blev Emeritus när han pensionerades.
  Jag arbetade i USA under 18 år och var professor i mikrocirkulation vid Sidney Kimmel Cancer Center i San Diego, där jag hade mina NIH-anslag. Detta Institute har sedan upphört p.g.a. brist på pengar – men jag är fortfarande forskare och även professor. Jag har lotsat 35 studenter (svenska och utländska) till disputation och är idag pensionär i Sverige. Min produktion finns på Medline: Arfors KE

 9. 9

  Det är svårt att vara först med något nytt som bryter mot allt etablerat. Det spelar egentligen ingen roll hur mycket bättre det nya är. De flesta ogillar förändringar, att tänka om är jobbigt. Särskilt för företag som säljer lönsamma produkter fulla av socker och dåliga fetter. Att bryta mot detta blir naturligtvis i början kostsamt och svårt för alla, inklusive tidningar som till stor del lever av annonser. Men sakta och säkert förändras även detta allt efter att konsumenterna efterfrågar bättre mat.

  Ta bara det här med att frukt ska vara så nyttigt. På skolor och dagis uppmanas ofta barnen att ta med sig flera frukter, juicer och annat skräp. Inte konstigt de blir överviktiga. När de andra barnen på Tindras skola sitter och äter frukt under fröken högläsning, äter hon mandlar och torkad salami gjord på inget annat än kött, salt, starkt paprikapulver och vitlök. Gissa vilket barn som är piggast och i bäst form. 😉

 10. 10

  Hej!
  Läste också artikel om Fettlever och blir lite bekymrad. Har precis kommit igång med min första lchf-grupp och har en kvinna i gruppen som berättade att hon fått diagnosen fettlever. Nu har hon börjat med lchf med inspiration och stöd från mig men jag undrar en sak: Kan hon bli frisk från sin fettlever eller är det redan försent? Hon har haft flera proppar i benen och jag bara väntar på att hon ska berätta att hon fått diagnosen diabetes2 på allt det här innan kroppen börjat förstå att hon lever på lchf.
  Kan du ge mig något råd som jag kan vidarebefordra till henne?

  Mvh Maria Jallow

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Maria Jallow, Om kvinnan börjar äta LCHF så har hon chans att blir bättre i sin hälsa från dag ett. Fettlever kan normaliseras med LCHF, när den inte längre förfettas av högt kolhydratintag.

 12. 12
  Tina Lind säger

  Hej
  Jag har en undran min Pappa bor på ett vårdhem i Norge för han har Alzeimers. Jag har rekomenderat personalen där att ge Pappa kokosfett. Läkaren där vägrar då han anser att kokosfettet kan täppa igen artärerna. Det finns väll ingen sanning i det, har han inte alls uppdaterat sig sedan han gick ut läkarlinjen?
  Vad kan jag säga för att få doktorn att gå med på att ge Pappa kokosfett? Försöker även att få dem att sluta ge honom en massa bröd med sylt på. Men det är inte lätt.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Tina Lind, Samma problem har många av oss andra (/haft). Vårdpersonalen vågar inte ge våra äldre anhöriga nyttigt naturligt fett, utan göder dem med socker i stället.
  Jag vet inte vad man ska säga för att få dem att ta reson.
  Men du kan ju ge din pappa kokosfett när du hälsar på honom?

 14. 14
  Margareta Lundström (Göteborg) säger

  @ Tina Lind:
  Hej Tina!
  Ta reda på om boken ”Stoppa Alzheimer nu” av Bruce Fife finns på norska och donera den till personalen på avdelningen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa